ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

Gyógyszer nélkül II.

 

Tartalom:

 

1. A kecsketej jótékony hatása

 

2. Káposztafélék hatása az egészségre

 

3. Az ízületek és a K2 vitamin

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

1. A kecsketej jótékony hatása 

 

A kecsketej jótékony hatása

 

Gondolná-e valaki milyen jótékony hatásai is vannak a kecske tejnek? Sokáig szüleim sem tudták. Addig a bizonyos pillanatig! Bátyám egész kicsi korában tüdőszanatóriumba került. Asztmatikus allergia miatt. Úgy látszott nem fog kigyógyulni belőle, míg nem szüleimnek egy idős bácsi a következőt nem mondta: Vegyenek egy kecskét, naponta egyszer megfejik és voálá, 2 liter tejet adhatnak a gyermeknek, amely segít a gyógyulásában! Rácsodálkoztak, de mégis vettek. Évekig (kb. 10 évig) ittuk a napi 2 liter frissen fejt kecsketejet, s az akkor 7 éves, asztmatikus allergiában szenvedő kisfiú most 24 évesen búcsút inthet a betegségének. Hála a bácsinak és Csöpikének (kecske) strapabíró fiatalokká cseperedtünk. Pedig az orvos szerint nem sok esélye volt, hogy kinőjön, kigyógyuljon belőle. A bácsi tippjén még ő is meglepődött, de semmi ellenvetése nem volt afelől, hogy megpróbáljuk.

 

Az én kis történetem után, a szeretett kecskénkről s a bátyámról jöjjön pár igen érdekes és hasznos információ amit tudni lehet/kell a kecskéről s a tejéről.

 

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben. Ez csak néhány számos előnye közül. Előfordulhat allergiás reakció a kecsketejre, azonban jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében. A tehéntej-allergia leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, de felnőttkorban is kialakulhat. Gyakran az érintett nem is tudja, hogy a tehéntejjel van problémája. Évekig szenvednek a rejtélyes panaszoktól anélkül, hogy bárki is kiderítené, mi okozza azokat. Jellemzőek a gyomor-bél traktusban jelentkező panaszok, a légzéssel kapcsolatos tünetek (gyerekeknél gyakori az asztma) vagy a bőrproblémák: ekcéma, neurodermatitisz.

 

Miért olyan könnyen emészthető a kecsketej?
A kecsketej zsírmolekulái akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezen kívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. A rövid és közepesen hosszú zsírsavak aránya jóval nagyobb, mint a tehéntejben, és ezek élénkítik az anyagcserénket. A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben tudják lebontani. Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. A kecsketejben található proteinek is más struktúrájúak és egyenletesebben oszlanak el, mint a tehéntejben. Ezen kívül a kecsketejben igen kevés alfa-s-1-kazein található. Az alfa-s-1-kazein olyan fehérje, amelyről szakértők azt gyanítják, a tehéntej-allergiáért felelős anyag. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben. Egy új-zélandi tanulmány szerint a kecsketej proteinprofilja sokkal inkább hasonlít az anyatejéhez, mint a tehéntejé. A tanulmány azt is bebizonyította, hogy a csecsemők sokkal jobban emésztik a kecsketejet. Ez azonban még nem minden. Megvizsgálták a kecsketejnek a gyógyszerek, illetve az erős fizikai terhelés által kiváltott bélkárosodásokra gyakorolt hatását is. A klinikai tanulmány szerint a naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is. A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető. A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és kloridban. A nyomelemek közül tartalmaz jódot és cinket is.

 

A kecsketej jótékony hatású az alábbi esetekben:
* asztma,
* neurodermatitisz és ekcéma,
* migrén,
* ideges eredetű és krónikus gyomor-bél rendszeri panaszok,
* irritált szemek és orrnyálkahártyák, hurutos nyálkahártyák,
* idegesség, stressz következményei, félelem, koncentrációzavar..

 

További hatások:
* megvéd a sejtek korai öregedésétől,
* segítségével megelőzhető a rák,
* megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól, pl. a cigarettafüst, a környezeti mérgek és a szervezetben keletkező mérgek hatásaitól,
* kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemők táplálásában,
* tehéntej-allergia esetén kiváló alternatívája a tehéntejnek.

 

Kecsketejjel a csontritkulás ellen
Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma; háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja.
A WHO már 2003-ban kiadott egy ajánlást, miszerint a felnőtteknek 400?500 mg kalcium fogyasztását javasolja naponta. Korábban a napi ajánlott mennyiség 900?1500 mg volt. Mostanra a szakértők eljutottak a felismerésig, miszerint nem csupán a kalcium mennyisége számít, hanem a kellő mennyiségű D-vitamin is.
Az új, a korábbinál jóval alacsonyabb ajánlással kapcsolatban az ún. „kalciumparadoxonra” hivatkoznak. Eszerint a fejlett ipari országokban, a viszonylag magas kalciumfogyasztás ellenére, jóval gyakoribb a csontritkulás, mint az alacsonyabb kalciumfogyasztó populációkban. A rendelkezésre álló adatok értékelése után a bizottság feltételezi, hogy a tejben található fehérje a magas kalciumtartalom jelentette előnyt megsemmisíti, ugyanis a fehérjék feldolgozása során a szervezetben savak termelődnek. A kalcium savsemlegesítőként működik, hozzákapcsolódva a savakhoz, és így ki is ürül a szervezetből.
A kecsketej ezzel ellentétben lúgosító hatású, gondoskodik a sav-bázis egyensúly fenntartásáról. Magas D-vitamin-tartalmának köszönhetően ráadásul a benne lévő kalcium is sokkal hatásosabban képes felszívódni. Természetesen a szabadon tartott állatok tejében jóval magasabb a biológiailag értékes anyagok mennyisége, mint az istállóban tartott társaikéiban, ugyanis a D-vitamin termelődéséhez napfénynek kell érnie az állatok bőrét.
Táplálkozástudósok szerint a kecsketej a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas, és az ideges eredetű emésztési zavarokat is enyhíti. Sőt, a rák elleni védelemben is hatásos! Utóbbi hatás feltételezhetően a benne található koenzim Q10-tartalomnak köszönhető. Ez az enzim hasonlít az E-vitaminra és erős antioxidáns tulajdonsággal bír, ráadásul életfontosságú alkotórésze sejtjeinknek.

 

A kecsketejben található legfontosabb anyagok:
Proteinek: Igen jól emészthető proteinek (albuminok, globulinok és kazeinek). Finom, egyenletes eloszlásuk miatt jobban emésztjük ezeket, mivel az enzimek könnyebben hozzájuk férnek. A kecsketej fehérjéi a gyomorban lágyra alvadnak. Nagyon kevés benne az alfa-s-1-kazein, ezért kevéssé allergén hatású.

 

Zsírsavak: Sok, biológiailag értékes rövid és közepesen hosszú zsírsav. Ezen kívül gazdag kétszeresen telítetlen konjugált linolsavban (CLA). Ez rákvédő hatású, ugyanakkor véd az érelmeszesedés ellen, és klinikai tanulmányok eredménye szerint csökkenti a test zsírtartalmát is, ezzel párhuzamosan növelve az izomtömeget.

 

Ásványi anyagok:Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és klorid.

 

Nyomelemek:Réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód, viszonylag kevés vas.

 

Vitaminok: A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitaminok, Nagyon kevés B12-vitamin és folsav. A kecsketej azért annyira fehér, mert A-vitamint tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az A-vitamin elő anyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben, ami fontos a kalcium felszívódásához.

 

Enzimek: Nyolcféle enzim, plusz a koenzim Q10, amely antioxidáns hatású és sejtjeink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Leginkább a tüdőnknek, szívünknek és májunknak van szüksége sok koenzim Q10-re, főképp a 40. életév után, amikor a testünk egyre kisebb mennyiségben kezdi termelni.

 

Forrás: http://www.felsofokon.hu/haziallatok/2012/07/21/kecsketej-jotekony-hatasa

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

2. Káposztafélék hatása az egészségre

 

Diindolil-metán – a természet csodája? (káposzta-félék)

 

Miközben a gyógyszeripar egyre több civilizációs betegség elleni pirulát dob piacra, a természet újra és újra megdöbbenti a kutatókat a növényi élelmiszerek gyógyerejével. Például a káposztafélékben található diindolil-metán rendszeresen fogyasztva vagy étrend-kiegészítőként szedve nemcsak a hormonfüggő daganatfajták ellen hat, hanem a hormonnal kapcsolatos zavarokra is, mint pl. a premenstruációs szindróma, a változókori panaszok és a prosztatapanaszok.

 

Káposztafélék a rákprevencióhoz

 

A zöldségek bőséges fogyasztása régóta természetes fegyvernek számít a rák megelőzéséhez. Különösen a káposztaféléket (brokkoli, kelbimbó, karfiol) kell lehetőség szerint gyakran feltálalni. De mi teszi ezeket a keresztesvirágúakat annyira egészségessé? A daganatgátló növényi festékanyag, a klorofill mellett, amellyel a zöld zöldségfajták rendelkeznek, egy további hatóanyag kerül a tányérra: a diindolil-metán. Ez az erős antioxidáns fellép a szabad gyökök ellen, és természetes védelmet nyújt a sejtkárosodások ellen is. Egy New York-i kutatócsoport a hatóanyag erősségét a mell- és prosztatarák megelőzésében és kezelésében látja.

 

A diindolil-metán szabályozza a hormonháztartást.

 

Amikor a szervezet lebontja az ösztrogént, keletkeznek mind hasznos, mind káros anyagcsere-melléktermékek (metabolitok). A diindolil-metán elősegíti a hasznos ösztrogén-metabolitok képződését, amelyek antioxidatív tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor csökkenti a potenciálisan káros ösztrogén-metabolitokat, amelyek rizikófaktoroknak számítanak az elhízásra, a mellrákra és a méhrákra. A premenstruációs szindrómának nevezett tünetegyüttes is – mely hangulatingadozásokban, mellfájdalomban és hiányzó szexuális vágyban fejeződik ki – összefüggésben áll a káros ösztrogén-metabolitok túlsúlyával.

 

A diindolil-metán enyhíti a változókori panaszokat.

 

A diindolil-metán sokat ígérő természetes szernek számít a változókori panaszok ellen is. A menopauzában lévő nők gyakran szenvednek az ebben a fázisban tipikus hormonzavarok tüneteitől, mint a mellfájdalom, hőhullámok, nyugtalanság, alvászavarok és hangulatingadozások. A diindolil-metán azonban nem csak az ösztrogén-anyagcserét optimálja és a rákkeltő melléktermékeket minimalizálja. Egy jól működő hormon-anyagcsere csökkenti a zsírpárnákat is. A kiegyensúlyozott hormonszint ugyanis többek között az éhségérzetet is szabályozza. Adjuk le a kilókat ezért brokkolival, karfiollal és más káposztafélével.

 

A diindolil-metán hőérzékeny – a káposztaféléket ezért lehetőleg nyersen együk

 

Hetente többször integráljuk étrendünkbe a káposztaféléket, és így készüljünk fel a hormonokkal kapcsolatos panaszok ellen. Ahhoz, hogy a teljes hatásból profitáljunk, fontos, hogy a káposztaféléket lehetőleg nyersen vegyük magunkhoz. Ha megfőzzük, a hőérzékeny hatóanyag a felére csökken. Apróra vágva vagy lereszelve salátaként vagy mártogatóssal ízletes finomságokat készíthetünk nyers káposztafélékből.

 

Forrás: http://gyogyszernelkul.com/diindolil-metan-a-termeszet-csodaja/

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

3. Az ízületek és a K2 vitamin

 

A K2 vitaminról

 

A legújabb vizsgálatok szerint a K2-vitamin a csontképző folyamatok egyik legfontosabb szereplője.

 

A K-vitaminok felfedezése

 

A K-vitaminokat 1929-ben fedezte fel egy Henrik Dam nevű dán tudós. Felfedezéséért 1943-ban Nobel díjat kapott.

 

A 2000-es évek elejéig a figyelem főként a K1-vitaminra irányult, annak véralvadást segítő hatása miatt. Csak újabban került a figyelem középpontjába a K-vitamin család másik tagja, a K2-vitamin, amely elsősorban a csontképző folyamatokban játszik kiemelt szerepet.

 

A K2-vitamin szerepe a csontképző folyamatban

 

Csontjaink folyamatos átépülésben vannak: a régi csontszövet lebomlik és új képződik helyette. Az élet korai szakaszában nagyobb mennyiségű csont képződik, mint amennyi lebomlik. Maximális csonttömegünket 25-30 éves korunkra érjük el. Ezután a csontok bomlása gyorsabbá válik, mint az új csont képződése.

 

A K2-vitamin előnyösen hat a csontképző folyamatra a következő módon: a kalciumot a csontokba egy oszteokalcin nevű fehérje építi be. Az oszteokalcin K-vitaminfüggő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A K2-vitamin aktiválja az oszteokalcint, amely aktivált állapotban képes a kalciumot a csontszerkezetbe beépíteni.

 

A hosszútávon fennálló K-vitamin hiány kalciumvesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet.

 

Étrendünk K2-vitaminban szegény, ezért fontos gondoskodni pótlásáról.

 

Forrás: http://www.calcitrio.hu/k2vitamin.html

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 130
Tegnapi: 121
Heti: 545
Havi: 2 339
Össz.: 487 428

Látogatottság növelés
Oldal: Gyógyszer nélkül II.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: belga krémes receptje - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »