::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zakuszka padlizsánnal
1. Eperlekvár, vagy dzsem
Eperlekvár, vagy dzsem
Az eper szárát lecsippentjük. Legalább kétszer átmossuk őket. Majd egy nagy lábasba tesszük, rácsavarjuk a citromot. Még nyers állapotban nyomást gyakorolunk rájuk, krumplinyomóval. Ettől egy kis levet ereszt, és el lehet kezdeni a főzését. Menet közben, ahogy puhulnak a szemek, még nyomogassuk össze őket. A főzés végére szépen szétesnek.
A főzési idő kb. 1 óra.
Ekkor kerül bele az édesítő és a dzsemfix.
Ezután még 10-15 percig forraljuk, majd töltsük üvegekbe.
Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk rá a szalicilt, majd rászorítjuk a fedelet.
Mehet egy kuckóba, takaróba bugyolálva, 1-2 napra.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Cékla lekvár
A céklát, az almát és a narancshéjat lábasba tesszük, kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk.
Hozzátesszük a narancslevet, megédesítjük. Ezután turmix-gépben pépesítjük. (Nem botmixerrel.)
Újra felforraljuk és üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk a tetejére, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot. Takaróba bugyoláljuk, és abban hagyjuk kihűlni.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Sütőtöklekvár (naranccsal)
A tököt feldaraboljuk, a sütőben, alufóliával letakarva, puhára pároljuk, majd még negyedórát pirítjuk. Ezután levágjuk a héját, felaprítjuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk a citrom- és a narancslevet, aminek előzőleg lereszeljük a héját, amit szintén hozzáadunk. Beletesszük a fűszereket és kb. fél órát főzzük, majd a cukor következik. Még néhány percig forraljuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegekre frissen tartó fólia jön, arra pedig szalicil. Az üvegeket takaróba csavarjuk, és abban hagyjuk kihűlni.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4.Szilvalekvár
A gyümölcsöt mossuk, tisztítjuk. Majd egy lábasba tesszük, a citrom levét rácsavarjuk. Lassú tűzön, kevergetve 30-40 perc alatt besűrítjük. Ízlés-szerinti mennyiségű cukrot, vagy édesítőt teszünk hozzá. Ezután még kb. 10 percig forraljuk. Üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk az üveg szájára, és erre szórjuk rá a szalicilt, majd a kupakkal lezárjuk. Pokrócba csavarva hagyjuk hűlni, egy-két napig.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Savanyú karfiol
A fentieket, hidegen elkeverjük, hogy minden elolvadjon
A karfiolt (bármi mást is lehet) belerakjuk az üvegekbe, ráöntjük a levet, beletesszük a fűszereket, az üveg szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szalicilt szórunk és lekötjük.
Az így eltett savanyúság bármikor felnyitható, és nem romlik meg.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Savanyú almapaprika
Hozzávalók:
4 liter víz (hidegen),
½ liter 20 %-os ecet
25 dkg cukor,
8 dkg só,
1 kéntabletta (vagy egy adagolókanálnyi),
1 mogyorónyi timsó
Fűszerek: mustármag, koriandermag, egész bors, babérlevél.
A paprikát negyedekbe vágtam, üvegbe raktam. Leszorítót tettem a tetejére. Beletettem a fűszereket, ráöntöttem a levet. Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítottam. Megszórtam szalicillel, és rácsavartam a kupakot. Az így eltett savanyúság felbontás után nem romlik meg.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7 .Erős Pista
Hozzávalók:
Az paprikákat megmostam, a szárát levágtam, és magostól, húsdarálón ledaráltam. Ehhez tettem még 3 pritamin paprikát és 3 paradicsomot is, amit szintén ledaráltam. A masszához kilónként 20 dkg sót kevertem. Lábasba tettem és fél óráig főztem, sűrítettem.
Üvegekbe kanalaztam. Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítottam, kevés szalicilt szórtam a tetejére (biztos, ami biztos). Másnapig takaróba csomagoltam
Nagyon fontos, hogy viseljünk gumikesztyűt!
Ha nem akarjuk patkányméreg erősségűre, akkor tegyünk hozzá fele-fele arányban édes piros pritamin paprikát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Sárgabarack lekvár
Arányok: 1 kg tisztított, magozott sárgabarackhoz 20-30 dkg cukor (vagy ízlés és barack szerint, de inkább kevesebbel kezdjünk, és kóstolgassuk).
A gyümölcsöt forró vízbe teszem. Az érettségtől és a barackok keménységétől függően 3-5 percig hagyom a forró vízben, ezután következik a hidegvíz, majd lehúzom a héjukat és kiveszem a magjukat.
Nagy lábasba rakom és elkezdem főzni. Fél óra, háromnegyed óra alatt megfelelően besűrűsödik, de ez is barackfüggő.
Amikor a lekvár eléri a kívánt állagot, apránként, hozzáadom a cukrot, majd újraforrás után még kb. 10 percig főzöm. Ezután üvegekbe töltöm. Az üvegre frissentartó fóliát simítok, erre szóróm a szalicilt, majd a kupakkal lezárom. Mehet a szárazdunsztba.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Almalekvár
A gyümölcsöt megmossuk, kétfelé vágjuk és felszeleteljük. Egy lábasban körülbelül 40-45 perc alatt kellő sűrűségűvé válik. Ekkor tegyünk bele cukrot, vagy édesítőszert. Hogy mennyit? Azt mindenki maga döntse el, kóstolgatással. Őrölt fahéjjal ízesítjük. Ez is ízléstől függ, mert sok ember gyomra érzékeny erre a kellemes fűszerre.
Még 10-15 percig forraljuk. Üvegekbe kanalazzuk. Az üveg szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk a szalicilt, rácsavarjuk a kupakot, és 1-2 napra takarókba bugyoláljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::