Vegyes V-2. (Magdolna Anna Ujcz-tól)
.....................................................................................................
Gyümölcsös, babapiskótás torta
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Legelőször vágjuk kockára a gyümölcsöt. Pár szebb darabot hagyjunk a tetejére díszítésnek. A tejszínhabot verjük fel kemény habbá, majd tegyük hűtőbe a végső felhasználásig. A babapiskóta FELÉT!! Beletesszük a tál aljába. A tortazseléhez - én piros tortazselét használtam - kristálycukrot adunk, majd csomómentesre kikeverjük először kevés vízzel (10 ml), majd hozzáadjuk a több vizet, folyamatos keverés mellett felforraljuk addig, míg elkezd sűrűsödni. Egy kicsit hagyni kell hűlni, de ne dermedjen meg! Ha hűlt egy kicsit, a fele adagot ráöntjük a babapiskótás alapra. A piskótát takarja be! (Ha nagyon gyorsan dermed, melegítsük vissza.) Ezután erre a tortazselére rátesszük a kockára vágott gyümölcsök FELÉT! (Én: eper, narancs, és 1 dobozos barack kompótot használtam.) Szintén takarja be az előző réteget! A vaníliás pudingporhoz kristálycukrot adunk, kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk. A gyümölcsös rétegre kerül a főzött puding FELE!! Majd a maradék hozzávalókat rátesszük ugyanabban a sorrendben, mint amivel kezdtünk. Tehát: maradék babapiskóta, tortazselé, gyümölcs kockák, puding. Ezután tegyük hűtőbe, míg a puding kicsit hűl rajta.
Legvégül: A felvert tejszínhabot, egyenletesen elosztva, bevonjuk az egész desszert tetejét, majd díszíthetjük gyümölccsel tetszés szerint. Teljes kihűlésig, hűtőbe tesszük.
...................................................................
Rakott káp. kicsit másképpen
A káposztát leveleire szedem, és sós vízben előfőzöm. Felkockázom a szalonnát, és a hagymát, és a zsíron megfuttatom. Hozzákeverem a felaprított húst, hagyom egy kicsit kihűlni. Összekeverem a rizzsel, 1 db tojással és a fűszerekkel. A kápsztalevelekbe töltöm, és egymásmellé teszem egy sütőformába.
2 dl. tejből, 1 db tojásból, és 2 ek lisztből habarást készítek, és ráöntöm a káposztatekercsekre, előmelegített sütőben készre sütöm.
..................................................................
Sült csirke
SÜLT CSIRKE FŰSZERESVAJJAL SZALONNÁVAL A BŐRE ALATT !!.
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
A csirkét kettévágom, úgy, hogy a gerincét, és a mellcsontját kiveszem, szárnyvégeket levágom.
A bőrét óvatosan fellazítom és becsúsztatom a szalonnát, erre kenem az elkészített fűszervajat, óvatosan szétmasszírozom. Sütőformába, vagy tepsibe teszem, aláöntöm a tejet, lefedem fóliával, és előmelegített sütőben megsütöm. ( Kb. 60 perc. )
A hozzávalókat megpucolom, felkarikázom, és felváltva elrendezem egy tepsibe, sózom, borsozom, felöntöm a tejjel, és fóliával letakarva a sütőben megpárolom, és a végén kicsit lepirítom, tetejét megszórom petrezselyemmel.
.......................................................................
Rakott káposzta
Recept: Magdolna Anna Ujcz Az íze majdnem olyan, mint töltött-káposztáé, de sokkal kevesebb munka van vele!
Elkészítés: A paradicsomokat meghámozzuk és felaprítjuk. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a felaprított hagymával és zellerrel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az apró káposztát, fűszerezzük. Hozzáadunk 100 ml húslevest, jól összekeverjük a masszát és 20 percre hűtőbe tesszük. Ez idő alatt a káposzta torzsáját vágd ki, tedd forró sós vízbe 2 percre, így könnyen le tudod szedni a leveleit. Egy tepsit kizsírozol, tegyél bele egy réteg káposztalevelet, halmozd rá a töltelék felét, önts rá a paradicsom lé felét, vond be káposztalevéllel. A megmaradt tölteléket tedd rá, öntsd rá a maradék paradicsomot, és fedd be káposztalevéllel, öntsd köré a húsleves felét, fedd le alufóliával, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd 50 percig. Vedd ki a sütőből és vedd le róla a fóliát, szórd meg reszelt sajttal és tedd vissza 10 percre a sütőbe. Melegen kínáljuk.
|
.................................................................
Nyúl, vadasan
Elkészítése:
A húst elősütöm. Kiszedem és a maradék zsíron megfuttatom a hagymát , és a karikára vágott zöldségeket , fűszerezem , és felöntöm a vízzel. Visszateszem a húsikat, és mielőtt teljesen puha lenne hozzáadom a mustárt, és készre főzöm .
Kiszedem a húsit, a zöldségeket összetöröm, és a lisztből a tejfölből egy kis víz hozzáadásával habarást készítek, és ezzel sűrítem be a mártást. Visszateszem a húst, összeforralom. Ha szükséges pici cukorral édesítem. Krumplisgombócot készítek hozzá, tálalás előtt a mártásba teszem a hús mellé, majd összemelegítem.
...................................................................
Rácponty
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
ELKÉSZÍTÉSE:
A krumplit felkarikázom. A hagymát és a sárgarépát zöldséghámozóval vékony lapokra vágom, a gombát szintén vékonyan felvágom, a paprikát is karikára vágom.
A tepsi aljára vékony szalonnaszeleteket fektetek és rétegezve lerakom a hozzávalókat, úgy hogy a közepére kerüljön a hal és a tetejére ismét a zöldségek csak fordított sorrendben, végül a tetejére a krumplit teszem. Természetesem ízlés szerint fűszerezem, és a végén rálocsolom a paradicsomot, és lefedve a sütőben készre sütöm. Jó étvágyat hozzá!!
.................................................................................
Lencsefőzelék
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Tegyük, a lencsét lábosba engedjünk rá hideg csapvizet, forraljuk fel, majd amikor felforrt azonnal vegyük le a tűzhelyről és szűrjük le a vizet. A lencsét a lábosba visszatéve öntsük fel a palackozott alacsony ásványi só tartalmú vízzel.
Tegyük a lábosba az összes zöldséget, a szalonnát és a csomag zöldfűszert is. Ha a víz forrni kezd, vegyük vissza a hőmérsékletet és csendesen főzzük 25-30 percig. A főzési idő a lencse korától is függ. A lencse legyen puha, ugyanakkor lehetőleg maradjon is egyben. Ha a lencse megfőtt, a lábast húzzuk félre a tűzről és vegyük ki belőle a zöldségeket és a fűszercsomagot is.
A főzeléket ízesítsük a pirospaprikával, kurkumával, borssal, sóval, chilivel és három szelet citrommal.
Sűrítés: A sárgarépa harmadát, az összes zöldséget és a megfőtt szalonnát kevés főzővízzel és 5-6 evőkanálnyi lencsével tegyük keverőtálba és botmixerrel pürésítsük. A pürét tegyük vissza a főzővízbe. A nem pürésített sárgarépát vágjuk fel és így tegyük a főzelékbe. Rántáshoz (ha szükséges tartjuk) 20 g füstölt szalonna, 1 ek. olíva olaj és liszt hozzáadásával zsemleszínű rántást készítsünk.
.................................................................................
Túrógombóc sütőben sütve
Hozzávalók:
25 dkg, túró,
5 dkg búzadara,
5 dkg cukor,
1 db tojás,
1 db citrom reszelt héja ,
kevés vaj, vagy margarin.
mazsola , alma apróra vágva ,
Öntet hozzávalói :
1/2 l tej ,
1 db tojás ,
1 cs vaníliás pudingpor,
2 ek cukor ,
2-3 ek tejföl,
1 kk fahéj .
A gombóc hozzávalóit összekeverem és hűtőben hagyom, hogy a búzadara megdagadjon. Ha tú száraz egy kis tejjel hígítom.
a kész gombócokat egy hőálló formába rendezem, közétépkedem a vajat, és ráöntöm a jól összekevert öntetet, előmelegített sütőben készre sütöm / 35-45 perc /
.........................................................................
Nyárs, sütőben sütve
Recept: Magdolna Anna Ujcz
ELKÉSZÍTÉSE:
A húst felszeleteljük, és egyforma darabokra vágjuk, fűszerezzük és az olajjal jól összekeverjük.
A zöldségeket megpucoljuk, és felkarikázzuk. Apaprikát , és a szalonnát egyenlő darabokra vágjuk . A beáztatott hurkapálcákra felváltva felhúzzuk a hozzávalókat , tepsibe egymásmellé tesszük , és a tejben feloldott ERŐS PISTÁVAL leöntjük. Lefedjük és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tejet elfőtte, majd a végén pirosra sütjük
.......................................................................
Túrós, kakaós csiga
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk , és fél cm vastagságura kinyújtjuk , megkenjük a tetejét az olajjal, és erre terítjük a cukrozott kakaót , feltekerjük, mint a bejglit és ujjnyi vastagságura szeleteljük , előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, ha kell megszórjuk porcukorral . Jó étvágyat hozzá !
...................................................................
Sajtos rudak
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához:
250 g finomliszt
200 g vaj
200 g reszelt sajt
1 kk só
0.5 kk szódabikarbóna
50 ml tej
Kenéshez, szóráshoz:
1 db tojás
25 g reszelt sajt
só ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbonát, sima tésztává gyúrjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékony rudakra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a sajttal és sóval.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, betoljuk az előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felülsütés
...............................................................................
Házi disznósajt
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, és mint a pörköltet felteszem párolódni a paprikával, megszórom pirospaprikával, és ráteszem a csíkokra vágott bőrt, a csülök bőrével együtt, amikor majdnem teljesen puha hozzáteszem a kockára vágott húst is, és hozzákeverem a fűszereket, a paradicsomlevet,és készre főzöm, hogy a leve besűrűsödjön, kihűtöm és fóliával bélelt formába öntöm, hűtőben hagyom megdermedni.
...........................................................................
Egyben sült sajtos kocka
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítés:
Az élesztőt és a langyos tejet tegyük egy nagy edénybe, hagyjuk 5 – 10 percet állni. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a tojást, a 100 g puha vajat, vagy margarint, a sót és a cukrot.
A tésztát gyúrjuk meg. Amikor a tészta összeállt, tegyük egy tálba, takarjuk le fóliával és hagyjuk állni legalább 1 órán át meleg helyen, hogy a tészta, nagyjából a kétszeresére nőjön. A sajtot reszeljük le.
A tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 10 – 12 egyenlő részre. Egy 28 x 28 cm átmérőjű tepsit kenjünk ki vajjal, nyújtsuk ki a 10 – 12 db tésztát egyforma nagyságú lapokká és egyet tegyünk a tepsibe. A 230 g vajat vagy a margarint olvasszuk fel és egy ecset segítségével kenjük meg vele a lapot, majd fedjük be egy másik lappal, amit megkenünk olvasztott vajjal, vagy a margarinnal. Szórjuk meg reszelt sajttal. Minden második rétegre szórjunk reszelt sajtot. Rétegezzük a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. A felső lapot ne kenjük meg vajjal. vagy a margarinnal. Egy éles késsel vágjuk a tésztát kockára, tetszés szerinti méretűre.
A tésztát takarjuk le fóliával és hagyjuk meleg helyen kelni még legalább fél órát. A tojássárgáját verjük fel és kenjük meg vele a tészta tetejét, 180 fokos sütőben süssük 35 – 40 percig. Ebből egy nagy adag sajtos finomság lesz, ha kisebb adagot szeretnénk készíteni, felezzük meg a hozzávalókat.
.....................................................................
Lencsefőzelék
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
Tegyük, a lencsét lábosba engedjünk rá hideg csapvizet, forraljuk fel, majd amikor felforrt azonnal vegyük le a tűzhelyről és szűrjük le a vizet. A lencsét a lábosba visszatéve öntsük fel a palackozott alacsony ásványi só tartalmú vízzel.
Megjegyzés:
A főzés során a magas kalcium (Ca), magnézium (Mg) tartalom (vízkeménység) zavaró lehet, különösen a hüvelyesek főzésénél. Ott, ahol közismerten kemény a víz, ezt célszerű figyelembe venni. Ezen felül pedig a jobb víz jobb ételt is jelent(het).
Tegyük a lábosba az összes zöldséget, a szalonnát és a csomag zöldfűszert is. Ha a víz forrni kezd, vegyük vissza a hőmérsékletet és csendesen főzzük 25-30 percig. A főzési idő a lencse korától is függ. A lencse legyen puha, ugyanakkor lehetőleg maradjon is egyben. Ha a lencse megfőtt, a lábast húzzuk félre a tűzről és vegyük ki belőle a zöldségeket és a fűszercsomagot is.
A főzeléket ízesítsük a pirospaprikával, kurkumával, borssal, sóval, chilivel és három szelet citrommal.
Sűrítés:
A sárgarépa harmadát, az összes zöldséget és a megfőtt szalonnát kevés főzővízzel és 5-6 evőkanálnyi lencsével tegyük keverőtálba és botmixerrel pürésítsük. A pürét tegyük vissza a főzővízbe. A nem pürésített sárgarépát vágjuk fel és így tegyük a főzelékbe. Rántáshoz (ha szükséges tartjuk) 20 g füstölt szalonna, 1 ek olíva olaj és liszt hozzáadásával zsemleszínű rántást készítsünk.
.................................................................
Krémes, cseresznyés (meggyes)
Recept: Magdolna Anna Ujcz
HOZZÁVALÓK:
a tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
4 db tojás
1,5 dl tej
1,5 dl étolaj
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
2 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
kb. 40 dkg cseresznye vagy meggy (magozott9
a krém hozzávalói:
4 dl tej
1 csomag vaníliás ízű főző pudingpor
2 dl habtejszín (cukrászhab)
1 csomag habfix
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor (Dr. Oetker Bourbon)
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín (cukrászhab)
(a tepsi mérete: 20 cm x 36 cm)
ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat a cukorral, kézi robotgéppel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az étolajat és végül a sütőporral elkevert lisztet is belekeverjük.
A tészta masszát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a vizet.
A sárgás tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, majd erre rásimítjuk a kakaósat. A cseresznyét eloszlatjuk a tészta massza tetején, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük (tűpróba).
Közben elkészítjük a krémet: a tejből, a cukorból és a pudingporból szokásos módon pudingot főzünk. Amikor elkészült, félre tesszük hűlni és belekeverjük a vaníliás cukrot.
A tejszínt a habfixel együtt kemény habbá felverjük, és a kihűlt pudinghoz keverjük (használjunk kézi robotgépet, hogy csomómentes legyen a krém). A megsült, kihűlt tészta tetejére egyenletesen rákenjük a krémet.
Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. A tejszínt kemény habbá verjük és a már nem annyira meleg felolvasztott csokit a kemény habhoz öntjük. Jól összekeverjük, majd egyenletesen rákenjük a pudingos krémre.
Hűtőbe tesszük, és tálalás előtt egyforma kockákra felvágjuk!
. ........................................................................
Göngyölt dagadó
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Hozzávalók:
Elkészítése:
A dagadót kettévágom, úgy, hogy egy lap legyen, rárakom a szalonnát, a vékonyan felkarikázott paradicsomot és a hagymát, fűszerezem, az apróra összevágott fűszerekkel, sóval, borssal és szorosan feltekerem fóliával.
Két végét bekötöm, megszurkálom, és igen finom leves készül belőle, mikor átfőtt kicsomagolom tetejére juhtúrót és sajtot teszek, befedem baconszalonnával, és készre sütöm a mellé rakott burgonyával.
És természetesen vegyes friss görög salátával tálaljuk!
........................................................