Tóthné Erzsike: Sütemények, édességek III.
- Tartalom:
- Isler-fánk
- Gesztenyés, pudingos rózsák
- Baracklekváros rózsák
- Ribizlis-pudingos
- Fahéjas almarózsák
- Túrós, habos sütemény
- Orosz teasütemény
- Diós korong
- Filléres, habos, diós
- Boci-kocka
- Rizsfelfújt
- Túrófánk
- Bécsi linzer
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Islerfánk
Készítette: Tóthné Erzsike
Zsuzsamama főzőoldala
- Hozzávalók a tésztához:
- ½ kg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 20 dkg kristálycukor,
- 15 dkg puha RAMA,
- 2 egész tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor.
-
- Hozzávalók a mázhoz:
- 9 evőkanál porcukor,
- 3 evőkanál kakaó por,
- dió nagyságú puha RAMA,
- 3 evőkanál forró víz.
Elkészítése:
Ez valójában egy linzer tészta, és kicsit nehezebben áll össze. Lisztezett deszkán gyúrjuk addig, amíg sima felületű tésztát kapunk, akkor 2-3 mm vastagságura kinyújtjuk, és kerek formákat szaggatunk belőle, majd vajazott tepsiben fent 200 fokon előmelegített sütőben egészen világosra sütjük, kb. 7-8 perc alatt.
Amikor kihűlt, akkor baracklekvárral 2-2 korongot hátoldalukkal szembe fordítva összeragasztunk. Végül csoki mázzal vonjuk be: a 9 evőkanál porcukrot, 3 evőkanál kakaó port, dió nagyságú puha RAMA margarint összekeverjük, 3 evőkanál forró vízzel, és a tésztára kenjük, majd így hagyjuk kihűlni.
....................................................................................
Gesztenyés, pudingos rózsák
- Gesztenyés puding rózsa
- (SÜTÉS NÉLKÜL)
- Recept: Tóthné Erzsike
- Hozzávalók:
- Egy csomag vanília puding, 3 dl tej, 6 dkg RAMA, 6 dkg porcukor
- 1 csomag gesztenyepüré, 10 dkg darált keksz, rum, 6 dkg RAMA, 6 dkg porcukor,
- Egy csomag piskóta tallér (vagy babapiskóta), kávé, rum,
- Tortabevonó csokoládé
- „Tchibo Muffin rózsa” sütőforma (vagy bármely muffin forma)
-
- 1 csomag vanília pudingot 3 dl tejben felfőzünk. Majd 6 dkg RAMA és 6 dkg porcukor keverékét belekeverjük a pudingba, így vanília krémet kapunk, melyet a sütőformában egyenletesen elosztunk.
- Piskóta tallért (vagy babapiskótát) kávéba forgatunk (egy kanál rummal hígítva), de ne ázzon el, és ezzel beborítjuk a pudingkrémet, így amíg kihűl, nem bőrösödik be.
- A csomag gesztenyepürét villával összetörünk és a 10 dkg darált keksszel (lehet kapni) kevés rummal vagy rum aromával együtt összekeverjük. 6 dkg RAMA és 6 dkg porcukor keverékét a fentiekhez keverjük és a muffin formába nyomkodjuk.
- 2 órára hűtőbe helyezzük, hogy az ízek összeérjenek, majd a formából kifordítjuk. A tetejét olvasztott tortabevonóval megmintázzuk és tálalhatjuk amint rádermedt a csoki.
- Én a rózsaszirmok szélét kentem be csokival.
.........................................................................
Baracklekváros rózsák
- Baracklekváros rózsák
- Recept: Tóthné Erzsike
- Ehhez a recepthez az adta az ötletet, hogy olcsón, gyorsan, finomat gyerekzsúrokra.
-
- Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta, és baracklekvár.
- Elkészítése:
- Hájas tésztából (kés éle vastagságúra sodort), 5 cm csíkokat vágunk, amelyre csíkonként 3 mokkáskanál baracklekvárt teszünk. Célszerű felhajtani a tészta alsó szélét (mert így a lekvár nem folyik ki a tepsibe), de a végén hagyni kell 2 cm részt üresen, mert ez lesz a lezáró rész. Felgöngyölítjük és a lezáró részt kicsit nedves kézzel oda nyomjuk.
- 200 fokon egész világosra sütjük.
- Vendégvárónak is tálalhatjuk. Amikor már kihűlt, kicsit porcukorral megszórjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ribizlis-pudingos
- Ribizlis pudingos
- Hozzávalók:
- 2 csomag fagyasztott ribizli (kb.1/2 kg)
- 1 csomag babapiskóta
- 2 csomag vanília pudingpor
- 6 evőkanál kristálycukor
- 9 deciliter tej
- A tejből, pudingporból és a cukorból elkészítjük a vanília pudingot.
- A ribizli levét lecsepegtetjük a kiengedés során, és az első réteg babapiskótára öntjük.
- Rétegezve rakjuk egy magas falu tálba:
- Ribizli levébe áztatott babapiskóta, ribizli 1/3 része, vanília puding fele, babapiskóta, ribizli 1/3-a, vanília puding másik fele, babapiskóta, ribizli 1/3-a.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Fahéjas almarózsák
Fahéjas almarózsák
Recept: Tóthné Erzsike
- Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta,
- 5 db alma,
- 7 evőkanál kristálycukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 2 evőkanál citromlé,
- kb. 1 liter víz
Elkészítés : A megmosott almákat vágjuk ketté, és a magházát távolítsuk el, vágott felével tegyük le, és szeljük fel őket egészen vékony szeletekre. A vizet forraljuk fel, tegyünk bele 3 evőkanál kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a 2 evőkanál citromlevet. A felszeletelt almákat egy rövid időre (max. 2 percre, de talán annyira sem kell) tegyük bele. Azután vegyük ki, szárítsuk le a most már hajlékony almaszeleteket egy szalvétán.
Hájas tésztából (kés éle vastagságúra sodort), 5 cm csíkokat vágunk, amelyre fedéssel tesszük a párolt almaszeleteket úgy, hogy egy kicsit feljebb legyenek a tészta szélénél. 4 evőkanál kristálycukrot, és az őrölt fahéjat keverjük össze és ezzel szórjuk meg.
Célszerű felhajtani a tészta alsó szélét (mert így az alma leve nem folyik ki a tepsibe), de a végén hagyni kell 2 cm részt alma nélkül, mert ez lesz a lezáró rész. Felgöngyölítjük és a lezáró részt kicsit nedves kézzel oda nyomjuk. Ha nem akar a tepsiben megállni, akkor fogpiszkálóval átszúrjuk, (vagy muffinsütőben) egész világosra sütjük meg.
Vendégvárónak is tálalhatjuk kicsit porcukorral megszórva, ha már kihűlt.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Túrós, habos sütemény
- Túrós habos sütemény
- Recept: Tóthné Erzsike
-
- Hozzávalók:
- 50 dkg túró,
- 450 ml tejfel,
- 10 dkg szobahőmérsékletű RAMA,
- 8 egész tojás,
- 7 evőkanál liszt,
- 7 evőkanál kristálycukor,
- 1 citrom reszelt héja.
-
- A tészta megkenéséhez baracklekvár, és a tetejére 2 csomag tejszín ízű habpor és 2x1.5 deci hideg tej, és 2 csomag habfixálóval elkészített hab kerül.
-
- Elkészítése: A magas falú tepsit vajjal kikenem (nem kell lisztezni). A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- A hozzávalókat a felírás sorrendjében keverem össze, amíg egynemű nem lesz. Tehetünk bele mazsolát vagy kisebb darabokra vágott, lecsepegtetett konzerv gyümölcsöt, mert bármelyikkel nagyon finom.
- Betesszük sülni, a 180 fokon előmelegített sütőbe, és tűpróbával ellenőrizzük az elkészültét. Átlagos sütőben 45-50 perc alatt elkészül. A sülés közben a tészta megemelkedik. Majd ha kivesszük a sütőből, kissé összeesik. Ha kihűlt baracklekvárral gazdagon megkenjük. A habport a hideg tejjel gépi habverővel felverjük, és amikor a kívánt keménységű habot kaptuk, a habfixálót is bele tesszük és azzal még 1 percig kell verni. Ezt 2-szer kell megismételni, és a kapott habot a lekvár tetejére kenjük. Hűtőben 1 órát pihentetjük és máris tálalható.
-
- Megjegyzés: A tejszínhabot azért kell 2-szer külön felverni, mert a megduzzadt hab alsó rétegét csak így tudja a habverő jól megmozgatni.
-
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Orosz teasütemény
- Orosz teasütemény
- Recept: Tóthné Erzsike
-
- Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg kristálycukor,
- 12 dkg puha RAMA,
- 25 dkg liszt,
- 2 tojás,
- ½ csomag sütőpor.
-
- Hozzávalók a krémhez:
- 15 dkg darált dió,
- 15 dkg kristálycukor,
- ½ dl víz,
- ½ csomag vaníliás cukor,
- 6 dkg mazsola (de el is hagyható),
- 5 dkg puha RAMA,
- 1 teás kanál fahéj.
-
- Elkészítése:
- Először a krémet célszerű elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek!
- A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, amelyet a nagyon vékonyra kinyújtunk, és pogácsa szaggatóval kis korongokat szaggatunk.
- A korongokra mokkás kanállal adagolva kis golyókat teszünk a krémből, és végül a maradék tésztából kis pántokat csinálunk a golyók tetejére.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon 12 perc alatt világosra sütjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Diós korong
Diós korong
Recept: Tóthné Erzsike
Hozzávalók:
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
8 evőkanál ásványvíz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál étkezési keményítő
fél teáskanál sütőpor
A krémhez:
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2,5 dl víz
5 dkg liszt
rumaroma
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
félbevágott dió
Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Amikor összeállt, két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsi hátulját megkenjük vajjal, vastagabbra nyújtjuk rajta a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Minden lappal így járunk el. Megcsináljuk a krémet. A cukrot lassú tűzön karamellizálni kezdjük, mikor felolvadt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, amikor már forró, a maradék vizet a liszttel simára kavarjuk, és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válni, majd levesszük a tűzről és rumaromát keverünk bele. A kihűtött lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakán át is állhat. Egy pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejére csorgatunk egy kicsit, majd egy fél diószemet ragasztunk bele. Ha nem szeretnénk kiszaggatni a tésztát, hogy ne maradjon fölösleg, akkor fel is kockázhatjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filléres, habos, diós
- Filléres habos diós szelet
- Recept: Tóthné Erzsike
-
- Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 tasak sütőpor
- 2,5 dl szénsavas ásványvíz
- 15 dkg liszt
- 10 evőkanál gyümölcslé, vagy kávé (ízlés szerinti, belocsoláshoz)
- A krémhez:
- 3 dl habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg apróra vágott dió
-
Elkészítése:
A cukrot az ásványvízbe keverjük. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük és a cukros vízhez adjuk, jól kikavarjuk. 22 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, 160 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A megsült tésztát még melegen tálcára borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla. Mikor kihűlt villával megszurkáljuk a tésztát és belocsoljuk. A habot felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tetejére simítjuk. A dióval és a narancshéjjal megszórjuk, hűtőbe tesszük, majd kínáljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Boci-kocka
- Boci kocka
- Recept: Tóthné Erzsike
- Hozzávalók:
- 4 tojás,
- 11 evőkanál kr. cukor (kb. 22 dkg),
- 15 dkg RAMA sütőmargarin,
- 1 cs sütőpor, 2 ek. kakaópor,
- 15 evőkanál (kb. 30dkg) finomliszt,
- 15 evőkanál tej.
- Forma kikenéséhez: Rama sütőmargarin, finomliszt
- A túró keverékéhez:
- 50 dkg tehéntúró,
- 4 ek. búzadara,
- 1 tojás,
- 20 dkg kr. cukor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 1 citrom, vagy narancs reszelt héja.
- 1., a tojások sárgáját egy tálban, a cukorral, habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, max. fokozaton 2-3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) margarint, azután a sütőporral és kakaóval összeforgatott lisztet, végül a tejet adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
- 2., Egy közepes nagyságú (30x30) tepsit margarinnal kikenünk, belisztezzük, és a tésztát belesimítjuk. Én sütőpapírral is megcsináltam már!
- 3., A túrót a búzadarával, a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük. Nedves kézzel kb. 20 gombócot formálunk belőle, és szépen elosztva a tepsiben levő tésztára rakjuk, ami természetesen belesüllyed, és sütés után, amikor kihűlt, a vágásfelülete tarka lesz, mint a boci. Ha nagyon siettem, akkor teás kanállal adagoltam a túrókeveréket a tésztára.
- 4., Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 fok, légkeverős sütőben 170 fok) kb 30 percig sütjük.
- A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval vagy cukormázzal is bevonhatjuk, úgy finomabb!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rizsfelfújt
- Rizsfelfújt
- Hozzávalók:
- 30 dkg rizs (kétszer megmosva)
- 7.5 dl tej + 1.5 dl víz = 9 dl
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 púpozott evőkanál kristálycukor
- Ezeket összekeverem és felforralom. Amikor felforrt, leveszem a tűzről, és hagyom megduzzadni, amíg kihűl.
- 5 tojást szétválasztok: a sárgájához 3 púpozott evőkanál kristálycukrot,
- a fehérjéhez 9 csepp citromlevet teszek
- A rizs, amikor kihűlt, belekeverem a cukorral kikevert sárgáját, majd a citromlével felvert fehérje kemény habját (vigyázva, hogy ne törjön össze a tojáshab).
- Egy tepsit hideg vajjal (vagy olajjal) kikenünk, és zsemlyemorzsával meghintjük. Ebbe terítjük el az összekevert masszát, és 200 fokon 40 perc alatt aranysárgára megsütjük. Porcukorral és/vagy baracklekvárral tálaljuk.
- Tipp: A tojáshabból 2 evőkanálnyit meghagyunk, és azonos mennyiségű baracklekvárral összekeverve sütés előtt a rizs tetejére kenjük, és ha így sütjük meg, akkor mutatósabb és ízletesebb lesz.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Túrófánk
Túrófánk
Hozzávalók
- 0,25 túró
- 0,25 rétesliszt vagy (0,20 sima liszt + 0,05 búzadara)
- 2 egész tojás
- 2 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor (kb: 13 gr)
- só,
- vaníliacukor
- Elkészítés
- Az alapanyagokat jól összekeverjük, majd 10 perc pihentetés után, kanál segítségével formázzuk meg, majd bő olajba szaggassuk ki és süssük aranysárgára. Szalvétára vagy papír törlőkendőre tegyük, hogy a fölösleges olajat felszívja.
- Tálalásnál szórjuk meg vaníliás porcukorral, és ne felejtsünk el hozzáadni, bármilyen lekvárt.
- Javaslom, vizes kávéskanállal szaggassátok a forró olajba. Én sem hittem, hogy nem fröcsög, de működik, és nem ragad a kanálra.
-
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bécsi Linzer
- Bécsi linzer
- Hozzávalók:
- Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg RAMA, 6 tojás sárgája, 8 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, ha nagyon hideg a RAMA, akkor általában szükséges az összegyúráshoz egy kicsi tej vagy tejföl.
- Töltelék: 6 tojás fehérje, 42 dkg porcukor, 2 evőkanál víz, egy csipet só.
- A tésztát összegyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, és mindegyiket tepsi nagyságura kinyújtjuk, és egyenként világosra sütjük. Az egyiket még melegen 5x5-ös kockákra felvágjuk, mert most még nem törik.
- Közben a tölteléket vízgőz felett kemény habbá verjük és az egyben hagyott lapra egyenletesen elkenjük, majd a kockákat rárakjuk. 1-2 órai hűtőben való pihentetés után a kockák mentén felvágjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk és tálalható.
- Tipp: Mielőtt a habot felkenjük, lehet az alsó lapot rummal megkenni és/vagy lekvárral vékonyan. A habot színezhetjük gyümölcslével a víz helyett, így még jobban mutat.
- :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::