Kozári Judit sütötte I.
-------------------------------------------------------------------------------
Diós kifli
.............................................................
Burgonyás pogácsa
.............................................................................................
Pottyantós, túrós
Recept: Kozári Judit
A tészta hozzávalóit összekeverjük, kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.
A túrót összekeverjük a tojás sárgájával, citromhéjjal, 10 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a tojás felvert habját óvatosan. Ezt a masszát a tészta tetejére pottyantgatjuk (kanalazzuk) foltokban.
170-180 fokon 20-30 percig sütjük.
........................................................................................
Borzas Kata
Kozári Judit konyhájából.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg kristálycukor,
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó
2 tojás sárgája
1 kávékanál rum,
25 dkg Rama margarin, vagy vaj.
Töltelék:
1 kg túró
30 dkg kristálycukor
1 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
5 tojás fehérje felverve
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, a felét lereszeljük a tepsibe, befedjük a töltelékkel, majd a tészta másik részét is ráreszeljük, és előmelegített sütőben megsütjük. 180-200 fokon kb.35 percig.
A krémhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, lisztet, citrom reszelt héját, a 3 tojássárgát és az 5 tojásfehérjét kemény habbá verve.
....................................................................
Gyümölcsös pohárkrém
Recept: Kozári Judit
Zabpelyhes süti
...........................................................................
Ostyatekercs
Tojást a cukorral és a kakaóval nagyon rövid ideig összefőzzük. Beledobjuk a nagy darabokra összetört kekszet, és a diót feldarabolva, majd a vajat.
Egy ostyalapot vizes konyharuhára terítünk, ebbe belecsavarjuk az elkészített tölteléket.
Lehűtjük, és azután szeleteljük.
....................................................................
Csokis, vaníliás csiga
Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a vajat, a 30 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, 2 tojás sárgáját, 1 üveg rum vagy vanília aromát. Jól összedolgozzuk. Ha ragadna, egy ideig hűtőbe tesszük.
A tészta felébe keverjük a kakaót, 2 evőkanál tejet, a 3 dkg cukrot. Mindkét tésztát egyforma nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk. A fehéret megkenjük vékonyan tojásfehérjével, a másik lapot ráfektetjük, azt is megkenjük, majd szorosan feltekerjük.
Hűtőbe tesszük, majd vékony szelteket vágunk. Kikent tepsibe helyezzük.
Alsó-felső sütéssel 170-200 fokon sütjük. Kb. 10-15 percig.
Nagyon finom, és gyorsan elfogy.
.......................................................................
Stíriai metélt
Recept: Kozári Judit
Az áttört túróval, egy tojással és a liszttel, kevés sóval, egy evőkanál tejföllel gyúrt tésztát készítünk. Gyufaszál vastagságúra kinyújtjuk, és 1 cm széles metélteket vágunk belőle. Forró, sós vízben kifőzzük, és utána jól lecsurgatjuk. A vajat 4 db tojás sárgájával, 4 ek cukorral és a tejföllel jól elkeverjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, a megmosott mazsolát és a tojások felvert habját. A kifőzött tésztát ezzel a keverékkel óvatosan elkeverjük. Zsiradékkal kikent és morzsával meghintett formába öntjük. Forró sütőben pirosra sütjük. Kb. 220 fokon 20-30 percig.
................................................................
Rakott palacsinta
A mascarponét alaposan összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a mogyorókrémmel. A habtejszínt kemény habbá verjük.
A tányérra egy palacsintát teszünk, majd ízlés szerint megkenjük a mascarponés- mogyorókrémmel. Ezután befedjük egy palacsintával, majd megkenjük tejszínhabbal. Addig ismételjük, amíg az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül.
A maradék mogyorókrémet összekeverjük egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kevergetve kihűtjük. Ezután ízlés szerint a torta tetejére csorgatjuk.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk. (Érdemes az elkészült tortát betenni a hűtőbe, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, így könnyebben szeletelhető.)
............................................................
Aranygaluska
Recept: Kozári Judit
2 dl langyos cukros tejben, 2 dkg élesztőt feloldunk, és felfuttatjuk.
30 dkg lisztet, ezt a felfuttatott tejet, 2 db tojás sárgáját, 5 dkg vajat és 1 késhegynyi sót alaposan összedagasztjuk, majd ezt a kész tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
1 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden darabot olvasztott vajba mártunk, mélyebb sütőedénybe (jénaiba) egymás mellé rakjuk őket. Összekeverünk 8 dkg cukrot, 10 dkg darát dióval. Tészta sorra szórjuk a fél adag darált diót, majd ismételten olvasztott vajba mártott tészta sor jön, majd a dió másik fele. Végül megint tészta.
Újbóli kelesztés után közepes hőmérsékletű sütőben aranybarnára sütjük.
Pudinggal (egy zacskó pudinghoz dupla mennyiségű tejjel) vagy valamilyen kedvelt öntettel tálaljuk.
.......................................................................................................
Kekszgolyók
------------------------------------------------------------------------
Pudingos, gesztenyés torta
Recept: Kozári Judit
-------------------------------------------
---------------------------------------------
A 2 csomag gesztenyepürét villával összetörünk, és a 20 dkg darált kekszet kevés rummal, vagy rumaromával együtt összekeverjük. 15 dkg Rama és 15 dkg porcukor keverékét a fentiekhez gyúrjuk, és a kívánt formába nyomkodjuk (csatos tortaforma).
3 csomag vanília pudingot 9 dl tejben felfőzünk, és ha kihűlt, óvatosan átkeverjük.
25 dkg Rama és 25 dkg porcukor keverékét belekeverjük a pudingba, így vanília krémet kapunk, melyet a gesztenye masszára egyenletesen elkenjük.
Babapiskótát kávéba forgatunk (ízlés szerint kicsi rumot is tehetünk a kávéba), de ne ázzon el, és ezzel beborítjuk a pudingkrém tetejét.
1/2 liter tejszínt habfixálóval felverünk, és a tetejére simítjuk.
Kakaó porral meghintjük és behűtjük. (Lehetőség szerint egy napig pihentetjük.)
................................................................................
Habcsók, egyszerű (Készítette: Kozári Judit)
A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a cukrot, vaníliát és a citromlevet apránként hozzáadva addig keverjük, míg fényes, kemény habot kapunk.
Sütő-papiros tepsire evőkanállal halmokat rakunk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Betesszük a habcsókot és rögtön lezárjuk a gázt.
Húsz perc, vagy fél óra múlva ellenőrizzük, hogy kellően megkeményedett-e a külseje. Akkor jó, ha kívül kemény, belül pedig finom puha marad.
Ha még nem megfelelő az állaga, akkor megismételjük a folyamatot.
Kevés ételfestéket hozzáadva, ebből a masszából készíthetjük a karácsonyi karikákat. Ebben az esetben jobb, ha kiszárad a közepe is.
....................................................................................................
Barackos túróspite
............................................................