Ételek Manzéger Gábor "műhelyéből"
................................................................................................
Rákos, kagylós tészta
Készítette: Manzéger Gábor
A tésztát megfőzzük.
Közben az olívaolajon, és vajon megpirítjuk az apróra vágott bacont, a felkarikázott újhagymát, az apróra vágott salotta hagymát. A zellerszárat megtisztítjuk a fás részektől, és apróra vágva a hagymához adjuk, majd felöntjük a borral, és kicsit megpároljuk (nem kell puhára, akkor finom, ha még roppanós).
Hozzáadjuk a rákot és a kagylót, 1-2 percig együtt forraljuk, majd felöntjük a tejszínnel, beforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, de ezekkel már nem forraljuk sokáig.
A leszűrt tésztát elkeverjük a mártással, a tányéron meghinthetjük még az apróra vágott petrezselyemmel.
........................................................................
Halászlé (Minden id. legf. hal.)
Filézett halászlé
Ahogy Manzéger Gábor készíti.
Zsuzsamama főzőoldala: MINDEN IDŐK LEGJOBB HALÁSZLÉJE.
Hozzávalók: 4 fő részére
Egy 2 kilogrammos ponty
2 db tenyérnyi keszeg (tisztítva, darabolva)
2 db tenyérnyi kárász (tisztítva, darabolva)
2 nagy fej vöröshagyma (kockára vágva)
1-1 paprika, paradicsom (felkockázva)
4 evőkanál piros tört paprika, só
2 halászlé kocka
Ajánlott még:
2 szelet harcsa (ez el is hagyható), de, ha beletesszük, javítja az ízhatást.
A pontyot felbontjuk, tisztítjuk, szeleteljük és a harcsával együtt kifilézzük. A filézett szeleteket besózzuk.
A ponty fejét, farkát, uszonyokat, gerincet, a kárászokat, és keszegeket, felöntjük (körülbelül 3-4 liter) vízzel.
Majd egy bő órán át zubogva főzzük.
Ezután nagylyukú szűrőn leszűrjük, a csontokat kidobjuk, és újra feltesszük főzni, hozzáadva a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot.
Fél órát erősen forraljuk. Levesszük a tűzről és bot-mixerrel pépesítjük.
Ismét átszűrjük a nagylyukú szűrőn.
Visszatesszük a tűzre, beledobjuk a halászlékockákat, pirospaprikát, és jól összeforraljuk.
Hozzátesszük a halszeleteket, 10 perc csendes forralás után kerülnek bele a belsőségek (haltej, halikra), (most még adhatunk hozzá sót), és még 10 perc csendes forralással fejeződik be a többórás művelet.
.................................................................................
Zöldséges sült csirke
Készítette: Manzéger Gábor
A zöldségeket nagy darabokra vágjuk. Olíva olajjal meglocsoljuk, vegetával megszórjuk. Ezzel jól átforgatjuk. A húsokat sózzuk, borsozzuk, sültcsirke-fűszerrel megszórjuk. A tepsit kicsit kiolajozzuk, beleszórjuk a zöldségeket. Rátesszük a húsokat. Még az egészet egy kicsit meg lehet locsolni olíva olajjal.
180-200 fokon kb. 1 óra 20 percig lefedve sütjük. A fóliát levesszük, és még kb. 20 percig pirítjuk.
....................................................................
Karácsonyi bébipulyka
A séf Manzéger Gábor, szervírozásában
Összeállítás:
A zellert, hagymát, répát, aprólékot, fokhagymát egyenletes hasábokra daraboljuk és tepsibe rakjuk. Rátépkedjük a zsályát, rozmaringot, babérlevelet.
A pulyka hasüregét kicsit sózzuk, borsozzuk. Beletöltjük a tölteléket, a nyílást átszúrjuk egy rozmaring ággal, úgy, hogy a nyílás nyitva maradjon. Ráhelyezzük a zöldségalapra.
Az egész pulykát vastagon bevonjuk vajjal, jól belemasszírozzuk, sózzuk, borozzuk, szerecsendiót reszelünk rá. Rárakosgatjuk a zsályalevelet, rozmaring és kakukkfű ágacskákkal díszítjük.
Az egész pulykát betekerjük alufóliával, úgy, hogy a nyílás nyitva maradjon. 180 fokos sütőben kilogrammonként 35-40 percig sütjük.
1 órával a készresütés előtt kivesszük, levesszük a fóliát, a pulyka mellét betakarjuk bacon szalonnával és a 190 fokos sütőbe visszatesszük sülni kb. egy órára, hogy szép piros és ropogós legyen a bőre.
Ha kész, kivesszük a sütőből, betakarjuk alufóliával, konyharuhával és 2 órát pihentetjük.
A pulyka mellé a tepsibe tehetünk félbevágott klementint, illetve a töltelékbe tehetünk összevágott őszibarack befőttet.
................................................................
Rántott halak és sült lazac
Rántott harcsa és ponty
Recept: Gábor Manzéger
A halakat kifilézzük. A pontyot beirdaljuk, sózzuk.
A harcsát néhány órára, vagy éjszakára fokhagymás, sós tejben pácoljuk. Amikor kivesszük a pácból, lemossuk, leszárítjuk.
A haldarabokat bepanírozzuk, és forró olajban, mindkét oldalát, pirosra sütjük. Sült krumplival, salátával, citromszeletekkel tálaljuk.
Sült lazac.
A lazac filéből 3-4 cm-es darabokat vágunk, az esetleges szálkákat - ami tapintással érzékelhető - csipesszel kihúzzuk. A serpenyőt felforrósítjuk, füstölésig, nagyon kevés, pár csepp olíva olajat és egy késhegynyi vajat dobunk bele. Bőrével lefelé a lazacot beletesszük, egy rozmaring ágat dobunk mellé és meglocsoljuk kevés citromlével. Sózzuk, borsozzuk, három perc sütés után megfordítjuk, és újabb 3 perc sütés után kiszedjük, és tálaljuk.
Ízlés szerint bármilyen körettel tálalható. Nekünk a legkedveltebb a friss saláta, ízlés szerint választott öntettel.
.......................................................................................
Sült lazac 2.
Recept: Manzéger Gábor
A lazac filéből 3-4 cm-es darabokat vágunk, az esetleges szálkákat - ami tapintással érzékelhető - csipesszel kihúzzuk. A serpenyőt felforrósítjuk, füstölésig, nagyon kevés, pár csepp olíva olajat és egy késhegynyi vajat dobunk bele. Bőrével lefelé a lazacot beletesszük, egy rozmaring ágat dobunk mellé és meglocsoljuk kevés citromlével. Sózzuk, borsozzuk, három perc sütés után megfordítjuk, és újabb 3 perc sütés után kiszedjük, és tálaljuk.
Ízlés szerint bármilyen körettel tálalható. Nekünk a legkedveltebb a friss saláta, ízlés szerint választott öntettel.
................................................................................................
Gombaszósz
Recept: Manzéger Gábor
Fél kg vargánya gombát kevés vajon vagy olíva olajon lepirítjuk, sóval, borssal, kevés petrezselyemmel meghintjük. 15-20 perc párolás után felöntjük másfél-két dl főző tejszínnel. Beforraljuk.
A sült hús mellé tálaljuk.
..................................................................
Nyúlragu
Olajat a vajjal felforrósítjuk. Nyúl darabokat lisztbe forgatva megpirítjuk benne, majd kivesszük. Utána a zsiradékon hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a fokhagymát és a rozmaring ágat. Felöntjük fehérborral, beletesszük a felkockázott, vagy csíkozott zöldségeket (zeller, répa, karalábé), beletesszük a megpirított nyúl darabokat, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, felöntjük húsleves kockából készített alaplével, apránként adagolva félkész állapotba bele tesszük a gombakeveréket és a cikkekre vágott retket, és burgonyát, majd az egészet készre főzzük. Belerakjuk a tejszínt, megszórjuk petrezselyemmel és snidlinggel. Galuskával, vagy tésztával, esetleg krokettel tálaljuk.
Kakastöke pörkölt
..................................................................................
Zúzapörkölt bográcsban
...............................................................
Rablóhús
.............................................................................