Kozári Judit főzte I.
- Tartalom:
- Brokkolis csirke
- Sült csirke zöldségágyon
- Gombakrém leves
- Tepsis csirke
- Görcsleves
- Csirkés, tésztás
- Bőségtál
- Baconos csirke
- Bugaci húsgombóc leves
- Tésztasaláta
- Könnyű, csirkés zöldségleves
- Sajtos, tejszínes csirke
- Rakott csirke
- Finomfőzelék
- Csirke nugetts
- Brokkolikrém leves
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Brokkolis csirke
- Brokkolis csirke
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 10 dkg gomba
- 5 db tojás
- fél bögre tej
- 5-6 ek liszt
- olaj
A brokkolit nagyobb rózsákra szedjük, 5 percig sós vízben főzzük.
(Ne legyen túl puha!) A gombát feldaraboljuk, kevés vajon sóval, borssal megpároljuk. A csirke húst kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, fűszerezzük, olajon (én kacsazsíron) megpároljuk.
Jénait kivajazzuk. Belerakjuk a kisebb rózsákra szedett brokkolit, rárétegezzük a csirkehúst, a gombát.
A tojásokat verjük fel, öntsünk hozzá fél bögre tejet, majd adjuk hozzáa lisztet, sót. Habverővel simára keverjük. Palacsinta tésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát készítsünk. Öntsük a rakottasra.
Előmelegített sütőben, kb. 220 fokon 30 percig sütjük.
.................................................................
Sült csirke zöldségágyon
Sült csirke zöldségágyon
Recept: Kozári Judit
Hozzávalók: 6 db felső csirkecomb (én filézve szeretem), 5-6 szál sárgarépa, 1 db cukkini, 2 db közepes krumpli, 1 szál kisebb póréhagyma, zsír, vaj, só, bors, vegeta
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, egy tálban szórjuk, vegetával jól megfűszerezzük, ezt alaposan átforgatjuk.
A tepsit kikenjük zsírral (lehet kacsa, liba, sertés), beleszórjuk a zöldségkeveréket, ráfektetjük a combokat. A combokat kicsit megkenjük vajjal.
Lefedve 220 fokon kb. 40 percig pároljuk. Majd levesszük a fedelet, és pirosra sütjük.
...............................................................................
Gombakrém-leves
Gombakrém-leves
Recept: Kozári Judit
Hozzávalók:
1/2 kg gomba
5 dkg vaj
1 db közepes vöröshagyma,
1 dl tejszín
só, bors
Gombát felkockázzuk. Vajat megolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a gombát, kis idő múlva vizet adunk hozzá, a feléig. Sót, borsot teszünk bele, ízlés szerint. Ha megfőtt (a gomba soha sem fő szét), turmixszoljuk.
Visszatesszük a tűzre, újra rottyantjuk. Utólag hígítjuk tejjel, vagy vízzel.
Petrezselyemmel díszítjük. Pirított kenyeret, vagy kifli karikát, vagy levesbetétet adunk hozzá.
..........................................................................
Tepsis csirke
- Tepsis csirke,
- (cukkini, paradicsom)
- Recept: Kozári Judit
-
- Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell
- Nagyobb darab cukkini
- 4 db paradicsom
- trappista sajt
- mini mozzarella sajt
- olaj, só bors, csirke fűszer
-
- A csirkehúst apró darabokra vágjuk, fűszerezzük. Olajon megpirítjuk. Jénai aljába tesszük a megsült húst. Rákarikázzuk a cukkinit (nem kell meghámozni, ha nem túl öreg). Erre karikázunk egy sor paradicsomot. Ismét cukkinit teszünk egy sorba. A tetejét bőségesen megszórjuk reszelt trappista sajttal. A sajt tetejére tesszük a mozzarella golyókat.
- Lefedve 15-20 percig pároljuk. Levesszük a fóliát, majd szép pirosra sütjük.
....................................................................................
Görcsleves
- Görcs leves
- Recept: Kozári Judit
-
- Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- kevés víz
- őrölt pirospaprika
- pár szem krumpli
- 1 szál sárgarépa
- 1 db paradicsom
- só, bors
- Tészta:
- A lisztből, tojásból és vízből tésztát gyúrunk. Amikor kész,a tésztát vékonyra kinyújtjuk.
- Az egyik vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal. Ezt a tésztára kenjük. A megkent tésztát félbe hajtjuk. 10 cm hosszú csíkokat vágunk belőle, és csomókat kötünk rá.
- Leves:
- Egy fej vöröshagymát megfonnyasztunk kevés olajon. Rádobjuk az apróra kockázott paradicsomot. Hozzáadunk 2 teáskanál pirospaprikát, majd belerakjuk a répát és a krumplit. (Ízlés szerint répa nélkül is készíthetjük.)
- Vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk.
- A tésztákat belerakjuk a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul.
-
- ----------------------------------------------------------------
Csirkés, tésztás
- Csirkés tészta
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 20 dkg száraztészta
- 60 dkg filézett csirke comb
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db lilahagyma
- 2 db paradicsom
- 1 csomag petrezselyem zöld
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, olaj
- A tésztát kifőzzük.
- A hozzávalókat 1 cm-es kockákra vágjuk. A fokhagymát összetörjük, a petrezselymet felaprítjuk.
- A húst 10-15 percig (puhulásig) pirítjuk, rádobjuk a fokhagymát, 2-3 percig ezzel is összesütjük.
- A húst kiszedjük az olajból, majd rátesszük a zöldségeket. Kicsit megpároljuk, de csak annyira, hogy roppanós maradjon. Erre ráhalmozzuk a húst, és összekeverjük. Majd rádobjuk a kifőtt tésztát, és a gázon, az egészet jól összeforgatjuk. Petrezselyemmel megszórjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bőségtál
- Bőségtál
- Recept: Kozári Judit
- Tartalma:
- Füstölt paraszt sonka tekercsben
- Csípős snack kolbász
- Kőrözöttel töltött paprika
- Kockasajt
- Füstölt párizsi szelet, sajtszelettel tekercselve
- Főtt tojás
- Házi kolbász karikák
- Lilahagyma
- Paradicsom
- "csak" ennyi!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Baconos csirke
- Baconos csirke
- Recept: Kozári Judit
- A csirkemellet vastag csíkokra vágjuk. Borsozzuk. A sóval óvatosan, mert a bacon általában elég sót tartalmaz.
- A darabokat egy-egy bacon csíkba tekerjük.
- Kevés olajat öntünk a tepsibe, a betekert húsokat egymás mellé tesszük. Kicsi sörrel meglocsoljuk. Mikor már kicsit megsült, reszelt sajtot szórunk a tetejére. Azt is rápirítjuk.
- Nagyon finom.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bugaci húsgombóc leves
- Bugaci húsgombóc leves
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 1 zacskó húsgombóc vagy májgombóc levesbetét
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5-6 szál sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- 1 db krumpli
- 1 kicsi paradicsom
- 1 kicsi TV paprika
- 1 pohár tejföl
- 1 db egész tojás
- Petrezselyem zöld
- Olaj, só, bors, liszt, őrölt pirospaprika
-
Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk liszttel. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát. Levesszük a tűzről, megszórjuk őrölt pirospaprikával. Felengedjük vízzel. sózzuk, borsozzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot (egészben, hogy a végén ki tudjuk venni), majd az apróra vágott fehérrépát. 10 percig főzzük. Beletesszük az apróra vágott sárgarépát, és a húsgombócot. Már majdnem kész, beletesszük a tejfölt, az apróra vágott krumplit. Egy tojásból, és fél bögre lisztből nokedli tésztát keverünk, amit a krumpli után beleszaggatunk. Apróra vágott petrezselymet dobunk a végén rá.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tésztasaláta
- Tésztasaláta
- Recept: Kozári Judit
-
- Hozzávalók:
- 30 dkg szarvacska, vagy csavart csőtészta
- Tartármártás
- 1 szál répa
- 1 db paradicsom (kikaparva a magja)
- 1/4 piros kaliforniai paprika
- 1 szál újhagyma
- Kicsi doboz kukorica fele
- Néhány szál petrezselyem
- (a zöldségek ízlés és idényjelleg szerint variálhatók)
-
- A tésztát kifőzzük. Hagyjuk kihűlni. A répát 5 percig előfőzzük. Ezt is hagyjuk kihűlni.
- Minden zöldséget nagyon apró kockára vágok. (Kivéve a kukorica, mert az úgy jó, ahogy van:-). )
- A petrezselymet apróra vágjuk.
- A tésztára ráborítom a zöldségeket és a tartárt. Az egészet összekeverjük. Szükség esetén sózzuk.
- Ha sokat áll, akkor kiszáradhat, ezért lehet tejjel higított tejföllel, vagy kefirrel egy kicsit meglocsolni, hogy jobban csússzon.
- ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Könnyű, csirkés, zöldségleves
Könnyű csirkés zöldségleves (diétás)
Recept: Kozári Judit
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 1 db közepes karalábé
- 2 db nagy szál sárgarépa
- 2 db nagy szál petrezselyem gyökér
- 1,5 dl zöldborsó
- olaj, só, őrölt bors, vegeta, pirospaprika,
- 1 tk csemege paprika krém
-
- Hagymát apróra vágjuk, répát, petrezselyem gyökeret karikára, karalábét, csirkehúst kockára.
- Hagymát megdinszteljük. Rádobjuk a húst, és fehérre pirítjuk.
- Megszórjuk kevés pirospaprikával, belekeverjük a paprikakrémet.
- Felengedjük vízzel, beletesszük a gyökeret, répát, majd fűszerezzük.
- Kicsit később a karalábét és a borsót is beletesszük. Készre főzzük.
- Petrezselymet szórunk rá.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sajtos, tejszínes csirke
- Sajtos-tejszínes csirke
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 70 dkg csirkehús,
- 25 dkg trappista,
- 2,5 dl főzőtejszín,
- 15 dkg kockázott bacon,
- 2 fej vöröshagyma,
- vaj, só, bors
- A húst kisebb szeletekre vágjuk, fűszerezzük ízlés szerint, állni hagyjuk 15-20 percig. A hagymákat felkarikázzuk, a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Egy hőálló tálat kivajazunk, belerakjuk a hús felét, rá a bacont és a hagymakarikákat, majd újabb réteg hús, aminek a tetejére rátesszük a sajtot, majd ráöntjük a tejszínt.
- Lefedve 60 percig sütjük, kb. 200 fokon. Utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát, süssük pirosra.
- Rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rakott csirke
- Rakott – tojásos - csirke
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 2 cs mell
- 20 dkg szeletelt bacon
- 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
- 3 tojás
- liszt
- só, bors
- A húst felszeleteltjük, enyhén kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. A tepsi alját (esetleg oldalát) kirakjuk bacon szeletekkel. Sajtot lereszeljük. Tojásokat felverjük. A húsokat megforgatjuk a lisztben, majd a felvert tojásban. Rátesszük a megforgatott hússzeleteket a sonkára, majd megszórjuk reszelt sajttal. Ezt ismételjük, amíg tart a hús. A maradék tojással meglocsoljuk az egészet, majd sajtot szórunk a tetejére. Az egész tetejére bacon szeleteket teszünk.
- 220 fokon, sütőben, fólia alatt 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és 20 percig pirosra sütjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Finomfőzelék
- Finomfőzelék, sült csirkecombokkal
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 40 dkg zöldborsó
- 30 dkg sárgarépa
- 1 fej karalábé
- tej, liszt, olaj, cukor, só, petrezselyem zöld
- A sárgarépát, a karalábét apróra vágjuk. A három féle zöldséget külön-külön megpároljuk olajon. A borsót, a répát, a karalábét egy lábasba összekeverjük. Megszórjuk liszttel, felengedjük vízzel, majd tejjel. Sóval, cukorral, aprított petrezselyemmel ízesítjük.
- A csirkehúst megtisztítjuk, sóval, borssal fűszerezzük. Olajat serpenyőbe felforrósítjuk, beletesszük a húsokat, melléteszünk vöröshagymát, fokhagymát. Puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csirke nugetts
- Csirke nuggetts
- Recept: Kozári Judit
-
- Hozzávalók:
- Csirkemell
- Liszt
- Tojás
- Sós perec
- Sajt
- Só
- Bors
- Olaj
-
- A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk (kb. két falat legyen), sózzuk, borsozzuk. A sós perecet a reszelt sajttal elektromos darabolóval felaprítjuk. A csirke darabokat megforgatjuk lisztben, tojásban, majd a pereces-sajtos darálmányban. Bő olajban hirtelen kisütjük.
- Ízlés szerinti mártogatós szósszal, friss salátával tálaljuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Brokkolikrém leves
- Brokkoli krémleves
- Recept: Kozári Judit
- Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli,
- 10 dkg burgonya,
- 1 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 dl tejszín, leveskocka, só, bors,
- 15 dkg cheddar vagy gouda, vagy edami sajt
-
- A brokkolit rózsáira szedjük, burgonyát apró kockára vágjuk. Hagymát felaprítjuk, fokhagymát szétnyomjuk. A hagymát megpároljuk, rádobjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát, rövid ideig átforgatjuk.
- Fél liter vízzel felöntjük, beleteszünk egy leveskockát, hozzáadjuk a tejszínt, lefedjük. 10-15 percig főzzük, míg megfőnek a zöldek.
- A levest összemixeljük, sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, 10 dkg-ot beleteszünk a levesbe, a többit tálaláskor a levesre szórjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::