ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/


Kozári Judit főzte II.

  • Tartalom:
  • Rakott pulykaérmék
  • Serpenyős pizza
  • Frankfurti leves
  • Csirke becsinált leves
  • Csirke ala Bumbi
  • Zöldséges csirke
  • Leveles rolád
  • Zöldséges, csirkés tészta
  • Zöldséges csirke 2.
  • Töltött kenyér
  • Túrógombóc
  • Grill zöldségek
  • Sörös csirke
  • Francia hagymaleves
  • Sült csirke, grill zöldségekkel
  • Mit csináljak belőle?

--------------------------------------------------------------------------------

Rakott pulykaérmék

378.._..rakott_pulykae.cim.jpg

Recept: Kozári Judit 

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg pulykaérem (medalion)
  • só, bors
  • 20 dkg pulykamáj
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 15 dkg pulykasonka
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt

Húsérméket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és egy akkora kiolajozott, tűzálló tálba fektetjük, amekkorába pontosan belefér. 

A pulykamájat, a gombát, hagymát, fokhagymát apró kockára vágjuk.

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk rövid ideig a fokhagymát. A gomba következik, ezt jól megfonnyasztjuk. Beledobjuk a májat, és az apróra vágott petrezselymet. Ezt már csak 3 percig átforgatjuk.

Nem baj, ha félig nyers marad, majd megsül  a sütőben. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy tojást, kicsit sózzuk, borsozzuk. Ezt a húsokra halmozzuk, majd a sonkaszeletekkel befedjük. A tejfölt a sajt kétharmadával és egy tojással összekeverjük, a rakottasra kenjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon

45 percig sütjük. Ekkor a többi sajtot rászórjuk, és még 10 percig sütjük. Rizzsel tálaljuk. 

 ................................................................................

 

 

Serpenyős pizza

serp._pizz.jpg

Recept: Judit Kozári

  • Hozzávalók:
  • 4 ek tejföl
  • 4 ek majonéz
  • 2 db tojás
  • 9 ek liszt
  •  

Ezeket összekeverjük, simára. Egy híg tésztát kapunk. 

Ezt egy olajjal kikent serpenyőbe töltjük. Erre lehet tenni kedvenc feltéteket ízlés szerint. Én tettem paradicsom szeleteket, gépsonkát, kolbászt, kis pizzakrémet kenünk rá. Megszórtam kukoricával, kevés karikára vágott újhagymát, pár szelet mozzarellát tettem rá. Reszelt sajttal bőven megszórtam.

Takaréklángon, fedővel letakarva kb. 15-20 percig sütjük. 

......................................................................

Frankfurti leves

363.._.._frankfurti_leves_cim.jpg

Készítette: Kozári Judit

10 dkg füstölt szalonnát nagyon apróra feldaraboljuk, az apróra vágott vöröshagymával fazékban megsütjük - szükség esetén kis olajat öntünk alá. Rászórunk 1 evőkanál lisztet, kicsit pirítjuk, majd hozzáadunk egy gerezd aprított fokhagymát, továbbpirítjuk egy picit.

Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott 1 kg kelkáposztát.

Ezt puhára főzzük. Vegetával, sóval, borssal ízesítjük. Amikor majdnem elkészült, beledarabolunk 4 pár virslit és 1 pohár tejföllel összekevert, 1 db tojást. 

 ..................................................................................

Csirke becsinált leves

358.._csirke_becsinalt_lev..jpg

Recept: Kozári Judit

  • Hozzávalók:
  • 2 db csirke szárny
  • 3-4 db csirke nyak
  • 5-6 db csirke láb
  • 1 marok csirke zúza
  • 1 marok csirke máj
  • 10 db szemes bors
  • késhegynyi pirospaprika
  • 3 ek rizs
  • 3 db leves zöldség
  • 4 db répa
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 3 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • vegeta

Zsiradékon a felkarikázott répát, zöldséget megpirítjuk, kb 5-6 perc. Rászórjuk a lisztet, felöntjük hideg vízzel, elkavarjuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a csirke darabokat, kivéve a májat. Azt egy óra múlva tesszük a levesbe. Közben vegetázzuk, borsozzuk, sózzuk ízlés szerint. Másfél, két óra után (zúza puhulása után) beletesszük a megmosott rizst, 10 perccel később az apróra vágott petrezselymet. 3-5 perc után kész.

.........................................................

Csirke ala Bumbi

353.._..csirke_ala_bumbi_cimke.jpg

  • Recept: Judit Kozári
  • Nagyon könnyű elkészíteni, nagyon ínyenc, nagyon finom!
  • Ne lepődj meg a hozzávalóktól. Jól működnek együtt!
  •  
  • Hozzávalók:
  • 2 csirkemell,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 1 csomag bacon
  • 2 db közepes alma (nagylyukú reszelőn lereszelve)
  • 20 dkg füstölt sajt,
  • 1 nagy pohár tejföl.
  •  

A csirkemellet felszeleteljük. Fokhagymás, sós tejbe áztatjuk 1-2 óra hosszáig, de, ha van idő, akkor tovább is lehet.

Kizsírozott tepsibe bacon-szeleteket fektetünk, egymás mellé.

A mell-darabokat lecsepegtetjük, lisztbe forgatjuk, és a szalonnára rakosgatjuk. Reszelt almával beterítjük. Megszórjuk füstölt, reszelt sajttal, amire bőven tejfölt terítünk.

A végén ismét bacon szalonnával betakarjuk.  Sütőben, körülbelül 45 percig sütjük.

.........................................................................

Zöldséges csirke

 

335.._zoldseges_csirke_1.jpg

Recept: Kozári Judit 

Hozzávalók:

  • 8 db filézett csirkecomb
  • 30 dkg brokkoli
  • 30 dkg  karfiol
  • 30 dkg  cukkini
  • 30 dkg répa
  • 2 dl tejszín
  • 1 db egész tojás
  • 1 bögre rizs
  • Sajt
  • Olaj, sült csirke fűszer, só. bors 

A csirke combokat sült csirke fűszerkeverékkel, sóval, borssal befűszerezzük. Közepes tepsibe olajat öntünk (lehet kacsa zsír is), beletesszük a combokat. 220 fokon pirosra sütjük.

A répát, cukkinit kisebb kockákra vágjuk, a brokkolit és a karfiolt kisebb rózsákra szedjük. (A répát néhány percig előfőzzük.)

Kivajazott jénai tálba tesszük a zöldségeket, egymás mellé. 

Ráöntjük a tejszínbe kevert egész tojásból készült szószt (kicsit megsózzuk a tejszínes keveréket). A tetejére sajtot reszelünk.

Ezt is 220 fokon sütjük, míg a sajt sárgásbarnára sül. 

Sütés közben a rizst lemossuk, bő, forró vízbe tesszük, és 8-10 percig főzzük (mint a tésztát).

..................................................................................... 

Leveles rolád

 

334.._leveles_rolad.jpg

 

Készítette: Judit Kozári 

  • Hozzávalók:
  • 2 csomag mirelit leveles tészta
  • 30 dkg gépsonka
  • 30 dkg szeletelt sajt
  • 2 db tömlős krémsajt
  • 6 db savanyú uborka
  • 15 dkg trappista sajt
  • 1 db tojás
  •   

A kiolvasztott leveles tésztát téglalap-formára, 1-2 mm vastagságúra kinyújtom. Megkenem a krémsajttal. Ráfektetem a sonka szeleteket, majd erre a sajt szeleteket, a vékony szeletekre vágott uborkát elszórtan ráteszek. A rövidebb végétől feltekerem, tepsibe teszem,  felvert tojással bekenem. Bőségesen befedem reszelt sajttal. 

Előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm. 

....................................................................................

 

Zöldséges, csirkés tészta

327._zoldseges_csirkes_teszta_cimke.jpg

 

Zöldséges, csirkés tészta
Készítette: Judit Kozári
 
Hozzávalók: 25 dkg száraztészta, 60 dkg filézett csirke comb, 1 db kaliforniai paprika, 1 db lilahagyma, 2 db paradicsom, 1 cs. petrezselyem zöld, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj
 
A tésztát kifőzzük. A hozzávalókat 1 cm-es kockákra vágjuk. A fokhagymát összetörjük, a petrezselymet felaprítjuk. A húst 10-15 percig (puhulásig) pirítjuk, Rádobjuk a fokhagymát, 2-3 percig ezzel is összesütjük. A húst kiszedjük az olajból, majd rátesszük a zöldségeket. Kicsit megpároljuk, de csak annyira, hogy roppanós maradjon. Erre ráhalmozzuk a húst, és összekeverjük. Majd rádobjuk a kifőtt tésztát, és a gázon, az egészet jól összeforgatjuk. Petrezselyemmel megszórjuk.
.........................................................................................

Zöldséges csirke 2.

326.._zoldseges_csirke.jpg

 

Zöldséges csirke

Recept: Judit Kozári

 

  • Hozzávalók:
  • 4 db egész csirkecomb
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db közepes zellergumó
  • 1 db kisebb zöld cukkini
  • 1 db kisebb sárga cukkini
  • 3 db közepes lilahagyma
  • 2 db TV paprika
  • 1 db kaliforniai paprika
  • Kevés karfiol
  • 15 dkg gomba
  • (a zöldségek idény, és ízlés szerint variálhatóak)
  • 5 dkg vaj
  • olíva olaj
  • só, bors, vegeta 

A combokat szükség esetén megtisztítom, kettévágom. Sózom, borsozom, kevés sült csirke fűszerrel beszórom. Kevés olajon, serpenyőben hirtelen átsütöm.

A zöldségeket nagyobb darabokra vágom. Sózom, borsozom, vegetázom, kevés olíva olajat öntök rá.

A zöldségeket a tepsi aljára terítem. Ráfektetem a csirkecombokat, és kevés vajjal megkenem. 

Lefedve 190 fokon 35 percig párolom. Utána leveszem a fóliát, majd további 15 perc alatt aranybarnára sütöm.

Főtt rizzsel tálalom. Diétásan rizs nélkül is ehető. Nagyon finom úgy is. 

...................................................................................

 

Töltött kenyér

 

289._tolt._kenyer.jpg

 

Töltött kenyér

Recept: Judit Kozári

  •  Hozzávalók:
  • Teljes karéj kenyér
  • Hagyma
  • Paprika
  • Sonka-szalámi
  • Tojás
  • Mozzarella
  • só, olaj   

A kenyérszelet közepét körben kivágom.

A tojást felverem, kicsi sóval, és reszelt mozzarellával összekeverem. 

A hagymát, a paprikát, a sonka-szalámit apróra vágom.

Kevés olajon a hagymát és a paprikát megpárolom. Végén hozzáadom a sonka-szalámit. Ezzel is kevés ideig párolom. A serpenyő közepére halmozom, kb. olyan formában, ahogy a kenyér szegély adja. Köré helyezem a kenyér karimát. Rákanalazok néhány kanállal a tojásból. A kenyér belsőjét ráteszem, finoman megnyomom. Egy kicsit így sütöm, majd megfordítom. 

A hozzávalók ízlés szerint variálhatók. Lehet bacon, kolbász, sonka, szalonna, több színű paprika, gomba. Bármi, amit szeretsz! 

.........................................................

 

Túrógombóc

285.._..._turogomb..jpg

 

Habkönnyű túrógombóc 
 
Hozzávalók:
75 dkg túró,
3 db tojás,
5 ek liszt, csipet só,
15 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg vaj,
tejföl, cukor ízlés szerint
Fazékban vizet melegítünk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a túróval és a liszttel összedolgozzuk, majd a felvert tojáshabbal lazítjuk. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, és a morzsát világosbarnára pirítjuk rajta,  kristálycukorral édesítve.
Ha a víz felforrt, vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd a lobogó vízbe dobjuk. Amikor feljönnek a víz felszínére, még 2 percig főzzük. Ha kész, a morzsában megforgatjuk.
Tejföllel megcsurgatva, porcukorral megszórva tálaljuk. 
................................................................

Grill zöldségek

grillzoldseg_cimke.jpg

 

Grill zöldségek

Recept: Judit Kozári 

  • Hozzávalók:
  • Répa
  • Zeller
  • TV paprika
  • Kaliforniai paprika
  • Gomba
  • Lila hagyma
  • Karfiol 
  • Cukkini
  • Olíva olaj 

A megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőt felforrósítjuk. Kevés olíva olajat öntünk bele, majd a zöldségeket átsütjük rajta. Fűszerezni csak tálaláskor szabad, mert különben levet ereszt, és párolt zöldség lesz belőle. 

 ....................................................................

 

Sörös csirke

284.._..soros_csir._cimke.jpg

 

Sörös csirke 1.

Recept: Kozári Judit

  • Hozzávalók: (3 főre)
  • 2 csirke mell filé,
  • 2 dl barna sör,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • Kicsi fokhagyma,
  • Bors, gyömbér, kömény,
  • ½ Narancs reszelt héja,
  • Reszelt vöröshagyma,
  • Étkezési keményítő,
  • Tejszín, olaj, vaj

A lekvárt összekeverjük a sörrel, a fokhagymával, borssal, gyömbérrel, köménnyel, narancshéjjal. A csirkemell csíkokat olajon-vajon hirtelen megsütjük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a sörös masszát. Addig pároljuk, míg a sör elpárolog. Megszórjuk keményítővel, ráöntjük a tejszínt

................................................................

Francia hagymaleves

272.._.._fr._hagymaleves_cim..jpg

 

  • Francia hagymaleves
  • Recept: Kozári Judit
  • Hozzávalók:
  • 3 fej közepes vöröshagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt ementáli sajt
  • 2 ek liszt
  • szerecsendió
  • fehérbors, só
  • 4 szelet toastkenyér
  • A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csont-lével. Sóval, szerecsendióval és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.
  • ...............................................................................................

Sült csirke, grill zöldségekkel

269_.._..sult_cs._grill_zolds..jpg 

Sült csirke, grill zöldségekkel
Recept: Kozári Judit
 
Hozzávalók: 6 db csirke felső comb
1 szál póréhagyma
2 db közepes lilahagyma
2-3 db TV paprika
1-2 db kaliforniai paprika
8-10 szem datolya paradicsom
2 db közepes cukkini
só, bors, ízlés szerint fűszerek
kacsazsír, olíva olaj 
rizs
 
Csirke felső combokat kifilézem. Sózom, borsozom, kicsi grill vagy sült csirke fűszerrel beszórom. Serpenyőben, kacsazsíron picit párolom, majd enyhén pirosra sütöm. 
Ízlés és idény szerint zöldségeket nem túl apróra vágom. Én póréhagymát, lilahagymát, TV és kaliforniai paprikát, paradicsomot és cukkinit készítettem.
Csirkétől külön serpenyőben (felforrósított), kevés olíva olajon néhány percig átforgatom a póréhagymát, (Azért kell előre, mert keményebb, mint a lilahagyma. Nehezebben puhul.), majd hozzáadom a lilahagymát. (Nem sózzuk!!!) Ha kész, üvegtálba kiveszem.
Egy kevés olívát ismét öntök a serpenyőbe, majd beleteszem a paprikákat, a cukkinit, majd pár perc múlva a paradicsomot. Egyiket sem kell megpuhítani!!!  (Nem sózzuk!!!)
 
Az elkészített zöldségeket egy üvegtálba tesszük, itt sózzuk, gyorsan átforgatjuk. 
Ha diétásan szeretnénk, akkor a csirkét tálaljuk a zöldségekkel, de igény szerint főtt rizst adhatunk hozzá. 

..........................................................................

Mit csináljak belőle?

265.._..mit_csinaljak_belolecimke.jpg

Mit csináljak vele csirke
Recept: Kozári Judit
 
Megmaradt kb. 30 dkg csirke mellem, valamint 2 szál répám. Nem tudtam, mit csináljak vele, hát hirtelenjében ez kerekedett ki belőle:
Kerítettem még hozzá egy TV paprikát, és egy paradicsomot.
Összevágtam a csirkét csíkokra, a répát és a paprikát zsülienre (gyufa méretűre).
Olíva olajat öntöttem egy serpenyőbe, beledobtam a répát, kicsit megpároltam.
Rádobtam a csirkét, sóztam, fehérborsoztam. Pár perc múlva rádobtam a paprikát.
Kicsit pirítottam. Majd a végén nagyobb gerezdekre vágtam a paradicsomot, majd rádobtam azt is. Rövid ideig még sütögettem. 
Ennyi az egész. Meglepően finom volt.
 
............................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 132
Heti: 142
Havi: 1 422
Össz.: 810 135

Látogatottság növelés
Oldal: Kozári Judit főzte II.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »