Tóthné Erzsike: Főételek II.
- Tartalom:
- R. hús fokh. burg.
- Lecsós pörkölt
- Tökragu
- Töklepény, sült tarjával
- Zöldség-rakottas
- Rakott karfiol
- Magyaros pörk. kr.
- Cukkinis rántotta
- Cukkini lepény
- Cukkinis lecsó
- Rablóhús burgonyával
- Cukkini torta
- Rántott cukkini
- Rakott cukkini
- Töltött gombafejek, tejfölös mártással
____________________________________________________
Rántott hús fokhagymás burgonyával
Rántott hús fokhagymás burgonyakörettel
Készítette: Tóthné Erzsike
- Hozzávalók 2 személyre:
- 2 nagyobb szelet hús, ízlés szerint csirke mell vagy sertés hús
- Só, bors a hús pácolásához és a burgonya ízesítéséhez is
- Személyenként 2-3 szem nagyobb burgonya, 2-2 alma, 2-2 fokhagyma
- olaj, a hús sütéséhez
Elkészítése:
A rántott húst a megszokott módon készítjük el.
De készíthetjük egyszerűbben is, kevés olajjal és az egész lakásban nem fog érződni az olaj szag sem. A húsokat ízesítés után mindkét oldalán olajba mártjuk, és úgy panírozzuk be, majd előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben, a felső oldalán is megkenve kevés olajjal 10-15 perc alatt készre sütjük.
A felesleges olajat papírtörlőn lecsepegtetjük, és máris tálalható!
A garnírungot – burgonyát és az almát is – kis kockákra vágjuk, összekeverjük és egy jénai tálban 5 percig fedő alatt mikróban elősütjük, miközben a fokhagymát megroppantva könnyen eltávolítjuk a héját, és keresztben vékony szeletekre szeljük. A felszelt fokhagymát belekeverjük az elősütött sózott, borsozott almás burgonyába, és további 5 percig fedő alatt készre sütjük. Villával összetörjük, és 3-3 halmot teszünk a tányérra a rántott hús mellé. Csípős, szelt savanyúval tálaljuk, amely készen kapható a Tesco boltokban.
TESCO Csípős vágott vegyes savanyúság édesítőszerrel (nem hő kezelt)Összetevők: Ivóvíz, zöldségek, gyümölcsök változó arányban (káposzta, uborka, paprika, zöldparadicsom, dinnye, vöröshagyma, sárgarépa, étkezési sav (ecetsav), étkezési só, tartósítószer (nátrium benzoát), fűszeraromák (mustárból), szilárdító anyag (kalcium-klorid), antioxidáns (kálium-metabiszulfit), édesítőszer (nátrium-szacharinát).
........................................................................................
Lecsós pörkölt
Recept: Tótné Erzsike
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg pörkölt
½ kg lecsó
32 dkg szarvacska tojás nélküli teljes kiőrlésű száraztészta
Elkészítése:
A pörköltet és a lecsót, a szokásos módon készítjük el, mindenki a saját ízlése szerinti fűszerezéssel.
Személyenként 8 dkg száraztésztát kell számítani, mert 2.5 szeresére duzzad meg, ha megfő!
Bármilyen száraztésztával lehet készíteni, én azért csináltam ezzel, hogy bármilyen diétázó ehessen belőle, sőt még cukorbetegek is.
A pörköltet és a lecsót összekeverjük és tálaláskor a kifőtt tésztára teszünk belőle bőségesen. Idény savanyúval tálaljuk, de szívesen ajánlom hozzá a TESCO szeletelt csípős savanyúságát.
Jó étvágyat!
..........................................................................................
Tökragu
Tök ragú zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
Recept: Tóthné Erzsike
A húshoz
fél csirkemell filé
3 evőkanál mustár
2 - 2 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt bors
2 teáskanál bazsalikom
Só ízlés szerint
A zöldségekhez
50 deka megtisztított, felkockázott tök
1 db zeller
2 db nagyobb paradicsom
2 közepes fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 db paprika
Só ízlés szerint
1 kávéskanál őrölt bors
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk.
A fűszereket a húshoz kis tálban összekeverjük a mustárral és a 2 evőkanál olajjal, majd ebbe beleforgatjuk a húst, és alufóliával letakarva a hűtőbe tesszük. (Egy nappal előbb elkészíthető.)
A zöldségeket megtisztítjuk, és összevágjuk (tök, zeller, paradicsom kockára vágva, hagyma, paprika és a répák karikára vágva). Megszórjuk a zöldségeket sóval, borssal, kakukkfűvel, és összekeverjük.
A húst 2 evőkanál olajon fehéredésig elősütjük. Amikor kész, a zöldségekre borítjuk, és ezt is jól összekeverjük.
Az egészet kis tepsibe (kb. 18x32-es) öntjük, és alufólia alatt addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak. (Sok levet ereszt!)
Előkészület: 20 perc, a sütés: 50 perc
Sütési hőfok: 200°C
...................................................................................................
Töklepény, sült tarjával
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
4 szelet tarja
2 evőkanál mustár,
2 kávéskanál tárkony,
2 kávéskanál szárított petrezselyemzöld,
Só ízlés szerint
Sütéshez: ½ dl vörösbor és 5 deka zsír
A lepényhez:
1/2 kg megtisztított tök nagyjukú reszelőn lereszelve
1 nagyobb vöröshagyma felaprítva,
2 kávéskanál őrölt fekete bors
2 kávéskanál fokhagyma granulátum vagy 4 zúzott fokhagyma gerezd,
Só ízlés szerint,
Olaj a sütéshez
6 tojás
Elkészítése:
A fűszereket a húshoz kis tálban összekeverjük a mustárral, majd ebbe beleforgatjuk a hússzeleteket, és alufóliával letakarva hűtőbe tesszük. Egy nappal előbb elkészíthető.
Egy tepsibe elhelyezzük a húsokat, ráöntjük a bort, és bele tesszük a zsírt. Fóliával letakarva megsütjük.
A lepényhez szükséges tököt és a fűszereket összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a felvert tojásokat (ha nagyon hígnak találjuk, 2-3 evőkanál lisztet tehetünk bele).
Egy serpenyőt kiolajozunk és 3 merőkanálnyi tojásos tököt elsimítunk benne és mindkét oldalán megsütjük. A lepényt garnírungként használjuk fel. Idény savanyúsággal tálaljuk.
..................................................................................
Zöldség-rakottas
- Recept: Tóthné Erzsike
-
- Hozzávalók:
- 1 patisszon
- 1 cukkini
- 3 db piros paprika
- 1 kg burgonya
- 2 db közepes fej hagyma
- 3 nagyobb paradicsom
- 4 tojás
- 1 pohár tejfel
- Olaj és 1 csapott kávéskanál fokhagyma granulátum
-
- Fűszerek: bazsalikom, oregánó, ételízesítő, só ízlés szerint
-
- Elkészítése:
- A burgonyát héjában megfőzzük, de előtte minden szemen a héját középen körbevágjuk, mert így gyorsabb és könnyebb a meghámozása.
- A patisszont kettévágjuk, eltávolítjuk a magját és szeleteket vágunk belőle, mert így könnyebb a hullámos részekről is a héját lehámozni. Vékonyan szeleteket vágunk.
- A cukkinit félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, meghámozzuk és hosszában vékonyan felszeleteljük.
- A zöldségeket külön-külön előfőzzük, miután felszeleteltük őket.
- Az olajba belekeverjük a fokhagyma granulátumot, vagy ennek hiányában 6 gerezd fokhagymát nyomunk bele, és ezt keverjük el egyenletesen. Amikor a fokhagymás olajat használjuk, akkor mindig a fűszerekkel is meg kell szórni a rétegeket.
- 1. réteg: A kiolajozott tepsibe először a patisszon szeleteket helyezzük egymás mellé.
- 2. réteg: A cukkini szeletek, és a fokhagymás olajjal meglocsoljuk, fűszerezzük
- 3. réteg: A piros paprikát karikákra vágjuk, és úgy rakjuk le.
- 4. réteg: A burgonyát felkarikázva rakjuk le, és meglocsoljuk a fokhagymás olajjal, fűszerezzük.
- 5. réteg: A hagymát is felkarikázva rakjuk le.
- 6. réteg: A paradicsom karikákkal zárjuk a rétegezést, és a maradék fokhagymás olajjal.
- Itt a fűszereket a kissé felver tojásba tesszük, amelyet egyenletesen elkeverünk a tejfellel és ráöntjük a rakottasra. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, amíg az öntet színesedni kezd (kb. 30 perc).
- Jó étvágyat kívánok!
- .............................................................................................................
Rakott karfiol
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol
20 dkg rizs
1 nagyobb fej hagyma
50 dkg darált sertés hús
só, őrölt bors, majoránna, piros paprika
Maggi ételízesítő
olaj
6 tojás
1 pohár tejfel
Elkészítése:
A karfiolt nagyobb rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. A kissé megpuhult karfiolt kiszedjük a sós vízből egy tányérra, hogy meghűljön.
Kevés olajban a kétszer megmosott rizst feltesszük főni annyi vízzel, hogy 1.5 cm-re ellepje azt. Ízlés szerint megsózzuk, és a Maggi ételízesítőből 5 mokkáskanállal teszünk a vízbe, majd lassú tűzön főzzük meg (szükség esetén a vizet lehet pótolni).
A hagymát felaprítjuk és olajban dinszteljük 1 evőkanál víz hozzáadásával (így könnyebben emészthető). Amikor elkészült, bele tesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnát teszünk hozzá, és ha megpuhult, akkor piros paprikát is ízlés szerint.
Egy kisebb tepsit (18x30) kiolajozunk és a karfiol rózsáit (kb. fele mennyiséget) felszelve egy réteget elterítünk a tepsiben, amelyre a kész rizst terítjük, majd a megfőtt darált húst rétegezzük rá. Végül a maradék karfiol felszeletelt rózsáival befedjük.
Felverjük kissé a 6 tojást, és a pohár tejfelt simára keverjük benne. Ezzel egyenletesen beterítjük a rétegezett ételt és előmelegített sütőbe tesszük, majd 200 fokon addig sütjük, amíg a tojásos réteg kissé pirulni kezd.
Ízlés szerinti kockákra vágjuk, és idény savanyúsággal fogyaszthatjuk. Nagyon finom hozzá a kovászos uborka.
Jó étvágyat!
..................................................................................
Magyaros pörkölt kr.
- Magyaros pörkölt krumpli
- Recept: Tóthné Erzsike
-
- Hozzávalók (4 személyre):
- 15 dkg füstölt húsos szalonna
- 2 közepes fej hagyma
- 2 db közepes paradicsom
- 1 kg krumpli
- só, bors, majoránna, ízlés szerint
- 1 teáskanálnyi csípős piros arany
- 25 dkg főzőkolbász
-
- Elkészítése:
- A szalonnát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk. A kis kockára vágott paradicsomot hozzáöntjük, ha félig megpuhult a krumplit is hozzá adjuk, melyet hosszában kettévágva szeleteltünk fel. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit, és hozzáadjuk a fűszereket. Lényeges a csípős piros arany, mert ez adja a karakterét.
- Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzá adjuk a félbevágott és felszeletelt főzőkolbászt és készre főzzük.
.................................................
Cukkinis rántotta
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók (2 személyre):
6 db tojás,
30 dkg cukkini,
2 közepes fej vöröshagyma
15 dkg füstölt húsos szalonna
3 db közepes paradicsom
4 g só,
2 evőkanál zöld fűszer (újhagyma, zöldpetrezselyem stb.),
3 evőkanál olíva olaj,
őrölt fekete bors, ízlés szerint.
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk fel és pirítsuk meg 1 evőkanál olajban. A hagymát szintén kockázzuk fel és dinszteljük meg a szalonna zsírján.
Reszeljük le a cukkinit hosszúkásra és tegyük a hagymás szalonnára pirulni. Verjük fel a tojásokat majd adjuk hozzá az apróra vágott zöld fűszert, a sót, 2 evőkanál olajat és az őrölt borsot és öntsük rá a cukkínire. Tegyünk a serpenyőre egy fedőt így hamarabb elkészül a rántotta. Amikor elkészült helyezzük a tetejére a felkockázott paradicsomokat, melegítsük át és melegen fogyasszuk.
Jó étvágyat!
..........................................................
Cukkini lepény
Készítette: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
2 db tojás
15 dkg liszt, teljes kiőrlésű
2 evőkanálk olaj
1/2 csokor petrezselyemzöld
só
Borsika fű
Elkészítés:
A cukkiniket mossuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le.
A liszttel, sóval, Borsika fűvel, apróra vágott petrezselyemzölddel, tojásokkal és a cukkínivel készítsünk masszát.
A kiolajozott serpenyőt forrósítunk, majd a masszából evőkanállal kisebb adagokat tegyünk bele, lapítsuk szét és mindkét oldalán süssük át.
........................................................................................
Cukkinis lecsó
Készítette: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini
2 közepes hagyma
3 nagyobb paradicsom
só, őrölt bors, ízlés szerint, olaj
15 dkg füstölt húsos szalonna
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon két kanál vízzel megdinszteljük (így könnyebben emészthető lesz), hozzáadjuk a 2 felaprított paradicsomot, és tovább dinszteljük. Végül a felkockázott cukkinit is hozzáadjuk, fűszerezzük, és együtt puhára pároljuk.
Közben a felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk.
A megmaradt 3.-ik paradicsomot felszeletelve díszítjük a tányért, ráteszünk a pirított szalonna kockákból és kovászos uborkával tálaljuk.
.................................................................................
Rablóhús burgonyával
Készítette: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
20 dkg Sertés hús (szűzérméből a legfinomabb),
10 dkg csirkemell darabok,
10 dkg húsos füstölt szalonna,
10 dkg füstölt kolbász,
2 nagyobb zöldpaprika,
2 közepes hagyma,
só, flekken fűszerkeverék, őrölt bors
Köretnek fejenként 2-3 szem közepes nagyságú burgonya héjában megfőzve.
Elkészítése:
A burgonyákat a felénél körbevágjuk, így könnyebb lesz a héját levenni ha megfőtt, és a fél burgonyákat vágott felére állítjuk és úgy tálaljuk a nyársak mellé.
A hozzávalókat feldaraboljuk kb 3 x 3-as méretre, a húsok vastagsága legyen 5-8 mm. A húst befűszerezzük és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Pálcikára szépen felfűzzük őket: sertés hús, hagyma, kolbász, csirkehús, szalonna stb
A nyársakat tepsibe tesszük és fóliával lefedve, közepes lángon 60 percig sütjük.
60 perc elteltével levesszük a fóliát, és fólia nélkül még további 30 percig pirítjuk, gyakori forgatással, hogy minden oldala megpiruljon.
Salátával tálaljuk.
.....................................................................
Cukkini torta
FOKHAGYMÁS CUKKINI TORTA
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
2 db cukkini,
3 db tojás,
1/2 bögre (2,5 dl-es bögre) liszt,
2 db paradicsom,
150 g majonéz,
kapor,
6 gerezd fokhagyma,
30 g kemény sajt,
só,
bors, ízlés szerint,
olaj
Elkészítés:
Reszeljük le a cukkinit, majd öntsük le a levet, amit engedett.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást, a lisztet és keverjük össze. Palacsintatészta állagú masszát kell kapnunk.
Egy kisebb serpenyőbe öntsünk olajat, melegítsük fel, majd süssük meg a cukkíniből készült palacsinták mindkét oldalát. Két spatula segítségével könnyedén megfordíthatjuk, ha megsült, tegyük tányérra és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Én kisebb serpenyőben sütöttem meg, így könnyebb volt a megfordítása, és személyenként külön készítettem kisebb tortát.
Közben készítsük el a tölteléket: zúzzuk apróra a fokhagymát, vágjuk apróra a zöld kaprot és keverjük össze a majonézzel. A paradicsomot vágjuk vékony karikára. Rakjuk össze a cukkini tortát: kenjük meg mindegyik darab palacsintát az elkészített töltelékkel, tegyünk rá paradicsomkarikákat és rá ismét palacsintát, így rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó palacsinta tetejére kenjünk majonézt, és díszítsük paradicsom szeletekkel és reszelt sajttal.
Tegyük a tortát hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!
...........................................................................
Rántott cukkini
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
1 cukkini,
burgonya,
zsemlyemorzsa, 2 tojás, rétesliszt a panírozáshoz
só, ízlés szerint
olaj, a sütéshez
Elkészítése:
A cukkinit meghámozzuk, és fél cm-es vastagságú szeleteket vágunk belőle. A magos részt legkisebb méretű pogácsaszaggatóval távolítjuk el. Besózzuk. A panírozás előtt szalvétával leitatjuk a felesleges sós levet a cukkinikről.
A bepanírozott cukkiniket olajban kisütjük.
A burgonyának a héját körbekerítjük késsel, hogy a héjában való megfőzés után, könnyebben lejöjjön.
Kovászos uborkával tálaljuk!
.......................................................................
Rakott cukkini
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
- 1 cukkini
- 10 db koktélparadicsom
- 100 g sajt
- 100 g gomba
- 1 közepes fej hagyma
- olívaolaj
- szezámmag
- só
- bors
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, szeleteljük fel, fűszerezzük, kevés olajban pirítsuk meg mind a két oldalát.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, kevés olajbon pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük hozzá a gombát, és együtt pirítsuk egy kicsit, fűszerezzük.
Egy kiolajozott sütőformába tegyük bele a cukkini karikákat, szorosan egymás mellé kissé fedve egymást, majd halmozzuk rá a gombát.
A paradicsomot szeleteljük fel és tegyük a tetejére. Ha jobban szeretjük a húsos ételeket, tehetünk rá néhány szelet bacont is
200 fokos sütőben süssük 15 percig. Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt sajttal és a szezámmaggal.
Süssük tovább 5 percig, amíg a sajt ráolvad.
.........................................................................
Töltött gombafejek, tejfölös mártással
Töltött gombafejek tejfölös mártással
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók 2 személyre:
2 db kisebb csirkemell
8 db nagyobb gomba
4 db közepes fej lila hagyma (lehet vöröshagyma is)
4 evőkanál olíva olaj (lehet főző olaj is)
1 pohár tejfel
Só, paprika, ízlés szerint
Elkészítése:
A csirkemelleket besózzuk és 1 órát a hűtőben állni hagyjuk.
2 evőkanál olajat felforrósítunk és a csirkemelleket mindkét oldalán megsütjük, majd egy kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha kihűlt, akkor csíkokra, majd kockákra felaprítjuk.
A gombák tönkjét felaprítjuk és a karikára vágott hagymával együtt megdinszteljük, és a felaprított csirkemellet beleforgatjuk.
A gombafejeket megtöltjük a hagymás, gombás csirkemellel és töltelékkel felfelé helyezzük egy jénai tálba. Alá öntünk 2 evőkanál olajat egy kicsi vizet és megpároljuk.
A tejfölt kikeverjük pirospaprikával és a gombákra öntjük. Így felforrósítjuk az egészet habzásig.
Tálalhatjuk párolt rizzsel, ahol a tejfölös mártást a rizsre csurgatjuk.
...................................................................................