ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

 

Rántott és sülthúsok III.

  • Tartalom:
  • Sült tarja
  • Narancsos csirke
  • Csirke, tepsiben 2.
  • Sült tarja
  • Sóban sült csirke
  • Rántott karaj
  • Karaj, sütve
  • Sült csirkecomb, tejszínes mártással
  • Csirke-falatok
  • Csirke tepsiben
  • Sült csirkemell
  • Sült kacsa- és csirkecomb
  • Sült sertés- vagy malachús

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sült tarja

392.._sult_tarja.jpg

Recept: Zsuzsamama

Hozzávalók:
Fejenként egy vastag szelet csontos tarja, só, bors, fokhagyma
 

Elkészítés:

  • Mossuk meg a húst, papírtörlővel töröljük szárazra. Alaposan sózzuk, borsozzuk, hiszen vastag a hús. 
  • Egy-két gerezd fokhagymát lereszelünk, és belemasszírozzuk a húsba.
  • Beletesszük egy tepsibe, öntünk alá egy kevés vizet, letakarjuk alufóliával, és betesszük a sütőbe 160-180 fokra, másfél, két órára. (Tehetünk a hús alá kevés zsiradékot. Igaz, hogy a tarja is elég zsíros, de a visszamaradt szaft nagyon finom zsíros-kenyérként, hagymával fogyasztva.)
  • Finom porhanyós husit kapunk.
  • Bármilyen körettel, salátával nagyon finom.

 ............................................................................

Narancsos csirke

246.._.._nari_csirke_c.jpg

 

Narancsos csirke

  • 2 db csirkecomb, vagy mell
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½  narancs leve
  • ½  narancs szeletelve
  • 1ek méz
  • só ,bors

A megtisztított combok, vagy mell-darabok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és belehelyezzük egy kiolajozott tepsibe. A mézet elkeverjük a fél narancs levével, és locsoljuk meg a combokat a felével. Tegyük hozzá a fokhagymagerezdeket, takarjuk le alufóliával, majd rakjuk hűtőbe kb. 1 órára pácolódni.

Előmelegített sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután vegyük le a fóliát, kenegessük át a combokat a mézes narancslével és süssük szép pirosra.

Kínálhatunk mellé vajas burgonyát vagy mazsolás rizst.

Mazsolás rizs

  • 10 dkg vaj
  • két marék mazsola
  • 30 dkg rizs
  • pici kurkuma
  •  
  • A rizst, bő, sós, kurkumás vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A vajon átpároljuk a mazsolát. (Pici vizet is adjunk hozzá.) A mazsolát és a kész rizst összeforgatjuk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Csirke tepsiben 2.

216.._.._csirke_tepsiben.jpg

 Recept: Zsuzsamama 

  • 2 db egész csirkecomb
  • 10 dkg szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Só, bors, bazsalikom
  • Paprika, paradicsom a díszítéshez
  • Köretnek: rizs, vagy burgonya
  •  
  • A combokat alaposan megmossuk, sózzuk, borsozzuk. A tepsibe rakjuk a felszeletelt szalonnát, erre ráfektetjük a combokat, majd a tetejére szórjuk a cikkekre vágott vöröshagymát.
  • Alufóliával letakarjuk, és az előmelegített (200 fok) sütőben fél órát pároljuk. Ezután levéve róla a fóliát pirosra sütjük.
  • :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 Sült tarja

156.._.._sult_tarja_cimke.jpg

  • 2 szelet tarja
  • 1 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, őrölt kömény
  • 10-15 dk olaj, zsír, vegyesen
  • Köretnek: főtt burgonya
  • 1 sárgarépa főzve, szeletelve
  •  
  • Fűszerezzük be a húsok mindkét oldalát. Ha van idő hagyhatjuk állni pár órát, ha nincs, hát nincs. Kezdjünk hozzá.
  •  
  • Egy magasfalú edényben forrósítsuk meg a zsiradékot és a húsok mindkét oldalát hirtelen süssük pirosra.
  • Ezután öntsük fel egy kevés vízzel, tegyük hozzá a tisztított, 4 felé vágott vöröshagymát, és az egészben hagyott, tisztított fokhagymákat.
  • Kis lángon pároljuk puhára, azután süssük zsírjára.
  • Burgonyával, céklasalátával tálaljuk.
  •  

__________________________________________________

 

Sóban sült csirke

147.._.._soban_s.csirke.jpg

 

  • 1 kg nagy szemű konyhasó
  • 1 egész csirke (lehet fagyasztott is)
  • 2 kisebb alma
  • A konyhasót egy tepsi aljába elterítjük. A csirkét, belülről kicsit megsózzuk, a hasüregbe tesszük a több helyen bevagdosott almákat, egészben, és az elegyengetett só tetejére helyezzük.
  • Alufóliával letakarva kb. 60 percig sütjük. Amikor a csirke már puha, levesszük a fóliát, és addig sütjük, amíg a bőre piros lesz. Egyszer meg lehet fordítani.
  • Főtt burgonyával, párolt zöldségekkel tálaljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rántott karaj

1.3.1.._rantott_karaj...jpg

  • Rántott karaj (tepsiben)
  • A húst gyengén kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk egy kis fokhagymaporral.
  • Ha van időnk, hűvös helyen, 1-2 órát hagyhatjuk állni.
  • Majd bepanírozzuk. Prézli helyett használjunk kukoricapelyhet, amit kissé összetörünk.
  • (Kis adagokban nylon-zacskóba tesszük, és a nyújtófával megtörjük.)
  • A tepsit olajjal kikenjük. Belerakjuk a húsokat, majd a tetejüket is olajjal lekenjük.
  • 200 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Közben egyszer megfordítjuk.
  • Adhatjuk: főzelékkel, rizzsel, sült-krumplival, stb.

..................................................................................................................

 

Karaj, sütve

1.2.4._sult_karaj.jpg

 

3-4 szelet karaj, csont nélkül
1-1 paprika, paradicsom, erős paprika, darabolva

5-6 gerezd fokhagyma, összetörve
Só, bors, őr. kömény, őr. koriander,
3 evőkanál olívaolaj, vagy zsír
Körethez: burgonya, sárgarépa

A szeleteket kissé kiklopfoljuk, megszórjuk a fűszerekkel.
Serpenyőben egy kevés olajat felforrósítunk, és a hús-szeleteket belerakosgatjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük, majd fél dl víz hozzáadásával (menet közben még pótolhatjuk a vizet) puhára pároljuk. Az utolsó 5-10 percben kerül bele a paprika és a paradicsom, fokhagyma.
Zsírjára sütjük.

Burgonyapürével tálaljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sült csirkecomb, tejszínes mártással

121_.._.._sult_cs.comb_cimke.jpg

 

 

  • A combokat sózzuk, borsozzuk, meghintjük fokhagymaporral. Ha van idő, egy-két órát hideg helyen így pácoljuk. Majd a tepsibe minden comb alá vágunk egy kis szalonnadarabot. Fél, vagy egy deciliter fehér bort öntünk alá (víz is megteszi). Fóliával letakarjuk és puhára pároljuk. Majd fólia nélkül pirosra sütjük. Főtt burgonyával, párolt zöldségekkel (sárgarépa, karalábé, cukkini, stb.) és tejszínes szósszal kínáljuk.
  •  
  • Tejszínes szósz
  •  
  • 2 dl tejszín, vagy tej
  • 1 kis vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 ek. olaj
  • Fél csomó zöldségzöld, apróra vágva
  • Só, fehérbors
  • Késhegynyi őrölt szerecsendió
  •  
  • Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a fokhagymát.
  • Megszórjuk a liszttel. Jól átkeverjük.
  • Felöntjük a tejszínnel, vagy tejjel.
  • Beledobjuk a fűszereket és a zöldségzöldet.
  • Megfelelő sűrűségűre beforraljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Csirke-falatok

119.._.._csirkefalatok_cimke.jpg

  • 2 kisebb csirkemell, vagy 2 comb
  • Só, bors, fokhagymapor
  • 2 evőkanál zsiradék
  •  
  • A húsokat feldaraboljuk, fűszerezzük. Beletesszük a forró zsírba. Átforgatjuk. Öntünk hozzá egy kevés vizet, és puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, és egy kicsit megpirítjuk. (Nem túlságosan, mert akkor kiszárad.)
  •  
  • Sült burgonya
  • A burgonyát héjában megfőzzük, kicsit lehűtjük, lehúzzuk a héját, daraboljuk, és forró zsírban megsütjük. A tányéron sózzuk, borsozzuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Csirke tepsiben

10.6.._._sutes_elott.jpg

 

  • 6 db (1 kg) csirkecomb
  • 1 kg tisztított burgonya, darabolva
  • 20-25 dkg cukkíni tisztítva, darabolva
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 2 paradicsom, 1 paprika, darabolva
  • 4-5 gerezd fokhagyma, összetörve
  • só, bors, curry
  • zsír, vagy olaj

A burgonyát zsírral kikent tepsibe tesszük. Rárakosgatjuk a többi hozzávalót: cukkíni, paprika, paradicsom, fokhagyma, megsózzuk. Rátesszük a fűszerezett húsdarabokat, megszórjuk a kockázott baconnal, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olvasztott zsírral, vagy olajjal, és előmelegített sütőben, fóliával lefedve sütjük 40-50 percig (puhulásig).

Egyszer megfordítjuk a húst, és közben locsolgatjuk. Végül pár percig fólia nélkül kissé megpirítjuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Sült csirkemell

.10.5_.._..cs.mell.jpg

 

  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1-1 paprika, paradicsom, erőspaprika
    Olaj
    Só, bors

  • A mellet tetszőleges szeletekre vágjuk, megszórjuk a fűszerekkel, kevés olajat öntünk rá, jól átforgatjuk és pár órát hideg helyen pácoljuk. (Idő hiányában elhagyható.)

    Serpenyőben egy kevés olajat felforrósítunk, és a hússzeleteket belerakosgatjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük, majd fél dl víz hozzáadásával puhára pároljuk. Az utolsó 5-10 percben kerül bele a paprika és a paradicsom. Az egészet összesütjük.

    Főtt tésztával tálaljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Sült kacsa- és csirkecomb

9_6_...._kacsa-csirke.jpg

 

Sült kacsa- és csirkecomb.

Kacsacomb sütése

A combokat megtisztítjuk, besózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral. Megfelelő nagyságú tepsibe helyezzük. Tehetünk alá egy kevés zsiradékot. Felöntjük 1-2 dl vízzel, lefedjük alufóliával és a forró sütőbe tesszük. Egy óra múlva (vagyis, ha megpuhult) levesszük a fóliát, és pirosra sütjük. Forgassuk a combokat, hogy egyformán pirosodjon mind a két oldala.

Csirkecomb sütése

A húst megszórjuk sóval, borssal.
Kevés zsíron 3-4 percig sütjük mindkét oldalát, majd felöntjük fél dl vízzel (ha kell, még később kicsit adhatunk hozzá) teszünk rá 3-4 gerezd zúzott fokhagymát és egy-két csipet rozmaringot. Majd lassú tűzön puhára pároljuk.

Amikor megpuhult, kiemeljük a húsokat és kevés zsiradékon, serpenyőben kissé megpirítjuk.

Hagymás burgonya
Három fej vöröshagymát félkarikára vágunk, és bő olajon megpirítjuk.
Közben fél kg burgonyát, sós vízben jó puhára főzünk, és a pirított hagymával összekeverjük, fűszerezzük.

Sült sertés- vagy malachús

86.._.._sult_hus.jpg

  • Sült hús
  • 1 kg sertés, vagy malac húst két – három darabra vágunk.
  • Fűszerezzük: sóval, borssal, fokhagymaporral, pici rozmaringgal.
  • Mindkét oldalát meglocsoljuk szójaszósszal és olívaolajjal.
  • Ha van idő, egy kicsit (1-2 óra) hagyhatjuk pácolódni.
  • Egy tepsiben két evőkanál kókusz olajat megolvasztunk, és beletesszük a húsokat.
  • Fóliával letakarjuk és egy óra hosszat előmelegített sütőben sütjük.
  • Kivesszük és megnézzük, hogy megpuhult-e!
  • Ezután még fél órát sütjük. A víz elpárolog róla, és sűrűn megfordítjuk, hogy mindkét oldala pirosra süljön. Párolt savanyú káposztával és főtt burgonyával tálaljuk.
  •  
  • Párolt savanyú káposzta
  • Fél kg savanyú káposzta.
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Fűszerek: őrölt köménymag, és ami még a kóstolás után szükségesnek látszik.
  • Zsiradék.
  •  
  • A vöröshagymát fél karikákra vágjuk, és a zsiradékon megsütjük. Rátesszük a savanyú káposztát. (Ha szükséges előtte kimossuk.) Kevés vizet öntünk alá. Puhára pároljuk. Kóstolgatjuk. Ha kell, ízesítjük.
  •  

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 68
Tegnapi: 132
Heti: 200
Havi: 1 480
Össz.: 810 193

Látogatottság növelés
Oldal: Rántott és sült h. III.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »