Kozári Judit főzte III.
_______________________________________
Sajtfondue
Recept: Kozári Judit
Fontos: Szobahőmérsékletű sajtokat használjunk! Azonos fajtákból készítsük. Például ementáli típusú sajthoz ne tegyünk penészes érlelésűt. Ha penészes sajtból készítjük, a penészt vágjuk le.
A sajtokat reszeljük le, vagy vágjuk apró kockákra. Az edényt kezdés előtt, belülről dörzsöljük be fokhagymával, majd öntsük bele a bort.
Több adagban tegyük a sajtot az edénybe. Alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel, folyamatosan kevergessük, de ne forraljuk. (Ellenkező esetben gumiszerű lesz.)
Tipp: Az olvadó sajtba belekeverhetünk egy kis darabka vajat vagy kevés tejszínt. Vízzel sose hígítsuk
Mit mártogassunk? Fantáziánkra van bízva.
Lehet: pirított kenyércsíkok, kifli-karikák. Sárgarépa, cukkini, karalábé, csíkokra vágva, gombafejek, kelbimbó, sonka, főtt csirkemell, virsli, stb.
.............................................................................