ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

 

Főzelékek

  • Tartalom:
  • Zöldbabfőzelék, birkapörkölttel
  •  Spenót, sült csirkecombbal
  •  Paradicsomszósz, s.csirkével, burg.-val
  •  Kelkáposzta főzelék, sült kolbásszal
  •  Zöldbab főzelék, fasírttal
  •  Zöldbab főzelék, sült csirkecombbal
  •  Zöldborsó főzelék
  •  Krumpli főzelék
  •  Kelkáposzta főzelék
  •  Céklafőzelék
  •  Zöldbabfőzelék pörkölttel
  •  Mexikói főzelék
  • Cukkini főzelék

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zöldbabfőzelék, birkapörkölttel

96.._.._zoldbab_foz._birka_p..jpg

 

  • Zöldbab főzelék sárgarépával és birkapörkölttel
  •  
  • 60 dkg zöldbab, darabolva
  • 20 dkg sárgarépa, tisztítva, karikára vágva
  • 1 fehér paprika, darabolva
  • 3 gerezd fokhagyma, törve
  • 1 csomag zöldség zöld, aprítva
  • Fél kis pohár tejföl
  • 1 és fél evőkanál liszt
  • 1 kis kanál törött paprika
  • Kevés olaj
  •  Só, bors, 2 evőkanál ecet
  •  
  • A sárgarépát kevés olajon, pici vízzel félpuhára pároljuk, rátesszük a zöldbabot, a darabolt paprikát, fokhagymát és együtt, kevés vízben megfőzzük.
  • Fűszerezzük, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, majd a törött paprikát adjuk hozzá. Belekeverjük a tejfölt és annyi vizet öntünk rá, hogy főzelék sűrűségű legyen.
  • Egy két kanál ecettel ízesíthetjük. Megszórjuk a zöldségzölddel.
  •  
  • A képen birkapörköltet láthattok. Recept nincs hozzá, mert kaptuk. A vejem a bogrács-mester.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Spenót, sült csirkecombbal

spenot_fozelek.jpg

  • Spenót főzelék:
  • 2 zacskó fagyasztott spenót
  • 3 zsemle
  • 8 dl tej
  • Egy kis fej fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • Kevés olaj, só, bors
  • A lisztet kissé megfuttatom az olajon, hozzáadom a préselt fokhagymát, beleteszem a felengedett spenótot, tejjel felengedem. Hozzáadom a tejben beáztatott, kicsavart és összemorzsolt zsemléket. Fűszerezem. Ha kívánja, lehet még tejjel hígítani.
  • Sült csirkecomb:
  • A combokat sózom, borsozom, meghintem fokhagymaporral.  Ha van idő, egy-két órát hideg helyen így pácolom. Majd a tepsibe minden comb alá vágok egy kis szalonnadarabot. Fél, vagy egy deciliter fehér bort öntök alá. Fóliával letakarom és puhára párolom. Majd fólia nélkül pirosra sütöm.                      

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Paradicsomszósz, s.csirkével, burgonyával

par_szosz._fott_burg..jpg

Paradicsomszósz, sült csirkecombbal

500 mg paradicsompüré Passata di Pomodoro [P…y-ből]

2 púpos evőkanál liszt

2 evőkanál zsír

3 evőkanál cukor vagy édesítő

A lisztet a zsíron egy kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsomot. Jól összekeverjük, és szükség szerint kevés vízzel hígítjuk.                                   

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kelkáposzta főzelék, sült kolbásszal

kelk.s.kolb_1.jpg

 

  • Kelkáposzta főzelék, sült kolbásszal
  • Hozzávalók:
  • 1 kg kelkáposzta, megmosva, feldarabolva
  • 40 dkg burgonya, kockára vágva
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 5 dkg liszt
  • Fűszerek:
  • Kömény (egész), majoránna
  • Só, pirospaprika
  • A káposztát feltesszük főni. Vizet öntünk alá. Nem túl sokat, mert össze fog esni. Beletesszük a burgonyát és puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Ha minden puha, berántjuk.
  • Rántás:
  • Először a lisztet olajban kissé megpirítjuk (azért ezzel kezdünk, mert ez pirul a legtovább), beletesszük a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, a vége felé tesszük bele a fokhagymát, ezt is átforgatjuk a tűzön, de csak rövid ideig, majd levesszük a tűzről és akkor adjuk hozzá a piros, törött paprikát, vigyázva, mert ez gyorsan megéghet.
  • Majd belekeverjük a főzelékbe. Ha a főzelék levét soknak találjuk, előzőleg vegyünk le belőle, nehogy levesünk legyen. Ha szükséges a léből később is adhatunk hozzá.
  • Feltétként debreceni kolbászt adunk hozzá: karikára vágjuk, és kevés zsiradékon megsütjük. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zöldbab főzelék, fasírttal

z.ba._fasirt_fenyero.jpg

 

  • 1 kg zöldbab
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Paprika, paradicsom (ha van)
  • 1-2 kis pohár tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt,
  • Kevés pirospaprika
  • Só, bors, olaj, ecet. 
  • A mirelit zöldbabot, kevés zsiradékon, kevés vízzel megpároljuk, sózzuk, beletesszük az apróra vágott paprikát, paradicsomot, fokhagymát, amikor megpuhult megszórjuk liszttel, pirospaprikával. Jól összekeverjük, felöntjük hidegvízzel, összefőzzük. A tejfölt kevés főzőlével összekeverjük, és úgy adjuk hozzá a főzelékhez, zöldségzöldet is dobhatunk rá, fűszerezzük. Javíthatunk még az ízén egy-két evőkanál ecet hozzáadásával.
  • A fasírt:
  • 500 g sertés darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 db zsemle, vagy ugyanannyi kenyér
  • Fűszerek: só, bors, pirospaprika
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • Olajon megpároljuk az apró vágott vöröshagymát.
  • Ha kicsit kihűlt, akkor hozzáadjuk a darált húshoz, rátesszük a tört fokhagymát, ráütjük a tojásokat, rámorzsoljuk a vízbe, vagy tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlét, vagy kenyeret.
  • Fűszerezzük és alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kevés zsemlemorzsával segíthetünk rajta.
  • Vizes kézzel – nem túl nagy - golyókat készítünk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Végül – nem túl forró – olajban kisütjük.                                  

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zöldbab főzelék

 

zb.foz.scomb_j..jpg

 

  • Hozzávalók:
  •  Fél kilogramm zöldbab,
  • 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt, pici pirospaprika,
  • Só, olaj, ecet
  • Csirkecomb, hozzá fűszerek
  • A hagymát összevágom, olajon megpárolom, ráteszem a zöldbabot, tört fokhagymát, piros paprikát. Felöntöm vízzel. Megsózom és puhára főzöm.
  • Ha puha, csak akkor teszem hozzá az ecetet (1-2 kanállal). Majd a lisztet belekeverem a tejfölbe és behabarom a zöldbabot. Még egy kicsit összeforralom.
  • A csirkét megsózom, a tepsibe olajat öntök, beleteszem a combokat. Puhára párolom. Fólia nélkül egy kicsit hosszabb ideig tart, de közben elpárolog a víz, és zamatosabb lesz.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zöldborsó főzelék

 

zoldborsofozelek_v.j..jpg

 

  • 1 kg zöldborsó
  • ½ liter tej
  • 1 cs. zöldségzöld
  • 2-3 evőkanál liszt
  • pici cukor, vagy édesítő
  • só, bors, olaj
  • A zöldborsót kevés olaj, és kevés víz hozzáadásával elkezdjük párolni (fedővel letakarjuk.)
  • Közben fűszerezzük, édesítjük, hozzáadjuk az aprított zöldségzöldet.
  • Amikor megpuhult, már nem sok víz van alatta, meghintjük a liszttel, összekeverjük, és több lépésben felengedjük a tejjel. Nem biztos, hogy az összes tejre szükség lesz. Ezután még néhány percig forraljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Krumpli főzelék, sertés pörkölttel

 

  • krumplifoz.s.porkolttel_j.jpg

 

  • Krumpli-főzelék

    1 kg krumpli
    2-3 evőkanál liszt
    Olaj,
    1 kispohár tejföl
    Só, bors pirospaprika
    2-3 babérlevél, ecet

    A krumplit kockára vágjuk és nem túl bő vízbe tesszük, sóval, borssal, babérlevéllel, majd nem túl puhára főzzük.
    A lisztet az olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és belekeverünk egy kávéskanálnyi pirospaprikát, kevés (kb. 1 dl) hideg vízzel csomómentesre keverjük. Beletesszük a tejfölt, jól elkeverjük, egy kicsit még visszatesszük a tűzre, majd a krumpliról merünk rá egy-két merőkanál forró levet, simára keverjük és hozzáadjuk a krumplihoz.
    Az egészet összeforraljuk, utóízesítjük, 1-2 evőkanál ecetet adunk hozzá (ízlés szerint).
  • Sertés-pörkölt
  • 1 kg sertés lapocka
  • ½ kg húsos csont
  • 10 dkg szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • ½ fej fokhagyma
  • 2-3 cm-es darab gyömbér
  • 1-1  paprika, paradicsom
  • Fűszerek: pirospaprika, só, őrölt kömény, őrölt bors
  • A kockára vágott kisütött szalonnára – és a még hozzáadott pár evőkanál olajra - dobjuk, az apró kockára vágott vöröshagymát és puhára pároljuk, rövid ideig pároljuk a tört fokhagymával, majd a tűzről lehúzva (ne égessük meg a paprikát, mert attól keserűvé válik), adjuk hozzá az őrölt piros paprikát.
  • Rátesszük a kockára vágott húst és húsos csontot, kevés vizet öntünk alá. Most jöhet bele az apróra vágott paprika, paradicsom, és a hámozott, lereszelt gyömbér. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje (később még pótolhatjuk, ha szükséges). Puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Kóstolgatjuk.

                                 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kelkáposzta főzelék

 

kelk.foz._papr._2..jpg

 

  • Hozzávalók:
  • 1 kg kelkáposzta, megmosva, feldarabolva
  • 40 dkg burgonya, kockára vágva
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 5 dkg liszt
  • Fűszerek:
  • Kömény (egész), majoránna
  • Só, pirospaprika
  • A káposztát feltesszük főni. Vizet öntünk alá. Nem túl sokat, mert össze fog esni. Beletesszük a burgonyát és puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Ha minden puha, berántjuk.
  • Rántás:
  • Először a lisztet olajban kissé megpirítjuk (azért ezzel kezdünk, mert ez pirul a legtovább), beletesszük a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, a vége felé tesszük bele a fokhagymát, ezt is átforgatjuk a tűzön, de csak rövid ideig, majd levesszük a tűzről és akkor adjuk hozzá a piros, törött paprikát, vigyázva, mert ez gyorsan megéghet.
  • Majd belekeverjük a főzelékbe. Ha a főzelék levét soknak találjuk, előzőleg vegyünk le belőle, nehogy levesünk legyen. Ha szükséges a léből később is adhatunk hozzá.
  • Pörkölttel, vagy sült-hússal tálaljuk, de magában is igen finom.                          

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Céklafőzelék:

 

ceklafozelek_2.jpg

 

  • 1 kilogramm cékla,
  • 1 kis pohár tejföl,
  • 2 evőkanál liszt,
  • Só, őrölt kömény és koriander
  • Pici cukor, fél citrom leve
  • A céklát meghámozzuk, apró kockára vágjuk, kevés vajon, vagy olajon kissé megpirítjuk. Kicsi vízzel puhára pároljuk, közben fűszerezzük. Amikor megpuhul, vagy elpárologtatjuk a főzőlevet, vagy leöntjük róla. 2-3 evőkanál liszttel megszórjuk és vízzel, vagy a főzőlével felengedjük, összeforraljuk, hozzátesszük a tejfölt, ha szükséges még ízesítjük.
  • Tálalhatjuk: bundás kenyérrel, tükörtojással.

                             

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Zöldbabfőzelék pörkölttel:

zoldbabfozelek.jpg

 

  • Hozzávalók
  • főzelékhez:
  • Fél kilogramm zöldbab,
  • 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt, pici pirospaprika,
  •  Só, olaj, ecet
  • Hozzávalók a pörkölthöz:
  • Fél kg főzőkolbász vagy debreceni
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 fej zöldpaprika,
  • 1 db paradicsom
  • Őrölt paprika
  • A hagymát összevágom, olajon megpárolom, ráteszem a zöldbabot, tört fokhagymát, piros paprikát. Felöntöm vízzel. Megsózom és puhára főzöm.     
  • Ha puha, csak akkor teszem hozzá az ecetet (1-2 kanállal). Majd a lisztet belekeverem a tejfölbe és behabarom a zöldbabot. Még egy kicsit összeforralom.
  • Pörköltalapot készítek:       
  • 1 vöröshagyma kevés zsiradékon megpirítva,
  • 1 zöldpaprika és 1 paradicsom beleaprítva.
  • A fentieket puhára párolom, kevés tört paprikával megszórom, beledobom a kolbászkarikákat, és az egészet jól összeforralom. Ha szükséges, kevés vizet adok hozzá.                           

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::                

Mexikói főzelék:

 

mexikoi_fozelek...jpg

 

  • Hozzávalók:
  • 1 kg mexikói zöldségkeverék
  • 1 paprika, 1 paradicsom
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • Só, bors, kevés olaj
  • A paprikát és a paradicsomot összekockázzuk, beletesszük a zsiradékba, egy kicsit elősütjük, majd beleborítjuk a még fagyos állapotban lévő zöldségkeveréket, puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, kevés vizet öntünk rá, nehogy híg legyen. Majd egy a kis pohár tejfölt jól összekeverjük és ráöntjük a főzelékre. Egy kicsit átforraljuk, és már tálalhatjuk is.                                        

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 Cukkini főzelék:

 

cukkini_fozelek.jpg

 

  • 1 db cukkíni (70 dkg)
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zöldségzöld
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • Olaj, só, bors, pirospaprika, ecet
  • Az apró kockára vágott vöröshagymát, kevés zsiradékon megsütjük, rádobjuk az összetört fokhagymát, kevés pirospaprikát. Ezután mehet rá a kockára vágott cukkíni, amit nagyon kevés vízzel puhára párolunk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel és az apróra vágott zöldség zölddel, jól összekeverjük, felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű főzelékünk legyen. Hozzáadjuk a simára kevert tejfölt. Egy evőkanál ecettel még finomabbá tehetjük.        

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 


 

 

 




 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 132
Heti: 172
Havi: 1 452
Össz.: 810 165

Látogatottság növelés
Oldal: Főzelékek I.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »