Levesek I
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Grízgaluska leves
Grízgaluska
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Cukkíni leves 2.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Meggyleves
Hidegen fogyasztjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Almaleves
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Gyümölcsleves 2.
Az almát és a citromot kevés vízben és a meggybefőtt levével feltesszük főni. Amikor megpuhult (nem túl puhára), beleöntjük a meggyet. Azzal is forraljuk kicsit, beletesszük a tejfölt, a pudingot, ízesítjük, és jól összeforraljuk. Hagyjuk kihűlni.
Tejszínhabbal és narancs-szeletekkel tálaljuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Hideg gyümölcsleves
Hideg gyümölcs-leves
Hozzávalók:
Összesen: 45 dkg ribizli, meggy, málna, eper, őszibarack, sárgabarack, alma stb., illetve, ami a kamrában található. Bármilyen gyümölcs-kombináció (fagyasztott és befőtt is) jó.
A gyümölcsöket kimagozzuk, daraboljuk, egy tálba tesszük, lehűtjük, két-három kanál cukrot, vagy édesítőt adunk hozzá, narancsitalt öntünk rá, majd 3-4 dl tejszínből könnyű habot készítünk és ráöntjük a gyümölcsre.
Ha tilos tejterméket használnunk, akkor a gyümölcs egy részét össze-turmixszoljuk, és azzal sürítjük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Karfiol leves
Hozzávalók:
5 dkg szalonna
4 db csirke szárny,
fél kilogramm karfiol,
1-1 szál zöldség és répa
1-1 paprika, paradicsom,
Vöröshagyma, fokhagyma
1 pohár tejföl
Fűszerek: só, bors, köménymag, zöldségzöld
A szalonna kockákat megpirítom, ráteszem az apróra vágott vöröshagymát, ezzel is pirítom, majd rádobom a darabokra vágott zöldségeket és a húst. Ezzel még párolom egy kicsit, majd felengedem vízzel, fűszerezem, és félpuhára főzöm. Ekkor teszem bele a rózsáira tördelt karfiolt és készre főzöm. Egyet forralom még a tejföllel.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Becsinált leves
Hozzávalók:
Egy fél csirke, vagy fél kg apróra vágott hús,
1-2 szál sárgarépa, fehérrépa
1 vöröshagyma
15 dk zöldborsó
zöldségzöld
2 dl tejföl
Só, őrölt bors
Olajon, vagy vajon megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, majd beledobom a húsdarabokat, kicsit ezzel is párolom. Hozzáadom a zöldségeket, (a zöldborsót és a zöldségzöldet akkor adom hozzá, amikor a többi belevaló már kissé megpuhult).
Egy evőkanál liszttel meghintem, megkeverem és feleresztem vízzel. Puhára főzöm, a végén belekeverem a tejfölt.
Grízgaluskával, vagy csipetkével, esetleg apró száraz tésztával egytálételként is megállja a helyét.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9.Csirkeláb leves
Fő erénye nem az árában van, hanem abban, hogy támogatja ízületeinket.
Hozzávalók:
fél kilogramm csirkeláb,
1-2 zöldség, répa,
1-2 paprika, paradicsom,
vöröshagyma, fokhagyma,
fűszerek
Elkészítés: főzés. A végén 1-2 evőkanálnyi olíva olajat adtam hozzá.
Ne csodálkozz, ha a maradékból másnapra finom kocsonya lesz.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10. Szilva leves.
Hozzávalók 50 dkg szilva,
cukor, fűszerek (szegfűszeg, fahéj, vaníliás cukor), ízlés szerint,
2 dl tejszín, vagy tejföl
1 evőkanál liszt, vagy pudingpor,
citrom leve, és reszelt héja.
A kimagozott, negyedekbe vágott szilvát feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Forrástól számított 5-6 percig főzzük, közben beletesszük a fűszereket, citrom levét és reszelt héját. A tejszínben simára keverjük a pudingport, és behabarjuk a levest.
Hidegen fogyasztjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
11. Búzaleves
20 dkg bio tönkölybúza
1 db sárgarépa
1 db zöldség
1 paprika
1 paradicsom
1 kis darab cukkíni
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csomó zöldségzöld
2-3 evőkanál gyömbér, reszelve
olaj
Fűszerek: só, szójaszósz
A búzát – amit előző este beáztattunk – leszűrjük, és sós vízben feltesszük főni. Nekem 30-40 perc alatt főtt meg. Persze ne várjuk tőle, hogy olyan puha legyen, mint a tészta. Amikor már nagy része kipattogott a forró vízben, akkor már késznek mondható.
A zöldségeket kockára vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, répát, zöldséget, ezzel is pároljuk egy keveset. Felengedjük vízzel és félpuhára főzzük, ekkor beletehetjük a cukkínit, tovább főzzük, és fűszerezünk.
Amikor minden puha, hozzáadjuk a megfőzött búzát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
12. Sárgarépás gazpacho
Spanyol zöldségleves
Spanyol zöldségleves
4 nagyobb sárgarépa
1 uborka
4 paradicsom, (5-6 db is lehet)
1 vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál olívaolaj,
1-2 evőkanál almaecet,
12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér,
Fél csokor petrezselyemzöld
Egy csipet majoránna,
Só, bors, őrölt és egész koriander
A répát, paradicsomot, uborkát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A répát megfőzzük, majd a feldarabolt uborkával, paradicsommal, és hagymával együtt turmixszoljuk le. Öntsük egy tálba. Adjuk hozzá az olajat, a fűszereket. Annyi hideg vizet öntsünk bele, hogy sűrű leves állagú legyen. Végül belekeverjük a szétmorzsolt kenyeret. (El is maradhat.) Zöldség- zölddel, koriander maggal díszítjük. Lehűtjük, és hidegen tálaljuk. Ízlésnek megfelelően változtathatók az összetevők.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::