Kozári Judit főzte II.
--------------------------------------------------------------------------------
Rakott pulykaérmék
Recept: Kozári Judit
Húsérméket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és egy akkora kiolajozott, tűzálló tálba fektetjük, amekkorába pontosan belefér.
A pulykamájat, a gombát, hagymát, fokhagymát apró kockára vágjuk.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk rövid ideig a fokhagymát. A gomba következik, ezt jól megfonnyasztjuk. Beledobjuk a májat, és az apróra vágott petrezselymet. Ezt már csak 3 percig átforgatjuk.
Nem baj, ha félig nyers marad, majd megsül a sütőben. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy tojást, kicsit sózzuk, borsozzuk. Ezt a húsokra halmozzuk, majd a sonkaszeletekkel befedjük. A tejfölt a sajt kétharmadával és egy tojással összekeverjük, a rakottasra kenjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon
45 percig sütjük. Ekkor a többi sajtot rászórjuk, és még 10 percig sütjük. Rizzsel tálaljuk.
................................................................................
Serpenyős pizza
Recept: Judit Kozári
Ezeket összekeverjük, simára. Egy híg tésztát kapunk.
Ezt egy olajjal kikent serpenyőbe töltjük. Erre lehet tenni kedvenc feltéteket ízlés szerint. Én tettem paradicsom szeleteket, gépsonkát, kolbászt, kis pizzakrémet kenünk rá. Megszórtam kukoricával, kevés karikára vágott újhagymát, pár szelet mozzarellát tettem rá. Reszelt sajttal bőven megszórtam.
Takaréklángon, fedővel letakarva kb. 15-20 percig sütjük.
......................................................................
Frankfurti leves
Készítette: Kozári Judit
10 dkg füstölt szalonnát nagyon apróra feldaraboljuk, az apróra vágott vöröshagymával fazékban megsütjük - szükség esetén kis olajat öntünk alá. Rászórunk 1 evőkanál lisztet, kicsit pirítjuk, majd hozzáadunk egy gerezd aprított fokhagymát, továbbpirítjuk egy picit.
Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott 1 kg kelkáposztát.
Ezt puhára főzzük. Vegetával, sóval, borssal ízesítjük. Amikor majdnem elkészült, beledarabolunk 4 pár virslit és 1 pohár tejföllel összekevert, 1 db tojást.
..................................................................................
Csirke becsinált leves
Recept: Kozári Judit
Zsiradékon a felkarikázott répát, zöldséget megpirítjuk, kb 5-6 perc. Rászórjuk a lisztet, felöntjük hideg vízzel, elkavarjuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a csirke darabokat, kivéve a májat. Azt egy óra múlva tesszük a levesbe. Közben vegetázzuk, borsozzuk, sózzuk ízlés szerint. Másfél, két óra után (zúza puhulása után) beletesszük a megmosott rizst, 10 perccel később az apróra vágott petrezselymet. 3-5 perc után kész.
.........................................................
Csirke ala Bumbi
A csirkemellet felszeleteljük. Fokhagymás, sós tejbe áztatjuk 1-2 óra hosszáig, de, ha van idő, akkor tovább is lehet.
Kizsírozott tepsibe bacon-szeleteket fektetünk, egymás mellé.
A mell-darabokat lecsepegtetjük, lisztbe forgatjuk, és a szalonnára rakosgatjuk. Reszelt almával beterítjük. Megszórjuk füstölt, reszelt sajttal, amire bőven tejfölt terítünk.
A végén ismét bacon szalonnával betakarjuk. Sütőben, körülbelül 45 percig sütjük.
.........................................................................
Zöldséges csirke
Recept: Kozári Judit
Hozzávalók:
A csirke combokat sült csirke fűszerkeverékkel, sóval, borssal befűszerezzük. Közepes tepsibe olajat öntünk (lehet kacsa zsír is), beletesszük a combokat. 220 fokon pirosra sütjük.
A répát, cukkinit kisebb kockákra vágjuk, a brokkolit és a karfiolt kisebb rózsákra szedjük. (A répát néhány percig előfőzzük.)
Kivajazott jénai tálba tesszük a zöldségeket, egymás mellé.
Ráöntjük a tejszínbe kevert egész tojásból készült szószt (kicsit megsózzuk a tejszínes keveréket). A tetejére sajtot reszelünk.
Ezt is 220 fokon sütjük, míg a sajt sárgásbarnára sül.
Sütés közben a rizst lemossuk, bő, forró vízbe tesszük, és 8-10 percig főzzük (mint a tésztát).
.....................................................................................
Leveles rolád
Készítette: Judit Kozári
A kiolvasztott leveles tésztát téglalap-formára, 1-2 mm vastagságúra kinyújtom. Megkenem a krémsajttal. Ráfektetem a sonka szeleteket, majd erre a sajt szeleteket, a vékony szeletekre vágott uborkát elszórtan ráteszek. A rövidebb végétől feltekerem, tepsibe teszem, felvert tojással bekenem. Bőségesen befedem reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm.
....................................................................................
Zöldséges, csirkés tészta
Zöldséges csirke 2.
Zöldséges csirke
Recept: Judit Kozári
A combokat szükség esetén megtisztítom, kettévágom. Sózom, borsozom, kevés sült csirke fűszerrel beszórom. Kevés olajon, serpenyőben hirtelen átsütöm.
A zöldségeket nagyobb darabokra vágom. Sózom, borsozom, vegetázom, kevés olíva olajat öntök rá.
A zöldségeket a tepsi aljára terítem. Ráfektetem a csirkecombokat, és kevés vajjal megkenem.
Lefedve 190 fokon 35 percig párolom. Utána leveszem a fóliát, majd további 15 perc alatt aranybarnára sütöm.
Főtt rizzsel tálalom. Diétásan rizs nélkül is ehető. Nagyon finom úgy is.
...................................................................................
Töltött kenyér
Töltött kenyér
Recept: Judit Kozári
A kenyérszelet közepét körben kivágom.
A tojást felverem, kicsi sóval, és reszelt mozzarellával összekeverem.
A hagymát, a paprikát, a sonka-szalámit apróra vágom.
Kevés olajon a hagymát és a paprikát megpárolom. Végén hozzáadom a sonka-szalámit. Ezzel is kevés ideig párolom. A serpenyő közepére halmozom, kb. olyan formában, ahogy a kenyér szegély adja. Köré helyezem a kenyér karimát. Rákanalazok néhány kanállal a tojásból. A kenyér belsőjét ráteszem, finoman megnyomom. Egy kicsit így sütöm, majd megfordítom.
A hozzávalók ízlés szerint variálhatók. Lehet bacon, kolbász, sonka, szalonna, több színű paprika, gomba. Bármi, amit szeretsz!
.........................................................
Túrógombóc
Grill zöldségek
Grill zöldségek
Recept: Judit Kozári
A megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőt felforrósítjuk. Kevés olíva olajat öntünk bele, majd a zöldségeket átsütjük rajta. Fűszerezni csak tálaláskor szabad, mert különben levet ereszt, és párolt zöldség lesz belőle.
....................................................................
Sörös csirke
Sörös csirke 1.
Recept: Kozári Judit
A lekvárt összekeverjük a sörrel, a fokhagymával, borssal, gyömbérrel, köménnyel, narancshéjjal. A csirkemell csíkokat olajon-vajon hirtelen megsütjük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a sörös masszát. Addig pároljuk, míg a sör elpárolog. Megszórjuk keményítővel, ráöntjük a tejszínt
................................................................
Francia hagymaleves
Sült csirke, grill zöldségekkel
..........................................................................
Mit csináljak belőle?