Diétás ételek III.
- Tartalom:
- Kukorica kuglóf
- Puliszka
- Gombapaprikás 2.
- Citromos, diétás fagyi
- Meggyes-mákos
- Rakott árpagyöngy 2.
- Rakott árpagyöngy
- Csirke, zöldségraguval
- Brokkoli, párolva
- Gombapaprikás
- Krumplifasírt
- Karalábés csirke
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kukorica kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
8 dkg mazsola (esetleg aszalt áfonya, dió)
2 narancs
Édesítő, pici só
1-2 dl tej
A darát vízben megfőzzük. Állandóan kevergetni kell, mert könnyen odakap. A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. (Szükség szerint.) Amikor megpuhult, akkor tegyük bele a többi hozzávalókat (a narancsnak csak a reszelt héját). Ezután is forraljuk egy kicsit, hogy jó sűrű legyen.
Majd egy kivajazott őzgerincformába öntjük, és lehűtjük.
A formából kiborítjuk, majd felszeleteljük. A kukorica-szeletek közé narancskarikákat tehetünk.
...............................................................................
Puliszka
Puliszka-sülthagymás
0.5 liter víz
25 dkg kukoricadara
2 fej vöröshagyma
Szalonna
Só, bors, őrölt koriander
A kukoricadarát a sós vízben puhára főzzük, fűszerezzük.
A vékony szalonnacsíkokat kisütjük, és félretesszük. A visszamaradt zsírban (ha kell, még adhatunk hozzá) kisütjük a karikára vágott és lisztben megforgatott vöröshagymát.
A kukoricadarát tányérra szedjük és megszórjuk a pirított hagymával.
.......................................................................................
Gombapaprikás 2.
60 dkg gomba, tisztítva, szeletelve
1 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
4 gerezd fokhagyma, összetörve
1 csomó zöldségzöld. apróra vágva
Só, bors, köménymag, őrölt pirospaprika
Zsiradék
A zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, rádobjuk a szeletelt gombát, kevés só és víz hozzáadásával puhára pároljuk. Rászórjuk a zöldségzöldet, és tálaljuk, megszórjuk őrölt borssal, szükség esetén még sózhatjuk is. Ha sok a leve, akkor lehet kevés liszttel sűríteni.
Főtt rizzsel tálaljuk.
.........................................................................................
Citromfagyi, diétás
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- 3 db citrom
- 10 dkg édesítő
- 5 dl víz
Az édesítőt feloldjuk a vízben, és hozzáadjuk a citromok levét, és egy citrom reszelt héját.
Ha kell, még ízesíthetjük.
A fagyasztóba tesszük és fél óránként jól átkeverjük, hogy apró kristályos legyen.
Fogyasztás előtt egy órával tegyük a hűtő normál részébe, hogy kissé lazuljon.
................................................................................
- Meggyes-mákos
-
- Hozzávalók:
-
- 30 dkg mákliszt
- 1 dl olaj
- 2 db tojás
- 15 dkg eritrit (édesítő)
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 db citrom leve és héja
- 1 csésze magvalt meggy
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1-1,5 dl joghurt
-
A meggy kivételével a hozzávalókat összekeverjük, hogy gyenge kevert-tésztát kapjunk. Tepsibe öntjük, és a tetejére szórjuk a meggyet. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kerek szaggatóval kis tortácskákat szúrunk ki belőle, de kockára vágva is igen finom.
................................................................................................
Rakott árpagyöngy 2.
- Rakott árpagyöngy 2.
-
- Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- Köszönöm a megosztást.
-
- 15 dkg hántolt árpa, megfőzve
- 30 dkg savanyú káposzta, vágva, párolva, (ha szükséges, kimosva)
- 2-3 fej vöröshagyma fél karikára vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma, összetörve
- 2-3 dl joghurt vagy tejföl, vagy vegyesen
- 3-4 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- Só, (őrölt bors, koriander, kömény)
-
- A káposztát kevés olajon megdinszteljük. Az árpát enyhén sós vízben megfőzzük. Ruganyos szemeket kapunk. A hagymát szintén olajban, megsütjük.
- A hozzávalókat egy tűzálló tálba rétegezzük:
- Árpa, káposzta, hagyma, tejföl vagy joghurt, paradicsom-szeletek, és így tovább, amíg van mit rétegezni. Tetejére vékony réteg árpa, tejföl kerül, és pár szál a pirított hagymából. Majd a sütőben átsütjük. 15-20 perc elegendő idő, hogy az ízek összebarátkozzanak.
- Rétegezés közben szórjuk az őrölt fűszerekkel, de a sóval vigyázzunk, mert a káposzta és az árpa már tartalmaz némi sót.
- Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, vagy metélőhagymával.
- Nagyon finom diétás, de laktató étel. Tál mérete: 20 x 20 cm.
..................................................................
Rakott árpagyöngy
Rakott árpagyöngy 2. (diétás) ezt majd kitörlöm
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- Hozzávalók:
- 30 dkg hántolt árpa, tisztítva, mosva
- 50-60 dkg savanyú káposzta, mosva, vágva
- 50 dkg vöröshagyma, félkarikára vágva
- 2 pohár kefir, vagy tejföl
- 1 csokor zöldségzöld, aprítva
- Só, bors, olaj
- Az olajon megpároljuk a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk.
- A savanyú káposztát kevés vízben rövid ideig főzzük, pároljuk. Ha sok leve maradt, akkor leönthetjük.
- Belekeverjük a zöldségzöldet. Keveset hagyjunk a tetejére.
- Az árpát sós vízben feltesszük főni, menetközben lehet még a vizet pótolni. Kb. 20-30 perc alatt megfő. Kellemes rugalmas állaga lesz. Nem fog szétfőni.
- Az alapanyagokat jénai edénybe rakjuk, rétegezve: árpa, hagyma, kevés tejföl, savanyú káposzta, és megint újra előröl.
- Végül savanyú káposztával befedjük, és a maradék tejföllel meglocsoljuk.
- Sütőben 20-30 perc alatt átsütjük.
- Tálaláskor zöldségzölddel megszórjuk.
- :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csirke zöldségraguval
Csirke zöldségraguval
A combokat kétfelé vágjuk, fűszerezzük, forró zsiradékon mindkét oldalukat megsütjük. Fedővel letakarjuk és puhulásig pároljuk. Ha kell, pótoljuk a folyadékot.
A borsót és a répát külön edényben, kevés zsiradék és víz hozzáadásával megpároljuk. Amikor mindkettő puha, akkor összeöntjük. Tovább pároljuk, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, jól átkeverjük. Fűszerezzük. Ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk.
Tányérra tesszük a húst, a főtt tésztát, és a zöldséges raguval tálaljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Brokkoli, párolva
- 1 fej brokkoli
- 1 sárgarépa
- Sajt, só, turbolya
-
- A sárgarépát és a brokkoli vastagabb részét daraboljuk. Kevés ízesített vízben puhára főzzük. Kivesszük és félretesszük, amíg a brokkoli rózsákat is puhára pároljuk. Majd tálaljuk. Reszelt sajtot szórunk rá. Utóízesítjük, ha kell.
- Előételként, vagy könnyű vacsoraként fogyasztjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Gombapaprikás
- Gombapaprikás:
- 60 dkg gomba, tisztítva, szeletelve
- 10 dkg húsos szalonna, felkockázva, kisütve
- 1 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
- 4 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1 csomó zöldségzöld. apróra vágva
- Só, bors, köménymag, őrölt pirospaprika
-
- A sült szalonna zsírján (a szalonna is benne marad) megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, rádobjuk a szeletelt gombát, kevés só és víz hozzáadásával puhára pároljuk. Rászórjuk a zöldségzöldet, és tálaljuk, megszórjuk őrölt borssal, szükség esetén még sózhatjuk is. Ha sok a leve, akkor lehet kevés liszttel sűríteni.
- Főtt rizzsel, nokedlivel, tésztával tálalju
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Krumplifasírt
- 1 kg krumpli, darabolva
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- Fél fej fokhagyma, tisztítva, egészben
- 2 tojás
- Liszt
- 10-15 dkg sajt, reszelve
- 1 csokor zöldségzöld, aprítva
- Só, bors, olaj
-
- A krumplit, vöröshagymát, fokhagymát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük a levét, és még melegen összetörjük.
- Egy keveset hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a tojásokat, a sajtot, zöldségzöldet, valamint annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjunk.
- Lisztezzük be a kezünket, készítsünk kis pogácsákat és forró olajban, süssük őket pirosra.
- Most a köret zöldborsós bulgur, de főzelékkel is finom.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Karalábés csirke
- Karalábés csirke
- 70 dkg csirkeaprólék, vagy comb
- 50 dkg (2 db) karalábé
- 50 dkg sárgarépa
- 1 csomag zöldségzöld
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsiradék
- Só, bors
-
- A csirke-darabokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsírban kissé megsütjük, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Majd zsírjára sütjük. Kivesszük az edényből, és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a lisztet, felöntjük kevés vízzel és mártás sűrűségűre beforraljuk.
-
- A karalábét, sárgarépát egyforma nagyságú darabokra vágjuk, megsózzuk és egy másik lábasban kevés zsír és víz hozzáadásával puhára pároljuk. A végén rászórjuk az összevágott zöldségzöldet.
- Tányérra rakjuk, rátesszük a húsdarabokat és a mártással meglocsoljuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::