Torták II
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Nyuszitorta
Hozzávalók:
Egy magas piskóta torta.
Egy csomag vanília puding,
2,5 dl tej,
20 dk vaj,
13 dkg kókuszreszelék,
Kakaópor, csoki drazsé,
Gyümölcszselé,
Olvasztott étcsokoládé.
A kész tortát félbevágjuk, az egyik feléből a két fület és a csokornyakkendőt,
a rajz szerint, kivágjuk.
Elkészítjük a vaníliakrémet. A vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűtött, sűrű pudingot. Ezzel kenjük meg a tortadarabokat. A kókuszreszelékkel mindenütt beszórjuk, úgy, hogy az oldalakra is kerüljön.
Tálcára helyezzük a figurákat a végleges forma kialakításával.
A füleket meghintjük kakaóporral, vagy tortadarával. Olvasztott csokiból, vagy a tortadarából szemöldököt, szájat és bajuszt formázunk.
A szemek és az orr egy-egy gyümölcszselé. A csokornyakkendő mintája pedig csokidrazsé lesz.
Apróra vágott zöld színű zselécukorral és színes tojáscukorral díszítjük a tora környékét.
2. Csokoládé torta
A 6 tojás sárgáját összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, vagy aromával, és a vízzel. Kissé felhabosítjuk, hogy egynemű legyen. Hozzáadjuk az átszitált, sütőporral, pici sóval elkevert lisztet. (A habverővel jól összeelegyítettem).
Majd nagyon óvatosan hozzáadjuk, a nem túl keményre felvert tojásfehérjét.
Vajazott lisztezett formába öntjük.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20-25 perc alatt fog megsülni. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e. Zárjuk el a sütőt és még egy kicsit hagyjuk bent. (15 perc, vagy teljes kihűlésig)
A sütő ajtaján 1-2 cm-es rést hagyunk.Felvágás előtt teljesen hűtsük le.
A tejszínhez hozzáadjuk a csokit és a többi hozzávalót, majd folyamatosan összemelegítjük, míg el nem olvad teljesen. Kizárólag gőz fölött végezzük, mert nagyon hamar lekap.
A krémet előző este készítjük el.
Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap felhabosítjuk, és töltjük a piskótát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Túrógúla
Túró gúla
2 tekercs lekváros, vagy nutellával megkent piskótát vékony szeletekre vágunk, és egy Folpackkal kibélelt tálat kirakunk vele.
Ebbe a következő kerül:
30 dekagramm porcukrot, 4 csomag vaníliás cukorral és 15 dekagramm vajjal habosra keverjük, ehhez hozzáadjuk a finomra összetört 1 kilogramm túrót. Ezt jól összedolgozzuk.
1,5 deciliter hideg vízben 6-7 púpos teáskanál (1 zacskó, 2,5 dekagramm,) zselatint elkeverünk és hozzáadjuk, a 4 deciliter felforral tejszínhez. Kicsit hűtjük.
Langyosan a túróhoz keverjük. 8-10 fél őszibarackot darabokra vágunk és hozzákeverjük.
Vagy három instant zselatint adunk hozzá, azt hidegen tesszük bele.
Az egészet beleöntjük a piskótával kibélelt tálba, és végül piskóta-szeletekkel lezárjuk.
Fóliával letakarva, legalább egy napra a hűtőbe tesszük.
Fogyasztás előtt tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Sajtkrém-torta
25 dkg darált kekszet, vagy babapiskótát 15 dkg vajjal összegyúrunk, majd belenyomkodjuk a formába.
Ízlés szerint egy kevés kakaóport is adhatunk a kekszhez. Ha nem áll össze, akkor nagyon kevés vízzel hígíthatjuk.
40 dkg krémsajtot, 1 evőkanál porcukorral habosra keverünk.
3 csomag tejszínhabport, az előírtnál kicsivel kevesebb tejben kemény habbá vejük, majd a sajttal összekeverjük.
Hozzákeverünk egy zselatinfixet, és a kekszre halmozzuk.
A tetejére 2 zacskó porból vert kemény tejszínhabot simítunk. Ha akkora az edényünk, hogy ráfér. (El is hagyható)
Csokival díszítjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Sajtkrém-torta 2
Sajtkrém torta2
15 dkg darált kekszet, vagy babapiskótát, 10 dk darált diót 15 dkg vajjal összegyúrunk, majd belenyomkodjuk a formába.
Ízlés szerint egy kevés kakaóport is adhatunk a kekszhez.
Ha nem áll össze, akkor nagyon kevés vízzel, vagy tejjel hígíthatjuk.
40 dkg krémsajtot (Campus Sahne), 1 evőkanál porcukorral habosra keverünk.
3 csomag tejszínhabport, az előírtnál kicsivel kevesebb tejben kemény habbá vejük, hozzáadjuk a zselatinfixet, majd a sajttal összekeverjük.
Ezután a kekszre halmozzuk.
Csokival díszítjük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Diós, nutellás, sütés nélkül
Hozzávalók:
A diót, kekszet a tejjel és a cukorral összegyúrjuk. Egy tortaformába belenyomkodjuk. Baracklekvárral megkenjük. A nutellát összekeverjük a tejszínhab egyharmadával, és a baracklekvárra kenjük.
A babapiskótákat tejbe forgatjuk és rárakjuk a nutellás krémre. Ennek a tetejére simítjuk a maradék tejszínhabot.
Forgácsolt vagy megolvasztott étcsokoládéval dekoráljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Narancs torta
Hozzávalók:
4 vagy 5 tojásból piskóta.
A joghurtot kikeverjük a cukorral és egy narancs reszelt héjával. Hozzáadjuk a felhabosított tejszínt. A zselatint felolvasztjuk a zacskón lévő ajánlás szerint, és vigyázva belekeverjük a krémbe.
Egy tortaformát, vagy tálat kibélelünk frissentartó fóliával, kirakjuk narancs-szeletekkel. Ráöntjük a krém felét, maradék narancsdarabokat tehetünk rá. Erre tesszük a piskóta egyik felét, megint a krém következik, és végül a piskóta másik fele. (A piskótát meglocsolhatjuk egy kevés narancslével.) Óvatosan lenyomjuk egy tányérral. Másnapig hűtőbe tesszük. Tálra borítjuk és lehúzzuk róla a fóliát.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Diós piskóta tojás fehérjével
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük habosra a citromlével.
A maradék száraz anyagokat elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habját kis adagokban hozzáadjuk, óvatosan úgy, hogy egyenletes masszát kapunk.
A tésztát 18x32 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben öntjük és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.
Kis ideig hagyjuk hűlni, majd lisztezett deszkára borítva (vagy rácsra téve) teljesen kihűtjük.
Előfordul, hogy bizonyos recepteknél megmarad a tojásfehérje, ilyenkor érdemes mélyhűtőben gyűjtögetni, hogy ne vesszen kárba. (Nálam a krémlikőr-gyártás mellékterméke.)
A tésztához tehetünk kakaóport is 1-2 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.
A végeredmény 4,5 cm magas piskóta lett.
Ezt vízszintesen kettévágtam és lekvárral megkentem.
A tetejére csoki mázat tettem. (12 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj ½ dl tejszín összemelegítve)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Kakaós piskóta
Kakaós piskóta recept,
egy 23 cm átmérőjű tortakarikára
(Farkas Vilmos receptje alapján)
8 db tojás kettéválasztva
160 g cukor
130 g liszt
30 g kakaópor
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral. A tojás sárgáját a habosra keverjük. A tojás fehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot keverünk, majd óvatosan összekeverjük a kihabosított sárgájával. Végül a lisztes kakaóport óvatosan hozzákeverjük. Előkészített tortakarikába töltjük. Az enyém 20x30 cm-es tepsiben készült. Előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Töltelék:
3 csoki pudingból, az előírtnál kevesebb tejjel (8-9 dl) pudingot főzünk. Én 20-25 dk vajat, vagy margarint is dobok a tejbe.
A pudingporba keverjünk még egy kis átszitált kakaót, vagy instant kakaóport.
Kicsit hűtsük le és töltsük meg a piskótalapokat, úgy hogy a tetejére is kerüljön belőle.
A tetejét szórjuk meg tortadarával, vagy reszelt csokival, vagy olvasztott csokival díszítsük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10. Vizes piskóta
Vizes piskóta
6 db tojás, 6-8 evőkanál víz, 36 dkg cukor, 24 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, l csomag vaníliás cukor.
A tojások sárgáját a vízzel, cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük.
A lisztbe a sütőport belekeverjük. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük.
A lisztet és a tojás fehérje habját, felváltva belekeverjük a tojás sárga keverékbe.
Lehetséges, hogy kell még egy kicsi víz hozzá, hogy a tészta önthető, és ne kemény legyen.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::