ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ- ÉS BARÁTOKTÓL KAPOTT ÉTELEK KÉPPEL ÉS ÉRTHETŐ RECEPTLEÍRÁSSAL!

 

Saláták I.

  • Tartalom:
  • 1. Tojássaláta sárgarépával
  • 2. Friss saláta 2.
  • 3. Hagymás gyümölcssaláta
  • 4. Gyors "kovászos" uborka
  • 5. Joghurtos uborkasaláta
  • 6. Savanyú káposztasaláta 1.
  • 7. Savanyú káposztasaláta 2.
  • 8. Körtesaláta
  • 9. Almasaláta
  • 10. Tésztasaláta, húsos
  • 11. Hússaláta
  • 12. Friss saláta
  • 13. Rizs-saláta
  • 14. Paradicsom-saláta

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

1. Tojássaláta sárgarépával

 

tojassalata-sargarepaval.jpg

 

  • 6 db keménytojás, felkockázva,
  • 30 sárgarépa, darabolva, megfőzve,
  • 2 alma, kockára vágva,
  • 1 paprika, felkockázva,
  • Zöldségzöld, apróra vágva,
  • Majonéz, tejföl, mustár,
  • Cukor vagy édesítő,
  • Citrom, só, bors, őr. koriander

A sárgarépát pici vízzel és kevés kókuszzsírral (most vettük, ki kellett próbálni), fűszerekkel: só, bors, őr. koriander, őr. kömény, puhára pároljuk. Amikor kihűlt, akkor a többi hozzávalóval összekeverjük, fűszerezzük, és ráöntjük a külön edényben összekevert -- majonéz-tejföl-mustár-só-cukor-citrom-fűszerek-, keveréket.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 2. Friss saláta 2.

..f..r.i.s.s_salata_2.jo_cimkezve.jpg

 

  • Hozzávalók:
  • Fejes saláta,
  • Paprika,
  • Paradicsom,
  • Uborka,
  • Retek,
  • Újhagyma,
  • Zöldségzöld,
  •  
  • Salátaöntet:
  • Citrom, almaecet,
  • Édesítő, vagy cukor,
  • Só, bors, őr. koriander,
  • Olíva olaj.

A hozzávalókat kockára, szeletre vágjuk. A keverék bármilyen arányú és összetételű lehet.

Az öntet hozzávalóit vízzel összekeverjük. Az arányok az egyéni ízlésre vannak bízva.

Az íze legyen harmonikus, de markáns, hogy a salátára öntés után is kellemes aromája legyen.

Csak közvetlenül fogyasztás előtt öntsük rá a zöldségkeverékre, hogy roppanós maradjon.

Ezzel a módszerrel el tudjuk vinni a salátánkat kirándulásra is. Az öntetet üvegben, a zöldségeket, adagolva dobozokban szállíthatjuk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

3. Hagymás gyümölcs-saláta

 

hagymas_gyumolcssalata.jpg

 

  • 2 db narancs
  • 2 db alma
  • 1 lila- vagy vöröshagyma
  • Citrom, só, olíva olaj

A hagymát fél karikára vágtam, besóztam. Az almát vékony szeletekre, a narancs gerezdeket kockára vágtam. Meglocsoltam citromlével és kevés olíva olajjal.

Összekeverni, megenni.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

4. Gyors "kovászos" uborka

 

 

gyors_uborka.jpg

 

Ropogós, Gyors „kovászos” uborka! 

  •  1kg apró uborka,
  • 1 csokor kapor,
  • Mustármag,
  •  Fekete bors,
  • Koriander mag,
  • 2-3 kanál só és
  • 3-4 kanál 20% -os ecet.

Az uborkát bevagdosom. Annyi vizet forralok fel, amennyi ellepi az uborkát.  Ezután minden hozzávalót beleteszek az edénybe. Együtt újra forralom. Majd hagyom kihűlni, és most lehet még utána ízesíteni, aztán, mehet a hűtőbe.

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

5. Joghurtos uborkasaláta

 

joghurtos_ub..jpg

 

Joghurtos uborkasaláta (6 személy)

  • 2 kígyóuborka
  • 8 gerezd fokhagyma    
  • 2 evőkanál Oliva olaj
  • 4 dl joghurt
  • só, fehérbors, kapor (ha szeretjük)

A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, besóztam, majd hagytam állni fél órát. Amint levet eresztett, kinyomkodtam és összekevertem a joghurttal. (A joghurtot lecsepegtettem egy vászonzacskóban. 2-3 óra alatt a víz fele kifolyik.) Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és az apróra vágott kaprot, fehérborsot és az olíva olajat, majd jól összekevertem. 1 órára a hűtőbe raktam, hogy az ízek összeérjenek.

Tettem bele még egy szép nagy TV-paprikát. Körülbelül olyan nagyságúra aprítottam, mint a reszelt uborka. Így van benne egy kis ropogós is.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

6. Savanyú káposztasaláta 1.

 

kap._sal._vag.....jpg

 

  • ½ kg savanyú káposzta
  • 1 db lila hagyma
  • Oliva olaj, cukor, vagy édesítő

 

A káposztát kissé kimossuk, kicsavarjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a fél karikára vágott lilahagymát, két evőkanál olajat (a zsírban oldódó vitaminok beilleszkedése érdekében), kevés cukrot vagy édesítőt és 1 dl vizet. Jól összekeverjük és tálaljuk. Ha szükséges utána ízesítünk.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

7. Savanyú káposztasaláta 2.

 

kaposztasalat.2..jpg

 

  • Fél kg savanyúkáposzta
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db lilahagyma
  • Kevés cukor, vagy édesítő,
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • (Ha szükséges: só, ecet.)

Amennyiben a káposzta túl savanyú, mossuk ki, vágjuk nagyobb darabokra. Keverjük össze a félkarikára vágott hagymával és a burgonyahámozóval forgácsolt sárgarépával. Keverjük össze, ízesítsü

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

8. Körtesaláta

 

kortesalata.jpg

 

 

 

  • Hozzávalók:
  • 4 db közepes körte
  • 1/2 citrom leve,
  • 15 dkg főtt tarja,
  • 15 dkg sajt,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 kanál majonéz,
  • Só,

 

A körtét meghámozzuk és vékony, hosszú csíkokra vágjuk, majd a citromlével meglocsoljuk. A sonkát és a sajtot szintén hosszú, vékony csíkokra vágjuk, és a körtéhez adjuk.

A tejfölt a majonézzel összekeverjük, tetszés szerint ízesítjük és a sonkás körtés keverékre ráöntjük és összekeverjük. Tálaláskor szőlővel (vagy, ami kéznél van) díszítjük.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

9. Almasaláta

 

almasalata.jpg

 

Diétás vacsora
Almasaláta

2-3 alma
Fél marék mazsola
Fél marék darabolt dió
1,5 dl tejföl
1,5 dl majonéz
Kevés cukor, vagy édesítő
fél citrom leve
Picike só

Az almát apró kockára vágom, kevés citromlével meglocsolom. Hozzáadom a diót és a mazsolát, majd a kis cukorral összekevert tejfölt és majonézt. Ha nem eszem meg rögtön, akkor jó, ha áll pár órát.                 

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::                      

 

10. Tésztasaláta, húsos

 

csirkes_tesztasalata.jpg

 

Tésztasaláta, csirkehússal! 

 

20 dkg tészta (szarvacska)
egy csirkemell
uborka
egy paprika
1 pohár tejföl, majonéz
olaj, só, bors, fokhagymapor
zöldségzöld

  • A tésztát megfőzzük és lehűtjük.
  • A feldarabolt mellet fűszerezzük és kevés olajon puhára sütjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szintén kihűlt tésztához.
  • Feldaraboljuk a paprikát és az uborkát, majd hozzákeverjük a tésztás csirkéhez.

Ezután elkészítjük a majonézes öntetet. Egy pohár tejfölt kevés mustárral, és kevés majonézzel összekeverjük, majd beleszórunk apróra vágott petrezselymet.
Végül az öntetet is sózzuk, borsozzuk, és a többi hozzávalóhoz keverjük.
                                             

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

11. Hússaláta

 

hussalata.jpg

 

  • Hozzávalók:
  • Apró kockára vágott,
  • 50 dkg sült, vagy főtt hús,
  • 2 alma,
  • 2 csemege uborka,
  • 1 piros pritamin paprika,
  • 2 kemény tojás,
  • Öntet:
  • 1 kis pohár tejföl,
  • 1 tubus majonéz
  • 1 ek mustár
  • Só, bors, citromlé
  • A felaprított alapanyagokra, ráöntöm az összekevert öntetet.
  • Párt órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

      

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::            

12. Friss saláta

 

frissss_salata.jpg

 

  • Egy paprika
  • Egy paradicsom,
  • Fél kígyóuborka,
  • 2 szál újhagyma,
  • 2 db retek,
  • Fél fej saláta
  • 5 dkg sajt,
  • Fél citrom leve,
  • Só, bors, 2 evőkanál olíva olaj

 

Feladat: Darabolni, fűszerezni, megenni.                       

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

13. Rizs-saláta:
 

 

rizs-salata.jpg

 

  •  15 dkg rizs,
  •  1 kis fej vöröshagyma,
  •  20 dkg paradicsom,
  •  10 dkg zöldpaprika,
  •  Ecet, olaj, só, bors, cukor
  •  Petrezselyem zöld.
  •  1 fej saláta

A rizst 20 percig lobogó bő vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.

 

A lehámozott, magjától kinyomott paradicsomot és zöldpaprikát kockára várjuk, a vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, ecettel, olajjal összekeverjük.

Tálaláskor a fejes salátával körítjük.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  14. Paradicsom-saláta

 

paradics._salata.jpg

 

Hozzávalók:
Fél kilogramm paradicsom
egy lila hagyma
3 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor, só, fehérbors

Kevés vízben elkeverem az ízesítőket, ha kell még javítok rajta. A nagyon vékony negyed szeletekre vágott hagymát hozzákeverem. Ehhez apró paradicsomokat vásároltam, és akkor csak negyedelem őket, és beleteszem a salátalébe.
Pár óra állás jót tesz neki.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 156
Tegnapi: 297
Heti: 156
Havi: 4 267
Össz.: 452 608

Látogatottság növelés
Oldal: Saláták I.
ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »