Kacsacomb és -háj sütése
Tartalom:
1. Sült kacsacomb lilakáposztával
2. Kacsaháj sütése
3. Konfitálás, vagy lassú sütés
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Sült kacsacomb lilakáposztával
4 db kacsacomb
Fél dl száraz fehér bor
1 kávéskanál méz
Só, bors
A kacscombokat mosás, tisztítás után bedörzsöljük sok sóval, majd meghintjük borssal, fokhagymaporral.
Tepsibe tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, majd letakarjuk alufóliával és a forró sütőbe tesszük sülni. Egy óra elteltével vegyük le a fóliát, kenjük meg a mézes borral és közepesen forró sütőben süssük tovább.
Időnként forgassuk meg, és mindig kenjük be a mézes borral, hogy mindenütt ropogósra süljön.
Párolt lila káposzta
1 kg lilakáposzta
3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
Ecet, só, cukor
A vöröshagymát aprítsd fel, és az olajon dinszteld meg. A káposztát vékonyan gyaluld le, és keverd a hagymához. Sózd meg, majd 20-30 perc alatt dinszteld puhára. Amikor megpárolódott, cukorral és ecettel ízesítsd, és hagyd kihűlni. Egy almát is lehet belekockázni.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Kacsaháj sütése
Egy kilogramm hájat megtisztítok, és apró kockára vágom. Kevés vízzel felteszem főzni. Amikor a töpörtyű jól összesült, akkor kevés tejjel tovább pirítom. 2-3 evőkanál, egyenként hozzáadva, mert, ha sok a tej, akkor hamar kiszaladhat a zsír. (Most nem volt itthon tej, ezért kevés tejszínnel helyettesítettem.)
A töpörtyűt kis üvegbe teszem, és annyi zsírt öntök rá, hogy ellepje.
Fogyasztás előtt kiolvasztom, de hidegen is nagyon finom.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Konfitálás, vagy lassú sütés:
Régi eljárás, csak a kifejezés trendi.
A szép piros zsírosbödönök mélyén megbújó hússzeletek sokunk gyermekkorát megízesítették. Nem beszélve azokról a mennyei kacsa- és libamájakról, amelyeket konfitálva készítette a nagyanyám (csak azzal nem volt tisztában, hogy ilyen fránya neve van).
Éppen ezekért az extra ízekért, a hús és a máj utánozhatatlan állaga miatt marad fent és lett újra igen népszerű ez az eljárás.
Hozzávalók: (4 főre):
4 db kacsacomb, 1-2 dl víz, vagy húsleves, só bors, fokhagymappor.
A kacsát a sütés előtt egy nappal bedörzsöljük a fűszerekkel. Hagyjuk a hűtőben pihenni (nylon zacskóba, szorosan bekötve). Majd a sütés előtt a fűszereket gyengéden leöblítjük, hideg vízzel.
Ezután egy magasabb falú tepsibe tesszük, felöntjük annyi vízze, és a felolvasztott kacsazsírral, hogy a húst ellepje.
100 fokra előmelegített sütőben 3 óra alatt sül meg.
Ezután átraktam egy másik tepsibe, begyújtottam a sütő grillezőjét, és a bőrös részüknél kicsit megpirítottam.
Köretnek párolt káposztát, főtt, vagy tört burgonyát adhatunk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::