ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/



Diétás ételek III.

  • Tartalom:
  • Kukorica kuglóf
  • Puliszka
  • Gombapaprikás 2.
  • Citromos, diétás fagyi
  • Meggyes-mákos
  • Rakott árpagyöngy 2.
  • Rakott árpagyöngy
  • Csirke, zöldségraguval
  • Brokkoli, párolva
  • Gombapaprikás
  • Krumplifasírt
  • Karalábés csirke

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Kukorica kuglóf

421._kukorica_gugl..jpg

Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
8 dkg mazsola (esetleg aszalt áfonya, dió)
2 narancs
Édesítő, pici só
1-2 dl tej

A darát vízben megfőzzük. Állandóan kevergetni kell, mert könnyen odakap. A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. (Szükség szerint.) Amikor megpuhult, akkor tegyük bele a többi hozzávalókat (a narancsnak csak a reszelt héját). Ezután is forraljuk egy kicsit, hogy jó sűrű legyen. 
Majd egy kivajazott őzgerincformába öntjük, és lehűtjük.
A formából kiborítjuk, majd felszeleteljük. A kukorica-szeletek közé narancskarikákat tehetünk.

...............................................................................

 

Puliszka

338.._..puliszka_cimke.jpg

Puliszka-sülthagymás
Recept: Zsuzsamama
0.5 liter víz
25 dkg kukoricadara
2 fej vöröshagyma
Szalonna
Só, bors, őrölt koriander
 
A kukoricadarát a sós vízben puhára főzzük, fűszerezzük.
A vékony szalonnacsíkokat kisütjük, és félretesszük. A visszamaradt zsírban (ha kell, még adhatunk hozzá) kisütjük a karikára vágott és lisztben megforgatott vöröshagymát.
 
A kukoricadarát tányérra szedjük és megszórjuk a pirított hagymával.
.......................................................................................

Gombapaprikás 2. 

287._.._gombaporkolt_2..jpg

 

60 dkg gomba, tisztítva, szeletelve
1 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
4 gerezd fokhagyma, összetörve
1 csomó zöldségzöld. apróra vágva
Só, bors, köménymag, őrölt pirospaprika
Zsiradék
 
A zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, rádobjuk a szeletelt gombát, kevés só és víz hozzáadásával puhára pároljuk. Rászórjuk a zöldségzöldet, és tálaljuk, megszórjuk őrölt borssal, szükség esetén még sózhatjuk is. Ha sok a leve, akkor lehet kevés liszttel sűríteni.
Főtt rizzsel tálaljuk.
.........................................................................................
 

Citromfagyi, diétás

 

278.._.._citr._fagyi.jpg

 

Recept: Zsuzsamama főzőoldala

  • 3 db citrom
  • 10 dkg édesítő
  • 5 dl víz 

Az édesítőt feloldjuk a vízben, és hozzáadjuk a citromok levét, és egy citrom reszelt héját.

Ha kell, még ízesíthetjük.

A fagyasztóba tesszük és fél óránként jól átkeverjük, hogy apró kristályos legyen.

Fogyasztás előtt egy órával tegyük a hűtő normál részébe, hogy kissé lazuljon.

................................................................................

  • Meggyes-mákos
  • 276.._.._meggyes-mak.jpg
  •  
  • Hozzávalók:
  •  
  • 30 dkg mákliszt
  • 1 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 15 dkg eritrit (édesítő)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 csésze magvalt meggy
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1-1,5 dl joghurt
  •  

A meggy kivételével a hozzávalókat összekeverjük, hogy gyenge kevert-tésztát kapjunk. Tepsibe öntjük, és a tetejére szórjuk a meggyet. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kerek szaggatóval kis tortácskákat szúrunk ki belőle, de kockára vágva is igen finom.

................................................................................................

Rakott árpagyöngy 2.

224.._.._rakott_arpagyongy_2..jpg

 

  • Rakott árpagyöngy 2.
  •  
  • Recept: Zsuzsamama főzőoldala 
  • Köszönöm a megosztást.
  •  
  • 15 dkg hántolt árpa, megfőzve
  • 30 dkg savanyú káposzta, vágva, párolva, (ha szükséges, kimosva)
  • 2-3 fej vöröshagyma fél karikára vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2-3 dl joghurt vagy tejföl, vagy vegyesen
  • 3-4 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • Só, (őrölt bors, koriander, kömény)
  •  
  • A káposztát kevés olajon megdinszteljük. Az árpát enyhén sós vízben megfőzzük. Ruganyos szemeket kapunk. A hagymát szintén olajban, megsütjük.
  • A hozzávalókat egy tűzálló tálba rétegezzük:
  • Árpa, káposzta, hagyma, tejföl vagy joghurt, paradicsom-szeletek, és így tovább, amíg van mit rétegezni. Tetejére vékony réteg árpa, tejföl kerül, és pár szál a pirított hagymából. Majd a sütőben átsütjük. 15-20 perc elegendő idő, hogy az ízek összebarátkozzanak.
  • Rétegezés közben szórjuk az őrölt fűszerekkel, de a sóval vigyázzunk, mert a káposzta és az árpa már tartalmaz némi sót.
  • Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, vagy metélőhagymával.
  • Nagyon finom diétás, de laktató étel. Tál mérete: 20 x 20 cm.

..................................................................

Rakott árpagyöngy

184.._.._rakott_arpa..jpg

 

Rakott árpagyöngy 2. (diétás) ezt majd kitörlöm

Recept: Zsuzsamama főzőoldala 

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg hántolt árpa, tisztítva, mosva
  • 50-60 dkg savanyú káposzta, mosva, vágva
  • 50 dkg vöröshagyma, félkarikára vágva
  • 2 pohár kefir, vagy tejföl
  • 1 csokor zöldségzöld, aprítva
  • Só, bors, olaj
  • Az olajon megpároljuk a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk.
  • A savanyú káposztát kevés vízben rövid ideig főzzük, pároljuk. Ha sok leve maradt, akkor leönthetjük.
  • Belekeverjük a zöldségzöldet. Keveset hagyjunk a tetejére.
  • Az árpát sós vízben feltesszük főni, menetközben lehet még a vizet pótolni. Kb. 20-30 perc alatt megfő. Kellemes rugalmas állaga lesz. Nem fog szétfőni.
  • Az alapanyagokat jénai edénybe rakjuk, rétegezve: árpa, hagyma, kevés tejföl, savanyú káposzta, és megint újra előröl.
  • Végül savanyú káposztával befedjük, és a maradék tejföllel meglocsoljuk.
  • Sütőben 20-30 perc alatt átsütjük.
  • Tálaláskor zöldségzölddel megszórjuk.
  • :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::  

Csirke zöldségraguval

1.2.7._csirke_zoldsegraguval.jpg

 

Csirke zöldségraguval

A combokat kétfelé vágjuk, fűszerezzük, forró zsiradékon mindkét oldalukat megsütjük. Fedővel letakarjuk és puhulásig pároljuk. Ha kell, pótoljuk a folyadékot.

A borsót és a répát külön edényben, kevés zsiradék és víz hozzáadásával megpároljuk. Amikor mindkettő puha, akkor összeöntjük. Tovább pároljuk, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, jól átkeverjük. Fűszerezzük. Ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk.

Tányérra tesszük a húst, a főtt tésztát, és a zöldséges raguval tálaljuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Brokkoli, párolva

1.2.5.._brokkoli_parolt_...jpg

 

 

  • 1 fej brokkoli
  • 1 sárgarépa
  • Sajt, só, turbolya
  •  
  • A sárgarépát és a brokkoli vastagabb részét daraboljuk. Kevés ízesített vízben puhára főzzük. Kivesszük és félretesszük, amíg a brokkoli rózsákat is puhára pároljuk. Majd tálaljuk. Reszelt sajtot szórunk rá. Utóízesítjük, ha kell.
  • Előételként, vagy könnyű vacsoraként fogyasztjuk.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Gombapaprikás

75.._.._gombapapr..jpg

  • Gombapaprikás:
  • 60 dkg gomba, tisztítva, szeletelve
  • 10 dkg húsos szalonna, felkockázva, kisütve
  • 1 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 csomó zöldségzöld. apróra vágva
  • Só, bors, köménymag, őrölt pirospaprika
  •  
  • A sült szalonna zsírján (a szalonna is benne marad) megpirítjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, rádobjuk a szeletelt gombát, kevés só és víz hozzáadásával puhára pároljuk. Rászórjuk a zöldségzöldet, és tálaljuk, megszórjuk őrölt borssal, szükség esetén még sózhatjuk is. Ha sok a leve, akkor lehet kevés liszttel sűríteni.
  • Főtt rizzsel, nokedlivel, tésztával tálalju

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Krumplifasírt

71.._.._krumplifasirt_cimke.jpg

 

  • 1 kg krumpli, darabolva
  • 1 vöröshagyma, felkockázva
  • Fél fej fokhagyma, tisztítva, egészben
  • 2 tojás
  • Liszt
  • 10-15 dkg sajt, reszelve
  • 1 csokor zöldségzöld, aprítva
  • Só, bors, olaj
  •  
  • A krumplit, vöröshagymát, fokhagymát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük a levét, és még melegen összetörjük.
  • Egy keveset hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a tojásokat, a sajtot, zöldségzöldet, valamint annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjunk.
  • Lisztezzük be a kezünket, készítsünk kis pogácsákat és forró olajban, süssük őket pirosra.
  • Most a köret zöldborsós bulgur, de főzelékkel is finom.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Karalábés csirke

66..._karalabes_csirke.jpg

  • Karalábés csirke
  • 70 dkg csirkeaprólék, vagy comb
  • 50 dkg (2 db) karalábé
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 csomag zöldségzöld
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsiradék
  • Só, bors
  •  
  • A csirke-darabokat sózzuk, borsozzuk, és forró zsírban kissé megsütjük, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.  Majd zsírjára sütjük. Kivesszük az edényből, és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a lisztet, felöntjük kevés vízzel és mártás sűrűségűre beforraljuk.
  •  
  • A karalábét, sárgarépát egyforma nagyságú darabokra vágjuk, megsózzuk és egy másik lábasban kevés zsír és víz hozzáadásával puhára pároljuk. A végén rászórjuk az összevágott zöldségzöldet.
  • Tányérra rakjuk, rátesszük a húsdarabokat és a mártással meglocsoljuk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 132
Heti: 145
Havi: 1 425
Össz.: 810 138

Látogatottság növelés
Oldal: Diétás ételek III.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »