ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ- ÉS BARÁTOKTÓL KAPOTT ÉTELEK KÉPPEL ÉS ÉRTHETŐ RECEPTLEÍRÁSSAL!

 Levesek I

  • Tartalom:
  • 1. Grízgaluska leves
  • 2. Cukkíni leves 2.
  • 3. Meggyleves
  • 4. Almaleves
  • 5. Gyümölcsleves 2.
  • 6. Hideg gyümölcsleves
  • 7. Karfiol leves
  • 8. Becsinált leves
  • 9. Csirkeláb leves
  • 10. Szilvaleves
  • 11. Búzaleves
  • 12. Sárgarépás gazpacho

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Grízgaluska leves

--g--g--grizgal_lev.2.jpg

 

 

           Grízgaluska

  • 2 egész tojáshoz kevés sót és egy evőkanál olajat adunk, majd villával, vagy kézi habverővel jól felverünk, hozzáadunk annyi búzadarát, hogy tejföl sűrűségű legyen, vagy egy kevéssel lágyabb. (Legtöbbször egy tojáshoz 5 csapott evőkanál búzadarát szoktak adni.)
  • Összekeverjük 1-2 órát hűvös helyen, letakarva pihentetjük. Majd kanállal a forrásban lévő levesbe, vagy forró sós vízbe szaggatjuk.
  • 10-15 percig, lassú tűzön főzzük. Majd letakarva még 10-15 percig hagyjuk a forró vízben.
  • Zöldség, vagy húslevessel tálaljuk.
  • Zöldségleves
  • Sárgarépa, zöldség, hosszúkás darabokra vágva
  • Vöröshagyma, fokhagyma, tisztítva, egészben
  • Paradicsom, paprika, nagyobb darabokban
  • 2-3 darab szárított gomba
  • 20-25 dkg cukkíni, darabolva
  • Zöldségzöld (aprítva)
  • Só, egész bors
  • 1-2 evőkanál olíva olajba kevert 1-2 késhegynyi kurkuma
  • A hozzávalókat feltesszük főni, ízesítjük. Amikor minden megfőtt, akkor mehet bele a zöldségzöld és a kurkumás olaj, hogy szép színe legyen a levesnek.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

2. Cukkíni leves 2.

--c--c--cukk._lev.60_cimke.jpg

  • Cukkini leves 2.
  • Hozzávalók:
  • db közepes, sárga cukkini, felkockázva
  • répa, zöldség, tisztítva, felkarikázva
  • paprika, paradicsom, darabolva
  • 1 erőspaprika, apróra vágva
  • vöröshagyma, kockára vágva
  • gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 csomó zöldségzöld, apróra vágva
  • 1 szál lestyán-levél egészben, vagy aprítva
  • Fűszerek: só, őrölt kömény, kurkuma
  • Olaj, kifli, vagy zsemle a levesbetéthez.
  • A vöröshagymát, az olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a darabolt zöldségeket (a cukkini kivételével), fokhagymát. Egy evőkanál lisztet szórunk rá, ezzel jól átkeverjük, rászórjuk a kiskanál kurkumát.
  • Felengedjük vízzel, fűszerezzük. Félpuhára főzzük, ezután tesszük hozzá a cukkinit a zöldségzöldet és a lestyánt.
  • Puhára főzzük.
  • Pirított zsemlekockával tálalunk, amit csak a fogyasztáskor adunk hozzá, hogy ropogós maradjon.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

3. Meggyleves

meggyleves10_cimke.jpg

 

  • Meggyleves
  • (Tej, tejszín, tejföl nélkül)
  • 1 kg meggy
  • 1,5 liter víz
  • 1 vanília puding (főzős)
  • 1 vaníliás cukor, pici só
  • 1 citrom, szeletelve az egész
  • Kevés cukor, vagy édesítő 
  • A puding kivételével a hozzávalókat feltesszük a gázra. Forrástól számított 5 percig forraljuk.
  • Ekkor hozzáadjuk, a kevés vízzel simára kevert pudingot. Ezzel is forraljuk pár percig.

Hidegen fogyasztjuk.

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 4. Almaleves

a..lmaleves_cimke.jpg

 

  • 60 dkg alma, felkockázva
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj, pici só, pici szerecsendió
  • 2-3 evőkanál cukor, vagy nyírfa-cukor
  • 1 cs. főzős pudingpor (ez most eperízű volt)
  • 1 citrom leve
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín 
  • Az almákat meghámozhatjuk, és kockára vágjuk. (Én nem szoktam az alma héját levágni, csak akkor, ha hibás.)
  • Meglocsoljuk citromlével, vízzel felengedjük, hozzáadjuk a fűszereket, ízesítőket, és puhára főzzük.
  • Hozzáadjuk a tejfölt és a pudingot, amit kevés vízzel és a tejszínnel csomómentesre kevertünk.
  • Egyet forralunk rajta.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 5. Gyümölcsleves 2.

gyumolcsleves_v.cimke.jpg

  • Gyümölcsleves 2.
  • 2 alma, kockára vágva
  • 1 citrom, hámozva kockára vágva
  • 1 üveg magozott meggy
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 pudingpor (főzhető)
  • Nyírfacukor, vagy cukor, pici só.
  • 1 narancs, cikkekre szedve
  • 2 dl tejszín, kevés édesítővel habbá verve 

Az almát és a citromot kevés vízben és a meggybefőtt levével feltesszük főni. Amikor megpuhult (nem túl puhára), beleöntjük a meggyet. Azzal is forraljuk kicsit, beletesszük a tejfölt, a pudingot, ízesítjük, és jól összeforraljuk. Hagyjuk kihűlni.

Tejszínhabbal és narancs-szeletekkel tálaljuk.

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

6. Hideg gyümölcsleves

hideg_gyumolcsleves_v.jpg

 

Hideg gyümölcs-leves
Hozzávalók:

Összesen: 45 dkg ribizli, meggy, málna, eper, őszibarack, sárgabarack, alma stb., illetve, ami a kamrában található. Bármilyen gyümölcs-kombináció (fagyasztott és befőtt is) jó.

A gyümölcsöket kimagozzuk, daraboljuk, egy tálba tesszük, lehűtjük, két-három kanál cukrot, vagy édesítőt adunk hozzá, narancsitalt öntünk rá, majd 3-4 dl tejszínből könnyű habot készítünk és ráöntjük a gyümölcsre.

Ha tilos tejterméket használnunk, akkor a gyümölcs egy részét össze-turmixszoljuk, és azzal sürítjük.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

7. Karfiol leves

karfiol_leves.jpg


Hozzávalók:
5 dkg szalonna
4 db csirke szárny,
fél kilogramm karfiol,
1-1 szál zöldség és répa
1-1 paprika, paradicsom,
Vöröshagyma, fokhagyma
1 pohár tejföl
Fűszerek: só, bors, köménymag, zöldségzöld
A szalonna kockákat megpirítom, ráteszem az apróra vágott vöröshagymát, ezzel is pirítom, majd rádobom a darabokra vágott zöldségeket és a húst. Ezzel még párolom egy kicsit, majd felengedem vízzel, fűszerezem, és félpuhára főzöm. Ekkor teszem bele a rózsáira tördelt karfiolt és készre főzöm. Egyet forralom még a tejföllel.                                 
       

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::  

 8. Becsinált leves

 

becsinaltlev.jpg

 

Hozzávalók:
Egy fél csirke, vagy fél kg apróra vágott hús,
1-2 szál sárgarépa, fehérrépa
1 vöröshagyma
15 dk zöldborsó
zöldségzöld
2 dl tejföl
Só, őrölt bors

Olajon, vagy vajon megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, majd beledobom a húsdarabokat, kicsit ezzel is párolom. Hozzáadom a zöldségeket, (a zöldborsót és a zöldségzöldet akkor adom hozzá, amikor a többi belevaló már kissé megpuhult).
Egy evőkanál liszttel meghintem, megkeverem és feleresztem vízzel. Puhára főzöm, a végén belekeverem a tejfölt.
Grízgaluskával, vagy csipetkével, esetleg apró száraz tésztával egytálételként is megállja a helyét.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 9.Csirkeláb leves

 

csirkelab_leves.jpg


 
Fő erénye nem az árában van, hanem abban, hogy támogatja ízületeinket.

Hozzávalók:
fél kilogramm csirkeláb,
1-2 zöldség, répa,
1-2 paprika, paradicsom,
vöröshagyma, fokhagyma,
fűszerek
Elkészítés: főzés. A végén 1-2 evőkanálnyi olíva olajat adtam hozzá.
Ne csodálkozz, ha a maradékból másnapra finom kocsonya lesz.

                           
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

10. Szilva leves.

 

szilvalev..jpg

 

Hozzávalók 50 dkg szilva,
cukor, fűszerek (szegfűszeg, fahéj, vaníliás cukor), ízlés szerint,
2 dl tejszín, vagy tejföl
1 evőkanál liszt, vagy pudingpor,
citrom leve, és reszelt héja.

A kimagozott, negyedekbe vágott szilvát feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Forrástól számított 5-6 percig főzzük, közben beletesszük a fűszereket, citrom levét és reszelt héját. A tejszínben simára keverjük a pudingport, és behabarjuk a levest.

 Hidegen fogyasztjuk.

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

11. Búzaleves

 

buzalev..jpg

 

20 dkg bio tönkölybúza
1 db sárgarépa
1 db zöldség
1 paprika
1 paradicsom
1 kis darab cukkíni
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csomó zöldségzöld
2-3 evőkanál gyömbér, reszelve
olaj
Fűszerek: só, szójaszósz

A búzát – amit előző este beáztattunk – leszűrjük, és sós vízben feltesszük főni. Nekem 30-40 perc alatt főtt meg. Persze ne várjuk tőle, hogy olyan puha legyen, mint a tészta. Amikor már nagy része kipattogott a forró vízben, akkor már késznek mondható.

A zöldségeket kockára vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, répát, zöldséget, ezzel is pároljuk egy keveset. Felengedjük vízzel és félpuhára főzzük, ekkor beletehetjük a cukkínit, tovább főzzük,  és fűszerezünk.

Amikor minden puha, hozzáadjuk a megfőzött búzát. 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

12. Sárgarépás gazpacho

 Spanyol zöldségleves

sarg.rep.ga.jpg

 

Spanyol zöldségleves
4 nagyobb sárgarépa
1 uborka
4 paradicsom, (5-6 db is lehet)
1 vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál olívaolaj,
1-2 evőkanál almaecet,
 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér,
Fél csokor petrezselyemzöld
Egy csipet majoránna,
Só, bors, őrölt és egész koriander

A répát, paradicsomot, uborkát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A répát megfőzzük, majd a feldarabolt uborkával, paradicsommal, és hagymával együtt turmixszoljuk le. Öntsük egy tálba. Adjuk hozzá az olajat, a fűszereket. Annyi hideg vizet öntsünk bele, hogy sűrű leves állagú legyen. Végül belekeverjük a szétmorzsolt kenyeret. (El is maradhat.) Zöldség- zölddel, koriander maggal díszítjük. Lehűtjük, és hidegen tálaljuk. Ízlésnek megfelelően változtathatók az összetevők.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 154
Tegnapi: 297
Heti: 154
Havi: 4 265
Össz.: 452 606

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek I.
ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »