ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA
Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/
Rántott és sült húsok IV.
- Tartalom:
- Rántott sertésmáj
- Zabpelyhes csirkeszárny
- Töltött, rántott karaj
- Mustáros tarja
- ----------------------------------------------------------------------
Rántott sertésmáj
Rántott sertésmáj
Zsuzsamama főzőoldala
50 dkg sertésmáj
2-3 db tojás
10 dkg finomliszt
15 dkg zsemlemorzsa
Olaj
A májat ereitől megtisztítjuk, egy tálba tesszük, és annyi tejjel öntjük fel, hogy ellepje. Pár órára hűtőbe tesszük.
Ha kivettük a hűtőből, lecsepegtetjük róla a tejet, megborsozzuk, majd a lisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk, s bő forró olajban ropogósra kisütjük. Csak készen sózzuk meg.
.................................................................
Zabpelyhes csirkeszárny
Hozzávalók
- 6-8 csirkeszárny
- 2 tojás
- olaj
- liszt
- zabpehely, apró-szemű
- só, bors
Elkészítés
- A szárnyakat besózzuk, borsozzuk. Legalább fél órát állni hagyjuk.
- 2 evőkanál olajat a tojásokhoz öntjük, és simára keverjük.
- A húst a szokásos módon panírozzuk: lisztbe, tojásba, zabpehelybe forgatjuk. Tegyünk a zabpehelybe is sót és borsot.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük olajjal, és a húsok tetejét szintén lekenjük olajjal.
- 40-50 perc alatt ropogósra sütjük. A sütés félidejében fordítsuk meg a húsokat.
- Szaftos marad a hús, ha egy lábasba vizet öntünk és a sütő aljába tesszük.
............................................................................................
Mustáros tarja
- Recept: Zsuzsamama főzőoldala
- 60 dkg sertéstarja (csont nélküli)
- mustár
- só, bors
- olaj, vagy zsír
A hússzeleteket nem kell kiklopfolni, sózzuk, borsozzuk, és vékonyan megkenjük mustárral. 1-2 órát, letakarva, hideg helyen állni hagyjuk.
Ezután zsírozott tepsibe rakjuk, (dobjunk mellé 4-5 gerezd fokhagymát), öntsünk alá kb. 1-2 dl sört (porhanyósabb lesz a húsunk), fóliával letakarjuk, és puhára pároljuk. Majd a végén a fóliát levesszük, megforgatjuk a húsokat és pirosra sütjük.
Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk.
..................................................................................
Töltött, rántott karaj
Töltött, rántott karaj
- Hozzávalók:
- 80 dkg sertés rövidkaraj, egyben
- 25 dkg csiperkegomba, darabolva
- 15 dkg kockázott bacon
- 1 lilahagyma, felaprítva
- 1 csokor petrezselyem, aprítva
- 10-15 dkg sajt apróra kockázva
- Só, bors, olaj
-
- Panírozáshoz:
- Liszt
- Tojás
- Zsemlemorzsa
- Elkészítés:
- A szalonnakockákat kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát. Ezzel is pároljuk pár percig. Majd beletesszük a gombadarabokat, és az egészet összepároljuk. Addig pároljuk, amíg a levét elpárologtatjuk, vagy végül a maradék levet leöntjük róla. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a sajtkockákat, petrezselyemzöldet, fűszerezzük. Ezzel a raguval töltjük meg a karajt.
-
- A húst úgy szeleteljük fel, hogy két szelet legyen egyben. (Az egyik oldalán legyen összekapcsolódva.)
- A dupla szeleteket klopfolóval kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és megtöltjük a gombás, töltelékkel. A nyitott oldalakat hústűvel összetűzzük.
- Panírozzuk, és nem túlforró olajba tesszük. (Panírozás után, illetve sütés előtt a hústűt ki lehet venni belőle, mert a panír összetartja.) Mindkét oldal sütésénél takarjuk le fedővel. A vége felé takarás nélkül folytatjuk a sütést, amíg szép piros lesz.
- Rizzsel, vagy burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.
...................................................................................