Vegyes IV. (Barátok küldték)
..............................................................................................
Kókuszhercegnő
Készítette: egy nagyon kedves barátnőm.
Az egyik tésztalapot belehelyezzük a tepsibe, rásimítjuk a kókuszkrémet, és rátesszük a másik tésztalapot. Ezt megsütjük.
Közben elkészítjük a vanília krémet:
tojás sárgákat, a cukrot, a lisztet, a pudingot alaposan elkeverjük, és sűrűsödésig főzzük, lehűtjük, majd hozzá adjuk a vajat és a vanília aromát.
Ha kihűlt a tészta, rásimítjuk a krémet, a tetejére csokimázt, vagy reszelt csokit teszünk.
....................................................................................
Stefániaszelet sajttal
Készítette: egy nagyon kedves barátnőm.
A szokásos módon elkészítjük a fasírt-masszát. Kb. 60-70 cm-es folpakra - 1 cm vastagon ráterítjük a húst, ráreszeljük a sajtot. A hús végénél, egymást átfedve lerakjuk a bacon szalonnát, majd a fólia segítségével feltekerjük, mint a bejglit. A sütőpapírt kiolajozzuk, beletesszük a tekercset, alufóliával lefedjük, 30-40 perc után ezt levesszük és pirosra sütjük.
................................................................................
Baconba göngyölt csirkemell
Sütőtökös túrótorta, tészta nélkül
Készítette: Szabóné Julika
Hozzávalók a túrókrémhez:
A sütőtök krémhez:
A szószhoz:
Elkészítés:
A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, hozzákeverjük a mákot. Aki nem szereti, kihagyhatja belőle.
A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat hozzákeverjük a langyosra hűlt sütőtökhöz.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük. A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni. Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig amíg elérünk a széléig.
Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva. 170 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.
A szósz hozzávalóit összekeverjük.
Kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, még 7 percre visszatesszük a sütőbe.
Amikor lehűlt, lekapcsoljuk a forma oldalát és szeleteljük.
.........................................................................
Burgonyás, tekert muffin
Készítette: Szabóné Julika
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dk liszt
25dk főtt burgonya áttörve
25dk ráma margarin
1 ek só
1dl tej
5dk élesztő pici cukorral tejben megfuttatva.
3 tojás sárgája
1 egész tojás a tészta megkenéséhez
10 dk reszelt sajt a tetejére.
Tetszés szerint magvak a szóráshoz. Én lenmag, olajtökmaggal szórtam meg. Ez ki is hagyható.
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk és hagyjuk megkelni duplájára. Mikor megkelt átgyúrjuk, és 3 felé vágjuk a tésztát. Kigyújtjuk 20x30cm téglalappá és megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Feltekerjük, és 12 felé vágjuk és papírral bélelt muffin-sütőbe tesszük. Hagyjuk megkelni és megkenjük felvert tojással megszórjuk sajttal és magvakkal. 180C fokon sütjük. Nagyon finom puha ízletes finomság.
Saját találmány és recept. Csak nagy adagot készítettem belőle, lett még 2 tepsi pogácsa. Nagyon finom foszlós, mint a csiga. Krémes a tejföltől és a sajttól.
........................................................................
Aranygaluska-torta
Készítette: Szabóné Julika
Az élesztőt kicsi tejben pici cukorral megfuttatjuk és a többi anyaggal együtt kidagasztjuk. Hagyjuk kelni, hogy duplájára nőjön.
Hintéshez:
20 dkg darált dió 10 dkg cukor és 1 teás-kanál fahéj.
Mikor megkelt átgyúrjuk, és kinyújtjuk ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk 2 cm-es átmérőjű pogácsa szaggatóval. A kis korongokat megkenjük olvasztott margarinnal és ízesített darált dióba forgatjuk.
Kivajazunk egy torta-formát, vagy egy hőálló edényt és ebbe egymásmellé rakjuk a dióba forgatott korongokat. Mikor 2 sort lerakunk, hagyjuk ismét, hogy megkeljen a tésztánk.Sütés 180 C fokon 20 percig, majd további 20 perc 150 C fokon. Ha nagyon gyorsan sül, megég a dió a tetején.
Díszítés: Őszibarack-szeletek, szőlő-szemek. A tetejére olvasztott csokoládé (10dk csoki 2 ek étolaj ezt megolvasztani gőz fölött).
..................................................................................
Fürjtojással töltött vagdalt
Recept: Szokolyi István
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús (lapocka)
Fűszerek ízlés szerint (só, bors, fokhagyma,stb)
Tojás 3 db
Zsemle
Főtt fürjtojás
Morzsa a forgatáshoz
Olaj
Almatorta
..................................................................................
Pudingos gyümölcstorta
Készítette: Vidnerné Paplanos Ica
Hozzávalók:
1 db gyümölcstorta piskóta
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 evőkanál cukor
A tetejére:
Gyümölcs
1 csomag színtelen gyümölcskocsonya
2 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
A pudingot felfőzzük és langyosra hűtjük, majd a tésztára kenjük.
A hűtőbe tesszük, amíg a puding megdermed.
Rárakjuk a gyümölcsöket. A zselatint 3 dl vízben 2 evőkanál cukorral, kis lángon, állandó kevergetés mellett feloldjuk, kicsit lehűtjük. Amikor kezd kocsonyásodni, a gyümölcsök tetejére öntjük.
Tejszínhabbal kínáljuk.
.................................................................................
Házi kifli
Az élesztőt kevés, cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, amiben a sót elkevertük, majd a tejjel összeállítjuk és dagasztás közben - apránként - belecsurgatjuk az olvasztott vajat. Ettől lesz foszlós.
A tésztát kettéosztjuk, egyenként vékonyra elnyújtjuk "+" alakban négyfelé vágjuk, és úgy formázzuk, hogy a külső szélénél tekerjük fel - befelé. Összesen 8 db lesz belőle. Csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik. A tetejét tojással megkenjük. Kb. 180-200 fokon sütjük. A sütő aljába egy lábasba tegyünk vizet.
.................................................................
Mákos Guba
A hozzávalókat összegyúrtam, és bonbon formázóval bonbonokat formáztam. Ha nincs bonbonformázó, kézzel is meglehet formázni. Utána 15dk ét-csokit és 3ek olajat vízgőz fölött megolvasztottam és a bonbonokat a csokiba mártogattam. A bonbonokba fogpiszkálót szúrtam és így mártogattam a csokiba. Hideg helyre kell tenni és másnap fogyasztható. Nagyon finom lett. Saját recept.
...................................................................