ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

Tóthné Erzsike: Sütemények, édességek III.

  • Tartalom:
  • Isler-fánk
  • Gesztenyés, pudingos rózsák
  • Baracklekváros rózsák
  • Ribizlis-pudingos
  • Fahéjas almarózsák
  • Túrós, habos sütemény
  • Orosz teasütemény
  • Diós korong
  • Filléres, habos, diós
  • Boci-kocka
  • Rizsfelfújt
  • Túrófánk
  • Bécsi linzer

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Islerfánk

362.._..isler-fank.jpg

Készítette: Tóthné Erzsike

Zsuzsamama főzőoldala

 

  • Hozzávalók a tésztához:
  • ½ kg liszt, 
  • 1 csomag sütőpor, 
  • 20 dkg kristálycukor, 
  • 15 dkg puha RAMA,            
  • 2 egész tojás, 
  • 1 csomag vaníliás cukor.
  •  
  • Hozzávalók a mázhoz:
  •  9 evőkanál porcukor,
  • 3 evőkanál kakaó por,
  • dió nagyságú puha RAMA,
  •  3 evőkanál forró víz.

Elkészítése:

Ez valójában egy linzer tészta, és kicsit nehezebben áll össze. Lisztezett deszkán gyúrjuk addig, amíg sima felületű tésztát kapunk, akkor 2-3 mm vastagságura kinyújtjuk, és kerek formákat szaggatunk belőle, majd vajazott tepsiben fent 200 fokon előmelegített sütőben egészen világosra sütjük, kb. 7-8 perc alatt.

Amikor kihűlt, akkor baracklekvárral 2-2 korongot hátoldalukkal szembe fordítva összeragasztunk. Végül csoki mázzal vonjuk be: a 9 evőkanál porcukrot, 3 evőkanál kakaó port, dió nagyságú puha RAMA margarint összekeverjük, 3 evőkanál forró vízzel, és a tésztára kenjük, majd így hagyjuk kihűlni.

 ....................................................................................

 

Gesztenyés, pudingos rózsák

 

226.._.._gesztenyes_puding_rozsa.jpg

  • Gesztenyés puding rózsa
  • (SÜTÉS NÉLKÜL)
  • Recept: Tóthné Erzsike
  • Hozzávalók:
  •  Egy csomag vanília puding, 3 dl tej, 6 dkg RAMA, 6 dkg porcukor
  • 1 csomag gesztenyepüré, 10 dkg darált keksz, rum, 6 dkg RAMA, 6 dkg porcukor,
  • Egy csomag piskóta tallér (vagy babapiskóta), kávé, rum,
  • Tortabevonó csokoládé
  • „Tchibo Muffin rózsa” sütőforma (vagy bármely muffin forma)
  •  
  • 1 csomag vanília pudingot 3 dl tejben felfőzünk. Majd 6 dkg RAMA és 6 dkg porcukor keverékét belekeverjük a pudingba, így vanília krémet kapunk, melyet a sütőformában egyenletesen elosztunk.
  • Piskóta tallért (vagy babapiskótát) kávéba forgatunk (egy kanál rummal hígítva), de ne ázzon el, és ezzel beborítjuk a pudingkrémet, így amíg kihűl, nem bőrösödik be.
  • A csomag gesztenyepürét villával összetörünk és a 10 dkg darált keksszel (lehet kapni) kevés rummal vagy rum aromával együtt összekeverjük.  6 dkg RAMA és 6 dkg porcukor keverékét a fentiekhez keverjük és a muffin formába nyomkodjuk.
  • 2 órára hűtőbe helyezzük, hogy az ízek összeérjenek, majd a formából kifordítjuk. A tetejét olvasztott tortabevonóval megmintázzuk és tálalhatjuk amint rádermedt a csoki.
  • Én a rózsaszirmok szélét kentem be csokival.

 .........................................................................

 

Baracklekváros rózsák

206.._.._b.lekv._rozsa.jpg

 

  • Baracklekváros rózsák
  • Recept: Tóthné Erzsike
  • Ehhez a recepthez az adta az ötletet, hogy olcsón, gyorsan, finomat gyerekzsúrokra.
  •  
  • Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta, és baracklekvár.
  • Elkészítése:
  • Hájas tésztából (kés éle vastagságúra sodort), 5 cm csíkokat vágunk, amelyre csíkonként 3 mokkáskanál baracklekvárt teszünk. Célszerű felhajtani a tészta alsó szélét (mert így a lekvár nem folyik ki a tepsibe), de a végén hagyni kell 2 cm részt üresen, mert ez lesz a lezáró rész. Felgöngyölítjük és a lezáró részt kicsit nedves kézzel oda nyomjuk.
  • 200 fokon egész világosra sütjük.
  • Vendégvárónak is tálalhatjuk. Amikor már kihűlt, kicsit porcukorral megszórjuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

 

Ribizlis-pudingos

202.._.._ribizlis_pudingos_t-ne.jpg

 

 

  • Ribizlis pudingos
  • Hozzávalók:
  • 2 csomag fagyasztott ribizli (kb.1/2 kg)
  • 1 csomag babapiskóta
  • 2 csomag vanília pudingpor
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 9 deciliter tej
  • A tejből, pudingporból és a cukorból elkészítjük a vanília pudingot.
  • A ribizli levét lecsepegtetjük a kiengedés során, és az első réteg babapiskótára öntjük.
  • Rétegezve rakjuk egy magas falu tálba:
  • Ribizli levébe áztatott babapiskóta, ribizli 1/3 része, vanília puding fele, babapiskóta, ribizli 1/3-a, vanília puding másik fele, babapiskóta, ribizli 1/3-a.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Fahéjas almarózsák

189.._.._fahejas_almarozsak.jpg

Fahéjas almarózsák

Recept: Tóthné Erzsike

  • Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta,
  •  5 db alma,
  • 7 evőkanál kristálycukor,
  •  1 csomag vaníliás cukor,
  •  1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • kb. 1 liter víz

Elkészítés :  A megmosott almákat vágjuk ketté, és a magházát távolítsuk el, vágott felével tegyük le, és szeljük fel őket egészen vékony szeletekre. A vizet forraljuk fel, tegyünk bele 3 evőkanál kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a 2 evőkanál citromlevet. A felszeletelt almákat egy rövid időre (max. 2 percre, de talán annyira sem kell) tegyük bele. Azután vegyük ki, szárítsuk le a most már hajlékony almaszeleteket egy szalvétán.

Hájas tésztából (kés éle vastagságúra sodort), 5 cm csíkokat vágunk, amelyre fedéssel tesszük a párolt almaszeleteket úgy, hogy egy kicsit feljebb legyenek a tészta szélénél. 4 evőkanál kristálycukrot, és az őrölt fahéjat keverjük össze és ezzel szórjuk meg.

Célszerű felhajtani a tészta alsó szélét (mert így az alma leve nem folyik ki a tepsibe), de a végén hagyni kell 2 cm részt alma nélkül, mert ez lesz a lezáró rész. Felgöngyölítjük és a lezáró részt kicsit nedves kézzel oda nyomjuk. Ha nem akar a tepsiben megállni, akkor fogpiszkálóval átszúrjuk, (vagy muffinsütőben) egész világosra sütjük meg.

Vendégvárónak is tálalhatjuk kicsit porcukorral megszórva, ha már kihűlt.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Túrós, habos sütemény

164.._.._turos_habos_suti.jpg

 

  • Túrós habos sütemény
  • Recept: Tóthné Erzsike
  •  
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg túró,
  • 450 ml tejfel,
  • 10 dkg szobahőmérsékletű RAMA,
  • 8 egész tojás,
  • 7 evőkanál liszt,
  • 7 evőkanál kristálycukor,
  • 1 citrom reszelt héja.
  •  
  • A tészta megkenéséhez baracklekvár, és a tetejére 2 csomag tejszín ízű habpor és 2x1.5 deci hideg tej, és 2 csomag habfixálóval elkészített hab kerül.
  •  
  • Elkészítése: A magas falú tepsit vajjal kikenem (nem kell lisztezni). A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  • A hozzávalókat a felírás sorrendjében keverem össze, amíg egynemű nem lesz. Tehetünk bele mazsolát vagy kisebb darabokra vágott, lecsepegtetett konzerv gyümölcsöt, mert bármelyikkel nagyon finom.
  • Betesszük sülni, a 180 fokon előmelegített sütőbe, és tűpróbával ellenőrizzük az elkészültét. Átlagos sütőben 45-50 perc alatt elkészül. A sülés közben a tészta megemelkedik. Majd ha kivesszük a sütőből, kissé összeesik. Ha kihűlt baracklekvárral gazdagon megkenjük. A habport a hideg tejjel gépi habverővel felverjük, és amikor a kívánt keménységű habot kaptuk, a habfixálót is bele tesszük és azzal még 1 percig kell verni. Ezt 2-szer kell megismételni, és a kapott habot a lekvár tetejére kenjük. Hűtőben 1 órát pihentetjük és máris tálalható.
  •  
  • Megjegyzés: A tejszínhabot azért kell 2-szer külön felverni, mert a megduzzadt hab alsó rétegét csak így tudja a habverő jól megmozgatni.
  •  

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Orosz teasütemény

163.._.._orosz_teasutemeny_cimke.jpg

  • Orosz teasütemény
  • Recept: Tóthné Erzsike
  •  
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 12 dkg kristálycukor,
  • 12 dkg puha RAMA,
  • 25 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • ½ csomag sütőpor.
  •  
  • Hozzávalók a krémhez:
  • 15 dkg darált dió,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • ½ dl víz,
  • ½ csomag vaníliás cukor,
  • 6 dkg mazsola (de el is hagyható),
  • 5 dkg puha RAMA,
  • 1 teás kanál fahéj.
  •  
  • Elkészítése:
  • Először a krémet célszerű elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek!
  • A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, amelyet a nagyon vékonyra kinyújtunk, és pogácsa szaggatóval kis korongokat szaggatunk.
  • A korongokra mokkás kanállal adagolva kis golyókat teszünk a krémből, és végül a maradék tésztából kis pántokat csinálunk a golyók tetejére.
  • Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 perc alatt világosra sütjük.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Diós korong

162.._.._dios_korong_cimke.jpg

 

Diós korong

Recept: Tóthné Erzsike 

Hozzávalók:
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
8 evőkanál ásványvíz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál étkezési keményítő
fél teáskanál sütőpor

A krémhez:
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2,5 dl víz
5 dkg liszt
rumaroma

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
félbevágott dió

Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Amikor összeállt, két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsi hátulját megkenjük vajjal, vastagabbra nyújtjuk rajta a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Minden lappal így járunk el. Megcsináljuk a krémet. A cukrot lassú tűzön karamellizálni kezdjük, mikor felolvadt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, amikor már forró, a maradék vizet a liszttel simára kavarjuk, és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válni, majd levesszük a tűzről és rumaromát keverünk bele. A kihűtött lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakán át is állhat. Egy pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejére csorgatunk egy kicsit, majd egy fél diószemet ragasztunk bele. Ha nem szeretnénk kiszaggatni a tésztát, hogy ne maradjon fölösleg, akkor fel is kockázhatjuk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Filléres, habos, diós 

161.._.._filleres_habos_dios.jpg

  • Filléres habos diós szelet
  • Recept: Tóthné Erzsike
  •  
  • Hozzávalók:
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tasak sütőpor
  • 2,5 dl szénsavas ásványvíz
  • 15 dkg liszt
  • 10 evőkanál gyümölcslé, vagy kávé (ízlés szerinti, belocsoláshoz)
  • A krémhez:
  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg apróra vágott dió
  •  

Elkészítése:

A cukrot az ásványvízbe keverjük. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük és a cukros vízhez adjuk, jól kikavarjuk. 22 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, 160 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A megsült tésztát még melegen tálcára borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla. Mikor kihűlt villával megszurkáljuk a tésztát és belocsoljuk. A habot felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tetejére simítjuk. A dióval és a narancshéjjal megszórjuk, hűtőbe tesszük, majd kínáljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::  

Boci-kocka

155.._.._boci_kocka_cimke.jpg

  • Boci kocka
  • Recept: Tóthné Erzsike
  • Hozzávalók:
  • 4 tojás,
  • 11 evőkanál kr. cukor (kb. 22 dkg),
  • 15 dkg RAMA sütőmargarin,
  • 1 cs sütőpor, 2 ek. kakaópor,
  • 15 evőkanál (kb. 30dkg) finomliszt,
  • 15 evőkanál tej.
  • Forma kikenéséhez: Rama sütőmargarin, finomliszt
  • A túró keverékéhez:
  • 50 dkg tehéntúró,
  • 4 ek. búzadara,
  • 1 tojás,
  • 20 dkg kr. cukor,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • 1 citrom, vagy narancs reszelt héja.
  • 1., a tojások sárgáját egy tálban, a cukorral, habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, max. fokozaton 2-3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) margarint, azután a sütőporral és kakaóval összeforgatott lisztet, végül a tejet adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
  • 2., Egy közepes nagyságú (30x30) tepsit margarinnal kikenünk, belisztezzük, és a tésztát belesimítjuk.  Én sütőpapírral is megcsináltam már!
  • 3., A túrót a búzadarával, a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük. Nedves kézzel kb. 20 gombócot formálunk belőle, és szépen elosztva a tepsiben levő tésztára rakjuk, ami természetesen belesüllyed, és sütés után, amikor kihűlt, a vágásfelülete tarka lesz, mint a boci. Ha nagyon siettem, akkor teás kanállal adagoltam a túrókeveréket a tésztára.
  • 4., Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 fok, légkeverős sütőben 170 fok) kb 30 percig sütjük.
  • A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval vagy cukormázzal is bevonhatjuk, úgy finomabb!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Rizsfelfújt

31_......_rizsfelfujt.jpg

 

 

  • Rizsfelfújt
  • Hozzávalók:
  • 30 dkg rizs (kétszer megmosva)
  • 7.5 dl tej + 1.5 dl víz = 9 dl
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 púpozott evőkanál kristálycukor
  • Ezeket összekeverem és felforralom. Amikor felforrt, leveszem a tűzről, és hagyom megduzzadni, amíg kihűl.
  • 5 tojást szétválasztok:      a sárgájához 3 púpozott evőkanál kristálycukrot,
  •                                                a fehérjéhez 9 csepp citromlevet teszek
  • A rizs, amikor kihűlt, belekeverem a cukorral kikevert sárgáját, majd a citromlével felvert fehérje kemény habját (vigyázva, hogy ne törjön össze a tojáshab).
  • Egy tepsit hideg vajjal (vagy olajjal) kikenünk, és zsemlyemorzsával meghintjük. Ebbe terítjük el az összekevert masszát, és 200 fokon 40 perc alatt aranysárgára megsütjük. Porcukorral és/vagy baracklekvárral tálaljuk.
  • Tipp: A tojáshabból 2 evőkanálnyit meghagyunk, és azonos mennyiségű baracklekvárral összekeverve sütés előtt a rizs tetejére kenjük, és ha így sütjük meg, akkor mutatósabb és ízletesebb lesz.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Túrófánk

19....----....turofank_cimke..jpg

Túrófánk

Hozzávalók

  • 0,25 túró
  • 0,25 rétesliszt vagy (0,20 sima liszt + 0,05 búzadara)
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor (kb: 13 gr)
  • só,
  • vaníliacukor
  • Elkészítés
  • Az alapanyagokat jól összekeverjük, majd 10 perc pihentetés után, kanál segítségével formázzuk meg, majd bő olajba szaggassuk ki és süssük aranysárgára. Szalvétára vagy papír törlőkendőre tegyük, hogy a fölösleges olajat felszívja.
  • Tálalásnál szórjuk meg vaníliás porcukorral, és ne felejtsünk el hozzáadni, bármilyen lekvárt.
  • Javaslom, vizes kávéskanállal szaggassátok a forró olajba. Én sem hittem, hogy nem fröcsög, de működik, és nem ragad a kanálra.
  •  

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Bécsi Linzer

 

5._becsi_linzer----------1.jpg

 

  • Bécsi linzer
  • Hozzávalók:
  • Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg RAMA, 6 tojás sárgája, 8 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, ha nagyon hideg a RAMA, akkor általában szükséges az összegyúráshoz egy kicsi tej vagy tejföl.
  • Töltelék: 6 tojás fehérje, 42 dkg porcukor, 2 evőkanál víz, egy csipet só.
  • A tésztát összegyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, és mindegyiket tepsi nagyságura kinyújtjuk, és egyenként világosra sütjük. Az egyiket még melegen 5x5-ös kockákra felvágjuk, mert most még nem törik.
  • Közben a tölteléket vízgőz felett kemény habbá verjük és az egyben hagyott lapra egyenletesen elkenjük, majd a kockákat rárakjuk. 1-2 órai hűtőben való pihentetés után a kockák mentén felvágjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk és tálalható.
  • Tipp: Mielőtt a habot felkenjük, lehet az alsó lapot rummal megkenni és/vagy lekvárral vékonyan. A habot színezhetjük gyümölcslével a víz helyett, így még jobban mutat.
  • :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 57
Heti: 410
Havi: 2 482
Össz.: 814 031

Látogatottság növelés
Oldal: Tóthné Erzsike: Sütemények, édességek III.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »