Torták IV.
- Tartalom:
- Gesztenye torta sütés nélkül
- Citrom-torta
- Pudingos gyümölcstorta
- Csupa csokis keksz
- Epres, tejfölös 2.
- Csokipudingos
- Koronás torta
- Nőnapi epres
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Gesztenyetorta sütés nélkül
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- 2 csomag gesztenyepüré (50 dkg)
- 10 dkg vaj
- 20 dk darált keksz, vagy babapiskóta
- 1-2 dl tej
- 2 ml rumaroma, vagy egy kevés rum
- ½ kg meggy, vagy más gyümölcs
- 4 dl habtejszín
- 1 db tejszínhab-por
-
A szobahőmérsékletű vajat és gesztenyepürét, robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a rumot, esetleg rumaromát, majd a darált kekszet, és közben a tejjel kissé puhítjuk.
A massza felét a formába egyengetjük, és rárakosgatjuk a kimagozott meggyet. Ezután a gesztenyemassza másik felét rásimítjuk a meggyre. Pár órára hűtőbe tesszük, majd ráhalmozzuk a tejszínhabot. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel vagy csokival.
.................................................................................
Citrom-torta
- Recept: Zsuzsamama
- 30 db babapiskóta
- 5 dl tejföl
- 4 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 citrom
- 1 tejszínhabpor
-
Egy tálba a piskótákat lerakjuk. Kapcsos tortaformába is tehetjük. Akkor díszítés előtt vegyük le róla a karimát.
A tejfölt az egyik citrom levével és a cukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a habporral felvert tejszínhabot.
A piskótákat egy tálba rakjuk, a tetejére simítjuk a krém felét, erre ismét babapiskóta következik, és a citromos krém másik felét rásimítjuk.
5-6 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ezután díszítjük.
...............................................................................
Pudingos gyümölcstorta
- Hozzávalók:
- 1 db gyümölcstorta piskóta
-
- A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 2 evőkanál cukor
-
- A tetejére:
- Gyümölcs
- 1 csomag színtelen gyümölcskocsonya
- 2 evőkanál cukor
- 2 dl habtejszín
-
-
A pudingot felfőzzük és langyosra hűtjük, majd a tésztára kenjük.
A hűtőbe tesszük, amíg a puding megdermed.
Rárakjuk a gyümölcsöket. A zselatint 3 dl vízben 2 evőkanál cukorral, kis lángon, állandó kevergetés mellett feloldjuk, kicsit lehűtjük. Amikor kezd kocsonyásodni, a gyümölcsök tetejére öntjük.
Tejszínhabbal kínáljuk.
---------------------------------------------------------------------------------
Csupa csokis keksz
Csupa csoki
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- 30 dkg + 12 dkg étcsoki
- 15 dkg vaj + 5 dkg
- 2-3 dl tejszín
- 15 dkg babapiskóta
- 6 db kisebb mandarin
- Elkészítés:
- 30 dkg étcsokoládét, a vajat, a tejszínt, és a mézet összeolvasztjuk.
- A babapiskótát apróra törjük, és meglocsoljuk egy mandarin levével, majd a csokis masszához keverjük.
- Hozzáadjuk az 5 - kis darabokra vágott - mandarint. Az egészet jól összekeverjük. Ha túl kemény lenne, tejszínnel javíthatunk rajta.
- Egy folpakkal bélelt tortaformába öntjük. Szépen elsimítjuk.
- 12 dkg étcsokoládét, 5 dkg vajat és 1/2 dl tejszínt összeolvasztunk, és a masszára simítjuk.
- 6. Hideg helyen pár órát pihentjük.
...............................................................................
- 50 dkg eper
- 2 kis pohár tejföl
- 4 dl tejszín
- 20db babapiskóta
- Édesítő, vagy cukor
- Krémlikőr és kávé
- A tejfölt tésztaszűrőbe helyezett konyharuhába öntjük és néhány óra hosszat (lehet egy éjszakát is) lecsepegtetjük, hűvös helyen.
- A tejszínt, kevés cukorral vagy édesítővel habosítjuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett tejfölt, simára keverjük.
- Az eperszemeket kisebb darabokra, vagy szeletekre vágjuk.
- A babapiskótát gyors mozdulatokkal megmártjuk a kávés keverékben, és a tál aljára rakosgatjuk, megszórjuk az eperdarabokkal, majd rákenünk a krémből egy adagot.
- A rétegek száma attól is függ, hogy milyen méretű a tál.
- A tetejére maradjon egy kis krém és eper a díszítéshez. (A díszítéshez pár szem Amarettinit használtam.)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csokipudingos
- Csoki-pudingos babapiskóta
-
- 20 db babapiskóta
- 1 l tej
- 2 csomag csokoládé ízű pudingpor
- cukor a pudinghoz
- 2 dl tejszín
- 1 dl kávé
- kevés krémlikőr
- A babapiskótát beleforgatjuk a kávé és a krémlikőr keverékébe. (Azért szoktam krémlikőrt beletenni, mert akkor nem szív fel sok nedvességet.)
- Egy tál alját kirakjuk a babapiskótával.
- Az előírás szerint megfőzött puding felét, vagy egyharmadát belekanalazzuk.
- Tovább rétegezzük a babapiskótát és a pudingot.
A tetejére tejszínhabot teszünk.
A tortát hűtőben pihentetjük, másnap szeleteljük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Koronás torta
- Koronás torta
- Sütés nélkül
-
- Első réteg:
- 35 dkg gesztenyepüré
- 10 dkg darált keksz
- Kevés tej
- A fenti anyagokat összegyúrjuk és egy 25 cm-es tortaformába belenyomkodjuk.
-
- Második réteg:
- Meggylekvár, vékonyan rásimítva az alapra.
-
- Harmadik réteg:
- 20 db babapiskóta
- 1 dl kávé és fél dl krémlikőr keverékébe beleforgatva és szorosan egymás mellé rakosgatva a lekvárra.
-
- Negyedik réteg:
- 40 dkg mogyorókrém (nuxee)
- Kevés tejszínhabbal összekeverve (3-4 evőkanálnyi)
- Egyenletesen rákenjük a babapiskótákra.
-
- Ötödik réteg:
- 2 dl habtejszín
- 1 zacskó tejszínhabpor kemény habbá verve, a tetejére simítva. (Ebből vegyünk egy keveset a mogyorókrém lazításához.)
-
- Díszítés:
- Színes cukorkákkal, és macskanyelvvel. (A macskanyelvet kevés krémmel ragaszthatjuk hozzá az oldalához.)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nőnapi epres
- Nőnapi epres
- 30 dkg eper
- 15 db babapiskóta
- Kevés kávé és tej a mártogatáshoz
- 4 dl tejszín, 1 habpor
- Kevés cukor, vagy édesítő
- A babapiskótákat belemártjuk a kávés tejbe és egy tálba egymás mellé rakjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük kevés cukor és a habpor hozzáadásával.
- Az eper felét apró kockára vágjuk és belekeverjük a habba. Ezután rásimítjuk a piskótákra.
- A tetejét a maradék eperszemekkel díszítjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::