ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

 

  • Tartalom:
  • Zakuska padlizsánnal
  • 1. Eperlekvár, vagy dzsem
  • 2. Cékla lekvár
  • 3. Sütőtök lekvár (naranccsal)
  • 4. Szilvalekvár
  • 5. Savanyú karfiol
  • 6. Savanyú almapaprika
  • 7. Erős Pista
  • 8. Sárga-barack lekvár
  • 9. Alma lekvár

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zakuszka padlizsánnal

296.._zakuszka._cimke.jpg

 

Zakuszka padlizsánnal (nekem a legjobban ez tetszik)
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
Hozzávalók:
1 kg pritamin paprika
60 dkg padlizsán
1 kg paradicsom,
Ízlés szerint még fél liter paradicsomlé is mehet hozzá,
½ kg vöröshagyma
1-2 db erős paprika
3 dl olaj 
Só, , őrölt koriander és bors.
 
Az összes hozzávalókat tisztítjuk, daraboljuk, húsdarálón ledaráljuk, elsőként a vöröshagymát, amit az olajon megpárolunk.
Hozzáadjuk a többi ledarált zöldséget, paradicsomlevet. 
[A paprikából teljesen szedjük ki a magokat, mert – állítólag – romlást okozhat. 
A paradicsomot héjazzuk le (forró víz – hideg víz).]
Közepes tűzön – nagyjából – fél óráig főzzük, folytonos kevergetés mellett. Közben fűszerezzük.
Sűrű állagúnak kell lennie.
 
Üvegekbe töltjük, az üvegek szájára, egy réteg, frissentartó fóliát teszünk, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot. Meleg takaróba bugyoláljuk az üvegeket, két napra.
Vajas kenyérre kenve kóstoltuk meg, és nagyon ízlett.
 
Felhasználható még: Pizzára, kifőtt tésztára, ételízesítésre. 
----------------------------------------------------------
 

1. Eperlekvár, vagy dzsem

eperlekv._v.f.cimke.jpg

 

Eperlekvár, vagy dzsem

 

  • 4 kg apró szemű eper
  • Kevés édesítőszer, vagy cukor
  • 2 zacskó Dzsemfix szuper
  • 1 citrom leve 

 

Az eper szárát lecsippentjük. Legalább kétszer átmossuk őket. Majd egy nagy lábasba tesszük, rácsavarjuk a citromot. Még nyers állapotban nyomást gyakorolunk rájuk, krumplinyomóval. Ettől egy kis levet ereszt, és el lehet kezdeni a főzését. Menet közben, ahogy puhulnak a szemek, még nyomogassuk össze őket. A főzés végére szépen szétesnek.

A főzési idő kb. 1 óra.

Ekkor kerül bele az édesítő és a dzsemfix.

Ezután még 10-15 percig forraljuk, majd töltsük üvegekbe.

Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk rá a szalicilt, majd rászorítjuk a fedelet.

Mehet egy kuckóba, takaróba bugyolálva, 1-2 napra.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

2. Cékla lekvár

 

cekla_lekvar_vegva.jpg

 

  • 1 kg cékla, nagyon vékonyra szeletelve, vagy kockázva
  • 3 narancs leve, kettőnek a héja, reszelve
  • 3 alma, kockára vágva
  • 1 citrom leve
  • Kevés cukor, vagy édesítőszer

A céklát, az almát és a narancshéjat lábasba tesszük, kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk.

Hozzátesszük a narancslevet, megédesítjük. Ezután turmix-gépben pépesítjük. (Nem botmixerrel.)

Újra felforraljuk és üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk a tetejére, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot. Takaróba bugyoláljuk, és abban hagyjuk kihűlni.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 3. Sütőtöklekvár (naranccsal)

 

s.tok.lekv..jpg

 

  • Hozzávalók:
  • 1,5 kg sütőtök,
  • 3 narancs,
  • 1 citrom,
  • 10-15 dkg cukor
  • Pici gyömbérpor,
  • Vagy friss gyömbér, reszelve
  • Őrölt fahéj,

 A tököt feldaraboljuk, a sütőben, alufóliával letakarva, puhára pároljuk, majd még negyedórát pirítjuk. Ezután levágjuk a héját, felaprítjuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk a citrom- és a narancslevet, aminek előzőleg lereszeljük a héját, amit szintén hozzáadunk. Beletesszük a fűszereket és kb. fél órát főzzük, majd a cukor következik. Még néhány percig forraljuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegekre frissen tartó fólia jön, arra pedig szalicil. Az üvegeket takaróba csavarjuk, és abban hagyjuk kihűlni.

                  

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

  4.Szilvalekvár

 

szilva_lekvar.jpg

 

  • 5 kg szilva
  • Kevés cukor, vagy édesítő
  • 1 citrom
  • Szalicil

A gyümölcsöt mossuk, tisztítjuk. Majd egy lábasba tesszük, a citrom levét rácsavarjuk. Lassú tűzön, kevergetve 30-40 perc alatt besűrítjük. Ízlés-szerinti mennyiségű cukrot, vagy édesítőt teszünk hozzá. Ezután még kb. 10 percig forraljuk. Üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk az üveg szájára, és erre szórjuk rá a szalicilt, majd a kupakkal lezárjuk. Pokrócba csavarva hagyjuk hűlni, egy-két napig.

                        

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::               

5. Savanyú karfiol

 

savanyitott_karfiol.png

 

  • Hozzávalók:
  • 4 liter víz,
  • ½ Liter 20 %-os ecet
  • 25 dkg cukor,
  • 8 dkg só,
  • 1 kéntabletta (vagy egy adagolókanálnyi),
  • 1 mogyorónyi timsó
  • Fűszerek: mustármag, koriandermag, egész bors, babérlevél. 

A fentieket, hidegen elkeverjük, hogy minden elolvadjon

A karfiolt (bármi mást is lehet) belerakjuk az üvegekbe, ráöntjük a levet, beletesszük a fűszereket, az üveg szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szalicilt szórunk és lekötjük.

Az így eltett savanyúság bármikor felnyitható, és nem romlik meg.

                                             

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

6. Savanyú almapaprika

 

savanyu_almapaprika.jpg

 

Hozzávalók:
4 liter víz (hidegen),
½ liter 20 %-os ecet
25 dkg cukor,
8 dkg só,
1 kéntabletta (vagy egy adagolókanálnyi),
1 mogyorónyi timsó
Fűszerek: mustármag, koriandermag, egész bors, babérlevél.
A paprikát negyedekbe vágtam, üvegbe raktam. Leszorítót tettem a tetejére. Beletettem a fűszereket, ráöntöttem a levet. Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítottam. Megszórtam szalicillel, és rácsavartam a kupakot. Az így eltett savanyúság felbontás után nem romlik meg.                  

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

7 .Erős Pista

 

eros_pityu.jpg

 

Hozzávalók:

  • pirosra érett csípős és
  • pritamin paprika
  • paradicsom

Az paprikákat megmostam, a szárát levágtam, és magostól, húsdarálón ledaráltam. Ehhez tettem még 3 pritamin paprikát és 3 paradicsomot is, amit szintén ledaráltam. A masszához kilónként 20 dkg sót kevertem. Lábasba tettem és fél óráig főztem, sűrítettem.
Üvegekbe kanalaztam. Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítottam, kevés szalicilt szórtam a tetejére (biztos, ami biztos). Másnapig takaróba csomagoltam
Nagyon fontos, hogy viseljünk gumikesztyűt!
Ha nem akarjuk patkányméreg erősségűre, akkor tegyünk hozzá fele-fele arányban édes piros pritamin paprikát.

                        

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

8. Sárgabarack lekvár

 

1148740_592304460821302_1090019552_n.jpg

 

 

Arányok: 1 kg tisztított, magozott sárgabarackhoz 20-30 dkg cukor (vagy ízlés és barack szerint, de inkább kevesebbel kezdjünk, és kóstolgassuk).

A gyümölcsöt forró vízbe teszem. Az érettségtől és a barackok keménységétől függően 3-5 percig hagyom a forró vízben, ezután következik a hidegvíz, majd lehúzom a héjukat és kiveszem a magjukat.

Nagy lábasba rakom és elkezdem főzni.  Fél óra, háromnegyed óra alatt megfelelően besűrűsödik, de ez is barackfüggő.

Amikor a lekvár eléri a kívánt állagot, apránként, hozzáadom a cukrot, majd újraforrás után még kb. 10 percig főzöm. Ezután üvegekbe töltöm.  Az üvegre frissentartó fóliát simítok, erre szóróm a szalicilt, majd a kupakkal lezárom.  Mehet a szárazdunsztba.  

                             

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 9. Almalekvár

 

almalekvar.jpg

 

A gyümölcsöt megmossuk, kétfelé vágjuk és felszeleteljük. Egy lábasban körülbelül 40-45 perc alatt kellő sűrűségűvé válik. Ekkor tegyünk bele cukrot, vagy édesítőszert. Hogy mennyit? Azt mindenki maga döntse el, kóstolgatással. Őrölt fahéjjal ízesítjük. Ez is ízléstől függ, mert sok ember gyomra érzékeny erre a kellemes fűszerre. 

 

Még 10-15 percig forraljuk. Üvegekbe kanalazzuk. Az üveg szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk a szalicilt, rácsavarjuk a kupakot, és 1-2 napra takarókba bugyoláljuk.

 

                                  

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 


 




 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 87
Tegnapi: 132
Heti: 219
Havi: 1 499
Össz.: 810 212

Látogatottság növelés
Oldal: Tartósítás I.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »