Aprósütemények I.
- Tartalom:
- Epres muffin
- Turbó-zserbó
- Almafánk
- 1. Lekváros kifli
- 2. Londoni szelet
- 3. Sportszelet
- 4. Linzerkarika
- 5. Diós kekszkorongok
- 6. Zserbó
- 7. Meggyes piskóta
- 8. Zabpelyhes muffin
- 9. Forgácsfánk
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Epres muffin

Recept: Zsuzsamama
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1,25 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 bögre felkockázott eper
- 15-20 deka nutella
Elkészítése:
A muffinsütőt béleljük ki papírral. Az epret kockázzuk fel.
A cukrot a tojásokkal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet, végül az epret.
Kezdjük megtölteni a papírkapszlikat: egy kanál tészta, egy kanál nutella, a tetejére ismét egy kanál tészta kerül. Fontos, hogy a formák háromnegyedéig érjen a tészta teteje. Előmelegített sütőben, 25 percig, tűpróbáig sütjük.
.........................................................
Turbó-zserbó

Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- Hozzávalók:
- Fél kilogramm liszt,
- 25 dkg vaj,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 egész tojás,
- 4 dkg élesztő, egy kis kanál szódabikarbóna, pici só.
- A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, és a többi hozzávalót, majd laza tésztává gyúrjuk.
- 4 cipóba osztjuk. 15 percig pihentetjük. Tepsi nagyságúra kinyújtjuk (35 x 30 cm.)
Az első lapot vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, majd baracklekvárral megkenjük, erre rászórjuk a diótöltelék egyharmadát, a darabos dió egyharmadát. Ugyanígy járunk el a többi lappal is.
Amikor az utolsó lapot ráborítjuk a tetejére, villával megszurkáljuk, és egy óra hosszat hagyjuk kelni. Jól előmelegített sütőben, lassú tűznél sütjük, körülbelül 30 percig. (tűpróba!)
Ha kihűlt, a tetejét csokival bevonjuk.
Töltelék:
20 dkg cukor,
- 50 dkg darált dió,
- 3 csomag vaníliás cukor,
Két üveg sárgabarack lekvár
- 15 dkg dióbél kissé összevágva
- Kevés rum
- A töltelékhez összekeverjük a darált diót a cukorral. Egy másik tálban beáztatjuk a darabos diót az egy evőkanál cukorral elkevert rumba.
- A tetejére:
2 tábla étcsokoládét 8 dkg vajjal, gőz fölött felmelegítünk, amíg teljesen egyneművé válik, nagyon kevés tejszínt öntünk bele (így nem fog töredezni a csokimáz)
Néhány perc hűtés után, ráöntjük a tészta tetejére.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Almafánk

Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- 1 kg alma
- 2,5 bögre liszt (35 dkg)
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor, 1 van. cukor
- 1 csomag sütőpor
- olaj
- porcukor
- lekvár
- fahéj
- Az almákat mossuk, hámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A levét gyengén kicsavarjuk.
- Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, és fokozatosan a sütőporral elkevert lisztet.
- Összedolgozzuk, és egy kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk.
- A tészta ne legyen túl nagy, mert sütés közben tovább nő. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba. Pár perc alatt pirosra, ropogósra sütjük mindkét oldalát, majd papírtörlőre szedjük.
- Tálaláshoz bármilyen lekvárt és fahéjas porcukrot adunk.
-
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Lekváros kifli

Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- Lekváros kifli
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 2 dl joghurt
- 5 dkg élesztő
- 8 dkg vaj
- 15 dkg túró,
- 1 tojás,
- 2 evőkanál cukor, vaníliás cukor
-
- A vajat és a túrót a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Ezután kerül bele fél tojás (úgy tudjuk elfelezni, ha egy tálkában kissé összekeverjük, és kanállal kétfelé osztjuk), a felfuttatott élesztő, és a joghurtból annyi, hogy könnyű tésztát kapjunk.
- Miután jól összedolgoztuk, fél órát, meleg helyen duplájára kelesztjük. Két cipóba vesszük. Külön-külön nyújtjuk el, háromszögekre vágjuk, lekvárt teszünk bele és kifli formára feltekerjük. Tepsibe rakjuk, a tojás másik felével megkenjük a tetejét, és szép világos barnára sütjük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Londoni szelet

Recept: Zsuzsamama főzőoldala
Tészta:
- 4 tojássárgája
- 35 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
Tetejére:
- sárgabarack lekvár
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 1 vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy kisebb tepsit (20x30) kibélelünk vele. Sárgabarack lekvárral megkenjük. A tojások fehérjéből félkemény habot verünk, ezután apránként hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, hozzátesszük a darált diót, és a vaníliás cukrot, majd a habot rásimítjuk a lekvárral megkent tésztára. Mehet az egész a 180C-ra előmelegített sütőbe kb.25-30 percre.
[Aki még nem csinált ilyet, figyeljen, hogy a felvert habhoz apránként adja hozzá a porcukrot, mert, ha mindjárt az elején teszi hozzá, akkor órákon keresztül verheti, mindhiába!]
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Sportszelet

Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
Hozzávalók:
- 25 dkg darált keksz, vagy babapiskóta
- 8 dk cukor,
- 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg szobahőmérsékletű margarin
- Kevés tej,
- Kevés rumaroma
- A fenti anyagokat jól összegyúrom és egy peremes tálcába, tepsibe, vagy jénaiba belenyomkodom.
- 10 dk étcsokoládét 5 dkg margarinnal és 1-2 kanál tejszínnel felolvasztok, majd a kekszes alapra öntöm. Másnap tálalom.
- Fogyasztás előtt ajánlatos fél órával korábban kivenni a hűtőből, mert így lágyabban lesz mennyei csemege.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Linzerkarika

Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
Linzerkarika
45 dkg liszt,
30 dkg vaj, vagy margarin (hidegen)
15 dkg porcukor,
3 tojás sárgája
1 vaniliás cukor,
1 citrom és egy narancs héja reszelve
1 sütőpor, pici só
1 evőkanál tejföl (csak, ha kell) + 20 dkg darabos dió – a tetejére
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Ezutát vékonyra kinyújtjuk és kerek formára szaggatjuk. A korongok felének a közepére kis lyukat vágunk.
A korongokra baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezzük a lyukas formákat. Tojásfehérjével megkenjük, darabos dióval megszórjuk.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Diós kekszkorongok

Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
- Moszkauer recept alapján: Szabadon
Hozzávalók
Tésztához
10 dkg, dió
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg vaj
5 ek tejszín
4 dkg Xukor
3 dkg liszt
- Csokoládé-bevonathoz: 10 dkg étcsokládé, 3 dkg vaj
- A diót durvára törjük. A sárgabarackot apró kockákra vágjuk.
- Egy lábasban a vajat, a tejszínt és a Xukrot összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a diót, a barackot és a lisztet.
- Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi kupacokat halmozunk a tésztából, jó távol egymástól. Majd a halmokat a kanál hátuljával kör alakúvá lapogatjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk 10-15 percre.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak aztán vesszük ki.
- Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és a csokit.
- A kihűlt korongok alját megkenjük csokival és a csokis oldalával felfelé tányérra helyezzük.
- :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Zserbó

- Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
- Gerbeaud legenda:
- Gerbeaud Emil, mint csokoládé-készítő mester, honosította meg Magyarországon a macskanyelvet és a konyakos meggyet. Mindezen felül, vajas, párizsi és különleges krémeket, több mint százféle teasüteményt, csemegecukorkákat készített.
- A mindenki által ismert és talán a magyar háziasszonyok kedvenc süteménye, a Gerbeaud szelet is alapítónk nevéhez fűződik. Az eredeti receptje alapján készült sütemény, élesztős tésztalapokból áll, melyet sárgabaracklekvárral, porcukorral és darált dióval töltünk, tetejére pedig csokoládémáz kerül.
-
- Hozzávalók:
Fél kilogramm liszt,
25 dkg margarin,
3 evőkanál cukor,
2 egész tojás,
3 dkg élesztő, egy kis kanál szódabikarbóna, pici só.
Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatjuk, és a fenti anyagokkal összegyúrjuk.
4 cipóba osztjuk. 15 percig pihentetjük. Tepsi nagyságúra kinyújtjuk (35 x 30 cm.)
Az első lapot vajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, majd baracklekvárral megkenjük, erre rászórjuk a diótöltelék egyharmadát. Ugyanígy járunk el a többi lappal is.
Amikor az utolsó lapot ráborítjuk a tetejére, villával megszurkáljuk, és egy óra hosszat hagyjuk kelni. Jól előmelegített sütőben, lassú tűznél sütjük, körülbelül 30 percig. (tűpróba!)
Ha kihűlt, a tetejét csokival bevonjuk.
Töltelék:
15-20 dkg cukor, 40-50 dkg darált dió, 3 csomag vaníliás cukor,
Egy-másfél üveg sárgabarack lekvár.
2 tábla étcsokoládét 8 dkg vajjal, gőz fölött felmelegítem, amíg teljesen egyneművé válik, nagyon kevés tejszínt öntök bele (így nem fog töredezni a csokimáz)
Néhány perc hűtés után, ráöntöm a tészta tetejére.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Meggyes piskóta

Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
22 dk vaj, vagy margarin,
22 dkg porcukor
6 tojás
27 dkg liszt,
1,5 csomag sütőpor
A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és közben mindegyikkel simára keverjük. Ezután a sütőporral elkevert lisztet adagoljuk hozzá, szakaszonként és közben kb. fél deciliter vízzel is hígítjuk. Végül a tojásfehérje habot keverjük bele, óvatosan. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére kimagozott meggyet teszünk.
Közepes tűznél sütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Zabpelyhes muffin

Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
- 15 dkg vaj
- 30 dkg zabpehely
15 dkg gyümölcscukor/édesítő vegyesen,
2 kávés kanál gyömbér,
2 kávés kanál koriander (őrölt)
Kevés fahéj, vaníliás cukor
10 dkg durvára tört dió
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt szilva (aprítva)
2 tojás
4 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
-
- Megolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a zabpelyhet, a fűszereket. Levesszük a tűzről és kihűtjük. Hozzákeverjük a sütőpor/szódabikarbónával elkevert lisztet, a cukorral habosra kevert tojásokat. A muffin-sütőt kibéleljük a papírral és belekanalazzuk a masszát. Szeletelt mandulával díszítjük. Forró sütőben sütjük, amíg a teteje kissé piros lesz.
- Rost és édesítő tartalma miatt gyomor- és cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Friss gyümölccsel is lehet az aszalványokat helyettesíteni. Szerintem, azzal még finomabb.
- ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Forgácsfánk:

Recept:
Zsuzsamama főzőoldala
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
3 dkg vaj,
7 dkg vaníliás-cukor,
½ dl tejföl,
2 db. Tojássárgája
½ dkg élesztő,
Kevés só.
2 cl rum
Zsír, vagy olaj
15 dkg baracklekvár
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a fél dekagramm élesztőt, kevés cukros tejben feloldva, kevés sót, kávéskanál cukrot, evőkanál tejfelt és egy kevés rumot.
Összegyúrjuk, cipóba formáljuk és félóráig hideg helyen pihentetjük.
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, ciframetélővel hosszú csíkokat vágunk belőle, amiből a képen látható kis masnikat formázunk. A megforrósított zsiradékba a tésztát belerakjuk (egyszerre nem sokat) és szép világos barnára sütjük.
Papírtörlőre kiszedjük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Külön csészében lekvárt adunk hozzá.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 204
Tegnapi: 153
Heti: 1 027
Havi: 3 195
Össz.: 876 937
Látogatottság növelés
Oldal: Aprósütemények I.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2025 - zsuzsannamama.hupont.hu
Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat