ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ- ÉS BARÁTOKTÓL KAPOTT ÉTELEK KÉPPEL ÉS ÉRTHETŐ RECEPTLEÍRÁSSAL!

Levesek II.

 

 

 

  •  Tartalom:
  • Hagymagombóc leves
  • 1. Krumpligombóc leves
  • 2. Pulykaszárny leves, grízgaluskával
  • 3. Zöldségleves
  • 4. Csontleves
  • 5. Csirke-leves
  • 6. Korhely-leves
  • 7. Krumpli-leves
  • 8. Frankfurti-leves
  • 9. Cukkini-leves
  • 10. Húsgombóc-leves
  • 11. Darálthúsos-leves
  • :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Hagymagombóc leves

275._hagymagomboc_leves.jpg

 

Hagymagombóc leves

A receptet egy nagyon kedves jóbarát küldte. 

Hozzávalók:                                

  • 1 csomag leveszöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj, vagy ghí (tisztított vaj)
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 1 db tojás
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 mokkáskanál majoránna, petrezselyem,
  • 1 mokkáskanál szerecsendió virág, lestyán
  • 1 teáskanál gombapor, só

A zöldségeket felaprítjuk és a vajon megpároljuk, felengedjük 1,5 liter vízzel és fűszerezzük. Figyeljük, hogy a zöldségek megtartsák a ropogós állagukat. Tálalás előtt adhatunk hozzá tejfelt is.  

A gombóchoz a tojást, pici sóval és a majoránnával felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a darát, a zabpelyhet, és egy kevés reszelt vöröshagymát. 10 percig pihentetjük, majd kis kanállal beleszaggatjuk a levesbe, úgy, mint a grízgaluskát. Ha feljött a tetejére kész.

                                ..................................................................................     

1. Krumpligombóc leves

 

1_-_krumpligomboc_leves.jpg

 

  • 10 dkg szalonna, kockára vágva
  • 2 közepes burgonya, tisztítva, darabolva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1-1 paradicsom, paprika, kockára vágva
  • 2 db sárgarépa,1 db zöldség, karikára vágva
  • 1 db tojás
  • zöldségzöld
  • só, bors, piros paprika
  • kevés zsiradék
  • kevés liszt
  • tejföl

A kisült szalonna zsírján (a szalonna is benne marad) megdinszteljük a vöröshagymát, a zöldséget, sárgarépát, beletesszük a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük kb. 1-1,5 l vízzel, felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük.

A burgonyát szintén puhára főzzük (a levét hozzáadjuk a leveshez), villával összetörjük, sót, borsot, tojást adunk hozzá, valamint annyi lisztet, hogy formázható legyen. A gombócokat a forrásban lévő levesbe rakosgatjuk. Ha feljönnek a leves tetejére, akkor már elkészült. Egy  kis pohár tejfölt adhatunk még hozzá, ezután is forraljunk egyet.

 

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

2. Pulykaszárny leves

 

......pulykaszarnyleves.jpg

 

  • Pulykaszárny leves, grízgaluskával
  • 2 pulyka szárnyközép
  • 3 sárgarépa, 2 zöldség, ujjnyi vastag darabokban
  • 1 kis karalábé, hasonló darabokban,
  • 1-1  paprika, paradicsom, nagyobb darabokra vágva
  • 2       kis fej vöröshagyma, tisztítva, egészben,
  • 3-4 gerezd fokhagyma, tisztítva, egészben,
  • 3 cm-es darab gyömbér, tisztítva,
  • 2-3 darab szárított gomba, mosva, nagyobb darabokban
  • 1 csokor zöldségzöld 
  • A húst, sós vízben előfőzzük, kb. fél óra hosszat, félpuhára (a gyömbért is beletehetjük).
  • Majd hozzáadjuk a többi zöldségeket és puhára főzzük.
  • Grízgaluska:
  • 2 egész tojást villával jól felverünk, hozzáadunk
  • 10 csapott evőkanál búzadarát,
  • Kevés sót, késhegynyi szódabikarbónát.

Összekeverjük és 20-30 percig állni hagyjuk, majd kis kanállal a forrásban lévő levesbe, vagy forró vízbe szaggatjuk.

10-15 percig, lassú tűzön főzzük. Egyet kettévágunk és megnézzük, hogy a belseje is megpuhult-e.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

3. Zöldségleves

 

zoldseglev.cimkezve.jpg

 

  • (Ami otthon található)
  • Csirkeláb (az ízületek védelmében)
  • Sárgarépa, zöldség, (kockára vágva)
  • Vöröshagyma, fokhagyma (tisztítva, egészben)
  • Kis darab gyömbér (darabolva)
  • Paradicsom, paprika, (nagyobb darabokban)
  • Gomba (szárított siitake, darabolva, áztatva)
  • Kevés zöldborsó
  • Zöldségzöld (aprítva)
  • 1-2 evőkanál olíva olajba kevert 1-2 késhegynyi kurkuma
  • Bármilyen levestészta. 
  • A csirkelábakat sós vízben feltesszük főni. Pár percig forraljuk, majd belerakjuk a zöldségeket. Fűszerezzük, ízesítjük. Amikor minden megfőtt, akkor mehet bele a zöldségzöld és a kurkumás olaj, hogy szép színe legyen a levesnek.
  • A tésztát külön sós, olajos vízben megfőzzük, és a levessel tálaljuk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

 

4. Csontleves

 

--csontleves.jpg

 

  • 1 kg csont (disznó, vagy marha)
  • 2-2 sárga és fehérrépa (nagyobb darabokban)
  • Kevés karalábé, zeller (ha szereted)
  • 1 vöröshagyma (tisztítva, egészben)
  • Fél fej fokhagyma (tisztítva, gerezdekben)
  • 1-1 zöldpaprika, paradicsom (3-4 darabban)
  • 1 krumpli (tisztítva, egészben)
  • 10 dkg zöldborsó
  • Fűszerek, só, egész bors, egész koriander
  • Ételízesítő helyett: 3 gomba, 3 cm darab gyömbér (2-3 darabban)
  • Cérnametélt
  • A megmosott csontot hideg vízben tegyük fel a gázra. Amikor forr, szedjük le a habját.
  • Egy kicsit előfőzhetjük a disznó csontot, de a marhát még egy kicsit tovább is.
  • Amikor a csonton lévő hús félpuha, akkor tegyük bele a zöldségeket, (a zöldborsót csak a végefelé) fűszerezzük.
  • Nagyon kis lángon főzzük, hogy csak egy kicsit mozogjon a leves.
  • A tésztát sós, olajos forró vízben 2 perc alatt megfőzzük, majd tálalótálba tesszük, rászűrjük a levest.
  • A zöldségeket és csontot külön tányéron kínáljuk.
  • Egy kóbor csirkecomb volt a fagyasztóban, és „véletlenül” belerepült.

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

5. Csirke-leves

 

csirk.lel.1..jpg

 

  • 2 comb
  • 3 láb
  • 2 szárny
  • 2 nyak
  • 1 máj
  • 2 zúza
  • 2-2 szál zöldség és répa (tisztítva, nagyobb darabokban)
  • 1 vöröshagyma (tisztítva, egészben)
  • Fél fej fokhagyma (tisztítva, egészben)
  • 2-3 cm-es darab gyömbér
  • 1-1  paprika, paradicsom
  • 1 száraz erőspaprika, egészben
  • Só, egész bors, egész koriander
  • A húsokat jól átmossuk, tisztítjuk, ha kell, daraboljuk, lassú tűzön elkezdjük főzni.
  • Körülbelül 10 percig lassan főzzük és lehabozzuk. Ezután beletesszük az összes zöldségféleséget, fűszereket, és puhulásig főzzük. A májat az utolsó 10 percben adjuk hozzá, így puha marad. 
  • Daragaluska:
  • 2 tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a sárgákat és annyi búzadarát, hogy gyenge tésztát kapjunk, de ne legyen folyós. Tehetünk bele apróra vágott zöldségzöldet, kicsi sót, késhegynyi sütőport, vagy szódabikarbónát. 30 percig állni hagyjuk. Forró levesbe, vagy forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Lassú tűzön főzzük, kb. 10-15-20 percig (a galuska nagyságától függően). „Kóstolással” ellenőrizzük, hogy megfőtt-e.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

6.Korhely-leves

 

korhely_v..jpg

 

  • 45 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 pár debreceni kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Kevés olaj, vagy zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • Fűszerek: pirospaprika, só, bors, kömény (őrölt)
  • Tejföl

Az összekockázott szalonnát fazékba tesszük, kevés vizet és olajat öntünk rá és kisütjük.

A fél-karikára vágott vöröshagymát ezen megpirítjuk, rátesszük az összetört fokhagymát, lisztet, pirospaprikát. Hozzáadjuk a kissé kimosott, és darabokra vágott káposztát, jól összekeverjük, felengedjük vízzel (kb 1,5 liter). Puhára főzzük, közben fűszerezzük. Amikor a káposzta puha, beletesszük a felkarikázott kétféle kolbászt, jól felforraljuk. Tejföllel kínáljuk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

7. Krumpli leves

 

krumpli_leves.jpg

 

  • 3 db krumpli,
  • 1-1   fehér és sárgarépa
  • 1-1   paprika, paradicsom
  • 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • Fűszerek: só, bors, pirospaprika
  • Őrölt bors, őrölt kömény, majoránna
  • 1-2   evőkanál ecet
  • Nokedlihez: 1 tojás, liszt, kevés víz, só.
  • Megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, tovább pirítjuk az apróra vágott vöröshagymával, zöldpaprikával.
  • Hozzáadjuk az összetört fokhagymát és pirospaprikát (vigyázva, hogy meg ne égjen).
  • Felengedjük vízzel. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot, zöldséget, répát. Félpuhára főzzük. Belemehet a felkockázott krumpli, fűszerek. Amikor már majdnem kész, hozzátesszük a kolbászdarabokat, és beleszaggatjuk a nokedlit. Hozzáadjuk a tejfölt, ecetet, és egyet forralunk rajta.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

8. Frankfurti leves

 

frankfurti_leves_2.jpg

 

  • 40 dkg kelkáposzta,
  • 2 krumpli,
  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál rétes liszt,
  • 2-3 fokhagyma reszelve
  • 4 db debreceni
  • Kis pohár tejföl
  • Fűszerek: őrölt kömény, őrölt paprika, só,
  • Erős paprika
  •  
  • A kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, beledobjuk a tört fokhagymát, piros paprikát, kevés vizet öntünk rá. Mehet a feldarabolt káposzta, kockára vágott burgonya, fűszerezzük, felöntjük 1,5 -2 liter vízzel, fűszerezzük, és lassú tűzön puhára főzzük.
  • Beletesszük a felkarikázott debrecenit.
  • A lisztet simára keverjük a tejfölben és behabarjuk a levest. Pár percig forraljuk. Kóstolgatjuk, ízesítjük.                            

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

9. Cukkini leves

 

cukkini_leves.jpg

 

  • 1 db közepes cukkini, felkockázva
  • Fél kg csirkeaprólék, tisztítva, darabolva
  • 1-1   répa, zöldség, tisztítva, felkarikázva
  • 1-1 paprika, paradicsom, darabolva
  • 1 vöröshagyma, kockára vágva
  • 2-3   gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 cm-es darab gyömbér, lereszelve
  • 1 csomó zöldségzöld, vagy kapor, apróra vágva
  •  Fűszerek: só, tört paprika
  • Olaj, kispohár tejföl, citrom
  •  Levesbetét: bármilyen tészta, kifőzve
  • A vöröshagymát, az olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a fokhagymát, pirospaprikát. Beletesszük a csirkeaprólékot, jól megkeverjük. Felöntjük vízzel, fűszerezzük. Félpuhára főzzük, hozzáadjuk: zöldség, répa, paprika, paradicsom, gyömbér. Pár perc főzés után tesszük hozzá a cukkinit.
  • Puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt, (most még lehet ízesíteni) ezzel is forraljuk rövid ideig.
  • A főtt tésztát tányérokba szedjük, rámerjük a levest, pár csepp citromlevet adhatunk hozzá, és meghintjük a zöldség-zölddel, vagy kaporral.

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

10.Húsgombóc leves

 

husgomboc_leves.jpg

 

Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 szál fehér- és sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
só, bors
petrezselyemzöld
1 kispohár tejföl

 

  •  A gombóchoz:
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • Zsemlemorzsa
  • Só, bors, zöldségzöld
  • Elkészítés:
    Füstölt szalonnát apró kockára vágunk, majd zsírjára olvasztjuk. Finomra vágott hagymát megdinsztelünk a zsiradékban, majd beletesszük az összevágott fehér és sárgarépát. Együtt pároljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felengedjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük.
  • A gombóc hozzávalóit összegyúrjuk.
  • Ha felforrt a levesünk, belerakosgatjuk a lisztezett gombócokat. Az egészet puhára főzzük.
  •  Végül hozzáadjuk a tejfölt.
  •  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  •  

 

11. Darálthúsos leves

 

47.._dar.husos_leves.jpg

 

Hozzávalók 4-5 személyre:
Fél kg darált hús
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál gyökér
1 fej vöröshagyma
Só, őrölt bors, késhegynyi őrölt paprika, esetleg vegeta
Elkészítése:
Pici zsiradékon (olaj / vagy zsír) megpároljuk az apróra vágott hagymát, és a karikázott sárgarépát, majd hozzáadjuk a darált húst, és tovább pároljuk a hús fehéredéséig. Ajánlott folyamatosan kevergetni, hogy a hús morzsalékos legyen. Öntsük fel annyi vízzel amennyi levest szeretnénk készíteni. Tegyük bele a gyökeret is. Ha felforrt akkor takarékra vesszük a lángot, és befűszerezzük. Szép lassú tűzön főzzük kb. 45 percig. A habot nem kell leszedni, gyönyörű tisztára elfövi. Végül tegyük bele a levesbetétet, és főzzük készre.
Ha sűrűbb levest szeretnénk készíteni akkor mehet bele zöldborsó és /vagy párszem kockára vágott krumpli is.                  

 

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 180
Heti: 858
Havi: 3 196
Össz.: 467 904

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek II.
ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj kisütése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »