Tartósítás II.
- Tartalom:
- Őszibarack-lekvár
- Eperlekvár, gumicukor
- 1. Szilvacsatni
- 2. Zakuszka 2.
- 3. Zakuszka - babos
- 4. Szilvadzsem
- 5. Erős Pista
- 6. Kovászos uborka burgonyával
- 7. Meggylekvár
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Őszibarack-lekvár
Őszibarack lekvár
1 kg tisztított, magozott őszibarackhoz 20 dkg cukrot számítunk. (Ha kevesled, még adhatsz hozzá.)
A gyümölcsöt pár percre forró vízbe tesszük, ezután következik a hidegvíz, majd lehúzzuk a héját és kivesszük a magját.
Kisebb darabokra vagdaljuk.
Lábasba rakjuk és – állandó kevergetés mellett - elkezdjük főzni.
Mivel az őszibaracknak nagyon magas a víztartalma, menet közben lekanalazhatjuk róla. Jó lesz szörpnek, vagy ivólének.
Ha nem szeretjük benne a nagyobb darabokat, a vége felé, krumplinyomóval kissé összetörhetjük.
Amikor a lekvár eléri a kívánt állagot, apránként, hozzáadjuk a cukrot és a zselésítő anyagot. Újra forrás után még kb. 10 percig főzzük.
Ezután üvegekbe töltjük. Az üvegre frissen-tartó fóliát simítunk, erre szórjuk a szalicilt, majd a kupakkal lezárjuk. Mehet egy-két napra meleg takarók közé.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Eperlekvár, gumicukor
- Eperlekvár
- 1,5 kg eper tisztítva, darabolva
- 20 dkg nyírfacukor, vagy gyümölcscukor
- 2 csapott kávéskanál citromsav, vagy egy citrom leve
- Az epret feltesszük egy lábasban a tűzhelyre, 10-15 percig forraljuk, majd beletesszük a citromsavat, cukrot, és forraljuk pár percig.
- Ha soknak találjuk a levét, akkor kanalazzuk le róla. (Felhasználhatjuk szörpnek, vagy gumicukrot is készíthetünk belőle. Lásd lejjebb.)
- Amikor megpuhultak az eperszemek, krumpli-törővel összenyomkodjuk őket.
- Befőttes üvegbe rakjuk. Frissentartó fóliával lesimítjuk, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot.
- Szárazdunsztba tesszük, takarók közé (1-2 napra)
-
- Gumicukor
- 2,5 dl gyümölcslé
- 20 g zselatin (egy zacskó)
- 1,5 ek nyírfacukor, vagy cukor
- A fentieket öntsük egy lábasba és melegítsük össze. Forrnia nem szabad.
- Amikor szép sima lesz az alapanyagunk, sütőpapírral bélelt formába öntjük és dermedés után a kész cukrot kockákra vagy csíkokra vágjuk, és porcukorba, vagy kristálycukorba beleforgathatjuk őket.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Szilvacsatni
- Szilva-csatni
- 1 kg szilva, felkockázva
- 1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
- 2 kanál olívaolaj
- 2 kanál gyümölcscukor
- 2-3 kanál almaecet, vagy balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- 1 közepes erőspaprika, nagyobb darabokban
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- Só, bors
-
- A lilahagymát kevés olívaolajon egy csipet sóval és egy kanál gyümölcscukorral karamellizáljuk.
- Hozzáadjuk a szilvát és a maradék cukrot ráteszünk, rácsurgatjuk a mézet, meghintjük őrölt fahéjjal, beletesszük az erőspaprika darabokat, fehérborsot, és az ecetet.
- Lassú tűzön (takarék) főzzük, addig, amíg besűrűsödik, a szilva megpuhul, de még darabos marad.
- Üvegbe zárva eltehetjük befőttnek.
- Bármilyen sülthús mellé tálalható. (pulyka, birka, sertés, stb.)
- Vajas kenyérre kenve reggeli vagy vacsora is lehet.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Zakuszka 2.
- Zakuszka: (hideg előétel)
- Hozzávalók:
- 1 kg pritamin paprika
- 1 kg cukkíni
- 1 kg paradicsom,
- Ízlés szerint még fél liter paradicsomlé is mehet hozzá,
- ½ kg vöröshagyma
- 1-2 db erős paprika
- 3 dl olaj
- Só, őrölt babér, őrölt koriander és bors.
- Az összes hozzávalókat (a vöröshagyma kivételével) húsdarálón ledaráljuk.
- A hagymát apróra vágva, a szükséges mennyiségű olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a ledarált zöldségeket, paradicsomlevet. Közepes tűzön – nagyjából – fél óráig főzzük, folytonos kevergetés mellett. Közben fűszerezzük.
- Sűrű állagúnak kell lennie.
- Következik az üvegekbe töltés, majd mindegyik üveg tetejére két evőkanál forró olajat öntünk.
- Az üvegek szájára, egy réteg, frissentartó fólia kerül, erre szórunk egy kevés szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot. Meleg takaróba bugyoláljuk az üvegeket, két napra.
- Kenyérre kenve kóstoltuk meg, és nagyon ízlett.
- Felhasználható még: Pizzára, kifőtt tésztára, ételízesítésre.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Zakuszka (babos)
- Zakuszka (babos)
-
- Fél kg paradicsompaprika
- Fél kg fejtett bab
- Fél kg vöröshagyma
- 3 dl olaj
- 3-4 dl paradicsomlé
- Szalicil
- Só, bors
-
- Egy lábasba beleöntjük az olaj egy részét, és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta.
- Hozzáadjuk az apróra feldarabolt paprikát, tovább pároljuk. 15-20 perc főzés után (amikor már lefőtt róla a lé) hozzáadjuk – az előzőleg megfőzött, és leszűrt – babot, és a paradicsomlevet, amit kisebb adagokban lehet ráöntögetni. Fűszerezzük, hozzáöntjük a többi olajat, sűrűre beforraljuk.
- A végefelé krumplinyomóval összenyomkodjuk a darabos részeket.
- Jól besűrítjük és üvegekbe töltjük.
- Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk a szalicilt, és rácsavarjuk a kupakot.
- Pokrócba csomagolva 1-2 napig melegen tartjuk.
- Kenyérre kenve reggeli, vacsora, vagy előétel is lehet belőle.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Szilva-dzsem
- Szilvadzsem
- Kilónként 10-15 dkg cukrot, vagy ennek megfelelő édesítőt számítunk.
- Legjobb, ha kóstolgatod, és aszerint édesíted, apránként.
- 1 citrom, vagy citromsav.
- Fahéj
- Szalicil
- A gyümölcsöt mossuk, tisztítjuk, és 4-5 darabra vágjuk.
- Majd egy lábasba tesszük, a citrom levét rácsavarjuk. Lassú tűzön, kevergetve 30-40 perc alatt besűrítjük. Hozzáadjuk az édesítőket (lehet fele cukor, fele édesítő).
- Ezután még kb. 10 percig forraljuk. Üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk az üveg szájára, és erre szórjuk rá a szalicilt, majd a kupakkal lezárjuk. Pokrócba csavarva hagyjuk hűlni, egy-két napig.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Erős Pista
- 1 kg pirosra érett erős és
- 1 kg pritamin paprika
- 3 db paradicsom
- 20 dk só kilónként (a darált súlyt mérve)
- Ez a változat „lájtos” Erős Pista.
- Ha méregerőset szeretnénk, akkor csak erőspaprikát daráljunk, és azt keverjük sóval.
- A paprikákat megmossuk, a szárát levágjuk, mindegyiket félbe vágjuk, majd húsdarálón kétszer ledaráljuk.
- Lábasba tesszük és kb. fél óráig főzzük, sűrítjük.
Üvegekbe kanalazzuk. Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítjuk, kevés szalicilt szórunk a tetejére (biztos, ami biztos). Rácsavarjuk a kupakot.
- Másnapig takaróba bugyoláljuk.
Nagyon fontos, hogy viseljünk gumikesztyűt!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Kovászos uborka burgonyával
Kovászos uborka, burgonyával
- 2 literes üveg
- 1,6 – 1,7 kg közepes uborka
- 1 db (kb. 20 dkg-os) burgonya
- 1 csomag kapor
- 1 és ½ csapott evőkanál só
- 1 liter víz
- Az uborkát két vízben mossuk meg. Az elsőben, tiszta körömkefével, vagy mosogatókefével dörzsöljük át. A második vízben leöblítjük.
-
- Az üveg aljára tesszük a kaprot, és a tisztított, szeletelt burgonya felét.
-
- Az uborkát egy, vagy két bevágással (nagyságától függ) az üvegbe rakosgatjuk. Amikor megtelt az üveg, a tetejére tesszük a felszeletelt burgonya másik felét.
-
- Műanyag lapkával leszorítjuk. A felmelegített vizet (amiben a sót elolvasztottuk) ráöntjük. Egy tálkába, vagy tálcára tesszük, hogy, amikor forrni kezd, nehogy világgá fusson.
-
- Tetejére kis tányérkát rakunk, és meleg helyre (lehetőleg napra) tesszük. A hőmérséklettől függően 3-4 nap alatt elkészül.
-
- Hűtőben tároljuk.
Ropogós csemege lesz belőle.
-
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Meggylekvár
- Meggylekvár
-
- A meggyet tisztítás és magozás után feltesszük főzni. 4-5 kg ideális egy befőzésre.
-
- Nagyjából háromnegyed óráig forraljuk, illetve addig, hogy elfőjön a víz róla.
-
- Ekkor tesszük bele a cukrot, vagy édesítőt. Ezzel is forraljuk 10-15 percig.
-
- (Hogyha hígnak találod, kanalazd le róla a fölösleges levet. Rakd kisebb üvegekbe, és később szörpként fogyasztható.)
-
- Üvegekbe rakjuk. Az üveg tetejére frissentartó fólia kerül, erre simítjuk rá, vékonyan a szalicilt. Rácsavarjuk a kupakot. Takaróba bugyoláljuk, és 1-2 napig hagyjuk kihűlni.
-
- Nálunk minden lekvár eszerint a recept szerint készül.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::