ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

Levesek III.

  • Tartalom:
  • Céklaleves
  • Paradicsomleves
  • Krumpligombóc leves
  • Nyakleves, pulykából
  • Őszibarack-leves
  • Lúgosító zöldségleves
  • Magyaros karalábé-leves
  • Tejszínes gombaleves
  • Lábleves
  • Korhelyleves
  • Bableves
  • Kacsa-aprólék leves

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Céklaleves

347...._ceklalev._2...jpg

Recept: Zsuzsamama

 

  •  3 db cékla
  • 1 db sárgarépa
  • 10 dkg cukkini
  • 1 paradicsom
  • 1 burgonya
  • 1 kis erőspaprika (ha szeretjük)
  • 1 l víz
  • 0.5 citrom leve
  • 1 csokor zöldségzöld
  • Fűszerek: , bors, kömény, koriander (őrölt) 
  • 1-2 dl tejföl, Oliva olaj
  • 12 evőkanál kukoricakeményítő, esetleg kevés liszt
  •  
  • A céklát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.
  • Vizet öntünk rá, és feltesszük főni. Fűszerezzük. Rácsavarjuk a citromlevet.
  • A kukoricakeményítőt kevés vízben simára keverjük, és hozzáadjuk a kész leveshez.
  • A végén beleszórjuk a felaprított zöldségzöldet, és egy-két kanál olívaolajat csepegetünk hozzá. Tálalásnál tejfölt adunk hozzá.

...........................................................................

  • Paradicsomleves

 

249_.._..paradicsomleves.jpg

 

Paradicsomleves

  • Fél liter paradicsomlé (100 %-os) Passata di Pomodoro
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 dl víz
  • Só, cukor, őrölt bors, őrölt koriander
  • Olaj, rizs
  •  
  • A lisztet az olajon kissé megpirítjuk. Kevés vizet öntünk rá, és a paradicsomot. Beletesszük a vöröshagymát (kettévágva). Ízesítjük. Rövid ideig (kb. 10 perc) főzzük. Kevergessük, nehogy leégjen.
  • A rizst külön főzzük ki és a tálalásnál adjuk hozzá.
  • ............................................................................

Krumpligombóc leves

kr._gomboc_leves_cimke.jpg

 

Hozzávalók:

A vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, a tört fokhagymát is beletesszük. Megszórjuk pici pirospaprikával, és felöntjük fél liter vízzel, felforraljuk.

A krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még melegen krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk, kihűtjük.

Hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy ne legyen túl kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. A liszt mennyisége nagyban függ a krumpli minőségétől. Kis gombócokat formálunk belőle.

A krumpli levét hozzáadjuk a levesalaphoz, majd annyi vízzel pótoljuk, hogy kb. 2 - 3 l legyen. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával és tovább főzzük. Beletesszük a gombócokat, a tejfölt, és egyet forralunk rajta. (Vigyázzunk, mert gyorsan szétfő.)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nyakleves, pulykából

120_.._.._nyakleves_cimke..jpg

 

  • 2 pulyka nyak
  • 2 sárgarépa, 2 zöldség, ujjnyi vastag darabokban
  • 1-1   paprika, paradicsom, nagyobb darabokra vágva
  • 2        kis fej vöröshagyma, tisztítva, egészben,
  • 3-4 gerezd fokhagyma, tisztítva, egészben,
  • 1 burgonya, tisztítva, egészben
  • 1 csokor zöldségzöld
  • Fűszerek: só, egész bors, egész koriander
  •  
  • A húst, sós vízben előfőzzük, kb. fél óra hosszat (félpuhára).
  • Majd hozzáadjuk a többi zöldségeket és puhára főzzük.
  • Apró tésztát adunk hozzá.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Őszibarack-leves

11.1.._..oszibar.leves.jpg

Őszibarackleves

  • 70 dkg őszibarack (hámozva, darabolva)
  • 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt
  • 1 evőkanál rétesliszt
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 ek  cukor

A barackot a fahéjjal, a cukorral, és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni.

Amikor felforrt, beleöntjük a joghurtban elkevert lisztet. Jól átkeverjük. Egyet forralunk rajta, és le is zárjuk a gázt.

Hűtve tálaljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Lúgosító zöldségleves

82.._._._lugosito_zolds.lev..jpg

 

  • 1 db sárgarépa, darabolva
  • 1 db fehérrépa, darabolva
  • 1 paprika, 1 paradicsom, összevágva
  • 2 csomag zöldségzöld, aprítva
  • 1 db vöröshagyma, közepes kockára vágva
  • 1 kis fej fokhagyma, törve, vagy darabolva
  • 2 cm-es darab gyömbér, vékony szeletekre vágva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1-2 kanál kókuszzsír
  • Fűszerek: só, 1-2 babérlevél, 1 teáskanál koriander mag
  • Az összes hozzávalókat fazékba tesszük, felöntjük vízzel, kicsit megsózzuk, a fűszereket is beletesszük, puhára főzzük.
  • Ekkor még teszünk bele egy kevés vágott zöldségzöldet, és a zsiradékot.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Magyaros Karalábé-leves

55.._magyaros_karalabeleves_c..jpg

 

  • Magyaros karalábé-leves
  •  
  • 1 karalábé, kockára vágva
  • Fél kg csirkeaprólék, mosva, darabolva
  • 1-1  répa és zöldség, tisztítva, darabolva
  • 1 vöröshagyma, kockára vágva
  • 3-4  gerezd fokhagyma
  • 2 cm-es darab gyömbér, tisztítva, reszelve
  • 1 paprika, darabolva
  • 1 paradicsom, darabolva
  • Zöldségzöld, aprítva
  • 10 – 15 dkg szélesmetélt
  • Só, bors, piros törött paprika
  • Zsír, vagy olaj
  •  
  • A vöröshagymát a zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről és rászórunk egy teáskanál pirospaprikát, rátesszük az aprólékot, felöntjük vízzel és kb. 10-15 percig előfőzzük.
  • Hozzáadjuk a gyömbért, zöldséget, répát, paprikát, paradicsomot. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük. Beletesszük a tésztát, és azt is puhára főzzük.
  • Tálalás előtt beleszórjuk a zöldségzöldet.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tejszínes gombaleves

40.._.._.._gombaleves.jpg

Gombaleves

  • 30 dkg konzervgomba
  • 1-1 szál zöldség – répa, darabolva
  • 10 dkg szalonna, kockára vágva
  • 1 vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 1 burgonya, tisztítva, darabolva
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1dl főzőtejszín – 1 dl tejföl simára keverve
  • 1 csokor petrezselyem, aprítva
  • só, bors, bazsalikom, citromlé
  • Levestészta (nokedli)
  • Elkészítés:
  • A szalonnakockákat kevés zsír és víz hozzáadásával megpirítjuk, beletesszük a vöröshagymát, kicsit azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldségeket, ezzel is pároljuk egy keveset.  
  • Ezután hozzáadjuk a burgonyát, a gombát, a levével együtt, vizet is adunk hozzá. Fűszerezzük, majdnem puhára főzzük.
    Beleszaggatjuk a kis nokedliket, felforraljuk. Végül a tejföl-tejszín keveréket és kevés citromlevet adjuk hozzá.
    Végül meghintjük az aprított zöldségzölddel.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Lábleves

20.._..------lableves2cimke.jpg

  •  
  • Fél kg csirkeláb, tisztítva (lehet más részekből is)
  • 1 fej vöröshagyma, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, törve, vagy reszelve
  • 1-1 répa-zöldség, darabolva
  • 1-1  paprika-paradicsom, kockára vágva
  • Fél csomag zöldségzöld, apróra vágva
  • Só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • A nokedlihez: tojás, liszt, víz, só.
  •  
  • A zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát és a paprikát, hozzáadjuk a csirkelábat és a többi hozzávalókat, ezeket egy kicsit átforgatjuk a zsiradékon. Rászórjuk a lisztet és a piros törött-paprikát, ezzel is átpirítjuk kicsit. Majd felöntjük vízzel, fűszerezzük és puhára főzzük. A zöldségzöldet akkor adjuk hozzá, amikor már kész a leves.
  • Ha a levesünk elég híg, akkor a nokedlit beleszaggathatjuk, de külön forrásban lévő sós vízben is elkészíthetjük. Ha feljön a tetejére, akkor elkészült. Leszűrjük és hozzáadjuk a leveshez.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Korhelyleves

20..--..korhelyleves_cim..jpg

Korhelyleves 2.

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg főtt füstölthús, felkockázva
  • 10 dkg kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • Só, bors, koriander, kömény, pirospaprika

A szalonnát felkockázzuk, kevés zsír és víz hozzáadásával üvegesre pároljuk, majd a félkarikára vágott vöröshagymát rátesszük. Tovább pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk az átmosott, kinyomkodott, nagyobb darabokra vágott savanyú káposztát. Felöntjük 2 l vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel. Lassú tűzön főzzük. Amikor megpuhul a káposzta, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, darabolt füstölt főtt húst. Elkeverjük a lisztet a tejföllel  és behabarjuk vele a levest. Az egészet néhány percig összeforraljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bableves

 

5._bableves------_cimke.jpg

 

 Hozzávalók:
10 dkg szalonna, kockázva
Fél kilogramm bab
Fél kilogramm füstölt hús
Két-két fehérrépa, sárgarépa, zöldségzöld, darabolva
Egy-egy paprika, paradicsom, darabolva
Egy vöröshagyma, kockára vágva
4-5 gerezd fokhagyma, reszelve, vagy törve
Pirospaprika
Olaj, vagy zsír
Ízesítők: só, egész kömény, ecet, tejföl

A babot és a húst előző este beáztatjuk. Másnap megfőzzük a húst, ha puha, felaprítjuk, és félretesszük.

A hagymát a megpirított szalonnakockákon megfonnyasztjuk, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával. Rátesszük a leszűrt babot, felöntjük a húslével, félpuhára főzzük, majd a zöldségeket, paprikát, paradicsomot is hozzáadjuk és a hús levét felhasználva puhára főzzük. A sóval óvatosan bánni, mert a húslé nagyon sós lehet.
Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a főtt, felaprózott húst, ezzel is forraljuk egyet. Kevés ecettel ízesítjük.

Tejfölt is adhatunk mellé.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Kacsa-aprólék leves

kacsaapr._leves_cimke.jpg

 

  • 50-60 dkg kacsaaprólék (ebben nyak és szív van)
  • 3 sárgarépa, hasábokra vágva
  • 1 fehérrépa, hasábokra vágva
  • 1-l paprika, paradicsom
  • 1 közepes fej karalábé, hasábokra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma, kétfelé vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, tisztítva, egészben
  • 1 kis csokor friss petrezselyem, aprítva
  • só, bors (egész)

A húst megtisztítjuk, mossuk, fazékba tesszük. Felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.

Pár percig hagyjuk forrni, majd leöntjük róla a vizet és a húst is lemossuk. Majd újra feltesszük hideg vízben, és egy kicsit főzzük is, hogy a hús félig megpuhuljon, mert a zöldségek hamarabb megfőnek. Ekkor tesszük bele a darabolt zöldségeket, fűszerezzük és kis lángon készre főzzük.

Bármilyen levesbetétet tehetünk bele (cérnametélt, grízgaluska, stb.). Ebbe most apró nokedli került.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 114
Tegnapi: 57
Heti: 461
Havi: 2 533
Össz.: 814 082

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek III
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »