ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ- ÉS BARÁTOKTÓL KAPOTT ÉTELEK KÉPPEL ÉS ÉRTHETŐ RECEPTLEÍRÁSSAL!


Kozári Judit sütötte I.

 

  • Tartalom:
  • Diós kifli
  • Burgonyás pogácsa
  • Pottyantós, túrós
  • Borzas kata
  • Gyümölcsös pohárkrém
  • Zabpelyhes süti
  • Ostyatekercs
  • Csokis, vaníliás csiga
  • Stíriari metélt
  • Rakott palacsinta
  • Aranygaluska
  • Kekszgolyók
  • Pudingos, gesztenyés rota
  • Barackos túróspite
  • Habcsók

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

Diós kifli

273.._.._dios_kifli_cimke.jpg

 

  • Diós kifli
  • Recept: Judit Kozári
  •  
  • Hozzávalók:
  • 66 dkg liszt
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 cs vaníliás cukor
  • 50 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  •  
  • A lisztet, a diót, a kristálycukrot, 2 cs vaníliás cukrot, a vajat összegyúrjuk. 
  • Ujjnyi vastagságúra sodorjuk, daraboljuk, kifli alakra formázzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, közepes lángon, világossárgára sütjük. 170 fokon, alsó-felső sütéssel, kb. 30 percig. Azonnal, forrón kiszedjük, és vaníliás cukros porcukorban megforgatjuk.

.............................................................

Burgonyás pogácsa

 

271.._.._krumplis_pogacsa_cimke.jpg

 

 

 

Burgonyás pogácsa

 

Recept: Judit Kozári

 

 

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt,

 

12 dkg zsír v. vaj

 

30 dkg főtt, áttört burgonya

 

2 dkg élesztő

 

2 kávés-kanál cukor

 

3 ek tej

 

1 tojás

 

1 dkg só

 

1 tojás, kicsi tej

 

 

 

Lisztet a zsírral vagy vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, sót, és jól összedolgozzuk, amíg el nem válik a táltól. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással. Végül 3 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét bevagdossuk, majd szaggatjuk. Fél órát pihentetjük. Tojással megkenjük, közepes sütőben pirosra sütjük. 

 

 .............................................................................................

 

Pottyantós, túrós

 

267.._.._pottyogtatos_turos.jpg

 

 

 

Pottyantós túrós

 

Recept: Kozári Judit

 

  • Hozzávalók:
  • Tészta:
  • 3 db egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1,1 dl olaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • (nem kell felverni habbá)
  • 1 cs sütőpor

 

 

 

  • Massza:
  • 1/2 kg túró
  • 2 db tojás 
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

 

A tészta hozzávalóit összekeverjük, kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.

 

A túrót összekeverjük a tojás sárgájával, citromhéjjal, 10 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a tojás felvert habját óvatosan. Ezt a masszát a tészta tetejére pottyantgatjuk (kanalazzuk) foltokban.

 

170-180 fokon 20-30 percig sütjük.

 

  • Nagyon Gyors, Nagyon Egyszerű, és Nagyon Finom.
  • Ez egy tökéletes recept.

 

 ........................................................................................

 

Borzas Kata

 

149.._.._borzas_kata_cimke.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borzas Kata
Kozári Judit konyhájából.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg kristálycukor,
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó
2 tojás sárgája
1 kávékanál rum,
25 dkg Rama margarin, vagy vaj.

Töltelék: 
1 kg túró
30 dkg kristálycukor
1 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
5 tojás fehérje felverve

 

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, a felét lereszeljük a tepsibe, befedjük a töltelékkel, majd a tészta másik részét is ráreszeljük, és előmelegített sütőben megsütjük. 180-200 fokon kb.35 percig.
A krémhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, lisztet, citrom reszelt héját, a 3 tojássárgát és az 5 tojásfehérjét kemény habbá verve.

 

....................................................................

 


 

Gyümölcsös pohárkrém

 

146_.._.._gyum._poharkrem_cimke.jpg

 

 

 

Gyümölcsös pohárkrém

 

Recept: Kozári Judit

 

 

 

  • Hozzávalók:
  • 2 pohár tejföl,
  • 1 zacskó morzsolható keksz
  • 1 doboz mirelit bogyós gyümölcs
  • porcukor
  • A tejfölt kikeverem a porcukorral. A mirelit gyümölcsöt kiolvasztom és  lecsepegtetem, a kekszet összemorzsolom. A keksz lehet bármilyen: zab-, sima, kakaós, igény szerint. Ezután megtöltöm a pohár alját 
  • a tejföllel. Erre jön a keksz, majd a gyümölcs. Ezt a hármast addig ismétlem, amíg megtelik a pohár. Reszelt csokoládéval megszórom.
  • Pár órára hűtőbe teszem.
  • Tipp: Lehet a tejfölbe túrót keverni. Bármilyen gyümölcsből csinálhatjuk.
  • A kekszet meg lehet locsolni valamilyen likőrrel, alkohollal. Tejszínhabot tenni a tetejére.
  • ...........................................................

 

Zabpelyhes süti

 

171.._.._zabpelyhes_suti_..jpg

 

 

 

  • Zabpelyhes süti
  • Recept: Kozári Judit
  •  
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 5 db tojás
  • 5 ek joghurt
  • 10 ek apró zabpehely
  • 6 ek cukor
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • Fél tasak sütőpor
  •  
  • A tojásokat felverjük. Belekeverjük a túrót, joghurtot, zabpelyhet, cukor, 
  • áfonyát, sütőport. 20-30 percig pihentetjük. 
  • Pihentetés után kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. 
  • 180 fokon sütőben 30-40 percig sütjük. 

 

 ...........................................................................

 

Ostyatekercs

 

174.._.._ostyatekercs.jpg

 

 

 

  • Ostyatekercs 
  • Recept: Kozári Judit 
  • Hozzávalók: 
  • 3 db tojás, 
  • 15 dkg cukor, 
  • 1-2 evőkanál kakaó, 
  • 20 dkg keksz, 
  • 15 dkg dió, 
  • 10 dkg vaj
  •  

 

Tojást a cukorral és a kakaóval nagyon rövid ideig összefőzzük. Beledobjuk a nagy darabokra összetört kekszet, és a diót feldarabolva, majd a vajat. 

 

Egy ostyalapot vizes konyharuhára terítünk, ebbe belecsavarjuk az elkészített tölteléket.

 

Lehűtjük, és azután szeleteljük.

 

....................................................................

 

Csokis, vaníliás csiga

 

 

 

183.._.._csokis-vanilias_csiga.jpg

 

 

 

  • Csokis-vaníliás csiga
  • Recept: Kozári Judit
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 cs sütőpor
  • 25 dkg Rama
  • 30 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 4 dkg kakaó
  • 2 ek tej
  • 3 dkg cukor

 

Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a vajat, a 30 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját, 1 üveg rum vagy vanília aromát. Jól összedolgozzuk. Ha ragadna, egy ideig hűtőbe tesszük.

 

A tészta felébe keverjük a kakaót, 2 evőkanál tejet, a 3 dkg cukrot. Mindkét tésztát egyforma nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk. A fehéret megkenjük vékonyan tojásfehérjével, a másik lapot ráfektetjük, azt is megkenjük, majd szorosan feltekerjük. 

 

Hűtőbe tesszük, majd vékony szelteket vágunk. Kikent tepsibe helyezzük.

 

Alsó-felső sütéssel 170-200 fokon sütjük. Kb. 10-15 percig.

 

Nagyon finom, és gyorsan elfogy. 

 

.......................................................................

 

 

 

Stíriai metélt

 

262._.._.._stiriai_metelt.jpg

 

Stíriai metélt

 

Recept: Kozári Judit

 

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 1 kiskanál olaj vagy 162 dkg zsír
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 3 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 4 ek cukor

 

Az áttört túróval, egy tojással és a liszttel, kevés sóval, egy evőkanál tejföllel gyúrt tésztát készítünk. Gyufaszál vastagságúra kinyújtjuk, és 1 cm széles metélteket vágunk belőle. Forró, sós vízben kifőzzük, és utána jól lecsurgatjuk. A vajat 4 db tojás sárgájával, 4 ek cukorral és a tejföllel jól elkeverjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, a megmosott mazsolát és a tojások felvert habját. A kifőzött tésztát ezzel a keverékkel óvatosan elkeverjük. Zsiradékkal kikent és morzsával meghintett formába öntjük. Forró sütőben pirosra sütjük. Kb. 220 fokon 20-30 percig. 

 

 ................................................................

 

Rakott palacsinta

 

257.._.._rakott_palacsint.jpg

 

 

 

  • Rakott palacsinta
  • (Mascarponés - mogyorókrémes)
  • RECEPT. KOZÁRI JUDIT
  • Hozzávalók:
  • A palacsintához:
  • 4 dl liszt
  • 4 dl tej
  • 4 db tojás 
  • 1-2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  •  
  • A töltelékez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 3-4 ek mogyorókrém
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín (Hulala)
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  •  
  • Elkészítés:
  • Az egész tojásokat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a tejjel. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, majd kézi habverővel simára keverjük. (A szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát fogunk kapni.)
  • A palacsintasütőt kevés olajjal kikenjük, majd beleteszünk egy nagyobb merőkanállal a tésztából. Ezután a palacsinták mindkét oldalát kisebb lángon szép pirosra süssük. 

 

A mascarponét alaposan összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a mogyorókrémmel. A habtejszínt kemény habbá verjük. 

 

A tányérra egy palacsintát teszünk, majd ízlés szerint megkenjük a mascarponés- mogyorókrémmel. Ezután befedjük egy palacsintával, majd megkenjük tejszínhabbal. Addig ismételjük, amíg az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül. 

 

A maradék mogyorókrémet összekeverjük egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét. 

 

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kevergetve kihűtjük. Ezután ízlés szerint a torta tetejére csorgatjuk. 

 

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk. (Érdemes az elkészült tortát betenni a hűtőbe, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, így könnyebben szeletelhető.)

 

 

 

............................................................

 

Aranygaluska

 

185.._.._aranygaluska.jpg

 

 

 

Aranygaluska

 

Recept: Kozári Judit

 

2 dl langyos cukros tejben, 2 dkg élesztőt feloldunk, és felfuttatjuk.

 

30 dkg lisztet, ezt a felfuttatott tejet, 2 db tojás sárgáját, 5 dkg vajat és 1 késhegynyi sót alaposan összedagasztjuk, majd ezt a kész tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

 

1 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden darabot olvasztott vajba mártunk, mélyebb sütőedénybe (jénaiba) egymás mellé rakjuk őket. Összekeverünk 8 dkg cukrot, 10 dkg darát dióval. Tészta sorra szórjuk a fél adag darált diót, majd ismételten olvasztott vajba mártott tészta sor jön, majd a dió másik fele. Végül megint tészta.

 

Újbóli kelesztés után közepes hőmérsékletű sütőben aranybarnára sütjük.

 

Pudinggal (egy zacskó pudinghoz dupla mennyiségű tejjel) vagy valamilyen kedvelt öntettel tálaljuk.

 

............................................................................................................

 

Kekszgolyók

 

113.._.._.._keksz-golyok.jpg

 

 

 

  • Kekszgolyó
  • Recept: Kozári Judit
  •  
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • kb. 1 dl tej
  • A kekszhez add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót.
  • Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (jól gyúrhatóvá válik). Pihentesd 30 percig, utána nedves kézzel csinálj kicsi gombócokat belőle.
  • A végén forgasd meg kristálycukorban.
  • Mi ezt így szeretjük! De természetesen lehet különféleképpen variálni.
  • Pl: Lehet a masszához darált diót adni.
  • A gombóc megformálásakor lehet tölteni lekvárral, vagy magozott meggyel.
  • Aki szereti a kókuszt, az a végén kókuszreszelékbe forgassa.
  • Lehet próbálkozni vele!  

 

 

 

------------------------------------------------------------------------

 

Pudingos, gesztenyés torta

 

252.._.._gesztenyes_pudingos_tort..jpg

 

Gesztenyés torta (sütés nélkül)

 

Recept: Kozári Judit 

 

  • Hozzávalók:
  • 2 cs gesztenyepüré
  • 20 dkg darált keksz
  • Rum
  • 15 dkg Rama
  • 15 dkg porcukor

 

-------------------------------------------

 

  • 3 csomag vanília puding
  • 9 dl tej
  • 25 dkg Rama
  • 25 dkg porcukor

 

---------------------------------------------

 

  • Nagy csomag babapiskóta 
  • Kávé
  • Rum
  • 1/2 l tejszín
  • Habfixáló
  • Kakaópor

 

A 2 csomag gesztenyepürét villával összetörünk, és a 20 dkg darált kekszet kevés rummal, vagy rumaromával együtt összekeverjük. 15 dkg Rama és 15 dkg porcukor keverékét a fentiekhez gyúrjuk, és a kívánt formába nyomkodjuk (csatos tortaforma). 

 

3 csomag vanília pudingot 9 dl tejben felfőzünk, és ha kihűlt, óvatosan átkeverjük.

 

25 dkg Rama és 25 dkg porcukor keverékét belekeverjük a pudingba, így vanília krémet kapunk, melyet a gesztenye masszára egyenletesen elkenjük. 

 

Babapiskótát kávéba forgatunk (ízlés szerint kicsi rumot is tehetünk a kávéba), de ne ázzon el, és ezzel beborítjuk a pudingkrém tetejét. 

 

1/2 liter tejszínt habfixálóval felverünk, és a tetejére simítjuk. 

 

Kakaó porral meghintjük és behűtjük. (Lehetőség szerint egy napig pihentetjük.)

 

 ................................................................................

 

Habcsók, egyszerű (Készítette: Kozári Judit)

 

 

 

247_.._..habcsok_egyszeru.jpg

 

  • Habcsók
  • Készítette: Kozári Judit
  • 4 tojás fehérjéje
  • 24 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2-3 evőkanál citromlé

 

A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a cukrot, vaníliát és a citromlevet apránként hozzáadva addig keverjük, míg fényes, kemény habot kapunk.

 

Sütő-papiros tepsire evőkanállal halmokat rakunk.

 

 A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Betesszük a habcsókot és rögtön lezárjuk a gázt.

 

Húsz perc, vagy fél óra múlva ellenőrizzük, hogy kellően megkeményedett-e a külseje. Akkor jó, ha kívül kemény, belül pedig finom puha marad.

 

Ha még nem megfelelő az állaga, akkor megismételjük a folyamatot. 

 

Kevés ételfestéket hozzáadva, ebből a masszából készíthetjük a karácsonyi karikákat. Ebben az esetben jobb, ha kiszárad a közepe is.

 

 

 

 ....................................................................................................

 

 

 

Barackos túróspite

 

 

 

244.._.._barackos_turospite_c.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  • Barackos, túrós pite
  • Recept: Kozári Judit
  •  
  • Hozzávalók:

 

 

 

  • Tésztához: 
  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg sütőmargarin
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája

 

 

 

  • Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 ek baracklekvár
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek tejföl
  • 20 dkg barackbefőtt kockára vágva

 

 

 

  • Díszítéshez:
  • 20 dkg barackbefőtt szeletelve

 

 

 

  • A lisztet, a Rama margarint és a porcukrot egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán akkora kerek lapokat nyújtunk belőle, amelyekkel egy-egy muffin-formát ki tudunk bélelni. A felesleges tésztarészeket levágjuk. 
  • A túrótöltelék hozzávalóit - a barackbefőtt kivételével - egy tálban össze- dolgozzuk, a tésztákra adagoljuk, majd mindegyikbe nyomkodunk néhány kocka barackot.
  • 165 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta széle barnulni kezd. Miután kihűlt, barackszeletekkel díszítjük. 

 

 

 

 ............................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 



 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 93
Tegnapi: 318
Heti: 543
Havi: 6 241
Össz.: 431 632

Látogatottság növelés
Oldal: Kozári Judit sütötte I.
ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »