ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

Aprósütemények III.

  • Tartalom:
  • Forgácsfánk
  • Kókusz-tekercs
  • Túrós muffin
  • Túrópiramis eperrel
  • Almás muffin
  • Csokis-meggyes muffin
  • Almás, diós
  • Habcsók
  • Mákos omlós rudak
  • Túrópiramis 2.
  • Túrópiramis
  • Kijevi krémes 2.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Forgácsfánk

389.._..forgacsfank.jpg

 

Recept: Zsuzsamama
50 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
3-4 cl rum
6 tojás sárgája
2-3 dl tejföl
2 dkg élesztő
Csipet só
4 dkg olvasztott vaj
 
Sütéshez: olaj
Tálaláshoz: porcukor, lekvár
 
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojások sárgáját, a lehűtött, olvasztott vajat, rumot, annyi tejfölt, hogy közepes kemény tésztát kapjunk, valamint az élesztőt, amit egy kevés cukros tejfölben elkevertünk.
Amikor a tészta elválik az edény től, tegyük deszkára és ott dolgozzuk ki alaposan. Ne ragadjon se a deszkához, se a kezünkhöz, és a felülete szép fényes legyen. Két cipóba vesszük. (Így vékonyabbra tudjuk majd nyújtani)
Letakarva 30 percig pihentetjük.
 
Egy magas oldalú lábasban, vagy fazékban 2-3 ujjnyi olajat melegítünk.
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd derelyevágóval tetszés szerinti darabokat és formákat készítünk.
Jó meleg, de nem túl forró olajban sütjük.
Tálalásnál porcukorral meghintjük és lekvárt adunk mellé.
........................................................................................
 

Kókusz-tekercs

374.._..kokusz-tekercs.jpg

  • Készítette: Zsuzsamama
  •  
  • Hozzávalók:
    50 dkg liszt
    25 dkg vaj
    4 db tojás
    10 gr élesztő
    1 kiskanál cukor
    0.5 dl tej
    1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukor

  • 20 dkg kókusz reszelék
    30 dkg cukor (vagy 15 dkg cukor és 15 dkg Glukonon)
  • 4 tojásfehérje (plusz 1-2 fehérjét tehetünk hozzá, ha van a fagyasztóban)
  • Kevés citromlé
  • A lisztből, vajból, 4 tojássárgájából, és a langyos tejben, a cukorral felfutatott élesztővel, sütőporral tésztát gyúrunk. 3 egyenlő részre osztjuk, cipót formálunk belőle .A cipókat langyos helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

  • A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a cukrot és a citromlevet hozzáadva addig keverjük, míg kemény habot kapunk. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és három részre osztjuk.
  • A tésztát lisztezett deszkán, fél cm-es vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töltelék 1/3 részével. Felcsavarjuk, majd 2-3 cm vastag szeletekre vagdossuk és sütőpapírral bélelt tepsibe, tisztes távolságba lerakjuk őket. Előmelegített sütőben, 180 fokon világos zsemleszínűre megsütjük.

 ..................................................................

Túrós muffin

322.._turos_muffin_cimke.jpg

 

 
Tésztához:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
0,5 bögre olaj
1 tojás
1 cs sütőpor
kevés kakaópor
 
Töltelékhez:
250 gramm túró
1 cs vaníliás cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
 
 (1 bögre = 2,5 dl)
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is. Végül az egészet összekeverjük.
A túrót apróra törjük, és kikeverjük az egy tojás sárgájával és a vaníliás cukorral, valamint a citrom reszelt héjával. A tojás fehérjét habosra keverjük, és azután adjuk a masszához, óvatosan. 
A muffin-formákat kivajazzuk vagy muffin-papírral béleljük. A formába 1 kanál masszát teszünk, majd ráteszünk egy kevés túrós keveréket, végül megint egy kis masszát és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.
 
 ................................................................................................
 

Túrópiramis eperrel

277.._.._turo_piramis_eperrel.jpg

 

Túrópiramis
 
• 20 dkg keksz (szögletes vajas)
• 25 dkg vaj
• 30 dkg tehéntúró
• 25 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db tojás
• 1.5-2 ek cukrozatlan kakaópor
• 1-2 dl tej
10-15 dkg eper, vagy más idénygyümölcs
• Díszítés: Pirított cukorral. vagy csokoládéval.
• 
• Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.
• A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.
• A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára kétszer 3x5-ös sorba fektetjük. 
• Tehát két rudat kapunk. 
• A kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.
• A keksz-alapot bekenjük a kakaós krém felével. A középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk, lezárjuk.
• Előző nap készítjük el.
 
.............................................................

Almás muffin

260.._..._almas_muffin.jpg

  • Almás muffin
  • Recept: Zsuzsamama főzőoldala
  • 24 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1kávékanál mézes- sütemény fűszer
  • 10 dkg cukor
  • 1 db meghámozott, apróra vágott alma 
  • 1 simára kevert tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj

A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel.

Külön edényben keverjük el a tojást a cukorral, az olvasztott vajjal és a tejjel, végül az almadarabkákkal. Ezután adjuk hozzá a fűszeres, sütőporos lisztet, és lazán forgassuk össze a masszát. Majd kanalazzuk a formákba, és 200 fokos sütőben, kb. 30-40 perc alatt süssük készre. A tetejét cukrozzuk meg.

........................................................

Csokis-meggyes muffin

189.._.._csokis-meggyes_muffin.jpg

Csokis-meggyes muffin

Recept: Zsuzsamama főzőoldala 

1 db tojás

1 kis pohár tejföl

1,3 dl olaj

22 dkg rétesliszt

3 dkg kakaópor

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

10 dkg étcsokoládés

10 dkg fehér csokoládé

7-8 dkg cukor

30-40 dkg meggy 

A tojást, a tejfölt és az olajat összekeverjük.

Egy másik tálban pedig a lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot.

A nedves és a száraz anyagokat összekeverjük. Ha sűrűnek találjuk (nálam ez történt), akkor tejjel, vagy vízzel öntött-tészta állagúra hígítjuk.

Hozzáadjuk a két tábla csokoládét, amit apróra vagdostunk.

A muffin-sütőbe papír-kapszlikat teszünk.

Mindegyikbe rakunk egy evőkanállal, most jöhet bele 1-2 szem meggy, majd a tetejére ismét teszünk a masszából.

Kb. 20 percig sütjük 200 fokos sütőben. (A sütőt ajánlatos bekapcsolni a sütés kezdetekor.) 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Almás, diós

 177.._.._almas_dios_sajtkremes.jpg

 

Almás-diós, sajtkrémmel

  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 12 dkg darált dió
  • 5-6 alma
  • 4 tojás
  • 2 dl olaj

Az almát lereszeljük.

A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az almát és a fahéjat. Belekeverjük az olajat is.

A lisztet, a sütőport és a darált diót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásos masszához és alaposan összedolgozzuk. Kiolajozott tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt rákenjük a sajtkrémet

Krémsajt:

40 dkg krémsajtot, 1 evőkanál porcukorral habosra keverünk.
3 csomag tejszínhabport, az előírtnál kicsivel kevesebb tejben kemény habbá verjük, majd a sajttal összekeverjük.
Hozzákeverünk egy zselatinfixet.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Habcsók

134.._.._habcsok_2_cimke.jpg

 

  • 4 tojás fehérjéje
  • 24 dkg kristálycukor
  • 10-15 dkg dió, darabolva
  • 10 dkg étcsokoládé, darabolva
  • 1 marék mazsola (el is hagyható)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2-3 evőkanál citromlé
  •  
  • A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a cukrot és a citromlevet hozzáadva addig keverjük, míg fényes, kemény habot kapunk.
  • Beleforgatjuk a diót, a csokoládét, mosott mazsolát és vaníliát.
  • Sütő-papiros tepsire evőkanállal halmokat rakunk.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Betesszük a habcsókot és rögtön lezárjuk a gázt.
  • Húsz perc, vagy fél óra múlva ellenőrizzük, hogy kellően megkeményedett-e a külseje. Akkor jó, ha kívül kemény, belül pedig finom puha marad.
  • Ha még nem megfelelő az állaga, akkor megismételjük a folyamatot.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 Mákos omlós rudak

 

1._3._2.._makos_omlos_rudak.jpg

 

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

 

Töltelék:

  • 12,5 dkg darált mák
  • 3 dkg kristálycukor
  • 0,75 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • 2 ek méz
  • 2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez

 

Elkészítés:

  • A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.
  •  
  • A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
  •  
  • A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).
  • Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
  • A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
  • A rudakat sütőtapíros tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta!
  • Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.

Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Túrópiramis 2.

 

1.3.1.._turopiramis_2.jpg

 
• 20 dkg keksz (szögletes vajas)
• 25 dkg vaj
• 30 dkg tehéntúró
• 25 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db tojás
• 1.5 ek cukrozatlan kakaópor
• 1-2 dl tej
• Díszítés: Pirított cukorral

• Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.
• A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.
• A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára kétszer 3x5-ös sorba fektetjük.
• Tehát két rudat kapunk.
• A kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.
• A keksz-alapot bekenjük a kakaós krém felével. A középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk, lezárjuk.
• Előző nap készítjük el.

Ötlet: Pár darab babapiskótát helyeztem a közepébe (ezt is belemártottam a tejbe), mert a túró nem töltötte ki a háromszöget.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Túrópiramis

 

1.1.2._._turopiramis.jpg

 

  • 20 dkg keksz (szögletes vajas)
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg tehéntúró
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1.5 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 dl tej
  • Díszítés: Pirított cukorral
  •  
  • Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.
  • A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.
  • A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára kétszer 3x5-ös sorba fektetjük.
  • Tehát két rudat kapunk.
  • A kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.
  • A keksz-alapot bekenjük a kakaós krém felével. A középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk, lezárjuk.
  • Előző nap készítjük el.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Kijevi krémes 2.

 

74.._.._kijevi_kr._2..jpg

 

  • Tészta:
  • 40 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin, vagy vaj,
  • 1 sütőpor,
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl
  •  
  • Hab:
    4 tojás fehérje,
    3 evőkanál cukor,
    20 dkg darált dió

  • Krém:
    2 csomag vanília puding,
    6 dl tej,
    20 dkg vaj
    15 dkg porcukor
  •  
  • Elkészítés:
  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, kinyújtjuk, és 35 x 27 cm-es tepsi hátára tesszük.
  • Megkenjük a tojáshabos dióval mind a 3 lapot. Előmelegített sütőben 200 fokon 8 perc alatt egyenként megsütjük őket.
  •  
  • Hab:
  • A tojásfehérjéket a porcukorral keményre verjük,(csak akkor tegyük bele a cukrot, amikor már háromnegyedig felvertük a habot). Ezután óvatosan hozzáadagoljuk a darált diót.
  •  
  • Krém:
  • 2 csomag vaníliás pudingport 6 dl tejjel megfőzünk, majd langyosra hűtjük.
  • 20 dkg vajat 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól összekeverjük.
  • Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat.
  •  
  • A tetejét olvasztott csokoládéval díszíthetjük. (5-6 dk csokoládé elég hozzá.)
  •  
  • Másnap szeletelhető. Addigra megpuhul a tészta, és nem töredezik.

 

 

 

 

 

 

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 





 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 132
Heti: 171
Havi: 1 451
Össz.: 810 164

Látogatottság növelés
Oldal: Aprósütemények III.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »