Kenyérkrémek II.
Tartalom:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Vöröshagyma-krém
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Cukkini-krém 2.
Kenyérrel, paradicsommal fogyasztjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Karfiolkrém
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Juhtúrós kuszkusz
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Juhtúrós krémsajt
A joghurtot és a tejszínt összekeverjük, és egy tésztaszűrőbe öntjük, amit kibélelünk sűrűszövésű anyaggal. A tésztaszűrőt egy megfelelő nagyságú edényre állítjuk, nejlonzacskóval lekötjük, és a hűtőszekrényben tároljuk, minimum 24 órára. Ha tovább hagyjuk csöpögni, akkor keményebb masszát kapunk.
Amikor kivesszük, egy tálba öntjük, fűszerezzük. A feléhez hozzákeverjük a juhtúrót.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Pulykamáj kacsazsírban
Annyi forró, de nem forrásban lévő zsiradékba tesszük a megmosott, lecsepegtetett májakat, hogy azt ellepje, és nagyon lassú tűzön (nehogy forrjon, csak gyöngyözzön) puhára pároljuk. (Kb. 20 perc)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Kőrözött márványsajttal
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Húspástétom
A húst és a tojást húsdarálón ledaráljuk (a kislyukú betéttel).
Hozzáadjuk a többi anyagokat. Fűszerezzük, kóstolgatjuk. Először egy kicsit száraz lesz az alapanyag. Ennek megfelelően adagoljuk hozzá a tejfölt, majonézt, vajat, stb.
Amikor már az ízével és az állagával is elégedettek vagyunk, akkor frissentartó fóliával kibéleljük az őzgerincformát, és körülbelül a feléig belesimítjuk a pástétomot, majd belefektetjük a csemege uborkákat, és befedjük a maradék masszával. Nylonnal betakarjuk, és a hűtőben pár órát pihentetjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Lengyel tojáskrém
A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, tálba tesszük, összetörjük, vagy daraboljuk.
Hozzáadjuk a mustárt, a libazsíron megpárolt, apróra vágott hagymát.
A fűszerekkel (pirospaprika, só, bors) ízesítjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10. Csirkemáj pástétom
1. A hagymákat tisztítsuk meg, vágjuk ketté, vékonyan szeleteljük fel, és tegyük egy evőkanál felforrósított zsírba. Közepes lángos süssük 20-25 percig, míg szépen kezd bebarnulni. Adjuk hozzá a többi zsírt, és vegyük alacsonyra a lángot. A zsír ne legyen nagyon forró.
2. Tegyük a zsírba a megtisztított, megmosott, jól lecsepegtetett csirkemájakat, a fokhagymagerezdeket és a felkarikázott paprikákat. Alacsony lángon, fedő alatt abáljuk 30 percig. Éppen csak gyöngyözzön.
3. Szórjuk a csirkemájhoz a felszeletelt kolbászt, amely füstös-paprikás ízekkel és szép színnel segít be. Kevés borssal ízesítsük. Konfitáljuk (alacsony hőmérsékleten, bő zsiradékban történő párolás) még 30 percig. Ha hígnak ítéljük, akkor zsemlemorzsával lehet javítani rajta. |
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
11.Tojáskrém csirkemájjal
6 főtt tojás
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 ek. libazsír
1 kk. mustár
2 db csirkemáj, só, bors
A főtt tojásokat, egy tálba lereszeljük, vagy villával összetörjük.
A csirkemájat egy magasabb falú edénybe rakjuk, és annyi forró kacsa- vagy libazsírral öntjük le, hogy ellepje. Nagyon lassú tűzön pároljuk (ne forrjon) kb. fél órát. Majd kiszedjük a zsírból és összetörjük, vagy ledaráljuk.
A vöröshagymát a libazsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a csirkemájat. Kicsit pirítjuk és hozzákeverjük a tojáshoz. Fűszerezzük. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
-----------------------------------------------------------------------------------------------