ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA
Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/
Tartalom:
- 1. Óda a töltöttkáposztához
- 2. Töltöttkáposzta (Ahogy Irma mamától tanultam.)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Óda a töltöttkáposztához
- ÓDA A TÖLTÖTTKÁPOSZTÁHOZ
-
- Üdv a káposztának, melynek benne apraja-nagyja,
- És a két szép állatnak, mely a húsát beleadja.
- Áldottak, akik az ételüket eléjük rakták,
- És a hentesek, akik szépen be is csomagolták.
-
-
- Hála annak, aki husit darált,
- S kidobta a mócsingot, ha talált.
- Belerakott vörös- és fokhagymát,
- Kakukkfüvet, finom Majorannát,
- Ízesített borssal, paprikával, sóval,
- Összegyúrta aztán némi rizzsel, - szóval
- Megadta néki azt a keverőtálban,
- Amitől összefut majd a nyál a szájban.
-
-
- Csapta aztán a bal, majd jobb tenyerébe,
- És belegöngyölte káposztalevélbe.
- Azt pedig hamarost magába fogadta
- A tűzön rotyogó savanyúkáposzta.
- Gondos kéz helyezte azután a tálba,
- Ízesítésül még tejfölt rakott rája.
- És áldott a kéz, mely asztalunkra hozta,
- Hogy vérré válj bennünk ó, töltöttkáposzta.
- Elmúlásod miatt – ezt szavunkra mondjuk –
- El nem múló bánatunkat, Sörbe, borba fojtjuk.
- Csuhaj Tibor ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
- 2. Töltöttkáposzta
-
- (Ahogy Irma mamától tanultam.)
-
-
- 2 kg savanyú apró káposzta
- 1 fej savanyú káposzta
- Töltelékhez:
- 1 és negyed kilogramm sertés,
- 40 dekagramm marha,
- 40 dekagramm füstölt, darált hús.
-
- Körülbelül még:
- 20 dkg rizs félig megfőzve,
- 15 dkg vöröshagyma,
- 1 közepes fej fokhagyma,
- 1 tojás.
- 1 füstölt csülök (külön megfőzve)
-
- Fűszerek: majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, pirospaprika, őrölt koriander, kevés só, mert a füstölt hús erősen sózva van.
- A csülköt megfőzzük. A levét félretesszük, és a káposzta főzőlevéhez adjuk. (Vigyázni a sózással, mert a lé is sós.)
-
- A vöröshagymát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk, beledobjuk a tört fokhagymát, egy kicsit ezzel is pároljuk, majd lehúzzuk a tüzről és akkor megy bele a pirospaprika. Jól elkeverjük, langyosra hűtjük.
-
- Hozzákeverjük a darált húsokhoz. Hozzáadjuk még a langyosra hűtött rizst, az egy tojást. Majd fűszerezzük. Jól összedolgozzuk.
-
- Amikor ez kész, a káposzta-levelekbe töltjük.
-
- A lábas aljára egy réteg apró káposztát szórunk, amit előzőleg kissé kimosunk, majd a gombócok következnek. A tetején apró káposzta legyen. Felöntjük vízzel, valamint a csülök főzőlevével, és körülbelül 1 – 1,5 óra hosszáig főzzük.
-
- Amikor megfőtt, berántjuk. Ehhez még kell:
-
- 2-3 evőkanál liszt, egy jó nagy fej vöröshagyma, egy kisebb fej fokhagyma, pirospaprika.
-
- A berántás előtt kivesszük a gombócokat. Így jobban lehet kezelni. Amikor a rántással is forrt egyet – kettőt, akkor tesszük bele az előzőleg megfőzött, apróra vágott füstölt csülköt, vagy a füstölt csontról leszedett húsdarabokat és végül a gombócokat. Amikor minden benne van, akkor egyet forralunk rajta.
-
- Ha pár napot áll a hűtőben vagy fagyasztóban, vagy nem tűnik elég pirosnak, akkor tálalás előtt langyosítsunk egy kis zsiradékot, amibe pirospaprikát teszünk, erre tesszük rá a melegíteni kívánt káposztát.
- :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 69
Tegnapi: 141
Heti: 69
Havi: 2 733
Össz.: 838 699
Látogatottság növelés
Oldal: Óda a töltöttkáposztához, Töltöttkáposzta
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2025 - zsuzsannamama.hupont.hu
Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat