Bejgli
- Tartalom:
- Diós bejgli 2 rúd (sütőporos)
- Mákos bejgli 2 rúd (sütőporos)
- Beigli 3.
- 1. Bejgli 2. (sütőporos)
- 2. Karácsony 2013.
- 3. Bejgli (sütőporos)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Diós bejgli 2 rúd
Zsuzsamama főzőoldala
- Hozzávalók (2 rúd):
- Tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 7 dkg cukor,
- 12 dkg vaj,
- 1 db tojás,
- 1-2 kanál tejföl,
- 1 csomag sütőpor
- Továbbá annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen. Két részre osztjuk, és megtöltjük.
-
- Töltelékhez:
- 50 dkg dió
- 20 dkg cukrot,
- 5 dkg mazsola,
- Fél marék zsemlemorzsa,
- 1 kávéskanál fahéj
- Körülbelül 2 dl forró tejjel leöntjük, hogy kenhető állagúvá váljon.
Miután jól elkeverjük, megfelezzük, és a kinyújtott tésztára szétkenjük.
Mielőtt feltekerjük, minden tekercsre ráreszelünk fél darab almát.
A tésztához valókat összegyúrjuk, ketté vesszük, nyújtjuk, töltjük, feltekerjük.
A tekercseket tepsibe tesszük, megkenjük tojás sárgájával, 20 percet pihentetjük, majd lekenjük felvert tojás fehérjével, most is pihentetjük. A tetejét hurkapálcával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozzon belőle. Előmelegített sütőben sütjük. Tepsi méret: 19 x 32 cm.
Tőpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje is.
.............................................................................
Mákos bejgli (2 rúd)
Zsuzsamama főzőoldala
- Hozzávalók (2 rúd):
- Tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 7 dkg cukor,
- 12 dkg vaj,
- 1 db tojás,
- 1-2 kanál tejföl,
- 1 csomag sütőpor
- Továbbá annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen. Két részre osztjuk, és megtöltjük.
- Töltelékhez:
- 50 dkg mák,
- 20 dkg cukor,
- 5 dkg mazsola,
- Fél marék zsemlemorzsa,
- 1 kávéskanál fahéj
- Körülbelül 2 dl forró tejjel leöntjük, hogy kenhető állagúvá váljon.
Miután jól elkeverjük, megfelezzük, és a kinyújtott tésztára szétkenjük.
Mielőtt feltekerjük, minden tekercsre ráreszelünk fél darab almát.
A tésztához valókat összegyúrjuk, ketté vesszük, nyújtjuk, töltjük, feltekerjük.
A tekercseket tepsibe tesszük, megkenjük tojás sárgájával, 20 percet pihentetjük, majd lekenjük felvert tojás fehérjével, most is pihentetjük. A tetejét hurkapálcával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozzon belőle. Előmelegített sütőben sütjük. Tepsi méret: 19 x 32 cm.
Tőpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje is.
.................................................................
Bejgli 3.
- Bejgli 3.
- Hozzávalók (4 rúdhoz) a tésztához
- 60 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 kávéskanál só
- 25 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 1-1,5 dl tej (illetve szükség szerint)
- 2,5 dkg élesztő
- A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk a puha vajat, belemorzsoljuk az élesztőt, (vagy a tejben elkeverjük) beletesszük a tojásokat és 1 dl tejet. Hozzáadjuk a lisztet is, és összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.
- A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül. Majd négy részre osztjuk, töltjük, tepsibe tesszük.
- Délután, amikor elkészül a bejgli, akkor megkenjük tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni, este megkenjük tojásfehérjével.
- Éjszaka hűvös helyen tároljuk. Csak reggel szabad sütni!
- Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni, több helyen középen a legaljáig. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
- Légkeverős sütőben, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 1 dl víz, ill. szükség szerint
- 1 evőkanál vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- ½ narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- kevés mazsola
- rudanként fél alma (kisméretű) reszelve
-
- 40 dkg darált mák
- 25 dkg cukor
- 1 dl víz, ill. szükség szerint
- 1 evőkanál vaj
- ½ citrom reszelt héja
- ½ narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- kevés mazsola
- rudanként fél alma (kisméretű) reszelve
-
- Dió töltelék
- A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon puha lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá. Ha pedig keménynek találjuk, akkor kis vizet keverünk hozzá.
- Mák töltelék
-
- Felmelegítjük a vizet a vajjal, és belekeverjük a cukros darált mákot. Hozzáadjuk a többi ízesítőt.
- A fél-almákat akkor reszeljük rá, amikor a tésztára rákentük a tölteléket.
...............................................................
1. Bejgli 2. (sütőporos)
- Bejgli 2. (sütőporos)
-
- Hozzávalók (4 rúd):
- Tésztához:
60 dkg liszt,
- 13 dkg cukor,
- 1 vaníliás cukor
- 25 dkg vaj,
- 2 db tojás,
- 2-3 kanál tejföl,
- 1csomag sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- Pici só
- Továbbá annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen.
- Diótöltelék:
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- Fél marék zsemlemorzsa
- Pici fahéj
- Fél narancs és fél citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor
- A fenti diótölteléket elkeverjük kevés tejjel, hogy kenhető állagúvá váljon.
- Majd megfelezzük, és a kinyújtott tésztára kenjük.
- A 10 dkg cukrozott gyümölcsöt megfelezzük, és a töltelék tetejére szórjuk.
- (10 dkg cukrozott gyümölcsmix (vagy áfonya, vagy mazsola)
-
- Máktöltelék:
- 40 dkg darált mák
- (Ha kávédarálót használunk, akkor a mákot a cukorral összekeverjük és úgy daráljuk le.) A többi ugyanaz, mint a diótölteléknél.
-
- A tésztához valókat összegyúrjuk, négyfelé osztjuk, (fél órát hideg helyen pihentetjük), nyújtjuk, töltjük, feltekerjük.
A tekercseket tepsibe tesszük, tojással megkenjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozzon belőle. Előmelegített sütőben sütjük. Tepsi méret: 30 x 34 cm.
Tőpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje is.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Karácsony 2013.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Bejgli
Bejgli (sütőporos)
Hozzávalók (4 rúd): Tésztához:
60 dkg liszt, 13 dkg cukor, 25 dkg margarin, 2 db tojás, 2-3 kanál tejföl, 1,5 csomag sütőpor. Továbbá annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen.
Töltelékhez:
50 dkg dió és 50 dkg mák.
Mind a dióhoz, mid a mákhoz külön-külön hozzáadunk még:
20 dkg cukrot, 5 dkg mazsolát, fél marék zsemlemorzsát, 1 kávéskanál fahéjat.
Elkeverem kevés tejjel, hogy kenhető állagúvá váljon. (Nem szoktam megfőzni.)
Mindezt jól elkeverjük, megfelezzük, és a kinyújtott tésztára szétkenjük.
Mielőtt feltekerjük, minden tekercsre ráreszelünk fél darab almát.
A tésztához valókat összegyúrjuk, négyfelé osztjuk, nyújtjuk, töltjük, feltekerjük.
A tekercseket tepsibe tesszük, tojással megkenjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozzon belőle. Előmelegített sütőben sütjük. Tepsi méret: 30 x 34 cm.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje is.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A