Pogácsák és társai III.
Tartalom:
Leveles, kolbászos pogácsa
Sajtos rúd (szalalkálival)
_________________________________________________________
Leveles, kolbászos ropogós
Recept: Zsuzsamama
A lisztben elkeverjük a sót, hozzá adjuk a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a maradék tejjel, tojással, olajjal tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A túrót, tojást, kolbászt a vajjal, sóval krémes állagúvá keverjük, 4 felé osztjuk.
A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, egyenként lekenjük a túrós krémmel és egymásra helyezzük. A legfelső lapot nem kell megkenni a krémmel. Egy nyújtófa segítségével 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 20 percet még pihentetjük.
A tetejét felvert tojással lekenjük, és megszórjuk sajttal, szezámmaggal. Egy éles késsel feldaraboljuk.
190 – 200 fokra melegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben pirosra sütjük 25-30 perc alatt.
.................................................................
Sajtos rúd (szalalkálival)
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
A száraz anyagokat összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, a két tojás sárgáját, a tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, miközben összegyúrjuk. Jól formálható, nem kemény tésztát fogunk kapni. Ha szükséges, még egy kevés tejfölt adhatunk hozzá.
A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük tojás fehérjével (ebbe is tehetünk egy kicsi piros paprikát), megszórjuk a paprikás reszelt sajttal. Másfél centiméteres csíkokra vágjuk.
Sütőpapírral bélel tepsi rakjuk és 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük.
..................................................................................