ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/



Ételek Manzéger Gábor "műhelyéből"

  • Tartalom
  • Rákos, kagylós tészta
  • Halászlé (Minden idők legfinomabb halászléje.)
  • Zöldséges sült csirke
  • Karácsonyi bébipulyka
  • Rántott halak és sült lazac
  • Sült lazac 2.
  • Gombaszósz
  • Nyúlragu
  • Kakastöke pörkölt
  • Zúzapörkölt bográcsban
  • Rablóhús 

 ................................................................................................

Rákos, kagylós tészta

413.._rakos-kagylos_teszta.jpg

Készítette: Manzéger Gábor 

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg penne tészta (bármilyen lehet)
  • 30 dkg koktélrák (mirelit)
  • 2 marék kagyló (mirelit)
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db salotta hagyma
  • 1-2 szál zellerszár
  • 4 szelet bacon
  • só, bors, petrezselyem
  • 2-3 ek olívailaj
  • 5 dkg vaj 

A tésztát megfőzzük.

Közben az olívaolajon, és vajon megpirítjuk az apróra vágott bacont, a felkarikázott újhagymát, az apróra vágott salotta hagymát. A zellerszárat megtisztítjuk a fás részektől, és apróra vágva a hagymához adjuk, majd felöntjük a borral, és kicsit megpároljuk (nem kell puhára, akkor finom, ha még roppanós).

Hozzáadjuk a rákot és a kagylót, 1-2 percig együtt forraljuk, majd felöntjük a tejszínnel, beforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, de ezekkel már nem forraljuk  sokáig.

A leszűrt tésztát elkeverjük a mártással, a tányéron meghinthetjük még az apróra vágott petrezselyemmel.

 ........................................................................

 

Halászlé (Minden id. legf. hal.)

404.._halaszle.jpg

 

Filézett halászlé
Ahogy Manzéger Gábor készíti.

Zsuzsamama főzőoldala: MINDEN  IDŐK LEGJOBB HALÁSZLÉJE.
Hozzávalók: 4 fő részére
Egy 2 kilogrammos ponty
2 db tenyérnyi keszeg (tisztítva, darabolva)
2 db tenyérnyi kárász (tisztítva, darabolva)
2 nagy fej vöröshagyma (kockára vágva)
1-1 paprika, paradicsom (felkockázva)
4 evőkanál piros tört paprika, só
2 halászlé kocka

Ajánlott még:
2 szelet harcsa (ez el is hagyható), de, ha beletesszük, javítja az ízhatást.

A pontyot felbontjuk, tisztítjuk, szeleteljük és a harcsával együtt kifilézzük. A filézett szeleteket besózzuk.
A ponty fejét, farkát, uszonyokat, gerincet, a kárászokat, és keszegeket, felöntjük (körülbelül 3-4 liter) vízzel.
Majd egy bő órán át zubogva főzzük.
Ezután nagylyukú szűrőn leszűrjük, a csontokat kidobjuk, és újra feltesszük főzni, hozzáadva a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot.
Fél órát erősen forraljuk. Levesszük a tűzről és bot-mixerrel pépesítjük.
Ismét átszűrjük a nagylyukú szűrőn.
Visszatesszük a tűzre, beledobjuk a halászlékockákat, pirospaprikát, és jól összeforraljuk.
Hozzátesszük a halszeleteket, 10 perc csendes forralás után kerülnek bele a belsőségek (haltej, halikra), (most még adhatunk hozzá sót), és még 10 perc csendes forralással fejeződik be a többórás művelet.

 .................................................................................

Zöldséges sült csirke

406.._.._zolds._csirk._cimke.jpg

Készítette: Manzéger Gábor

  • Hozzávalók:
  • ½ kg friss brokkoli
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db saláta cukkini
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 2 db lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 25 dkg gomba mix
  • krumpli
  • 8 db filézett csirke felső comb

A zöldségeket nagy darabokra vágjuk. Olíva olajjal meglocsoljuk, vegetával megszórjuk. Ezzel jól átforgatjuk. A húsokat sózzuk, borsozzuk, sültcsirke-fűszerrel megszórjuk. A tepsit kicsit kiolajozzuk, beleszórjuk a zöldségeket. Rátesszük a húsokat. Még az egészet egy kicsit meg lehet locsolni olíva olajjal.

180-200 fokon kb. 1 óra 20 percig lefedve sütjük. A fóliát levesszük, és még kb. 20 percig pirítjuk.

....................................................................

Karácsonyi bébipulyka

397.._..sult_bebipulyka.jpg

 

398.._..a_sef_szerviroz.jpg

 

A séf Manzéger Gábor, szervírozásában 

  • Zöldségalap:
  • 2 db zeller,                   
  • 2 db vöröshagyma   
  • 2 db sárgarépa
  • 1 fokhagyma
  • 1 db klementin
  • pulyka aprólék (ha van)
  • 8-10 zsálya-levél
  • rozmaring, babérlevél, só, bors, szerecsendió
  • bacon szalonna, vaj
  • Töltelék:
  • ½ kg darált hús
  • 100 g főtt gesztenye,
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 póréhagyma
  • 2 szelet bacon szalonna
  • Oliva olaj, vaj
  • 2 db zsálya levél, kevés szerecsendió
  •  
  • Töltelék összeállítjuk: Vöröshagymát, pórét, bacont megpirítjuk oliva és vaj keverékén, sózzuk, borsozzuk, a zsályát, szerecsendiót beletesszük. 15 perc alatt összefonnyasztjuk. Majd, ha kihűlt összeforgatjuk a darált hússal és a zsemlemorzsával.

Összeállítás:

A zellert, hagymát, répát, aprólékot, fokhagymát egyenletes hasábokra daraboljuk és tepsibe rakjuk. Rátépkedjük a zsályát, rozmaringot, babérlevelet. 

A pulyka hasüregét kicsit sózzuk, borsozzuk. Beletöltjük a tölteléket, a nyílást átszúrjuk egy rozmaring ággal, úgy, hogy a nyílás nyitva maradjon. Ráhelyezzük a zöldségalapra.

Az egész pulykát vastagon bevonjuk vajjal, jól belemasszírozzuk, sózzuk, borozzuk, szerecsendiót reszelünk rá. Rárakosgatjuk a zsályalevelet, rozmaring és kakukkfű ágacskákkal díszítjük.

Az egész pulykát betekerjük alufóliával, úgy, hogy a nyílás nyitva maradjon. 180 fokos sütőben kilogrammonként 35-40 percig sütjük.

1 órával a készresütés előtt kivesszük, levesszük a fóliát, a pulyka mellét betakarjuk bacon szalonnával és a 190 fokos sütőbe visszatesszük sülni kb. egy órára, hogy szép piros és ropogós legyen a bőre.

Ha kész, kivesszük a sütőből, betakarjuk alufóliával, konyharuhával és 2 órát pihentetjük.

A pulyka mellé a tepsibe tehetünk félbevágott klementint, illetve a töltelékbe tehetünk összevágott őszibarack befőttet.

................................................................

 

Rántott halak és sült lazac

 

386._rantott_halak_lazac..jpg

 Rántott harcsa és ponty 

Recept: Gábor Manzéger  

  • Hozzávalók:
  • Két féle hal.
  • Só, fokhagyma, tej
  • Tojás, zsemlemorzsa
  • Olaj

A halakat kifilézzük. A pontyot beirdaljuk, sózzuk.

A harcsát néhány órára, vagy éjszakára fokhagymás, sós tejben pácoljuk. Amikor kivesszük a pácból, lemossuk, leszárítjuk.

A haldarabokat bepanírozzuk, és forró olajban, mindkét oldalát, pirosra sütjük. Sült krumplival, salátával, citromszeletekkel tálaljuk.

 Sült lazac.

A lazac filéből 3-4 cm-es darabokat vágunk, az esetleges szálkákat - ami tapintással érzékelhető - csipesszel kihúzzuk. A serpenyőt felforrósítjuk, füstölésig, nagyon kevés, pár csepp olíva olajat és egy késhegynyi vajat dobunk bele. Bőrével lefelé a lazacot beletesszük, egy rozmaring ágat dobunk mellé és meglocsoljuk kevés citromlével. Sózzuk, borsozzuk, három perc sütés után megfordítjuk, és újabb 3 perc sütés után kiszedjük, és tálaljuk.
Ízlés szerint bármilyen körettel tálalható. Nekünk a legkedveltebb a friss saláta, ízlés szerint választott öntettel.

.......................................................................................

Sült lazac 2. 

 

380_.._.lazac.jpg

 

Recept: Manzéger Gábor 

 A lazac filéből 3-4 cm-es darabokat vágunk, az esetleges szálkákat - ami tapintással érzékelhető - csipesszel kihúzzuk. A serpenyőt felforrósítjuk, füstölésig, nagyon kevés, pár csepp olíva olajat és egy késhegynyi vajat dobunk bele. Bőrével lefelé a lazacot beletesszük, egy rozmaring ágat dobunk mellé és meglocsoljuk kevés citromlével. Sózzuk, borsozzuk, három perc sütés után megfordítjuk, és újabb 3 perc sütés után kiszedjük, és tálaljuk. 

Ízlés szerint bármilyen körettel tálalható. Nekünk a legkedveltebb a friss saláta, ízlés szerint választott öntettel.

 ................................................................................................

Gombaszósz

 

348.._.._gombaszosz_cim..jpg

 

Recept: Manzéger Gábor 

Fél kg vargánya gombát kevés vajon vagy olíva olajon lepirítjuk, sóval, borssal, kevés petrezselyemmel meghintjük. 15-20 perc párolás után felöntjük másfél-két dl főző tejszínnel. Beforraljuk. 
A sült hús mellé tálaljuk.

 

..................................................................

Nyúlragu

 

 325--_gombaszoldseges_niulragu.jpg

Recept: Gábor Manzéger
Hozzávalók:
  • 1 egész nyúl 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db zeller 
  • 1 db karalábé 
  • 3-4 gerezd fokhagyma 
  • 1 cs vargányás gombakeverék 
  • 1 db póréhagyma 
  • 2 dl fehérbor 
  • tejszín 
  • 2 db sárgarépa 
  • 2 db burgonya 
  • 3-4 szem retek 
  • só, bors 
  • 2-3 babérlevél 
  • mustár, liszt 
  • alaplé vagy húsleves kocka 
  • olíva olaj, vaj 
  • rozmaring ág, petrezselyem, snidling 

 Olajat a vajjal felforrósítjuk. Nyúl darabokat lisztbe forgatva megpirítjuk benne, majd kivesszük. Utána a zsiradékon hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a fokhagymát és a rozmaring ágat. Felöntjük fehérborral, beletesszük a felkockázott, vagy csíkozott zöldségeket (zeller, répa, karalábé), beletesszük a megpirított nyúl darabokat, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, felöntjük húsleves kockából készített alaplével, apránként adagolva félkész állapotba bele tesszük a gombakeveréket és a cikkekre vágott retket, és burgonyát, majd az egészet készre főzzük. Belerakjuk a tejszínt, megszórjuk petrezselyemmel és snidlinggel. Galuskával, vagy tésztával, esetleg krokettel tálaljuk.

 

.......................................................................... 

 Kakastöke pörkölt

 

315.._kakashere_porkolt_tarellyal.jpg

 

Recept: Gábor Manzéger
  • Hozzávalók: 
  • 1 kg kakas here (töke) 
  • 1 kg kakas tarély 
  • 4 fej vöröshagyma 
  • 5 gerezd fokhagyma 
  • 1 db tv paprika 
  • 2 db paradicsom 
  • só, bors,  zsír   
A hagymát zsiradékon rövid ideig átforgatjuk, rádobjuk a fokhagymát, kicsit átkevergetjük (rövid ideig, nehogy megégjen). Rádobjuk az apróra vágott tv paprikát, pár perc múlva az apróra vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Felengedjük vízzel. Ezt kb. fél óráig főzzük magában. Botmixerrel felaprítjuk. Beledobjuk a tarélyt. 3 és fél órán át főzzük. Ha egészen megpuhult, hozzáadjuk a herét. Ezzel még 25 percig főzzük.  
Tarhonyával, savanyú uborkával kínáljuk.

 ..................................................................................

Zúzapörkölt bográcsban

 

 

306.._.._zuzaporkolt_cimke.jpg

 

  • Recept: Manzéger Gábor 
  •  
  • Hozzávalók: 
  • Fejenként 25-30 dkg csirkezúza tisztítva, aprítva 
  • (a lefektetett zúzát minden dombon és völgyben elvágunk), 
  • aprított vöröshagyma, a zúzának 1/3-a, 
  • zsiradék: sertészsír, kacsazsír vagy étolaj 
  • 1 fej fokhagyma, 
  • só, bors, kevés vegeta, pirospaprika,  
  • őrölt kömény, ízlés szerint, 
  • piros arany, gulyáskrém, fokhagymakrém, néhány babérlevél 
  • 2-3 TV paprika, 2-3 paradicsom, kevés vörösbor  
Vöröshagymát zsiradékon lepirítjuk üvegesre. Belerakjuk az apróra darabolt fokhagymát, TV paprikát, paradicsomot. Befűszerezzük a pörkölt alapot. 
Beletesszük a piros aranyat, gulyáskrémet, fokhagyma krémet, babért. Az átöblített zúzát beleforgatjuk a pörkölt alapba, majd kevés vízzel felengedjük, hogy le ne ragadjon. Felforrás után lejjebb vesszük a tüzet, hogy csak pöszörögjön, 2,5-3 órán keresztül főzzük. Az elején lehet fakanállal keverni, a végén csak rázogassuk. Ha a főzés során besűrűsödik, kevés vízzel hígítsuk a szaftot.
A végére krémszerű szaftot kell kapnunk. Utolsó 10 percre beleöntjük a vörösbort. 
Köret lehet: galuska, tarhonya, friss kenyér, ízlés szerint.

 ...............................................................

Rablóhús

 

302.._r.a.b.lo_hus.jpg

 

  • Recept: Gábor Manzéger
  •  
  • Hozzávalók:  
  • 75 dkg sertés lapocka 
  • 4 fej vöröshagyma 
  • 15 szem kisméretű burgonya 
  • 20 dkg apró gomba
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg zsírszalonna
  • olja 
  • 2 dl sör  
A húst kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk, sóval, borssal, mustárral, fokhagymaporral fűszerezzük, fél napig pihentetjük. A hagymát, burgonyát, cukkinit, kolbászt karikára vágjuk, a szalonnákat kockákra. Ha a gomba elég apró, akkor maradhat egészben, de el is vágható kisebb darabra. Ezeket felszúrkodjuk a nyársakra. Minden második karika krumpli legyen. 
Tepsibe, egymás mellé fektetjük a nyársakat. Olíva olajjal vékonyan meglocsoljuk, grillfűszerrel megszórjuk, aláöntjük a sört. Lefedve 1 óráig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. 

 

.............................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 57
Heti: 450
Havi: 2 522
Össz.: 814 071

Látogatottság növelés
Oldal: Ételek Manzi Gabi "műhelyéből" II.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »