Levesek III.
- Tartalom:
- Céklaleves
- Paradicsomleves
- Krumpligombóc leves
- Nyakleves, pulykából
- Őszibarack-leves
- Lúgosító zöldségleves
- Magyaros karalábé-leves
- Tejszínes gombaleves
- Lábleves
- Korhelyleves
- Bableves
- Kacsa-aprólék leves
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Céklaleves
Recept: Zsuzsamama
- 3 db cékla
- 1 db sárgarépa
- 10 dkg cukkini
- 1 paradicsom
- 1 burgonya
- 1 kis erőspaprika (ha szeretjük)
- 1 l víz
- 0.5 citrom leve
- 1 csokor zöldségzöld
- Fűszerek: só, bors, kömény, koriander (őrölt)
- 1-2 dl tejföl, Oliva olaj
- 12 evőkanál kukoricakeményítő, esetleg kevés liszt
-
- A céklát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.
- Vizet öntünk rá, és feltesszük főni. Fűszerezzük. Rácsavarjuk a citromlevet.
- A kukoricakeményítőt kevés vízben simára keverjük, és hozzáadjuk a kész leveshez.
- A végén beleszórjuk a felaprított zöldségzöldet, és egy-két kanál olívaolajat csepegetünk hozzá. Tálalásnál tejfölt adunk hozzá.
...........................................................................
Paradicsomleves
- Fél liter paradicsomlé (100 %-os) Passata di Pomodoro
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 dl víz
- Só, cukor, őrölt bors, őrölt koriander
- Olaj, rizs
-
- A lisztet az olajon kissé megpirítjuk. Kevés vizet öntünk rá, és a paradicsomot. Beletesszük a vöröshagymát (kettévágva). Ízesítjük. Rövid ideig (kb. 10 perc) főzzük. Kevergessük, nehogy leégjen.
- A rizst külön főzzük ki és a tálalásnál adjuk hozzá.
- ............................................................................
Krumpligombóc leves
Hozzávalók:
A vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, a tört fokhagymát is beletesszük. Megszórjuk pici pirospaprikával, és felöntjük fél liter vízzel, felforraljuk.
A krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még melegen krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk, kihűtjük.
Hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy ne legyen túl kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. A liszt mennyisége nagyban függ a krumpli minőségétől. Kis gombócokat formálunk belőle.
A krumpli levét hozzáadjuk a levesalaphoz, majd annyi vízzel pótoljuk, hogy kb. 2 - 3 l legyen. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával és tovább főzzük. Beletesszük a gombócokat, a tejfölt, és egyet forralunk rajta. (Vigyázzunk, mert gyorsan szétfő.)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nyakleves, pulykából
- 2 pulyka nyak
- 2 sárgarépa, 2 zöldség, ujjnyi vastag darabokban
- 1-1 paprika, paradicsom, nagyobb darabokra vágva
- 2 kis fej vöröshagyma, tisztítva, egészben,
- 3-4 gerezd fokhagyma, tisztítva, egészben,
- 1 burgonya, tisztítva, egészben
- 1 csokor zöldségzöld
- Fűszerek: só, egész bors, egész koriander
-
- A húst, sós vízben előfőzzük, kb. fél óra hosszat (félpuhára).
- Majd hozzáadjuk a többi zöldségeket és puhára főzzük.
- Apró tésztát adunk hozzá.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Őszibarack-leves
Őszibarackleves
- 70 dkg őszibarack (hámozva, darabolva)
- 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt
- 1 evőkanál rétesliszt
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 ek cukor
A barackot a fahéjjal, a cukorral, és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni.
Amikor felforrt, beleöntjük a joghurtban elkevert lisztet. Jól átkeverjük. Egyet forralunk rajta, és le is zárjuk a gázt.
Hűtve tálaljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Lúgosító zöldségleves
- 1 db sárgarépa, darabolva
- 1 db fehérrépa, darabolva
- 1 paprika, 1 paradicsom, összevágva
- 2 csomag zöldségzöld, aprítva
- 1 db vöröshagyma, közepes kockára vágva
- 1 kis fej fokhagyma, törve, vagy darabolva
- 2 cm-es darab gyömbér, vékony szeletekre vágva
- 15 dkg zöldborsó
- 1-2 kanál kókuszzsír
- Fűszerek: só, 1-2 babérlevél, 1 teáskanál koriander mag
- Az összes hozzávalókat fazékba tesszük, felöntjük vízzel, kicsit megsózzuk, a fűszereket is beletesszük, puhára főzzük.
- Ekkor még teszünk bele egy kevés vágott zöldségzöldet, és a zsiradékot.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Magyaros Karalábé-leves
- Magyaros karalábé-leves
-
- 1 karalábé, kockára vágva
- Fél kg csirkeaprólék, mosva, darabolva
- 1-1 répa és zöldség, tisztítva, darabolva
- 1 vöröshagyma, kockára vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es darab gyömbér, tisztítva, reszelve
- 1 paprika, darabolva
- 1 paradicsom, darabolva
- Zöldségzöld, aprítva
- 10 – 15 dkg szélesmetélt
- Só, bors, piros törött paprika
- Zsír, vagy olaj
-
- A vöröshagymát a zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről és rászórunk egy teáskanál pirospaprikát, rátesszük az aprólékot, felöntjük vízzel és kb. 10-15 percig előfőzzük.
- Hozzáadjuk a gyömbért, zöldséget, répát, paprikát, paradicsomot. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük. Beletesszük a tésztát, és azt is puhára főzzük.
- Tálalás előtt beleszórjuk a zöldségzöldet.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tejszínes gombaleves
Gombaleves
- 30 dkg konzervgomba
- 1-1 szál zöldség – répa, darabolva
- 10 dkg szalonna, kockára vágva
- 1 vöröshagyma, apró kockára vágva
- 1 burgonya, tisztítva, darabolva
- 3 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1dl főzőtejszín – 1 dl tejföl simára keverve
- 1 csokor petrezselyem, aprítva
- só, bors, bazsalikom, citromlé
- Levestészta (nokedli)
- Elkészítés:
- A szalonnakockákat kevés zsír és víz hozzáadásával megpirítjuk, beletesszük a vöröshagymát, kicsit azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldségeket, ezzel is pároljuk egy keveset.
- Ezután hozzáadjuk a burgonyát, a gombát, a levével együtt, vizet is adunk hozzá. Fűszerezzük, majdnem puhára főzzük.
Beleszaggatjuk a kis nokedliket, felforraljuk. Végül a tejföl-tejszín keveréket és kevés citromlevet adjuk hozzá.
Végül meghintjük az aprított zöldségzölddel.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Lábleves
-
- Fél kg csirkeláb, tisztítva (lehet más részekből is)
- 1 fej vöröshagyma, kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, törve, vagy reszelve
- 1-1 répa-zöldség, darabolva
- 1-1 paprika-paradicsom, kockára vágva
- Fél csomag zöldségzöld, apróra vágva
- Só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, olaj
- 1 evőkanál liszt
- A nokedlihez: tojás, liszt, víz, só.
-
- A zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát és a paprikát, hozzáadjuk a csirkelábat és a többi hozzávalókat, ezeket egy kicsit átforgatjuk a zsiradékon. Rászórjuk a lisztet és a piros törött-paprikát, ezzel is átpirítjuk kicsit. Majd felöntjük vízzel, fűszerezzük és puhára főzzük. A zöldségzöldet akkor adjuk hozzá, amikor már kész a leves.
- Ha a levesünk elég híg, akkor a nokedlit beleszaggathatjuk, de külön forrásban lévő sós vízben is elkészíthetjük. Ha feljön a tetejére, akkor elkészült. Leszűrjük és hozzáadjuk a leveshez.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Korhelyleves
Korhelyleves 2.
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg főtt füstölthús, felkockázva
- 10 dkg kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- Só, bors, koriander, kömény, pirospaprika
A szalonnát felkockázzuk, kevés zsír és víz hozzáadásával üvegesre pároljuk, majd a félkarikára vágott vöröshagymát rátesszük. Tovább pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk az átmosott, kinyomkodott, nagyobb darabokra vágott savanyú káposztát. Felöntjük 2 l vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel. Lassú tűzön főzzük. Amikor megpuhul a káposzta, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, darabolt füstölt főtt húst. Elkeverjük a lisztet a tejföllel és behabarjuk vele a levest. Az egészet néhány percig összeforraljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bableves
Hozzávalók:
10 dkg szalonna, kockázva
Fél kilogramm bab
Fél kilogramm füstölt hús
Két-két fehérrépa, sárgarépa, zöldségzöld, darabolva
Egy-egy paprika, paradicsom, darabolva
Egy vöröshagyma, kockára vágva
4-5 gerezd fokhagyma, reszelve, vagy törve
Pirospaprika
Olaj, vagy zsír
Ízesítők: só, egész kömény, ecet, tejföl
A babot és a húst előző este beáztatjuk. Másnap megfőzzük a húst, ha puha, felaprítjuk, és félretesszük.
A hagymát a megpirított szalonnakockákon megfonnyasztjuk, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával. Rátesszük a leszűrt babot, felöntjük a húslével, félpuhára főzzük, majd a zöldségeket, paprikát, paradicsomot is hozzáadjuk és a hús levét felhasználva puhára főzzük. A sóval óvatosan bánni, mert a húslé nagyon sós lehet.
Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a főtt, felaprózott húst, ezzel is forraljuk egyet. Kevés ecettel ízesítjük.
Tejfölt is adhatunk mellé.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kacsa-aprólék leves
- 50-60 dkg kacsaaprólék (ebben nyak és szív van)
- 3 sárgarépa, hasábokra vágva
- 1 fehérrépa, hasábokra vágva
- 1-l paprika, paradicsom
- 1 közepes fej karalábé, hasábokra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, kétfelé vágva
- 3 gerezd fokhagyma, tisztítva, egészben
- 1 kis csokor friss petrezselyem, aprítva
- só, bors (egész)
A húst megtisztítjuk, mossuk, fazékba tesszük. Felöntjük vízzel és elkezdjük főzni.
Pár percig hagyjuk forrni, majd leöntjük róla a vizet és a húst is lemossuk. Majd újra feltesszük hideg vízben, és egy kicsit főzzük is, hogy a hús félig megpuhuljon, mert a zöldségek hamarabb megfőnek. Ekkor tesszük bele a darabolt zöldségeket, fűszerezzük és kis lángon készre főzzük.
Bármilyen levesbetétet tehetünk bele (cérnametélt, grízgaluska, stb.). Ebbe most apró nokedli került.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::