ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

Tartósítás II.

  • Tartalom:
  • Őszibarack-lekvár
  • Eperlekvár, gumicukor
  • 1. Szilvacsatni
  • 2. Zakuszka 2.
  • 3. Zakuszka - babos
  • 4. Szilvadzsem
  • 5. Erős Pista
  • 6. Kovászos uborka burgonyával
  • 7. Meggylekvár

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Őszibarack-lekvár

10..4.._oszibar._lekv...jpg

 

Őszibarack lekvár


1 kg tisztított, magozott őszibarackhoz 20 dkg cukrot számítunk. (Ha kevesled, még adhatsz hozzá.)

A gyümölcsöt pár percre forró vízbe tesszük, ezután következik a hidegvíz, majd lehúzzuk a héját és kivesszük a magját.

Kisebb darabokra vagdaljuk.
Lábasba rakjuk és – állandó kevergetés mellett - elkezdjük főzni.

Mivel az őszibaracknak nagyon magas a víztartalma, menet közben lekanalazhatjuk róla. Jó lesz szörpnek, vagy ivólének.

Ha nem szeretjük benne a nagyobb darabokat, a vége felé, krumplinyomóval kissé összetörhetjük.

Amikor a lekvár eléri a kívánt állagot, apránként, hozzáadjuk a cukrot és a zselésítő anyagot. Újra forrás után még kb. 10 percig főzzük.

Ezután üvegekbe töltjük. Az üvegre frissen-tartó fóliát simítunk, erre szórjuk a szalicilt, majd a kupakkal lezárjuk. Mehet egy-két napra meleg takarók közé.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Eperlekvár, gumicukor

 

84_._._._gumicukor_eperlekvar_cimke.jpg

 

  • Eperlekvár
  • 1,5 kg eper tisztítva, darabolva
  • 20 dkg nyírfacukor, vagy gyümölcscukor
  • 2 csapott kávéskanál citromsav, vagy egy citrom leve
  • Az epret feltesszük egy lábasban a tűzhelyre, 10-15 percig forraljuk, majd beletesszük a citromsavat, cukrot, és forraljuk pár percig.
  • Ha soknak találjuk a levét, akkor kanalazzuk le róla. (Felhasználhatjuk szörpnek, vagy gumicukrot is készíthetünk belőle. Lásd lejjebb.)
  • Amikor megpuhultak az eperszemek, krumpli-törővel összenyomkodjuk őket.
  • Befőttes üvegbe rakjuk. Frissentartó fóliával lesimítjuk, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot.
  • Szárazdunsztba tesszük, takarók közé (1-2 napra)
  •  
  • Gumicukor
  • 2,5 dl gyümölcslé
  • 20 g zselatin (egy zacskó)
  • 1,5 ek nyírfacukor, vagy cukor
  • A fentieket öntsük egy lábasba és melegítsük össze. Forrnia nem szabad.
  • Amikor szép sima lesz az alapanyagunk, sütőpapírral bélelt formába öntjük és dermedés után a kész cukrot kockákra vagy csíkokra vágjuk, és porcukorba, vagy kristálycukorba beleforgathatjuk őket.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

1. Szilvacsatni

 

szi....lv..acsatni_cimke.jpg

 

  • Szilva-csatni
  • 1 kg szilva, felkockázva
  • 1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
  • 2 kanál olívaolaj
  • 2 kanál gyümölcscukor
  • 2-3 kanál almaecet, vagy balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • 1 közepes erőspaprika, nagyobb darabokban
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • Só, bors
  •  
  • A lilahagymát kevés olívaolajon egy csipet sóval és egy kanál gyümölcscukorral karamellizáljuk.
  • Hozzáadjuk a szilvát és a maradék cukrot ráteszünk, rácsurgatjuk a mézet, meghintjük őrölt fahéjjal, beletesszük az erőspaprika darabokat, fehérborsot, és az ecetet.
  • Lassú tűzön (takarék) főzzük, addig, amíg besűrűsödik, a szilva megpuhul, de még darabos marad.
  • Üvegbe zárva eltehetjük befőttnek.
  • Bármilyen sülthús mellé tálalható. (pulyka, birka, sertés, stb.)
  • Vajas kenyérre kenve reggeli vagy vacsora is lehet.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

2. Zakuszka 2.

 

za..za..za..zakusz.jpg

 

  • Zakuszka: (hideg előétel) 
  • Hozzávalók:
  • 1 kg pritamin paprika
  • 1 kg cukkíni
  • 1 kg paradicsom,
  • Ízlés szerint még fél liter paradicsomlé is mehet hozzá,
  • ½ kg vöröshagyma
  • 1-2 db erős paprika
  • 3 dl olaj
  • Só, őrölt babér, őrölt koriander és bors. 
  • Az összes hozzávalókat (a vöröshagyma kivételével) húsdarálón ledaráljuk.
  • A hagymát apróra vágva, a szükséges mennyiségű olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a ledarált zöldségeket, paradicsomlevet. Közepes tűzön – nagyjából – fél óráig főzzük, folytonos kevergetés mellett. Közben fűszerezzük.
  • Sűrű állagúnak kell lennie. 
  • Következik az üvegekbe töltés, majd mindegyik üveg tetejére két evőkanál forró olajat öntünk.
  • Az üvegek szájára, egy réteg, frissentartó fólia kerül, erre szórunk egy kevés szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot. Meleg takaróba bugyoláljuk az üvegeket, két napra.
  • Kenyérre kenve kóstoltuk meg, és nagyon ízlett. 
  • Felhasználható még: Pizzára, kifőtt tésztára, ételízesítésre.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

3. Zakuszka (babos)

 

za-ba-za-ba-_zakuszka-babos_cimke.jpg

 

  • Zakuszka (babos)
  •  
  • Fél kg paradicsompaprika
  • Fél kg fejtett bab
  • Fél kg vöröshagyma
  • 3 dl olaj
  • 3-4 dl paradicsomlé
  • Szalicil
  • Só, bors
  •  
  • Egy lábasba beleöntjük az olaj egy részét, és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta.
  • Hozzáadjuk az apróra feldarabolt paprikát, tovább pároljuk. 15-20 perc főzés után (amikor már lefőtt róla a lé) hozzáadjuk – az előzőleg megfőzött, és leszűrt – babot, és a paradicsomlevet, amit kisebb adagokban lehet ráöntögetni. Fűszerezzük, hozzáöntjük a többi olajat, sűrűre beforraljuk. 
  • A végefelé krumplinyomóval összenyomkodjuk a darabos részeket.
  • Jól besűrítjük és üvegekbe töltjük.
  • Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk a szalicilt, és rácsavarjuk a kupakot.
  • Pokrócba csomagolva 1-2 napig melegen tartjuk.
  • Kenyérre kenve reggeli, vacsora, vagy előétel is lehet belőle.

 

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

4. Szilva-dzsem

 

sz_.jam._sz_.jam.jpg

 

  • Szilvadzsem
  • Kilónként 10-15 dkg cukrot, vagy ennek megfelelő édesítőt számítunk.
  • Legjobb, ha kóstolgatod, és aszerint édesíted, apránként.
  • 1 citrom, vagy citromsav.
  • Fahéj
  • Szalicil
  • A gyümölcsöt mossuk, tisztítjuk, és 4-5 darabra vágjuk.
  • Majd egy lábasba tesszük, a citrom levét rácsavarjuk. Lassú tűzön, kevergetve 30-40 perc alatt besűrítjük. Hozzáadjuk az édesítőket (lehet fele cukor, fele édesítő).
  • Ezután még kb. 10 percig forraljuk. Üvegekbe rakjuk. Frissentartó fóliát simítunk az üveg szájára, és erre szórjuk rá a szalicilt, majd a kupakkal lezárjuk. Pokrócba csavarva hagyjuk hűlni, egy-két napig.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

5. Erős Pista

 

e-e-e-eros_p.cimke.jpg

 

  • 1 kg pirosra érett erős és
  • 1 kg pritamin paprika
  • 3 db paradicsom
  • 20 dk só kilónként (a darált súlyt mérve)
  • Ez a változat „lájtos” Erős Pista.
  • Ha méregerőset szeretnénk, akkor csak erőspaprikát daráljunk, és azt keverjük sóval.
  • A paprikákat megmossuk, a szárát levágjuk, mindegyiket félbe vágjuk, majd húsdarálón kétszer ledaráljuk.
  • Lábasba tesszük és kb. fél óráig főzzük, sűrítjük.
    Üvegekbe kanalazzuk. Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítjuk, kevés szalicilt szórunk a tetejére (biztos, ami biztos). Rácsavarjuk a kupakot.
  • Másnapig takaróba bugyoláljuk.
    Nagyon fontos, hogy viseljünk gumikesztyűt!

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 


6. Kovászos uborka burgonyával

 

___________kov.ub._burg-val.jpg

 

Kovászos uborka, burgonyával

 

  • 2 literes üveg
  • 1,6 – 1,7 kg közepes uborka
  • 1 db (kb. 20 dkg-os) burgonya
  • 1 csomag kapor
  • 1 és ½ csapott evőkanál só
  • 1 liter víz
  • Az uborkát két vízben mossuk meg. Az elsőben, tiszta körömkefével, vagy mosogatókefével dörzsöljük át. A második vízben leöblítjük.
  •  
  • Az üveg aljára tesszük a kaprot, és a tisztított, szeletelt burgonya felét.
  •  
  • Az uborkát egy, vagy két bevágással (nagyságától függ) az üvegbe rakosgatjuk. Amikor megtelt az üveg, a tetejére tesszük a felszeletelt burgonya másik felét.
  •  
  • Műanyag lapkával leszorítjuk. A felmelegített vizet (amiben a sót elolvasztottuk) ráöntjük. Egy tálkába, vagy tálcára tesszük, hogy, amikor forrni kezd, nehogy világgá fusson.
  •  
  • Tetejére kis tányérkát rakunk, és meleg helyre (lehetőleg napra) tesszük. A hőmérséklettől függően 3-4 nap alatt elkészül.
  •  
  • Hűtőben tároljuk.
    Ropogós csemege lesz belőle.
  •  

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

7. Meggylekvár

 

meggylekvar1_cimke.jpg

 

  • Meggylekvár
  •  
  • A meggyet tisztítás és magozás után feltesszük főzni. 4-5 kg ideális egy befőzésre.
  •  
  • Nagyjából háromnegyed óráig forraljuk, illetve addig, hogy elfőjön a víz róla.
  •  
  • Ekkor tesszük bele a cukrot, vagy édesítőt. Ezzel is forraljuk 10-15 percig.
  •  
  • (Hogyha hígnak találod, kanalazd le róla a fölösleges levet. Rakd kisebb üvegekbe, és később szörpként fogyasztható.)
  •  
  • Üvegekbe rakjuk. Az üveg tetejére frissentartó fólia kerül, erre simítjuk rá, vékonyan a szalicilt. Rácsavarjuk a kupakot. Takaróba bugyoláljuk, és 1-2 napig hagyjuk kihűlni.
  •  
  • Nálunk minden lekvár eszerint a recept szerint készül.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 132
Heti: 144
Havi: 1 424
Össz.: 810 137

Látogatottság növelés
Oldal: Tartósítás II.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »