Vegyes V-1. (Magdolna Anna Ujcz-tól)
---------------------------------------------------------------------
Krumplis pite
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Még a nagymamámtól tanultam és nagyon finom!
Hozzávalók:
5-6 szem burgonya,
Tésztához:
Sűrű palacsinta tészta ! liszt, tej, tojás olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése:
Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli-szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval.
Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma.
A lisztből, tejből, tojásból palacsinta-tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta). Olajat is öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira.
Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától. Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra vágott burgonya kockákkal, ….. és, még ami megmozgatja a fantáziánkat.
Amikor kisült, azonnal tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és a burgonyás felével felfele helyezzük tányérra. Nagyon finom enyhén sózott tejföllel megkenve.
..........................................................................
Krumplifőzelék, cukkinivel, z.borsóval
Recept: Magdolna Anna Ujcz
A krumplit ,és az apróra összevágott hagymát, babérlevelet felteszem főni a hagyományos módon, mikor félig megfőtt, hozzáteszem a cukkinit, és a végén a borsót, természetesen az elején ízesítem. Amikor megfőtt, behabarom.
Pár percig főzöm, hogy a liszt íze elfőjön.
Bármilyen feltéttel fogyasztható.
Utóirat: az unokáim csak így eszik meg a cukkinit, és a tököt, de bevált mert szeretik !!
..................................................................
Almás, tökös, mákos
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
Az almát és a tököt lereszeljük, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon, 30 percig sütjük / tűpróba / hagyjuk kihűlni, és fogyasztható.
....................................................................................
Gombás, csirkés tészta
Készítette: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
A húst vékony csíkokra vágom és kevés olajon fehéredésig pirítom, a cukkinit legyalulom, a gombát vékony csíkokra tépem, a hagymát felaprítom, a paprikát csíkokra vágom. Mikor kész a hús, kiszedem egy tányérra és a maradék olajhoz adok egy keveset, és megfonnyasztom benne a hagymát, ráteszem a gombát, a paprikát, és utoljára a cukkinit, mert az puhul meg leghamarabb, amikor félig kész visszateszem bele a húst és a fűszereket, valamint a mustárt. Készre főzöm, és a tésztával tálalom.
.................................................................................
Omlós linzervirágok
Omlós linzervirágok./ NAGYMAMÁM RECEPTJE /
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Hozzávalók:
A tésztához:
75 dkg liszt
25 dkg zsír
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 db tojássárgája
1 db citrom lereszelt héja,
2 evőkanál tejföl
kevés tej
Valamit:
lekvár a kenéshez, 10dkg csoki bevonó.
ELKÉSZÍTÉS:
Elkészítés: A lisztet és a sütőport átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Belereszeljük a citromhéját, s belekeverjük a zsírt és a tojás sárgákat. Kevés tejjel jól gyúrható masszává alakítjuk. Gyúródeszkán jól átgyúrjuk, felhasználásig hűtőbe tesszük!
Kis pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és linzerformával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és megsütjük.
Miután kihűltek megkenjük őket lekvárral, kettesével összeragasztjuk. Konyharuhával letakarva, fénytől védett helyen tároljuk.
.................................................................................................
Cukkini palacsinta
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Ez a nyár legfinomabb étele, ne hagyd ki! Ma egy olyan palacsinta receptjét hoztam el nektek, amely káprázatosan ízletes. Nálunk a kedvenc nyári étel lett! Most pedig lássuk milyen hozzávalókra lesz szükségünk az elkészítéséhez.
Elkészítés:
Mossuk meg cukkinit, vágjuk le a végeit és reszeljük le a répával együtt ,tegyük egy tálba a hagymával,és megsózzuk, majd 10 percre félrerakjuk.
A sótól levet fog engedni, amit 10 perc után kinyomkodunk. Összekeverjük a fűszerekkel, és a többi hozzávalóval, majd hagyjuk állni pár percet. Adjuk hozzá a zabkorpát, majd ismét kavarjuk össze. Egy kisebb tálban verjük fel a tojást a joghurttal, öntsük a zöldséges keverékhez és kavarjuk össze (ha túl vizes lesz, akkor keverhetünk hozzá lisztet). Melegítsünk olajat, formázzuk meg a masszát, és süssük meg benne a palacsinták mindkét oldalát. Melegen tálaljuk fokhagymás tejföllel. Jó étvágyat!
-----------------------------------------------
Daratorta
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük , tetejét megkenjük lekvárral, és majd erre jön az elkészített massza.
Massza:
A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, a darát, és a mákot, vagy a diót hozzákeverjük, és a végén hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, ezt a masszát rácsorgatjuk a lekvárral megkent tésztára, Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tűpróba tiszta marad.
.....................................................................................
Salátafőzelék
Salátafőzelék, ahogy én készítem:
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Elkészítése:
A krumplit megpucolom, apró kockákra vágom, a hagymát felaprítom, a foghagymát is, és felteszem főni. Sózom, fűszerezem, és puhára főzöm, hozzáadom az apró darabokra tépett, vagy vágott salátát, kaprot, petrezselymet, citromlevet, és 10 perc alatt készre főzöm.
Behabarom, beleteszem a vajat, és egyszer felforralom. Feltétként bundázott párizsit, fasírozottat, vagy tükörtojást adok hozzá.
..................................................................................
Csalamádé
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Víz nélkül összekeverem, egy napig állni hagyom, közben többször átkeverem utána kis vödörbe, vagy üvegekbe töltöm, és mehet a kamra polcára.
.........................................................................................
Vödrös, bedobálós
Recept: Magdolna Anna Ujcz
HOZZÁVALÓK:
Egy 15-20 literes műanyag vödörhöz:
5 l víz
6 dl 10 %-os ecet
50 dkg cukor
25 dkg (nem jódozott!!!) só
1,5 dkg Nátrium-benzoát
2 dkg borkénpor
torma, kapor, babérlevél
egész bors, borókabogyó
mustármag, koriander
Valamint: uborka, almapaprika, TV paprika, zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma, stb.
ELKÉSZÍTÉS:
A borkénport és a Nátrium benzoátot kevés vízben feloldjuk, majd a többi vízhez adjuk, amit a vödörbe öntöttünk. Beletesszük a cukrot, a sót és a fűszereket.
A zöldségeket - ami bármi lehet: uborka, almapaprika, TV paprika kicsumázva, félbevágva, picike zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma stb. - alaposan megmossuk, átvizsgáljuk, hogy nem hibásak-e. Beledobáljuk a lébe az adott savanyítandó egyedeket, a tetejét tányérral zárjuk le, hogy a zöldségeket leszorítsuk a lébe. A vödör tetejét lezárjuk.
A vödör tartalmát folyamatosan lehet feltölteni, ahogyan teremnek a kertben a zöldségek, vagy ahogyan hozzájutunk egyéb beszerzési forrásból. Kb. 8 nap múlva lesz fogyasztható az eltett savanyúság.
Fontos, hogy kézzel-fémmel nem szabad belenyúlni a lébe, kizárólag műanyag kanállal/csipesszel! Érdemes az első napokban kevergetni, illetőleg ha beleteszünk egy újabb zöldség adagot, másnap/harmadnap át szoktam kavargatni.
.........................................................................
Fűszeres szilva, vagy ecetes szilva
Tartósítószer nélkül
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Említettem már, hogy semmiből nem teszek el egyszerre nagyobb mennyiséget.
Érett, de kemény szilvát javasolt üvegbe zárni.
Fűszeres szilva
Hozzávalók:
3 kg magva váló szilva,
1 kg piros ringló
4 db kicsi babérlevél
10 - 15 db szegfűszeg
3 cm-es fahéjrúd
14-20 db egész bors.
Felöntő-lé
1,5 l víz
3 -3,5 dl 10 %-os erjesztett ecet
30 -35 dkg cukor
10 dkg tengeri só ( konyhasó )
A szilvát megmostam: először egy nagy tálban az összeset megdörzsöltem, majd folyóvíz alatt átmostam és kimagoztam.
Az tisztára mosott üvegeket, szintén forró vízzel kiöblítettem. A megfelelő (új) kupakokat kifőztem.
Az üveg aljára egy babérlevelet tettem, a szilvákat az üvegekbe rendeztem és felöntöttem vízzel. Visszaöntöttem egy mérőedénybe, hogy tudjam mennyi felöntő-lére lesz szükségem.
Az így megmért vizet egy lábasba öntöttem, beletettem a cukrot, sót, ecetet, a fűszereket, és felforraltam.
A forró levet a szilvákra öntöttem, szinte csurig az üveget.
(A szilváknak át kell melegedni, így érdemes ezt a műveletet, akár többször megismételni.)
Rácsavartam a kupakot, amely alá celofánt, vagy fóliát teszek.
Fejtetőre állítottam pár percig, hogy lássam minden rendben, majd száraz dunsztba tettem. Itt hagytam kihűlni.
40 óra múlva még meleg volt, amikor kibontottam a fészket.
Megjegyzés
1) A tartósítószer-mentes befőzés nem tér el a tartósítószerestől csak a lényegi ponton: nincs benne tartósítószer
Ugyanúgy fontosak a tisztára mosott kellékek
(üveg, kupak, fólia, fazék, kanál, villa, minden, amit használunk)
fontos, hogy egészséges, friss gyümölccsel dolgozzunk.
2) Fontos, hogy megfelelő forróságú és idejű hőnek tegyük ki, hisz a hő csíraölő (kétszer forráztam, felforralás, száraz dunszt).
Ugyanúgy fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a kupak minőségét és , hogy jól záródjon .
3) Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket.
Ráhajtogatom, ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Plusz ráterítek egy takarót.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ez akár két nap is lehet.
........................................................................
Vágott savanyúság
VÁGOTT SAVANYÚSÁG TÉLIRE :
Recept: Magdolna Anna Ujcz
HOZZÁVALÓK :
Mikor már lehet a piacon elálló zöldségeket kapni, akkor kezdem rakni a savanyúkat.
Ennél csak a megvásárolt darabokat írom le, mert ehhez nincs pontos listám:
-vettem 4 nagy fej káposztát-ezt én vágom össze;
-2 db szintén nagy fej karfiolt-ezt apró rózsáira szedem;
-kb. 2-3 kg hagymát-ezt szintén gyalulom;
-zöld paradicsomot-ez sacc egy fél szatyorkányi volt;
-uborkából 2-3 kg;
-és répát- ez is megy a gyalulóba.
Zöldpaprikát sosem teszek bele, mert senki nem szereti. De, aki szereti természetesen tegyen bele .
A sót kóstolás alapján teszem a zöldségekre, viszont több órát hagyom állni, hogy több saját leve legyen. A recept 5 literes üveghez való mennyiséghez szól
és ez az a fajta lé, amit hetekig el lehet tárolni, úgyhogy csinálok egyből 3 adagnyit belőle, és ami nem fogy el, azt eltárolom a következő
elrakásig-nálam erre nem is kell sokat várni!
FELÖNTŐLÉ :
Hozzávalók:
2,2 l víz;
8 dkg só;
40 dkg cukor;
2-3 dl 20 %-os ecet ,
6 babérlevél-ezt inkább úgy adagolom, hogy minden üvegbe kerüljön 1 levél;
1 tk. szemes bors;
1 tk egész kömény;
1 cs. mustármag;
1 tk koriandermag;
1 tk szegfűbors-
Ha összekevertem kóstolom , és utána ízesítek !!!!
A hozzávalókat felfőzöm, annyi eltéréssel, hogy erre a levet FORRÓN ÖNTÖM RÁ , ÉS TÖBBSZÖR ÁTKEVEREM ,HAGYOM HOGY ÖSSZEÉRJENEK AZ ÍZEK , ÉS UTÁNA KERÜL ÜVEGEKBE , VAGY KIS VÖDRÖKBE .
Készen, várva, hogy vigyem őket a helyükre:
............................................................................................
Kisvödrös savanyúság
Kis vödrös, vagy üveges savanyúság
TARTÓSÍTÓ SZER NÉLKÜLI
A receptet továbbította: Magdolna Anna Ujcz
Ennek a receptje szintén szomszéd nénitől származik.
Ennél viszont semmin, semmit nem változtattam.
Ez így jó. Nagyon jó!
Nem annyira savanyú, inkább egy kicsit, nagyon kicsit édeskés.
A recept 5 literes üveghez való mennyiséghez szól
és ez az a fajta lé, amit hetekig el lehet tárolni,
úgyhogy csinálok egyből 3 adagnyit belőle, és ami nem fogy el, azt eltárolom a következő elrakásig. Nálam erre nem is kell sokat várni!
Az eltenni való zöldségekkel megtöltöm a vödröt, vödröket, vagy az üveget és a felöntőlével leforrázom a leírás szerint.
Felöntőlé hozzávalók:
2,2 l víz;
8 dkg só;
40 dkg cukor;
2-3 dl 20%-os ecet
6 babérlevél-ezt inkább úgy adagolom, hogy minden üvegbe kerüljön 1 levél;
1 tk szemes bors;
1 tk egész kömény;
1 cs. mustármag;
1 tk koriandermag;
1 tk szegfűbors-
Ha összekevertem kóstolom, és utána ízesítek !!!!
A hozzávalókat felfőzöm, és forrón ráöntöm a betöltött , vödrökre, üvegekre , és száraz dunsztban hagyom kihűlni !!
Csak mert a savanyúságokat egyébiránt üvegben szoktam elrakni (ez most egy - jól sikerült - próba volt csak).
és minden esetben (még a befőtteknél is) vizes, majd száraz dunszt zárja a befőzéseket!
És igen, nincs benne tartósítószer! Azért is kell dunsztolni!
Raktam üvegekbe is, dunsztolva, viszont kipróbáltam a kis vödrösökhöz is, ezekre CSAK RÁÖNTÖTTEM A FORRÓ LEVET , ÉS SZÁRAZ DUNSZTBA HAGYTAM KIHŰLNI !!
Már eltelt egy kis idő az eltevés óta és mindegyik
gyönyörűen mosolyog a polc tetején.
.............................................................................
Bögrés, túrós, meggyes
Bögrés túrós meggyes
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Hozzávalók: (2-dl bögrét használunk a hozzávalók kiméréséhez)
A töltelékhez:
Elkészítése:
A tojást, a vajat és a cukrot egy tálba tesszük, jól összekavarjuk. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és az aromát is. A tészta ragadós lesz, de ettől ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie. Két részre osztjuk, az egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A lecsöpögtetett meggyet, vagy cseresznyét rászórjuk. Megcsináljuk a tölteléket: a túrót, a cukorral, a tojással és az aromával összekavarjuk. A masszát rásimítjuk a meggyes rétegre, majd befedjük a tészta másik felével. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. Amikor készen van, a tepsiben hagyjuk kihülni, majd felszeleteljük, porcukorral megszórva fogyasztjuk.
................................................................
Sárgabarack lekvár
Sárgabarack lekvár:
Recept: Magdolna Anna Ujcz
6-7 kg sárgabarack
Ezt forró vízbe teszem 4-5 percre érettségtől függően, és utána hidegbe, lehúzom a héját, kimagozom, és mehet a lábasba.
Ráteszem a citromsavat (egy evőkanállal), és a cukrot (1,5 kg), és összekeverem, (kicsit kézzel összetöröm a keményebbeket) és 40-50 perc alatt készre főzőm. Üvegekbe töltöm, amit előtte a mikróba még egyszer csírátlanítok, és a fóliát tartósító szeres vízbe mártom és kupakkal lezárom, 5 percre fejre állítom, és mehet a száraz dunsztba. A képen látható mennyiség lett belőle.
...................................................................
Svéd húsos káposzta
Svéd húsos káposzta baconos burgonyagombóccal
Recept: Magdolna Anna Ujcz
Hozzávalók:
A burgonyagombóchoz: 2 kg burgonya továbbá annyi liszt, amennyit a burgonya felvesz (ez a burgonya fajtájától is függ, nekem kb. a 2 kg megfőtt és összetört krumpli majdnem 1 kg lisztet felvett), szükség szerint sózzuk. 25-30 dkg bacon szalonna
ELKÉSZÍTÉS:
A vöröshagymákat apróra vágjuk, zsíron üvegesre pároltjuk, majd meghintjük bőven pirospaprikával, felöntjük vízzel, fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát. A felkockázott lapockát a pörköltalaphoz adjuk, majd egyet rottyantunk rajta. (A káposztát nem mostam ki, mert pont megfelelő íze volt.)
A cserépedényben rétegesen elosztottam a káposztát és a pörköltalapos húst (káposzta-hús- káposzta-hús, stb.). Annyi levet adunk hozzá, hogy elég legyen a készre főzéshez.
Az egész tetejére babérlevelet, egész borsot, csíkokra vágott maréknyi angolszalonnát és egy kevés sót hintünk. Felfűtött kemencébe (vagy sütőbe toljuk, és 250-280 fokon bő másfél órát főzzük. (Az alkotók szépen összefőnek). A végén, amikor még rotyogott a cserépedényben, egy gyenge világos rántást adunk hozzá alaposan átkeverve.
A burgonyagombóchoz a burgonyákat meghámozzuk, majd felkockázzuk, és puhára főzzük. A baconszalonnát kockára vágjuk, és ropogósra sütjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval alaposan átnyomkodjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Sózzuk, majd folyamatos gyúrás közepette adagoljuk hozzá a lisztet és a pirított baconszalonnát. Amikor már kézzel szépen formázható (nem ragacsos és nem is kemény) tésztát gyúrtunk belőle, egy nagy lábasban vizet forralunk, a tésztából gombócokat formázunk, és kifőzzük.
Ne egyszerre főzzük ki a gombócokat, mert a sok gombóc visszahűti a vizet, és akkor ragadóssá válnak. (Én háromszorra főztem ki ezt az adagot.) Amikor megfő, feljön a víz tetejére, ekkor kiszedjük, lecsepegtetjük, zsírral vékonyan átkenjük őket. Tálaláskor a káposzták mellé friss fehérkenyeret, baconos krumpli gombócot és tejfölt kínálunk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::