Saláták I.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Tojássaláta sárgarépával
A sárgarépát pici vízzel és kevés kókuszzsírral (most vettük, ki kellett próbálni), fűszerekkel: só, bors, őr. koriander, őr. kömény, puhára pároljuk. Amikor kihűlt, akkor a többi hozzávalóval összekeverjük, fűszerezzük, és ráöntjük a külön edényben összekevert -- majonéz-tejföl-mustár-só-cukor-citrom-fűszerek-, keveréket.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Friss saláta 2.
A hozzávalókat kockára, szeletre vágjuk. A keverék bármilyen arányú és összetételű lehet.
Az öntet hozzávalóit vízzel összekeverjük. Az arányok az egyéni ízlésre vannak bízva.
Az íze legyen harmonikus, de markáns, hogy a salátára öntés után is kellemes aromája legyen.
Csak közvetlenül fogyasztás előtt öntsük rá a zöldségkeverékre, hogy roppanós maradjon.
Ezzel a módszerrel el tudjuk vinni a salátánkat kirándulásra is. Az öntetet üvegben, a zöldségeket, adagolva dobozokban szállíthatjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Hagymás gyümölcs-saláta
A hagymát fél karikára vágtam, besóztam. Az almát vékony szeletekre, a narancs gerezdeket kockára vágtam. Meglocsoltam citromlével és kevés olíva olajjal.
Összekeverni, megenni.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Gyors "kovászos" uborka
Ropogós, Gyors „kovászos” uborka!
Az uborkát bevagdosom. Annyi vizet forralok fel, amennyi ellepi az uborkát. Ezután minden hozzávalót beleteszek az edénybe. Együtt újra forralom. Majd hagyom kihűlni, és most lehet még utána ízesíteni, aztán, mehet a hűtőbe.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Joghurtos uborkasaláta
Joghurtos uborkasaláta (6 személy)
A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, besóztam, majd hagytam állni fél órát. Amint levet eresztett, kinyomkodtam és összekevertem a joghurttal. (A joghurtot lecsepegtettem egy vászonzacskóban. 2-3 óra alatt a víz fele kifolyik.) Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és az apróra vágott kaprot, fehérborsot és az olíva olajat, majd jól összekevertem. 1 órára a hűtőbe raktam, hogy az ízek összeérjenek.
Tettem bele még egy szép nagy TV-paprikát. Körülbelül olyan nagyságúra aprítottam, mint a reszelt uborka. Így van benne egy kis ropogós is.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Savanyú káposztasaláta 1.
A káposztát kissé kimossuk, kicsavarjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a fél karikára vágott lilahagymát, két evőkanál olajat (a zsírban oldódó vitaminok beilleszkedése érdekében), kevés cukrot vagy édesítőt és 1 dl vizet. Jól összekeverjük és tálaljuk. Ha szükséges utána ízesítünk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Savanyú káposztasaláta 2.
Amennyiben a káposzta túl savanyú, mossuk ki, vágjuk nagyobb darabokra. Keverjük össze a félkarikára vágott hagymával és a burgonyahámozóval forgácsolt sárgarépával. Keverjük össze, ízesítsü
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Körtesaláta
A körtét meghámozzuk és vékony, hosszú csíkokra vágjuk, majd a citromlével meglocsoljuk. A sonkát és a sajtot szintén hosszú, vékony csíkokra vágjuk, és a körtéhez adjuk.
A tejfölt a majonézzel összekeverjük, tetszés szerint ízesítjük és a sonkás körtés keverékre ráöntjük és összekeverjük. Tálaláskor szőlővel (vagy, ami kéznél van) díszítjük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Almasaláta
Diétás vacsora
Almasaláta
2-3 alma
Fél marék mazsola
Fél marék darabolt dió
1,5 dl tejföl
1,5 dl majonéz
Kevés cukor, vagy édesítő
fél citrom leve
Picike só
Az almát apró kockára vágom, kevés citromlével meglocsolom. Hozzáadom a diót és a mazsolát, majd a kis cukorral összekevert tejfölt és majonézt. Ha nem eszem meg rögtön, akkor jó, ha áll pár órát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10. Tésztasaláta, húsos
Tésztasaláta, csirkehússal!
20 dkg tészta (szarvacska)
egy csirkemell
uborka
egy paprika
1 pohár tejföl, majonéz
olaj, só, bors, fokhagymapor
zöldségzöld
Ezután elkészítjük a majonézes öntetet. Egy pohár tejfölt kevés mustárral, és kevés majonézzel összekeverjük, majd beleszórunk apróra vágott petrezselymet.
Végül az öntetet is sózzuk, borsozzuk, és a többi hozzávalóhoz keverjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
11. Hússaláta
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
12. Friss saláta
Feladat: Darabolni, fűszerezni, megenni.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
13. Rizs-saláta:
A rizst 20 percig lobogó bő vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A lehámozott, magjától kinyomott paradicsomot és zöldpaprikát kockára várjuk, a vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, ecettel, olajjal összekeverjük.
Tálaláskor a fejes salátával körítjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
14. Paradicsom-saláta
Hozzávalók:
Fél kilogramm paradicsom
egy lila hagyma
3 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor, só, fehérbors
Kevés vízben elkeverem az ízesítőket, ha kell még javítok rajta. A nagyon vékony negyed szeletekre vágott hagymát hozzákeverem. Ehhez apró paradicsomokat vásároltam, és akkor csak negyedelem őket, és beleteszem a salátalébe.
Pár óra állás jót tesz neki.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::