ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA
Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/
Kenyérkrémek III.
- Tartalom
- Töpörgyűkrém
- Tengergyümölcse saláta
- Szardínia pástétom
- Sárgarépakrém 3.
- Sárgarépakrém szalonnával
- Sárgarépakrém 2.
- Csicsókakrém
- Májkrémes tojás
- Töpörtyűkrém
- Lencsekrém
- Csicseriborsó-krém
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Töpörtyűkrém
- 30 dkg töpörtyű, darálva, vagy apróra vágva
- 1 vöröshagyma, apróra kockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, össztörve, vagy reszelve
- 2-3 evőkanál mustár
- só, bors, piros paprika
- 1 evőkanál zsiradék
- A zsiradékon a vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, pici vizet adunk hozzá és megpuhítjuk.
- Hozzáadjuk a töpörtyűt, mustárt, fűszereket.
- Hidegen, pirítós-kenyérrel tálaljuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tengergyümölcse saláta
- Hozzávalók:
- 1 zacskó tenger gyümölcse
- 3 kemény tojás, szeletelve
- 1 citrom leve
- Fél paprika, fél paradicsom, darabolva,
- Só, bors
- Néhány kanál majonéz
- A hozzávalókat összekeverjük, és fogyasztjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Szardínia pástétom
- 1 doboz szardínia, olajjal együtt
- 3 kemény tojás
- Fél citrom leve
- 1-2 evőkanál olíva olaj, vagy puha vaj
- Zsemlemorzsa, ha szükséges
- Só, bors, őrölt koriander
-
- A kemény tojást nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a szardíniát (olajjal együtt), villával összetörjük. Fűszerezzük. Kenyérre kenve, zöldségekkel, forró teával fogyasztjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sárgarépakrém 3.
- ½ kg sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- Néhány darab olíva bogyó a díszítéshez
- Só, bors, őrölt kömény
- Vaj és olaj keverve
-
- A sárgarépát puhára főzzük, vagy levesből vesszük ki. Melegen villával összetörjük.
- A vöröshagymát fél-karikára vágjuk, és a zsiradékon megsütjük, majd rátesszük az összetört sárgarépát. Rövid ideig együtt sütjük az egészet. Fűszerezzük. Lehűtjük, kenyérrel vagy kétszersülttel fogyasztjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sárgarépakrém szalonnával
- 4 sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve,
- 15 dkg szalonna, kockázva, kisütve, zsírból kiszedve
- 3-4 gerezd fokhagyma, összetörve,
- 2-3 evőkanál tejföl, vagy majonéz,
- 10-15 dkg trappista sajt, reszelve,
- Só, őr. bors, őr. kömény, citromlé.
-
- A hozzávalókat összekeverjük, kenyérre kenjük és lilahagymával, salátával, erőspaprikával fogyasztjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sárgarépakrém 2.
- Fél kg sárgarépa
- 1 paprika
- 1 fürtös uborka
- 3-4 gerezd fokhagyma, törve
- 2-3 evőkanál majonéz,
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olíva olaj
- Só, bors, koriander-őrölt
- Zöldségzöld
-
- Nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát, uborkát, paprikát (vagy késsel apróra vágjuk).
- Hozzáadjuk a fokhagymát, majonézt, ecetet, olajat, zöldségzöldet.
- Fűszerezzük. Kóstolgatva, saját ízlésünkre szabjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csicsókakrém
- Csicsókakrém
- Hozzávalók:
½ kg csicsóka
5 dkg vaj
10 dkg sütőtök
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- 1 erőspaprika, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma, összetörve
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
Só, bors
- 1-2 kanál zabpehely
-
- A csicsókát és a sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés sós vízben puhára pároljuk.
- A vizet leöntjük róla, és még melegen krumplinyomóval összetörjük. Nem baj, ha kis darabok maradnak benne.
- A vöröshagymát, és az erőspaprikát kevés zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát.
- Azzal is pirítjuk egy kicsit.
- Majd ráöntjük az összetört zöldségekre és jól összekeverjük, ízesítjük. Beletesszük a zöldségzöldet, és a zabpehelyből annyit, hogy kenhető állaga legyen.
- Kenyérre kenve vacsoraként fogyasztjuk.
-
- A csicsókával helyettesítheted a krumplit. Készíthetsz pogácsát, levest, salátát, tócsnit és olajban kisütött csicsókagerezdeket.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Májkrémes tojás
- 4 főtt tojás, összetörve
- 4 dkg vaj
- 10 dkg májkrém
- 2 evőkanál piros arany
- 1 paprika, apró kockára vágva
- 1 evőkanál mustár
- Só, bors,
- zöldségzöld, apróra vágva
- A hozzávalókat összekeverjük, és máris fogyasztható.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Töpörtyűkrém
Töpörtyűkrém
- 30 dkg töpörtyű
- 4 keménytojás
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi pirospaprika
- 1 evőkanálnyi mustár
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A fenti anyagokat daráljuk le húsdarálón, vagy turmixszoljuk. Keverjük, fűszerezzük.
Lila hagymával, paprikával, paradicsommal, kenyérre kenve fogyasztjuk.
Befőttes üvegbe nyomkodva, a hűtőszekrényben több napig is eláll.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Lencsekrém
- Lencsekrém
30 dkg lencse, sós vízben puhára főzve
- 6 kemény tojás
- 2 vöröshagyma, darabolva, párolva
- 1 paprika, darabolva, párolva
- 1 csomag zöldségzöld,
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 6 evőkanál olívaolaj,
- Citromlé, vagy almaecet, só, bors.
A lencsét többször lemossuk, és hideg sós vízben feltesszük főni.
- 1-2 kanál olajon a vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk a paprikát, majd végül a fokhagymát, megsózzuk. Az egészet pár percig dinszteljük.
- A tojásokat megfőzzük, tisztítjuk.
- A lencsét leszűrjük, és a többi hozzávalóval együtt pépesítjük.
- Simára keverjük, a citromlével meg az olívaolajjal, és fűszerezzük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csicseriborsó-krém
- 25 dkg csicseriborsó
- 10 dkg szezámmag
10 dkg vaj
1 teáskanál mustár
só, bors
- zöldségzöld, aprítva
- Fél citrom leve
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük, és sós vízben puhára főzzük.
- Körülbelül egy óra alatt fő meg. Amikor elkészült, leszűrjük. A főzőlevét ne öntsük ki, mert a pürésítésnél szükség lehet rá.
- A szezámmagot a vaj felében halványsárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a borsóhoz. Botmixerrel pürésítjük, vagy húsdarálón ledaráljuk.
- Beletesszük a többi vajat, és a többi hozzávalókat. Tetszés szerint fűszerezzük.
- Kenyérrel fogyasztjuk.