ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/



Tóthné Erzsike: Főételek II.

  • Tartalom:
  • R. hús fokh. burg.
  • Lecsós pörkölt
  • Tökragu
  • Töklepény, sült tarjával
  • Zöldség-rakottas
  • Rakott karfiol
  • Magyaros pörk. kr.
  • Cukkinis rántotta
  • Cukkini lepény
  • Cukkinis lecsó
  • Rablóhús burgonyával
  • Cukkini torta
  • Rántott cukkini
  • Rakott cukkini
  • Töltött gombafejek, tejfölös mártással

____________________________________________________

Rántott hús fokhagymás burgonyával

401.._..r.hus_fokh._burg-val.jpg

 

Rántott hús fokhagymás burgonyakörettel

Készítette: Tóthné Erzsike 

  • Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 nagyobb szelet hús, ízlés szerint csirke mell vagy sertés hús
  • Só, bors a hús pácolásához és a burgonya ízesítéséhez is
  • Személyenként 2-3 szem nagyobb burgonya, 2-2 alma, 2-2 fokhagyma
  • olaj, a hús sütéséhez 

Elkészítése:

A rántott húst a megszokott módon készítjük el.

De készíthetjük egyszerűbben is, kevés olajjal és az egész lakásban nem fog érződni az olaj szag sem. A húsokat ízesítés után mindkét oldalán olajba mártjuk, és úgy panírozzuk be, majd előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben, a felső oldalán is megkenve kevés olajjal 10-15 perc alatt készre sütjük.

A felesleges olajat papírtörlőn lecsepegtetjük, és máris tálalható!

A garnírungot – burgonyát és az almát is – kis kockákra vágjuk, összekeverjük és egy jénai tálban 5 percig fedő alatt mikróban elősütjük, miközben a fokhagymát megroppantva könnyen eltávolítjuk a héját, és keresztben vékony szeletekre szeljük. A felszelt fokhagymát belekeverjük az elősütött sózott, borsozott almás burgonyába, és további 5 percig fedő alatt készre sütjük. Villával összetörjük, és 3-3 halmot teszünk a tányérra a rántott hús mellé.  Csípős, szelt savanyúval tálaljuk, amely készen kapható a Tesco boltokban.

TESCO Csípős vágott vegyes savanyúság édesítőszerrel (nem hő kezelt)Összetevők: Ivóvíz, zöldségek, gyümölcsök változó arányban (káposzta, uborka, paprika, zöldparadicsom, dinnye, vöröshagyma, sárgarépa, étkezési sav (ecetsav), étkezési só, tartósítószer (nátrium benzoát), fűszeraromák (mustárból), szilárdító anyag (kalcium-klorid), antioxidáns (kálium-metabiszulfit), édesítőszer (nátrium-szacharinát).

 ........................................................................................

 

Lecsós pörkölt 

340.._..lecsos_porkolt.jpg

 
Recept: Tótné Erzsike
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg pörkölt
½ kg lecsó
32 dkg szarvacska tojás nélküli teljes kiőrlésű száraztészta
 
Elkészítése:
A pörköltet és a lecsót, a szokásos módon készítjük el, mindenki a saját ízlése szerinti fűszerezéssel.
Személyenként 8 dkg száraztésztát kell számítani, mert 2.5 szeresére duzzad meg, ha megfő!
Bármilyen száraztésztával lehet készíteni, én azért csináltam ezzel, hogy bármilyen diétázó ehessen belőle, sőt még cukorbetegek is.
A pörköltet és a lecsót összekeverjük és tálaláskor a kifőtt tésztára teszünk belőle bőségesen. Idény savanyúval tálaljuk, de szívesen ajánlom hozzá a TESCO szeletelt csípős savanyúságát.
Jó étvágyat!

 

 

..........................................................................................

Tökragu

321.._tokragu.jpg

 

Tök ragú zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
Recept: Tóthné Erzsike
 
A húshoz
fél csirkemell filé
3 evőkanál mustár
2 - 2 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt bors
2 teáskanál bazsalikom
Só ízlés szerint
 
A zöldségekhez
50 deka megtisztított, felkockázott tök
1 db zeller
2 db nagyobb paradicsom
2 közepes fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 db paprika
Só ízlés szerint
1 kávéskanál őrölt bors
 
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk.
A fűszereket a húshoz kis tálban összekeverjük a mustárral és a 2 evőkanál olajjal, majd ebbe beleforgatjuk a húst, és alufóliával letakarva a hűtőbe tesszük. (Egy nappal előbb elkészíthető.)
A zöldségeket megtisztítjuk, és összevágjuk (tök, zeller, paradicsom kockára vágva, hagyma, paprika és a répák karikára vágva). Megszórjuk a zöldségeket sóval, borssal, kakukkfűvel, és összekeverjük.
A húst 2 evőkanál olajon fehéredésig elősütjük. Amikor kész, a zöldségekre borítjuk, és ezt is jól összekeverjük.
Az egészet kis tepsibe (kb. 18x32-es) öntjük, és alufólia alatt addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak. (Sok levet ereszt!)
Előkészület: 20 perc, a sütés: 50 perc
Sütési hőfok: 200°C
 
 ...................................................................................................
 
 

Töklepény, sült tarjával

320.._toklepeny.jpg

Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
4 szelet tarja
2 evőkanál mustár,
2 kávéskanál tárkony,
2 kávéskanál szárított petrezselyemzöld,
Só ízlés szerint
Sütéshez: ½ dl vörösbor és 5 deka zsír
 
A lepényhez:
1/2 kg megtisztított tök nagyjukú reszelőn lereszelve
1 nagyobb vöröshagyma felaprítva,
2 kávéskanál őrölt fekete bors
2 kávéskanál fokhagyma granulátum vagy 4 zúzott fokhagyma gerezd,
Só ízlés szerint, 
Olaj a sütéshez
6 tojás
 
Elkészítése:
A fűszereket a húshoz kis tálban összekeverjük a mustárral, majd ebbe beleforgatjuk a hússzeleteket, és alufóliával letakarva hűtőbe tesszük. Egy nappal előbb elkészíthető.
Egy tepsibe elhelyezzük a húsokat, ráöntjük a bort, és bele tesszük a zsírt. Fóliával letakarva megsütjük.
A lepényhez szükséges tököt és a fűszereket összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a felvert tojásokat (ha nagyon hígnak találjuk, 2-3 evőkanál lisztet tehetünk bele).
Egy serpenyőt kiolajozunk és 3 merőkanálnyi tojásos tököt elsimítunk benne és mindkét oldalán megsütjük. A lepényt garnírungként használjuk fel. Idény savanyúsággal tálaljuk.
..................................................................................
 

Zöldség-rakottas

319..zoldsegrakottas.jpg

 

  • Recept: Tóthné Erzsike
  •  
  • Hozzávalók:
  • 1 patisszon
  • 1 cukkini
  • 3 db piros paprika
  • 1 kg burgonya
  • 2 db közepes fej hagyma
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 4 tojás 
  • 1 pohár tejfel
  • Olaj és 1 csapott kávéskanál fokhagyma granulátum
  •  
  • Fűszerek: bazsalikom, oregánó, ételízesítő, só ízlés szerint
  •  
  • Elkészítése:
  • A burgonyát héjában megfőzzük, de előtte minden szemen a héját középen körbevágjuk, mert így gyorsabb és könnyebb a meghámozása.
  • A patisszont kettévágjuk, eltávolítjuk a magját és szeleteket vágunk belőle, mert így könnyebb a hullámos részekről is a héját lehámozni. Vékonyan szeleteket vágunk. 
  • A cukkinit félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, meghámozzuk és hosszában vékonyan felszeleteljük.
  • A zöldségeket külön-külön előfőzzük, miután felszeleteltük őket.
  • Az olajba belekeverjük a fokhagyma granulátumot, vagy ennek hiányában 6 gerezd fokhagymát nyomunk bele, és ezt keverjük el egyenletesen. Amikor a fokhagymás olajat használjuk, akkor mindig a fűszerekkel is meg kell szórni a rétegeket.
  • 1. réteg: A kiolajozott tepsibe először a patisszon szeleteket helyezzük egymás mellé.
  • 2. réteg: A cukkini szeletek, és a fokhagymás olajjal meglocsoljuk, fűszerezzük
  • 3. réteg: A piros paprikát karikákra vágjuk, és úgy rakjuk le.
  • 4. réteg: A burgonyát felkarikázva rakjuk le, és meglocsoljuk a fokhagymás olajjal, fűszerezzük.
  • 5. réteg: A hagymát is felkarikázva rakjuk le.
  • 6. réteg: A paradicsom karikákkal zárjuk a rétegezést, és a maradék fokhagymás olajjal.
  • Itt a fűszereket a kissé felver tojásba tesszük, amelyet egyenletesen elkeverünk a tejfellel és ráöntjük a rakottasra. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, amíg az öntet színesedni kezd (kb. 30 perc).
  • Jó étvágyat kívánok!
  • .............................................................................................................

Rakott karfiol

312..rakott_karfiol.jpg

 

Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol
20 dkg rizs
1 nagyobb fej hagyma
50 dkg darált sertés hús
só, őrölt bors, majoránna, piros paprika
Maggi ételízesítő
 olaj
6 tojás
1 pohár tejfel
 
Elkészítése:
A karfiolt nagyobb rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük.  A kissé megpuhult karfiolt kiszedjük a sós vízből egy tányérra, hogy meghűljön.
Kevés olajban a kétszer megmosott rizst feltesszük főni annyi vízzel, hogy 1.5 cm-re ellepje azt. Ízlés szerint megsózzuk, és a Maggi ételízesítőből 5 mokkáskanállal teszünk a vízbe, majd lassú tűzön főzzük meg (szükség esetén a vizet lehet pótolni).
A hagymát felaprítjuk és olajban dinszteljük 1 evőkanál víz hozzáadásával (így könnyebben emészthető).  Amikor elkészült, bele tesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnát teszünk hozzá, és ha megpuhult, akkor piros paprikát is ízlés szerint.
Egy kisebb tepsit (18x30) kiolajozunk és a karfiol rózsáit (kb. fele mennyiséget) felszelve egy réteget elterítünk a tepsiben, amelyre a kész rizst terítjük, majd a megfőtt darált húst rétegezzük rá. Végül a maradék karfiol felszeletelt rózsáival befedjük.
Felverjük kissé a 6 tojást, és a pohár tejfelt simára keverjük benne. Ezzel egyenletesen beterítjük a rétegezett ételt és előmelegített sütőbe tesszük, majd 200 fokon addig sütjük, amíg a tojásos réteg kissé pirulni kezd.
Ízlés szerinti kockákra vágjuk, és idény savanyúsággal fogyaszthatjuk. Nagyon finom hozzá a kovászos uborka.
Jó étvágyat!
 ..................................................................................

Magyaros pörkölt kr.

311.._magyaros_pork._kr..jpg

 

  • Magyaros pörkölt krumpli
  • Recept: Tóthné Erzsike
  •  
  • Hozzávalók (4 személyre):
  • 15 dkg füstölt húsos szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1 kg krumpli
  • só, bors, majoránna, ízlés szerint
  • 1 teáskanálnyi csípős piros arany
  • 25 dkg főzőkolbász
  •  
  • Elkészítése:
  • A szalonnát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk. A kis kockára vágott paradicsomot hozzáöntjük, ha félig megpuhult a krumplit is hozzá adjuk, melyet hosszában kettévágva szeleteltünk fel. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit, és hozzáadjuk a fűszereket. Lényeges a csípős piros arany, mert ez adja a karakterét.
  • Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzá adjuk a félbevágott és felszeletelt főzőkolbászt és készre főzzük.

.................................................

Cukkinis rántotta


310_...._cukkinis_rantotta.jpg

Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók (2 személyre):
6 db tojás,
30 dkg cukkini,
2 közepes fej vöröshagyma
15 dkg füstölt húsos szalonna
3 db közepes paradicsom
4 g só,
2 evőkanál zöld fűszer (újhagyma, zöldpetrezselyem stb.),
3 evőkanál olíva olaj,
őrölt fekete bors, ízlés szerint.
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk fel és pirítsuk meg 1 evőkanál olajban. A hagymát szintén kockázzuk fel és dinszteljük meg a szalonna zsírján.
Reszeljük le a cukkinit hosszúkásra és tegyük a hagymás szalonnára pirulni. Verjük fel a tojásokat majd adjuk hozzá az apróra vágott zöld fűszert, a sót, 2 evőkanál olajat és az őrölt borsot és öntsük rá a cukkínire. Tegyünk a serpenyőre egy fedőt így hamarabb elkészül a rántotta. Amikor elkészült helyezzük a tetejére a felkockázott paradicsomokat, melegítsük át és melegen fogyasszuk. 
Jó étvágyat!
 ..........................................................

Cukkini lepény

309.._..cukkini_lepeny.jpg

Készítette: Tóthné Erzsike
 
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
2 db tojás
15 dkg liszt, teljes kiőrlésű
2 evőkanálk olaj
1/2 csokor petrezselyemzöld
Borsika fű
 
Elkészítés:
A cukkiniket mossuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le.
A liszttel, sóval, Borsika fűvel, apróra vágott petrezselyemzölddel, tojásokkal és a cukkínivel készítsünk masszát.
A kiolajozott serpenyőt forrósítunk, majd a masszából evőkanállal kisebb adagokat tegyünk bele, lapítsuk szét és mindkét oldalán süssük át.
 
........................................................................................

Cukkinis lecsó

308.._.._cukkinis_lecso.jpg

Készítette: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini
2 közepes hagyma
3 nagyobb paradicsom
só, őrölt bors, ízlés szerint, olaj
15 dkg füstölt húsos szalonna
 
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon két kanál vízzel megdinszteljük (így könnyebben emészthető lesz), hozzáadjuk a 2 felaprított paradicsomot, és tovább dinszteljük. Végül a felkockázott cukkinit is hozzáadjuk, fűszerezzük, és együtt puhára pároljuk.
Közben a felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk.
A megmaradt 3.-ik paradicsomot felszeletelve díszítjük a tányért, ráteszünk a pirított szalonna kockákból és kovászos uborkával tálaljuk.
 .................................................................................
 

Rablóhús burgonyával

307..._.._rablohus_burg-val.jpg

 

 
Készítette: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
20 dkg Sertés hús (szűzérméből a legfinomabb),
10 dkg csirkemell darabok,
10 dkg húsos füstölt szalonna, 
10 dkg füstölt kolbász,
2 nagyobb zöldpaprika,
2 közepes hagyma,
só, flekken fűszerkeverék, őrölt bors
Köretnek fejenként 2-3 szem közepes nagyságú burgonya héjában megfőzve.
Elkészítése:
A burgonyákat a felénél körbevágjuk, így könnyebb lesz a héját levenni ha megfőtt, és a fél burgonyákat vágott felére állítjuk és úgy tálaljuk a nyársak mellé.
 
A hozzávalókat feldaraboljuk kb 3 x 3-as méretre, a húsok vastagsága legyen 5-8 mm. A húst befűszerezzük és 1-2 órára hűtőbe tesszük. 
 
Pálcikára szépen felfűzzük őket: sertés hús, hagyma, kolbász, csirkehús, szalonna stb  
A nyársakat tepsibe tesszük és fóliával lefedve, közepes lángon 60 percig  sütjük.
60 perc elteltével levesszük a fóliát, és fólia nélkül még további 30 percig pirítjuk, gyakori forgatással, hogy minden oldala megpiruljon.
Salátával tálaljuk.
 .....................................................................

Cukkini torta

300_.._.._cukkini_torta.jpg

 

FOKHAGYMÁS CUKKINI TORTA
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
2 db cukkini,
3 db tojás,
1/2 bögre (2,5 dl-es bögre) liszt,
2 db paradicsom,
150 g majonéz,
kapor,
6 gerezd fokhagyma,
30 g kemény sajt,
só,
bors, ízlés szerint,
olaj
Elkészítés:
Reszeljük le a cukkinit, majd öntsük le a levet, amit engedett.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást, a lisztet és keverjük össze. Palacsintatészta állagú masszát kell kapnunk.
Egy kisebb serpenyőbe öntsünk olajat, melegítsük fel, majd süssük meg a cukkíniből készült palacsinták mindkét oldalát. Két spatula segítségével könnyedén megfordíthatjuk, ha megsült, tegyük tányérra és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Én kisebb serpenyőben sütöttem meg, így könnyebb volt a megfordítása, és személyenként külön készítettem kisebb tortát.
Közben készítsük el a tölteléket: zúzzuk apróra a fokhagymát, vágjuk apróra a zöld kaprot és keverjük össze a majonézzel. A paradicsomot vágjuk vékony karikára. Rakjuk össze a cukkini tortát: kenjük meg mindegyik darab palacsintát az elkészített töltelékkel, tegyünk rá paradicsomkarikákat és rá ismét palacsintát, így rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó palacsinta tetejére kenjünk majonézt, és díszítsük paradicsom szeletekkel és reszelt sajttal.
Tegyük a tortát hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!
                        

...........................................................................

Rántott cukkini

302_.._.._rantott_cukkini.jpg

Recept: Tóthné Erzsike
 
Hozzávalók:
1 cukkini,
burgonya,
zsemlyemorzsa, 2 tojás, rétesliszt a panírozáshoz
só, ízlés szerint
olaj, a sütéshez
 
Elkészítése:
A cukkinit meghámozzuk, és fél cm-es vastagságú szeleteket vágunk belőle. A magos részt legkisebb méretű pogácsaszaggatóval távolítjuk el. Besózzuk. A panírozás előtt szalvétával leitatjuk a felesleges sós levet a cukkinikről. 
A bepanírozott cukkiniket olajban kisütjük.
A burgonyának a héját körbekerítjük késsel, hogy a héjában való megfőzés után, könnyebben lejöjjön.
Kovászos uborkával tálaljuk!
.......................................................................

Rakott cukkini

299_.._..rakott_cuk..jpg

 

Recept: Tóthné Erzsike

Hozzávalók:

  • 1 cukkini
  • 10 db koktélparadicsom
  • 100 g sajt
  • 100 g gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • olívaolaj
  • szezámmag
  • bors

Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, szeleteljük fel, fűszerezzük, kevés olajban pirítsuk meg mind a két oldalát.

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, kevés olajbon pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük hozzá a gombát, és együtt pirítsuk egy kicsit, fűszerezzük.

Egy kiolajozott sütőformába tegyük bele a cukkini karikákat, szorosan egymás mellé kissé fedve egymást, majd halmozzuk rá a gombát.

A paradicsomot szeleteljük fel és tegyük a tetejére. Ha jobban szeretjük a húsos ételeket, tehetünk rá néhány szelet bacont is

200 fokos sütőben süssük 15 percig. Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt sajttal és a szezámmaggal.

Süssük tovább 5 percig, amíg a sajt ráolvad.

 .........................................................................

 

Töltött gombafejek, tejfölös mártással

 

269.._.-t.gombafejek.jpg

 

Töltött gombafejek tejfölös mártással
Recept: Tóthné Erzsike
 
Hozzávalók 2 személyre:
2 db kisebb csirkemell
8 db nagyobb gomba
4 db közepes fej lila hagyma (lehet vöröshagyma is)
4 evőkanál olíva olaj (lehet főző olaj is)
1 pohár tejfel
Só, paprika, ízlés szerint
 
Elkészítése:
A csirkemelleket besózzuk és 1 órát a hűtőben állni hagyjuk.
2 evőkanál olajat felforrósítunk és a csirkemelleket mindkét oldalán megsütjük, majd egy kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha kihűlt, akkor csíkokra, majd kockákra felaprítjuk. 
A gombák tönkjét felaprítjuk és a karikára vágott hagymával együtt megdinszteljük, és a felaprított csirkemellet beleforgatjuk.
A gombafejeket megtöltjük a hagymás, gombás csirkemellel és töltelékkel felfelé helyezzük egy jénai tálba. Alá öntünk 2 evőkanál olajat egy kicsi vizet és megpároljuk.
A tejfölt kikeverjük pirospaprikával és a gombákra öntjük. Így felforrósítjuk az egészet habzásig.
Tálalhatjuk párolt rizzsel, ahol a tejfölös mártást a rizsre csurgatjuk.

 

...................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 132
Heti: 181
Havi: 1 461
Össz.: 810 174

Látogatottság növelés
Oldal: T-né Erzsike: Főételek II.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »