ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

Vegyes, Marton Ádámtól

  • Tartalom:
  • Sült kacsamell
  • Töltött hagyma
  • Gombás szendvics
  • Csirkemell-sonka
  • Pizza
  • Sonkás bagett
  • Amerikai hamburger

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sült kacsamell

391.._sult_kacsamell.jpg

  • Készítette: Marton Ádám
  • Hozzávalók:
  • Kacsamell
  • Só, bors
  • fokhagyma
  • A kacsamell bőrét beirdaltam, aztán sóztam, borsoztam mindkét oldalát, utána hideg serpenyőbe raktam és felraktam sütni. A zsíros oldalával lefele tettem a serpenyőbe, 6 perc sütés után kérgesítettem mindegyik oldalát, utána tepsibe raktam es 200 fokon 15 percig sütöttem a sütőben.

Aki jobban átsütve szereti, annak érdemes 20 percet bent hagyni, utána 10 perc pihentetés, és kész is. 

Sütés közben, félidőben érdemes tört fokhagymát dobni a húsok közé.

 ..................................................................

Töltött hagyma

368.._..toltott_hagyma.jpg

  •  2 nagy fej hagyma
  •  50 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • fél csokor petrezselyemzöld,
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • Ízlés szerint adhatunk még hozzá: 1 teáskanál szója szószt,
  • 1 evőkanál fűszeres ketchup
  • Bacon szalonna

Tisztítsuk meg a hagymát. Vágjuk le a felső és alsó részét és óvatosan szedjük le a külső hagymaréteget és tegyük félre.

Vágjuk össze a hagymák belsejét és a fokhagymát, petrezselymet.

Adjuk hozzá a húst a tojásokat, fűszereket.

Formázzunk belőle golyókat, tegyük két hagymarész közé és nyomjuk össze.

Tekerjük be a hagymagombócokat baconszalonnával, majd tűzzük meg, hogy le ne tekeredjen róla.

220 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

 ....................................................

Gombás szendvics

200_.._.._gombas_szendv..jpg

 

  • Gombás szendvics
  • Recept: Marton Ádám
  • (Saját találmány)
  • Hozzávalók:
  • Két szelet kenyér
  • 3-4 gomba
  • 1/2 hagyma felkockázva
  • Baconkocka, ízlés szerint
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fokhagymapor vagy 2-3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 db tojás
  • Só, bors
  •  
  • A gombát és a hagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a bacont majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy kis tálba félretesszük.
  • A bundás-kenyérhez veszünk két szelet kenyeret és egy kiskanállal benyomkodjuk a belsejét, ahova megy majd a töltelék.
  • Vajjal bekenjük a szeleteket, majd mindkét részébe beletöltjük a gombás tölteléket.
  • Vágunk egy akkora szelet sajtot hogy az egyik kenyeret le tudjuk fedni, majd összeborítjuk a két szelet kenyeret és félretesszük.
  • Majd egy tálban két tojást felverünk, hozzáadjuk az egy- egy teáskál oregánót és fokhagymát, valamit a sűrített paradicsomot. Megforgatjuk benne a szendvicset és előmelegített, olajozott serpenyőbe beletesszük. Mindkét oldalát addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz és a szendvics belsejében megolvad a sajt.
  • Sütés után félbevágjuk és kész is a paradicsomos töltött bundás kenyér.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Csirkemell-sonka

156.._.._cs.m._sonka_cimke.jpg

 

Recept: Marton Ádám

Hozzávalók:

1/2 kilogramm csirkemell 
2 gerezd fokhagyma, összetörve 
Só, bors, törött paprika 

 A csirkemell-filét lehártyázunk. Felaprítjuk, kis darabokra majd egy magas falú tálba tesszük. Botmixerrel pépesítjük vagy aprítógépbe tesszük. Húsdaráló nem javasolt mivel fasírtos állaga lesz. A csirkemell mellé lehet egy kis combot is tenni, hogy ne legyen száraz. Pépesítés után sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint tehetünk bele más hozzávalót is. (Paprika, fokhagyma, borsó stb.) Jól összekeverjük, utána alufóliába feltekerjük, és a végüket becsavarjuk, mint a szaloncukrot. Forrásban lévő vízben 50 percig főzzük. Főzés után hűtőben pihentetjük. Ha kellően lehűltek a rudak bekenjük kevés olajjal majd fűszerpaprikában vagy fokhagymaporban megforgatjuk. Végül szeleteljük, és kész az E- szám-mentes házi felvágottunk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Pizza

1.1.3.._..pizza.jpg

 

 

  • Tészta
  • 500 g liszt
  • 4-5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • Só, bors, cukor
  • Az élesztőt kevés langyos vízben, pici cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez és bedagasztjuk. Ezután négy részre osztjuk.
  • Lisztezett deszkán, meleg helyen, konyharuhával letakarva 1,5 óráig, a duplájára kelesztjük. A darabokat kinyújtjuk. Nem baj, ha nem szabályos kerek, annál szebb, ha kicsit deformált.
  •  
  • Pizzaszósz
  • 40 g paradicsom püré
  • Majoranna, bazsalikom, olíva olaj, ízlés szerint.
  • Kevés vízzel kissé felhígítjuk, és rákenjük a tésztára
  • Választunk 3 feltetet (maximum)!
  • (Füstölt kolbász, pizzasonka, olívabogyó, sajt)
  •  
  • Lisztezett tepsibe tesszük, és 180-200 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sonkás bagett

100_.._.._bagett.jpg

 

  • Hozzávalók:
  • Bagett
  • Gépsonka
  • Szeletelt bacon
  • Vaj
  • Sajt-szeletek
  •  
  • A hozzávalók mennyisége a bagett nagyságától függ.
  • Süssük meg a bacon szeleteket, majd tegyük félre, egy tányérra.
  • A maradék zsiradékban pirítsuk meg a vízszintesen elfelezett bagetteket, a vágási felületen.
  • Kenjük meg vajjal, helyezzük rá a sonka, majd a sült bacon-szeleteket, és végül a sajtszeletet.
  • Tegyük előmelegített sütőbe (nem grill) rövid időre, amíg ropogósra sül és a sajt is megolvad.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Amerikai hamburger

8_9.._hazi_hamburger.jpg

 

  • Forrás: Zé amerikai hamburgere
  • Kivitelezte: Marton Ádám
  • A bucihoz (10 db):
  • 75 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 70 g cukor
  • 40 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 50 g puha vaj
  • 450 g natúr joghurt
  • 1 tojás a kenéshez
  • 2 ek szezámmag a sütéshez
  • A savanyított hagymához:
  • 3 dl víz
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 1 tk szemes bors
  • 2 babérlevél
  • 1 tk cukor
  • 1/2 tk só
  • 2 lilahagyma
  •  Fűszeres majonéz:
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk mustár
  • pár csepp citromlé
  • 1/2 tk só
  • kb. 5 dl semleges ízű étolaj
  • 3 ek jéghideg víz 
  • 1/2 tk só
  • 1 tk citromlé
  • 4-5 db fűszeres paradicsomszószban eltett chipotle paprika (Chipotle Adobo szószban) 
  • A húspogácsához (5-6 db):
  • 1 kg darált marhahús
  • 20 dkg marhavese faggyú vagy szalonna
  • Az összeállításhoz:
  • 6-8 szelet bacon
  • jégsaláta
  • vékonyra szeletelt paradicsom 
  • A buci hozzávalóit keverőtálba tesszük, és sima tésztát dagasztunk belőle. Amikor fényes a felülete és elválik az edény falától, megszórjuk kevés liszttel és huzatmentes helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Kis gömböket formázunk mindegyikből, az alját becsípjük, és végül kicsit benyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.
  • A savanyított hagymához egy kis lábosba tesszük a vizet, ecetet, borsot, babérlevelet, cukrot és a sót. Felforraljuk. A hagymát karikára vágjuk, és egy tálba tesszük. Rászűrjük a forrásban levő ecetes folyadékot és hagyjuk benne kihűlni a hagymát.
  • A majonézhez egy tálba tesszük a tojássárgáját, a mustárt, a citromlevet és a sót. Habverővel elkezdjük habosítani, amikor elkezd a tojás krémesedni, eleinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Folyamatosan keverjük és egyre bátrabban, de még mindig vékony sugárban öntjük hozzá az olajat. Hozzákeverünk egy evőkanál jéghideg vizet, majd folytatjuk a keverést és az olaj adagolását. Még kétszer adunk hozzá  1-1 evőkanál vizet és addig keverjük, amíg a tojás felveszi az összes olajat, nagyon krémes, sűrű és fehér lesz. Ezt a majonézt ízesítjük sóval, citromlével és durvára vágott chipotle paprikával.
  • A darált húst összedolgozzuk a faggyúval és húspogácsákat formázunk belőle, fejenként 15-20 dekával számoljunk.
  • A hamburgerek összeállítása: A bacont közepesen forró serpenyőben pirosra sütjük. A zsírt kiöntjük a serpenyőből és kitöröljük a serpenyőt. A húspogácsákat mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk és a forró serpenyőben kérget sütünk a pogácsákra, oldalanként 1-1 perc alatt. Visszafordítjuk őket és 1-1 szelet sajtot teszünk rájuk, majd lefedjük és további 1 percig sütjük. Tányérra szedjük és 2-3 percig pihentetjük a húspogácsákat. Közben egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a kettévágott bucik vágott oldalát. A buci alsó részét megkenjük a fűszeres majonézzel, ráteszünk egy salátalevelet, két vékony szelet paradicsomot, a kisült húspogácsát, egy adag savanyított hagymát, sült bacont és ismét egy kis majonézt. Végül rátesszük a buci tetejét és azonnal fogyasztjuk.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 137
Tegnapi: 132
Heti: 269
Havi: 1 549
Össz.: 810 262

Látogatottság növelés
Oldal: Vegyes, Marton Ádámtól
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »