ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ- ÉS BARÁTOKTÓL KAPOTT ÉTELEK KÉPPEL ÉS ÉRTHETŐ RECEPTLEÍRÁSSAL!

Vegyes V-2. (Magdolna Anna Ujcz-tól)

  • Tartalom:
  • Egyben sült sajtos kocka
  • Lencsefőzelék
  • Krémes cseresznyés
  • Göngyölt dagadó

 .....................................................................................................

Egyben sült sajtos kocka

355.._.._egyben_sult_sajtos_kocka.jpg

Készítette: Magdolna Anna Ujcz

  •  Hozzávalók:
  • 700 g liszt
  • 2,5 teáskanál élesztő
  • 400 ml tej
  • 1 tojás
  • 100 g vaj, vagy margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 400 g reszelt sajt
  • 230 g vaj vagy margarin a rétegek megkenéséhez
  • 1 tojás sárgája (a tészta megkenéséhez)
  •  

Elkészítés:

Az élesztőt és a langyos tejet tegyük egy nagy edénybe, hagyjuk 5 – 10 percet állni. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a tojást, a 100 g puha vajat, vagy margarint, a sót és a cukrot.

A tésztát gyúrjuk meg. Amikor a tészta összeállt, tegyük egy tálba, takarjuk le fóliával és hagyjuk állni legalább 1 órán át meleg helyen, hogy a tészta, nagyjából a kétszeresére nőjön. A sajtot reszeljük le.

A tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 10 – 12 egyenlő részre. Egy 28 x 28 cm átmérőjű tepsit kenjünk ki vajjal, nyújtsuk ki a 10 – 12 db tésztát egyforma nagyságú lapokká és egyet tegyünk a tepsibe. A 230 g vajat vagy a margarint olvasszuk fel és egy ecset segítségével kenjük meg vele a lapot, majd fedjük be egy másik lappal, amit megkenünk olvasztott vajjal, vagy a margarinnal. Szórjuk meg reszelt sajttal. Minden második rétegre szórjunk reszelt sajtot. Rétegezzük a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. A felső lapot ne kenjük meg vajjal. vagy a margarinnal. Egy éles késsel vágjuk a tésztát kockára, tetszés szerinti méretűre.

A tésztát takarjuk le fóliával és hagyjuk meleg helyen kelni még legalább fél órát. A tojássárgáját verjük fel és kenjük meg vele a tészta tetejét, 180 fokos sütőben süssük 35 – 40 percig. Ebből egy nagy adag sajtos finomság lesz, ha kisebb adagot szeretnénk készíteni, felezzük meg a hozzávalókat.

.....................................................................

Lencsefőzelék

354.._..lencsefozelek.jpg

  

Készítette: Magdolna Anna Ujcz

  • Hozzávalók:
  • 500g lencse (a képen látható kínai lencsét vettem),
  • 2 liter palackozott víz,
  • 30g füstölt szalonna szeletekre vágva,
  • 1 közepes fej hagyma, tisztítva, félbe vágva,
  • 3 közepes sárgarépa tisztítva, négy darabba vágva
  • 1 kis fehérrépa tisztítva, hosszában félbevágva
  • 1 kis zellergumó tisztítva négy darabba vágva
  • 3 gerezd fokhagyma tisztítva középen félbevágva
  • 1 csomag zöldfűszer (rozmaring, kakukkfű, babérlevél)
  • 1/2 közepes méretű citrom, szeletekre vágva
  • 1/2 tk őrölt pirospaprika,
  • 1/2 tk őrölt kurkuma,
  • 1/2 tk durvára őrölt bors keveréke,
  • só, chili, ízlés szerint

Elkészítése:

Tegyük, a lencsét lábosba engedjünk rá hideg csapvizet, forraljuk fel, majd amikor felforrt azonnal vegyük le a tűzhelyről és szűrjük le a vizet. A lencsét a lábosba visszatéve öntsük fel a palackozott alacsony ásványi só tartalmú vízzel.

Megjegyzés:

A főzés során a magas kalcium (Ca), magnézium (Mg) tartalom (vízkeménység) zavaró lehet, különösen a hüvelyesek főzésénél. Ott, ahol közismerten kemény a víz, ezt célszerű figyelembe venni. Ezen felül pedig a jobb víz jobb ételt is jelent(het).

Tegyük a lábosba az összes zöldséget, a szalonnát és a csomag zöldfűszert is. Ha a víz forrni kezd, vegyük vissza a hőmérsékletet és csendesen főzzük 25-30 percig. A főzési idő a lencse korától is függ. A lencse legyen puha, ugyanakkor lehetőleg maradjon is egyben. Ha a lencse megfőtt, a lábast húzzuk félre a tűzről és vegyük ki belőle a zöldségeket és a fűszercsomagot is.

A főzeléket ízesítsük a pirospaprikával, kurkumával, borssal, sóval, chilivel és három szelet citrommal.

Sűrítés:

A sárgarépa harmadát, az összes zöldséget és a megfőtt szalonnát kevés főzővízzel és 5-6 evőkanálnyi lencsével tegyük keverőtálba és botmixerrel pürésítsük. A pürét tegyük vissza a főzővízbe. A nem pürésített sárgarépát vágjuk fel és így tegyük a főzelékbe. Rántáshoz (ha szükséges tartjuk) 20 g füstölt szalonna, 1 ek olíva olaj és liszt hozzáadásával zsemleszínű rántást készítsünk.

.................................................................

 Krémes, cseresznyés (meggyes)

349.._kremes_cseresznyes.jpg

Recept: Magdolna Anna Ujcz

HOZZÁVALÓK:
a tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
4 db tojás
1,5 dl tej
1,5 dl étolaj
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
2 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
kb. 40 dkg cseresznye vagy meggy (magozott9


a krém hozzávalói:
4 dl tej
1 csomag vaníliás ízű főző pudingpor
2 dl habtejszín (cukrászhab)
1 csomag habfix
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor (Dr. Oetker Bourbon)
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín (cukrászhab)
(a tepsi mérete: 20 cm x 36 cm)

ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat a cukorral, kézi robotgéppel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az étolajat és végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük.
A tészta masszát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a vizet.
A sárgás tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, majd erre rásimítjuk a kakaósat. A cseresznyét eloszlatjuk a tészta massza tetején, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük (tűpróba).
Közben elkészítjük a krémet: a tejből, a cukorból és a pudingporból szokásos módon pudingot főzünk. Amikor elkészült, félre tesszük hűlni és belekeverjük a vaníliás cukrot.
A tejszínt a habfixel együtt kemény habbá felverjük, és a kihűlt pudinghoz keverjük (használjunk kézi robotgépet, hogy csomómentes legyen a krém). A megsült, kihűlt tészta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet.
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. A tejszínt kemény habbá verjük és a már nem annyira meleg felolvasztott csokit a kemény habhoz öntjük. Jól összekeverjük, majd egyenletesen rákenjük a pudingos krémre.
Hűtőbe tesszük, és tálalás előtt egyforma kockákra felvágjuk!

. ........................................................................

Göngyölt dagadó

 

342.._gongy.dag..jpg

 

Recept: Magdolna Anna Ujcz

 Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg dagadó,
  • 15,-20 dkg húsos szalonna vékonyra vágva,
  • 2 db paradicsom,
  • 1 fej lilahagyma és zöld fűszerek (menta, kakukkfű, zsálya)
  • Só, bors, juhtúró,
  • 10 dkg sajt,
  • Egy csomag bacon szalonna.
  • 1/2 kg burgonya apró szemű
  •   

Elkészítése:

A dagadót kettévágom, úgy, hogy egy lap legyen, rárakom a szalonnát, a vékonyan felkarikázott paradicsomot és a hagymát, fűszerezem, az apróra összevágott fűszerekkel, sóval, borssal és szorosan feltekerem fóliával.

Két végét bekötöm, megszurkálom, és igen finom leves készül belőle, mikor átfőtt kicsomagolom tetejére juhtúrót és sajtot teszek, befedem baconszalonnával, és készre sütöm a mellé rakott burgonyával.

És természetesen vegyes friss görög salátával tálaljuk!

 

........................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 318
Heti: 532
Havi: 6 230
Össz.: 431 621

Látogatottság növelés
Oldal: Vegyes V-2. (Magdolnától)
ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »