Aprósütemények III.
- Tartalom:
- Forgácsfánk
- Kókusz-tekercs
- Túrós muffin
- Túrópiramis eperrel
- Almás muffin
- Csokis-meggyes muffin
- Almás, diós
- Habcsók
- Mákos omlós rudak
- Túrópiramis 2.
- Túrópiramis
- Kijevi krémes 2.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Forgácsfánk
Recept: Zsuzsamama
50 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
3-4 cl rum
6 tojás sárgája
2-3 dl tejföl
2 dkg élesztő
Csipet só
4 dkg olvasztott vaj
Sütéshez: olaj
Tálaláshoz: porcukor, lekvár
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojások sárgáját, a lehűtött, olvasztott vajat, rumot, annyi tejfölt, hogy közepes kemény tésztát kapjunk, valamint az élesztőt, amit egy kevés cukros tejfölben elkevertünk.
Amikor a tészta elválik az edény től, tegyük deszkára és ott dolgozzuk ki alaposan. Ne ragadjon se a deszkához, se a kezünkhöz, és a felülete szép fényes legyen. Két cipóba vesszük. (Így vékonyabbra tudjuk majd nyújtani)
Letakarva 30 percig pihentetjük.
Egy magas oldalú lábasban, vagy fazékban 2-3 ujjnyi olajat melegítünk.
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd derelyevágóval tetszés szerinti darabokat és formákat készítünk.
Jó meleg, de nem túl forró olajban sütjük.
Tálalásnál porcukorral meghintjük és lekvárt adunk mellé.
........................................................................................
Kókusz-tekercs
- Készítette: Zsuzsamama
-
- Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
4 db tojás
10 gr élesztő
1 kiskanál cukor
0.5 dl tej
1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukor
- 20 dkg kókusz reszelék
30 dkg cukor (vagy 15 dkg cukor és 15 dkg Glukonon)
- 4 tojásfehérje (plusz 1-2 fehérjét tehetünk hozzá, ha van a fagyasztóban)
- Kevés citromlé
- A lisztből, vajból, 4 tojássárgájából, és a langyos tejben, a cukorral felfutatott élesztővel, sütőporral tésztát gyúrunk. 3 egyenlő részre osztjuk, cipót formálunk belőle .A cipókat langyos helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a cukrot és a citromlevet hozzáadva addig keverjük, míg kemény habot kapunk. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és három részre osztjuk.
- A tésztát lisztezett deszkán, fél cm-es vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a töltelék 1/3 részével. Felcsavarjuk, majd 2-3 cm vastag szeletekre vagdossuk és sütőpapírral bélelt tepsibe, tisztes távolságba lerakjuk őket. Előmelegített sütőben, 180 fokon világos zsemleszínűre megsütjük.
..................................................................
Túrós muffin
Tésztához:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
0,5 bögre olaj
1 tojás
1 cs sütőpor
kevés kakaópor
Töltelékhez:
250 gramm túró
1 cs vaníliás cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
(1 bögre = 2,5 dl)
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is. Végül az egészet összekeverjük.
A túrót apróra törjük, és kikeverjük az egy tojás sárgájával és a vaníliás cukorral, valamint a citrom reszelt héjával. A tojás fehérjét habosra keverjük, és azután adjuk a masszához, óvatosan.
A muffin-formákat kivajazzuk vagy muffin-papírral béleljük. A formába 1 kanál masszát teszünk, majd ráteszünk egy kevés túrós keveréket, végül megint egy kis masszát és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.
................................................................................................
Túrópiramis eperrel
Túrópiramis
• 20 dkg keksz (szögletes vajas)
• 25 dkg vaj
• 30 dkg tehéntúró
• 25 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db tojás
• 1.5-2 ek cukrozatlan kakaópor
• 1-2 dl tej
10-15 dkg eper, vagy más idénygyümölcs
• Díszítés: Pirított cukorral. vagy csokoládéval.
•
• Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.
• A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.
• A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára kétszer 3x5-ös sorba fektetjük.
• Tehát két rudat kapunk.
• A kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.
• A keksz-alapot bekenjük a kakaós krém felével. A középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk, lezárjuk.
• Előző nap készítjük el.
.............................................................
Almás muffin
- Almás muffin
- Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- 24 dkg liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1kávékanál mézes- sütemény fűszer
- 10 dkg cukor
- 1 db meghámozott, apróra vágott alma
- 1 simára kevert tojás
- 2 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel.
Külön edényben keverjük el a tojást a cukorral, az olvasztott vajjal és a tejjel, végül az almadarabkákkal. Ezután adjuk hozzá a fűszeres, sütőporos lisztet, és lazán forgassuk össze a masszát. Majd kanalazzuk a formákba, és 200 fokos sütőben, kb. 30-40 perc alatt süssük készre. A tetejét cukrozzuk meg.
........................................................
Csokis-meggyes muffin
Csokis-meggyes muffin
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
1 db tojás
1 kis pohár tejföl
1,3 dl olaj
22 dkg rétesliszt
3 dkg kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládés
10 dkg fehér csokoládé
7-8 dkg cukor
30-40 dkg meggy
A tojást, a tejfölt és az olajat összekeverjük.
Egy másik tálban pedig a lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot.
A nedves és a száraz anyagokat összekeverjük. Ha sűrűnek találjuk (nálam ez történt), akkor tejjel, vagy vízzel öntött-tészta állagúra hígítjuk.
Hozzáadjuk a két tábla csokoládét, amit apróra vagdostunk.
A muffin-sütőbe papír-kapszlikat teszünk.
Mindegyikbe rakunk egy evőkanállal, most jöhet bele 1-2 szem meggy, majd a tetejére ismét teszünk a masszából.
Kb. 20 percig sütjük 200 fokos sütőben. (A sütőt ajánlatos bekapcsolni a sütés kezdetekor.)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Almás, diós
Almás-diós, sajtkrémmel
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 tasak vaníliás cukor
- 12 dkg darált dió
- 5-6 alma
- 4 tojás
- 2 dl olaj
Az almát lereszeljük.
A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az almát és a fahéjat. Belekeverjük az olajat is.
A lisztet, a sütőport és a darált diót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásos masszához és alaposan összedolgozzuk. Kiolajozott tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt rákenjük a sajtkrémet
Krémsajt:
40 dkg krémsajtot, 1 evőkanál porcukorral habosra keverünk.
3 csomag tejszínhabport, az előírtnál kicsivel kevesebb tejben kemény habbá verjük, majd a sajttal összekeverjük.
Hozzákeverünk egy zselatinfixet.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Habcsók
- 4 tojás fehérjéje
- 24 dkg kristálycukor
- 10-15 dkg dió, darabolva
- 10 dkg étcsokoládé, darabolva
- 1 marék mazsola (el is hagyható)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2-3 evőkanál citromlé
-
- A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a cukrot és a citromlevet hozzáadva addig keverjük, míg fényes, kemény habot kapunk.
- Beleforgatjuk a diót, a csokoládét, mosott mazsolát és vaníliát.
- Sütő-papiros tepsire evőkanállal halmokat rakunk.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Betesszük a habcsókot és rögtön lezárjuk a gázt.
- Húsz perc, vagy fél óra múlva ellenőrizzük, hogy kellően megkeményedett-e a külseje. Akkor jó, ha kívül kemény, belül pedig finom puha marad.
- Ha még nem megfelelő az állaga, akkor megismételjük a folyamatot.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mákos omlós rudak
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 12,5 dkg darált mák
- 3 dkg kristálycukor
- 0,75 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
- 2 ek méz
- 2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez
Elkészítés:
- A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.
-
- A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
-
- A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).
- Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
- A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
- A rudakat sütőtapíros tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta!
- Amikor a széle/alja picit pirul, már jó.
Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Túrópiramis 2.
• 20 dkg keksz (szögletes vajas)
• 25 dkg vaj
• 30 dkg tehéntúró
• 25 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db tojás
• 1.5 ek cukrozatlan kakaópor
• 1-2 dl tej
• Díszítés: Pirított cukorral
•
• Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.
• A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.
• A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára kétszer 3x5-ös sorba fektetjük.
• Tehát két rudat kapunk.
• A kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.
• A keksz-alapot bekenjük a kakaós krém felével. A középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk, lezárjuk.
• Előző nap készítjük el.
Ötlet: Pár darab babapiskótát helyeztem a közepébe (ezt is belemártottam a tejbe), mert a túró nem töltötte ki a háromszöget.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Túrópiramis
- 20 dkg keksz (szögletes vajas)
- 25 dkg vaj
- 30 dkg tehéntúró
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1.5 ek cukrozatlan kakaópor
- 1-2 dl tej
- Díszítés: Pirított cukorral
-
- Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.
- A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.
- A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára kétszer 3x5-ös sorba fektetjük.
- Tehát két rudat kapunk.
- A kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.
- A keksz-alapot bekenjük a kakaós krém felével. A középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk, lezárjuk.
- Előző nap készítjük el.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kijevi krémes 2.
- Tészta:
- 40 dkg liszt,
- 20 dkg margarin, vagy vaj,
- 1 sütőpor,
- 10 dkg cukor
- 4 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál tejföl
-
- Hab:
4 tojás fehérje,
3 evőkanál cukor,
20 dkg darált dió
- Krém:
2 csomag vanília puding,
6 dl tej,
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
-
- Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, kinyújtjuk, és 35 x 27 cm-es tepsi hátára tesszük.
- Megkenjük a tojáshabos dióval mind a 3 lapot. Előmelegített sütőben 200 fokon 8 perc alatt egyenként megsütjük őket.
-
- Hab:
- A tojásfehérjéket a porcukorral keményre verjük,(csak akkor tegyük bele a cukrot, amikor már háromnegyedig felvertük a habot). Ezután óvatosan hozzáadagoljuk a darált diót.
-
- Krém:
- 2 csomag vaníliás pudingport 6 dl tejjel megfőzünk, majd langyosra hűtjük.
- 20 dkg vajat 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól összekeverjük.
- Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat.
-
- A tetejét olvasztott csokoládéval díszíthetjük. (5-6 dk csokoládé elég hozzá.)
-
- Másnap szeletelhető. Addigra megpuhul a tészta, és nem töredezik.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::