ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

 

Vegyes V-1. (Magdolna Anna Ujcz-tól)

  • Tartalom:
  • Krumplis pite
  • Krumplifőzelék, cukkinivel, z.borsóval
  • Almás, tökös, mákos
  • Gombás, csirkés tészta
    Omlós linzervirágok
  • Cukkini palacsinta
  • Daratorta
  • Salátafőzelék
  • Csalamádé
  • Vödrös, bedobálós
  • Fűszeres szilva
  • Vágott savanyúság
  • Kisvödrös savanyúság
  • Bögrés, túrós, meggyes
  • Sárgabarack-lekvár
  • Svéd húsos káposzta

---------------------------------------------------------------------

Krumplis pite

341.._.krumplis_pite.jpg

 

 

Recept: Magdolna Anna Ujcz

Még a nagymamámtól tanultam és nagyon finom!

Hozzávalók:

5-6 szem burgonya,

Tésztához:

Sűrű palacsinta tészta ! liszt, tej, tojás olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye) 

Elkészítése:

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli-szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval.

 Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma.

A lisztből, tejből, tojásból palacsinta-tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta). Olajat is öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira.

Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától. Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra vágott burgonya kockákkal, ….. és, még ami megmozgatja a fantáziánkat.

 Amikor kisült, azonnal tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és a burgonyás felével felfele helyezzük tányérra. Nagyon finom enyhén sózott tejföllel megkenve.

..........................................................................

Krumplifőzelék, cukkinivel, z.borsóval

337._..krumplileves_zoldborsoval.jpg

Recept: Magdolna Anna Ujcz

  • Hozzávalók:
  • 1/2. kg, krumpli  
  • 1 db közepes cukkini, vagy spárgatök,
  • 1/4 zacskó zöldborsó,
  • 1 db közepes vöröshagyma,
  • só, 2 db babérlevél , és aki szereti petrezselyem .
  •  
  • A habaráshoz:
  • 1-2 kanál liszt,
  • 1 ek tejföl, kicsi tej, és kevés olaj  

A krumplit ,és az apróra összevágott hagymát, babérlevelet felteszem főni a hagyományos módon, mikor félig megfőtt, hozzáteszem a cukkinit, és a végén a borsót, természetesen az elején ízesítem. Amikor megfőtt, behabarom.

Pár percig főzöm, hogy a liszt íze elfőjön.

Bármilyen feltéttel fogyasztható.

Utóirat: az unokáim csak így eszik meg a cukkinit, és a tököt, de bevált mert szeretik !!

..................................................................

Almás, tökös, mákos

336._.._tokos_makos_almas.jpg

Recept: Magdolna Anna Ujcz

  • Hozzávalók:
  • 10dkg liszt  
  • 10dkg cukor
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg darált mák  
  • 2 db nagyobb alma, vagy 3-4 db kisebb  
  • 10-20 dkg sütőtök  
  • 1 db tojás  
  • 1 cs. sütőpor 

Elkészítése:

Az almát és a tököt lereszeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon, 30 percig sütjük / tűpróba / hagyjuk kihűlni, és fogyasztható.

....................................................................................

Gombás, csirkés tészta

332.._gombas_csirkes_teszta....jpg

Készítette: Magdolna Anna Ujcz 

  • Hozzávalók:
  • 1 db csirkemell
  • 1 db cukkini  
  • 3-4 tenyérnyi laskagomba, de lehet bármilyen  
  • 1 fej hagyma,
  • 1 kápia, vagy pritamin paprika
  • 1 evőkanál mustár
  • só ,bors,
  • 1 cs. masni-tészta
  •  

Elkészítése:

A húst vékony csíkokra vágom és kevés olajon fehéredésig pirítom, a cukkinit legyalulom, a gombát vékony csíkokra tépem, a hagymát felaprítom, a paprikát csíkokra vágom. Mikor kész a hús, kiszedem egy tányérra és a maradék olajhoz adok egy keveset, és megfonnyasztom benne a hagymát, ráteszem a gombát, a paprikát, és utoljára a cukkinit, mert az puhul meg leghamarabb, amikor félig kész visszateszem bele a húst és a fűszereket, valamint a mustárt. Készre főzöm, és a tésztával tálalom.

.................................................................................

Omlós linzervirágok

329._omlos_linzer.jpg

Omlós linzervirágok./ NAGYMAMÁM RECEPTJE /

Recept: Magdolna Anna Ujcz

Hozzávalók:

A tésztához:

75 dkg liszt
25 dkg zsír
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 db tojássárgája
1 db citrom lereszelt héja,
2 evőkanál tejföl 
kevés tej
Valamit:
lekvár a kenéshez, 10dkg csoki bevonó.
 

ELKÉSZÍTÉS:

Elkészítés: A lisztet és a sütőport átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Belereszeljük a citromhéját, s belekeverjük a zsírt és a tojás sárgákat. Kevés tejjel jól gyúrható masszává alakítjuk. Gyúródeszkán jól átgyúrjuk, felhasználásig hűtőbe tesszük!

Kis pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és linzerformával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és megsütjük.

Miután kihűltek megkenjük őket lekvárral, kettesével összeragasztjuk. Konyharuhával letakarva, fénytől védett helyen tároljuk.

 .................................................................................................

Cukkini palacsinta

323.._cukkini_pogacsa_....jpg

Recept: Magdolna Anna Ujcz

Ez a nyár legfinomabb étele, ne hagyd ki!  Ma egy olyan palacsinta receptjét hoztam el nektek, amely káprázatosan ízletes. Nálunk a kedvenc nyári étel lett! Most pedig lássuk milyen hozzávalókra lesz szükségünk az elkészítéséhez.

 

  • Hozzávalók:
  • 3 db cukkini,
  • 1 sárgarépa,
  • 1 db lilahagyma,
  • 1 gerezd foghagyma,
  • egy kis reszelt sajt ,
  • 1 tojás,
  • 3 evőkanál zabkorpa,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  •  2 evőkanál natúr joghurt,
  • só, őrölt fekete bors. 

Elkészítés:

Mossuk meg cukkinit, vágjuk le a végeit és reszeljük le a répával együtt ,tegyük egy tálba a hagymával,és megsózzuk, majd 10 percre félrerakjuk.

A sótól levet fog engedni, amit 10 perc után kinyomkodunk.  Összekeverjük a fűszerekkel, és a többi hozzávalóval, majd hagyjuk állni pár percet. Adjuk hozzá a zabkorpát, majd ismét kavarjuk össze. Egy kisebb tálban verjük fel a tojást a joghurttal, öntsük a zöldséges keverékhez és kavarjuk össze (ha túl vizes lesz, akkor keverhetünk hozzá lisztet). Melegítsünk olajat, formázzuk meg a masszát,  és süssük meg benne a palacsinták mindkét oldalát. Melegen tálaljuk fokhagymás tejföllel. Jó étvágyat!

-----------------------------------------------

Daratorta

318._daratorta.jpg

 

  • Készítette: Magdolna Anna Ujcz
  • (egyszerű, gyors és fonom sütemény)
  • Hozzávalók:
  • Tészta:
  • 20 dkg liszt,
  • 6 dkg zsír,
  • 8 dkg cukor,
  • 1 egész tojás,
  • 1/2 cs. sütőpor,
  • kevés tej ,
  • lekvár a kenéshez .
  •  
  • Massza:
  • 4 db tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 8 dkg búzadara,
  • 5 dkg dió, vagy mák,
  •  

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük , tetejét megkenjük lekvárral, és majd erre jön az elkészített massza. 

Massza:

A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, a darát, és a mákot, vagy a diót hozzákeverjük, és a végén hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, ezt a masszát rácsorgatjuk a lekvárral megkent tésztára, Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tűpróba tiszta marad.

.....................................................................................

Salátafőzelék

316.._salatafozelek.jpg

 

Salátafőzelék, ahogy én készítem:

Recept: Magdolna Anna Ujcz 

  • Hozzávaló:
  • 4-5 szem burgonya
  • 1 fej saláta, vagy fél fej jégsaláta,
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd foghagyma,
  • kis csokor petrezselyem, és kapor,
  • só, bors,
  • egy kis kanál vaj, vagy margarin,
  • kevés citromlé
  •  
  • Habaráshoz:
  • 1-2 ek liszt,
  • 2 dl tejföl, ha kell kis tej
  •  

Elkészítése:

A krumplit megpucolom, apró kockákra vágom, a hagymát felaprítom, a foghagymát is, és felteszem főni. Sózom, fűszerezem, és puhára főzöm, hozzáadom az apró darabokra tépett, vagy vágott salátát, kaprot, petrezselymet, citromlevet, és 10 perc alatt készre főzöm.

Behabarom, beleteszem a vajat, és egyszer felforralom. Feltétként bundázott párizsit, fasírozottat, vagy tükörtojást adok hozzá. 

..................................................................................

Csalamádé

314.._csalamade.jpg

  

Recept: Magdolna Anna Ujcz

  • 4,5 kg. összevágott hozzávaló, ki mit szeret beletenni.
  • 30 dkg cukor,
  • 7 dkg só,
  • 2 dl 20 %-os ecet,
  • 2 kávéskanál borkén por, 

Víz nélkül összekeverem, egy napig állni hagyom, közben többször átkeverem utána kis vödörbe, vagy üvegekbe töltöm, és mehet a kamra polcára.

.........................................................................................

Vödrös, bedobálós

305.._.._vodros_dobalos.jpg

Recept: Magdolna Anna Ujcz

HOZZÁVALÓK:
Egy 15-20 literes műanyag vödörhöz:
5 l víz
6 dl 10 %-os ecet
50 dkg cukor
25 dkg (nem jódozott!!!) só
1,5 dkg Nátrium-benzoát
2 dkg borkénpor
torma, kapor, babérlevél
egész bors, borókabogyó
mustármag, koriander
Valamint: uborka, almapaprika, TV paprika, zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma, stb.


ELKÉSZÍTÉS:

A borkénport és a Nátrium benzoátot kevés vízben feloldjuk, majd a többi vízhez adjuk, amit a vödörbe öntöttünk. Beletesszük a cukrot, a sót és a fűszereket.

A zöldségeket - ami bármi lehet: uborka, almapaprika, TV paprika kicsumázva, félbevágva, picike zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma stb. - alaposan megmossuk, átvizsgáljuk, hogy nem hibásak-e. Beledobáljuk a lébe az adott savanyítandó egyedeket, a tetejét tányérral zárjuk le, hogy a zöldségeket leszorítsuk a lébe. A vödör tetejét lezárjuk.

A vödör tartalmát folyamatosan lehet feltölteni, ahogyan teremnek a kertben a zöldségek, vagy ahogyan hozzájutunk egyéb beszerzési forrásból. Kb. 8 nap múlva lesz fogyasztható az eltett savanyúság.
Fontos, hogy kézzel-fémmel nem szabad belenyúlni a lébe, kizárólag műanyag kanállal/csipesszel! Érdemes az első napokban kevergetni, illetőleg ha beleteszünk egy újabb zöldség adagot, másnap/harmadnap át szoktam kavargatni.

......................................................................... 

Fűszeres szilva, vagy ecetes szilva

 

304._fuszeres_szilva.jpg

  

Tartósítószer nélkül

Recept: Magdolna Anna Ujcz

Említettem már, hogy semmiből nem teszek el egyszerre nagyobb mennyiséget.
Érett, de kemény szilvát javasolt üvegbe zárni.

Fűszeres szilva

Hozzávalók:
3 kg magva váló szilva,
1 kg piros ringló
4 db kicsi babérlevél
10 - 15 db szegfűszeg
3 cm-es fahéjrúd
14-20 db egész bors.

Felöntő-lé

1,5 l víz
3 -3,5 dl 10 %-os erjesztett ecet
30 -35 dkg cukor
10 dkg tengeri só ( konyhasó )

A szilvát megmostam: először egy nagy tálban az összeset megdörzsöltem, majd folyóvíz alatt átmostam és kimagoztam.
Az tisztára mosott üvegeket, szintén forró vízzel kiöblítettem. A megfelelő (új) kupakokat kifőztem.
Az üveg aljára egy babérlevelet tettem, a szilvákat az üvegekbe rendeztem és felöntöttem vízzel. Visszaöntöttem egy mérőedénybe, hogy tudjam mennyi felöntő-lére lesz szükségem.
Az így megmért vizet egy lábasba öntöttem, beletettem a cukrot, sót, ecetet, a fűszereket, és felforraltam.
A forró levet a szilvákra öntöttem, szinte csurig az üveget.
(A szilváknak át kell melegedni, így érdemes ezt a műveletet, akár többször megismételni.)
Rácsavartam a kupakot, amely alá celofánt, vagy fóliát teszek.
Fejtetőre állítottam pár percig, hogy lássam minden rendben, majd száraz dunsztba tettem. Itt hagytam kihűlni.
40 óra múlva még meleg volt, amikor kibontottam a fészket.
Megjegyzés

1) A tartósítószer-mentes befőzés nem tér el a tartósítószerestől csak a lényegi ponton: nincs benne tartósítószer
Ugyanúgy fontosak a tisztára mosott kellékek
(üveg, kupak, fólia, fazék, kanál, villa, minden, amit használunk)
fontos, hogy egészséges, friss gyümölccsel dolgozzunk.
2) Fontos, hogy megfelelő forróságú és idejű hőnek tegyük ki, hisz a hő csíraölő (kétszer forráztam, felforralás, száraz dunszt).
Ugyanúgy fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a kupak minőségét és , hogy jól záródjon .
3) Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket.
Ráhajtogatom, ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Plusz ráterítek egy takarót.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ez akár két nap is lehet.

........................................................................

Vágott savanyúság

295..._vagott_savanyusag.jpg

VÁGOTT SAVANYÚSÁG TÉLIRE :

Recept: Magdolna Anna Ujcz

HOZZÁVALÓK :
Mikor már lehet a piacon elálló zöldségeket kapni, akkor kezdem rakni a savanyúkat.
Ennél csak a megvásárolt darabokat írom le, mert ehhez nincs pontos listám:
-vettem 4 nagy fej káposztát-ezt én vágom össze;
-2 db szintén nagy fej karfiolt-ezt apró rózsáira szedem;
-kb. 2-3 kg hagymát-ezt szintén gyalulom;
-zöld paradicsomot-ez sacc egy fél szatyorkányi volt;
-uborkából 2-3 kg;
-és répát- ez is megy a gyalulóba.
Zöldpaprikát sosem teszek bele, mert senki nem szereti. De, aki szereti természetesen tegyen bele .
A sót kóstolás alapján teszem a zöldségekre, viszont több órát hagyom állni, hogy több saját leve legyen. A recept 5 literes üveghez való mennyiséghez szól
és ez az a fajta lé, amit hetekig el lehet tárolni, úgyhogy csinálok egyből 3 adagnyit belőle, és ami nem fogy el, azt eltárolom a következő
elrakásig-nálam erre nem is kell sokat várni!

FELÖNTŐLÉ :
Hozzávalók:

2,2 l víz;
8 dkg só;
40 dkg cukor;
2-3 dl 20 %-os ecet ,
6 babérlevél-ezt inkább úgy adagolom, hogy minden üvegbe kerüljön 1 levél;
1 tk. szemes bors;
1 tk egész kömény;
1 cs. mustármag;
1 tk koriandermag;
1 tk szegfűbors-
Ha összekevertem kóstolom , és utána ízesítek !!!!
A hozzávalókat felfőzöm, annyi eltéréssel, hogy erre a levet FORRÓN ÖNTÖM RÁ , ÉS TÖBBSZÖR ÁTKEVEREM ,HAGYOM HOGY ÖSSZEÉRJENEK AZ ÍZEK , ÉS UTÁNA KERÜL ÜVEGEKBE , VAGY KIS VÖDRÖKBE .
Készen, várva, hogy vigyem őket a helyükre:

............................................................................................

Kisvödrös savanyúság

294.._.._kisvodros_savanyusag.jpg

 

Kis vödrös, vagy üveges savanyúság
TARTÓSÍTÓ SZER NÉLKÜLI

A receptet továbbította: Magdolna Anna Ujcz

Ennek a receptje szintén szomszéd nénitől származik.
Ennél viszont semmin, semmit nem változtattam.
Ez így jó. Nagyon jó!
Nem annyira savanyú, inkább egy kicsit, nagyon kicsit édeskés.
A recept 5 literes üveghez való mennyiséghez szól
és ez az a fajta lé, amit hetekig el lehet tárolni,
úgyhogy csinálok egyből 3 adagnyit belőle, és ami nem fogy el, azt eltárolom a következő elrakásig. Nálam erre nem is kell sokat várni!

Az eltenni való zöldségekkel megtöltöm a vödröt, vödröket, vagy az üveget és a felöntőlével leforrázom a leírás szerint.

Felöntőlé hozzávalók:
2,2 l víz;
8 dkg só;
40 dkg cukor;
2-3 dl 20%-os ecet
6 babérlevél-ezt inkább úgy adagolom, hogy minden üvegbe kerüljön 1 levél;
1 tk szemes bors;
1 tk egész kömény;
1 cs. mustármag;
1 tk koriandermag;
1 tk szegfűbors-

Ha összekevertem kóstolom, és utána ízesítek !!!!
A hozzávalókat felfőzöm, és forrón ráöntöm a betöltött , vödrökre, üvegekre , és száraz dunsztban hagyom kihűlni !!

Csak mert a savanyúságokat egyébiránt üvegben szoktam elrakni (ez most egy - jól sikerült - próba volt csak).
és minden esetben (még a befőtteknél is) vizes, majd száraz dunszt zárja a befőzéseket!
És igen, nincs benne tartósítószer! Azért is kell dunsztolni!
Raktam üvegekbe is, dunsztolva, viszont kipróbáltam a kis vödrösökhöz is, ezekre CSAK RÁÖNTÖTTEM A FORRÓ LEVET , ÉS SZÁRAZ DUNSZTBA HAGYTAM KIHŰLNI !!
Már eltelt egy kis idő az eltevés óta és mindegyik
gyönyörűen mosolyog a polc tetején.

.............................................................................

Bögrés, túrós, meggyes

292._bogres_turos_meggyes.jpg

 

Bögrés túrós meggyes

Recept: Magdolna Anna Ujcz

Hozzávalók: (2-dl bögrét használunk a hozzávalók kiméréséhez)

  • 1 és ½ bögre cukor
  • 20 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3 bögre liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma  

A töltelékhez: 

  • 30 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 tojás
  • 50 dkg cseresznye, vagy meggy (befőtt)

Elkészítése:

A tojást, a vajat és a cukrot egy tálba tesszük, jól összekavarjuk. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és az aromát is. A tészta ragadós lesz, de ettől ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie. Két részre osztjuk, az egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A lecsöpögtetett meggyet, vagy cseresznyét rászórjuk. Megcsináljuk a tölteléket: a túrót, a cukorral, a tojással és az aromával összekavarjuk. A masszát rásimítjuk a meggyes rétegre, majd befedjük a tészta másik felével. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. Amikor készen van, a tepsiben hagyjuk kihülni, majd felszeleteljük, porcukorral megszórva fogyasztjuk.

................................................................

 Sárgabarack lekvár

290.._s._bar._lekvar.jpg

 

Sárgabarack lekvár:

Recept: Magdolna Anna Ujcz

6-7 kg sárgabarack  

Ezt forró vízbe teszem 4-5 percre érettségtől függően, és utána hidegbe, lehúzom a héját, kimagozom, és mehet a lábasba.

Ráteszem a citromsavat (egy evőkanállal), és a cukrot (1,5 kg), és összekeverem, (kicsit kézzel összetöröm a keményebbeket) és 40-50 perc alatt készre főzőm. Üvegekbe töltöm, amit előtte a mikróba még egyszer csírátlanítok, és a fóliát tartósító szeres vízbe mártom és kupakkal lezárom, 5 percre fejre állítom, és mehet a száraz dunsztba.  A képen látható mennyiség lett belőle.

...................................................................

Svéd húsos káposzta

283.._.._sved_husos_kaposzta.jpg

 

Svéd húsos káposzta baconos burgonyagombóccal

Recept: Magdolna Anna Ujcz 

Hozzávalók:

  • 2-2,5 kg savanyú káposzta
  • 2,5 kg lapocka
  • 6 -8 db nagy fej vöröshagyma
  • zsír, só, pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény
  • paradicsom, paprika 

A burgonyagombóchoz: 2 kg burgonya továbbá annyi liszt, amennyit a burgonya felvesz (ez a burgonya fajtájától is függ, nekem kb. a 2 kg megfőtt és összetört krumpli majdnem 1 kg lisztet felvett), szükség szerint sózzuk. 25-30 dkg bacon szalonna 

ELKÉSZÍTÉS:

A vöröshagymákat apróra vágjuk, zsíron üvegesre pároltjuk, majd meghintjük bőven pirospaprikával, felöntjük vízzel, fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát. A felkockázott lapockát a pörköltalaphoz adjuk, majd egyet rottyantunk rajta. (A káposztát nem mostam ki, mert pont megfelelő íze volt.)

A cserépedényben rétegesen elosztottam a káposztát és a pörköltalapos húst (káposzta-hús- káposzta-hús, stb.). Annyi levet adunk hozzá, hogy elég legyen a készre főzéshez.

Az egész tetejére babérlevelet, egész borsot, csíkokra vágott maréknyi angolszalonnát és egy kevés sót hintünk. Felfűtött kemencébe (vagy sütőbe toljuk, és 250-280 fokon bő másfél órát főzzük. (Az alkotók szépen összefőnek). A végén, amikor még rotyogott a cserépedényben, egy gyenge világos rántást adunk hozzá alaposan átkeverve.

A burgonyagombóchoz a burgonyákat meghámozzuk, majd felkockázzuk, és puhára főzzük. A baconszalonnát kockára vágjuk, és ropogósra sütjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval alaposan átnyomkodjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Sózzuk, majd folyamatos gyúrás közepette adagoljuk hozzá a lisztet és a pirított baconszalonnát. Amikor már kézzel szépen formázható (nem ragacsos és nem is kemény) tésztát gyúrtunk belőle, egy nagy lábasban vizet forralunk, a tésztából gombócokat formázunk, és kifőzzük.

Ne egyszerre főzzük ki a gombócokat, mert a sok gombóc visszahűti a vizet, és akkor ragadóssá válnak. (Én háromszorra főztem ki ezt az adagot.) Amikor megfő, feljön a víz tetejére, ekkor kiszedjük, lecsepegtetjük, zsírral vékonyan átkenjük őket. Tálaláskor a káposzták mellé friss fehérkenyeret, baconos krumpli gombócot és tejfölt kínálunk.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 97
Tegnapi: 121
Heti: 512
Havi: 2 306
Össz.: 487 395

Látogatottság növelés
Oldal: Vegyes V-1. (Magdolnától)
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: belga krémes receptje - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »