ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/

 

 

 Gulyások, pökröltek II.

 

    • Tartalom:
    • Sertéscomb Stroganoff módra
    • Körömpörkölt
    • Sertéspörkölt, kuk.liszt. nokedli
    • Karalábé-gulyás
    • Csirkemáj pörkölt
    • Darálthúsos pörkölt
    • Csirkepörkölt 2.
    • Székelykáposzta
    • Citromos csirke
    • Pörkölt, darálthúsból
    • Csirkés ragu
    • Krumplipaprikás orsótésztával

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sertéscom Stroganoff módra

385.._sertescomb_sztroganoff_m..jpg

 

 

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg sertéscomb
  • 30 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg csemege uborka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 evőkanál mustár
  • 2-3 evőkanál ketchup
  • 3 dl főtejszín
  • só, bors

Elkészítés:

A húst, szalonnát és az uborkát csíkokra, a vöröshagymát apróra, a gombát cikkekre vágjuk.

A szalonnát átpirítjuk, megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borozzuk, és mindig csak kevés vizet aláöntve pároljuk.

Ha a hús félig megpuhult, rátesszük a gombát és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Belerakjuk a mustárt és a ketchupot, pár percig pirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott csemege uborkát, 4-5 perce együtt pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel és kiforraljuk. Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

 

.....................................................................................

Körömpörkölt

256.._.._koromporkolt.jpg

 

  • Zsuzsamama főzőoldala
  • Hozzávalók:
  • 3 darab sertésköröm
    3 db közepes vöröshagyma, apróra vágva
    fél fej fokhagyma, összetörve
    1-1 paprika, paradicsom, erőspaprika
  • Olaj, vagy zsír
    só, bors, kömény, pirospaprika


A körmöket feldaraboljuk (legjobb a hentest megkérni erre a műveletre), majd megmossuk.
A zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd beledobjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Ezután mehet bele a köröm.  Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, megsózzuk, megszórjuk a köménnyel és a borssal, és felöntjük vízzel.

Fedő alatt lassú tűzön főzzük. (kb. 2-3 óra hosszat)

Közben megmozgatjuk, megrázzuk, pótoljuk az elfőtt levet és ízesítjük.

Főtt krumplival, savanyúsággal kínáljuk. 

 .........................................................

Sertéspörkölt kuk. nokedlivel

182.._.._sert.pork.kuk._nok..png

 

  • Sertéspörkölt
  • 1 kg sertés lapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • ½ fej fokhagyma
  • 1-1  paprika, paradicsom
  • Fűszerek: pirospaprika, só, őrölt kömény, őrölt bors
  • Zsír

Kevés zsiradékon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rövid ideig pároljuk a tört fokhagymával, majd a tűzről lehúzva (ne égessük meg a paprikát, mert attól keserűvé válik), adjuk hozzá az őrölt piros paprikát.

Rátesszük a kockára vágott húst, kevés vizet öntünk alá. Most jöhet bele az apróra vágott paprika, paradicsom. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje (később még pótolhatjuk, ha szükséges). Puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Kóstolgatjuk.  

  • Nokedli kukoricalisztből
  •  
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg búzaliszt
  • 2 db egész tojás
  • 3-4 dl víz, só
  • A hozzávalókat jól összekeverjük. (A víz hozzáadását fokozatosan végezzük.)

Majd a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha a nokedlik feljöttek a víz tetejére, megkeverjük és egy-két percig még forraljuk. Azután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.

(Ez a mennyisége három adagban készült el.)

Egy lábasba zsiradékot és sót összemelegítünk és abba tesszük a leszűrt tésztát.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Karalábé-gulyás

 

178.._.._karalabe-gulyas.jpg

 

 

 

Karalábé gulyás

 

  • Hozzávalók:
  • 1 karalábé
  • Fél kg bármilyen hús
  • 5-6 dkg szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 zöldség, 1 répa
  • 1 zöldpaprika, 2 paradicsom,
  • Zöldségzöld, köménymag, só.
  • Olaj, vagy zsír, őrölt paprika

 

Az apróra vágott szalonnát kisütjük, ezen megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát és paprikát. Erre jön a fokhagyma (összetörve). Kicsit pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, az egész, és/vagy őrölt köménymagot, sót.

 

Majd hozzátesszük a kockára vágott húst, a darabolt paradicsomot, felöntjük vízzel, és félpuhára pároljuk.

 

Következik a karalábé, zöldség, répa. Tovább főzzük, majd, ha már ez is majdnem puha, akkor jöhet a tészta, nokedli, vagy csipetke. A végén tesszük bele a zöldségzöldet (apróra vágva).

 

A száraztésztát külön vízben főzzük meg.

 

Menet közben is, és a végén is lehet még ízesíteni. 

 

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

Csirkemáj pörkölt

 

148.._.._cs.maj_porkolt.jpg

 

 

 

 

 

Csirkemáj pörkölt

 

Fél kg csirkemáj, mosva, darabolva
1-1 paprika, paradicsom, darabokban
1 fej vöröshagyma, fél karikára vágva
3 gerezd fokhagyma, törve
Kevés olaj
Bors, majoránna, tört paprika
Sózni csak a tányéron!

A hagymát, paprikát, paradicsomot, kevés olajon (pici vizet is adhatunk hozzá) megpároljuk, fűszerezzük, megszórjuk pirospaprikával. Rárakjuk a májdarabokat, összekeverjük. Kevés víz hozzáadásával megpároljuk. 6-8 perc alatt megpuhulnak a kisebb darabok. Ne süssük túl, mert megkeményedik. Azért véres se maradjon.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

Darálthúsos pörkölt

 

92.._.._daralthusos_pork..jpg

 

 

 

  • 1 kg darált sertéshús
    2 fej vöröshagyma, apróra vágva
    3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve
    1 paprika, 1 paradicsom, darabolva
  • 2 cm-es darab gyömbér, tisztítva, reszelve
    Kevés olaj
    Fűszerek: só, bors, fűszerpaprika
  • A hagymát, megpirítjuk, majd beletesszük a paprikát, paradicsomot, fokhagymát. Ezeket összesütjük, majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk az őrölt pirospaprikával.
    Jól átkeverjük, visszatesszük a tűzre, belerakjuk a darált-húst. Fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá és puhára pároljuk.
  •  
  • Petrezselymes burgonyapürével tálaljuk.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Csirkepörkölt 2.

 

85.._.._cs._porkolt2.jpg

 

 

 

  • 4 db felsőcomb, kettévágva
  • 4 db szárny, kétfelé vágva
  • Fél kg aprólék: Zúza, láb, nyak, máj
  • 10 dkg szalonna, apró kockára vágva
  • 2 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
  • 3-4  gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 db paprika, 1 db paradicsom, apró kockára vágva
  • 10 dkg cukkini, apró kockára vágva
  • Őrölt piros paprika
  • Só, kevés olaj,
  •  
  • A szalonnát kisütjük, rátesszük a vöröshagymát, valamint a szintén apróra vágott paprikát, cukkinit és megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, pár percig ezzel is pirítjuk, majd a pirospaprikát akkor, amikor már lehúztuk a tűzről. Jól keverjük el, hogy a paprika feloldódjon a zsiradékban. Kevés vizet öntünk rá és pár percig főzzük, sózzuk. Majd beletesszük a húsokat. A májat csak az utolsó 5-6. percben adjuk hozzá, hogy puha maradjon. Kevés vizet öntünk alá. Inkább apródonként adagoljuk, mert, ha túl sok van rajta, akkor gulyásleves lesz. A csirke hamar megfő és nem lesz idő arra, hogy a víz elpárologjon. Hozzáadjuk a paradicsomot, és lassú tűzön puhára pároljuk. (Ne felejtsük el a májat beletenni!) Közben kóstolgatjuk (ez a legjobb része), és sózzuk, ha kell.
  • Ha mégis bőkezűen bántunk a folyadékkal, akkor hideg vízbe keverjünk csomómentesre egy kis réteslisztet, majd a pörkölt forró levéből adjunk hozzá néhány kanállal (hőkiegyenlítés), és vékony sugárban keverjük hozzá a paprikáshoz. Összeforraljuk, és tálalhatjuk. Jelen esetben orsótésztával és savanyúsággal.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Székelykáposzta

 

81.._.._szek.kap._cimke.jpg

 

 

 

  • 1 kg sertéslapocka (darabolva)
  • 1 kg savanyú káposzta (nagyobb darabokra vágva, ha kell, kimosva)
     15 dkg füstölt szalonna (felkockázva)
     1 vöröshagyma (kockára vágva)
  •  4 gerezd fokhagyma (összetörve)
     2,5 dl tejföl, só, bors, pirospaprika
    1-1 paprika, paradicsom (összedarabolva)

 

A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, azt is megpirítjuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot, ezzel is átpároljuk, beletesszük a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a tört pirospaprikát. Jól átkeverjük, és mehet bele a lapocka. Kevés vízzel és kevés sóval (mert a káposzta is sós) félpuhára, vagy majdnem puhára főzzük. Ezután tesszük bele a káposztát, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Tejföllel tálaljuk. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Citromos csirke

 

.._.._citromos_csirke_cimke.jpg

 

 

1 kg csirkecomb
• 1 citrom leve
• 7-8 gerezd fokhagyma, összetörve
• 1 teáskanálnyi rozmaring, őrölt
• só, bors
• olívaolaj
A húst megszórjuk sóval, borssal.
Olívaolajon 3-4 percig sütjük mindkét oldalát, majd felöntjük fél dl vízzel (ha kell, még később kicsit adhatunk hozzá) és rátesszük a fokhagymát, fél citrom levét, és a rozmaringot. Majd lassú tűzön puhára főzzük. Mikor a csirke már puha hozzáadjuk a maradék citromlevet.
Kiemeljük a húsokat és kevés zsiradékon vagy a sütőben, vagy serpenyőben kissé megpirítjuk.
A maradék szaftban egy evőkanál lisztet átforgatunk, pirítunk. Felengedjük hideg vízzel és beforraljuk mártás sűrűségűre. Ezt kanalazzuk a húsra és a köretre.
Köretnek adhatunk mellé párolt zöldségeket, rizst, tésztát, burgonyát.

 

 

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Pörkölt, darálthúsból

 

77.._.._pork.dar.hus.jpg

 

 

 

  • 1 kg darált sertéshús
  • 10 dkg füstölt szalonna, kockázva
    2 fej vöröshagyma, apróra vágva
    3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve
    1 paprika, 1 paradicsom, darabolva
    Kevés olaj
    Fűszerek: só, bors, fűszerpaprika

    A szalonnát kevés víz és olaj hozzáadásával megsütjük, hozzátesszük a hagymát, megpirítjuk. Következik a paprika, paradicsom, fokhagyma. Ezeket összesütjük, majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk az őrölt pirospaprikával.
  • Jól átkeverjük, visszatesszük a tűzre, belerakjuk a darálthúst. Fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá és puhára pároljuk.
  • Kruplival, vagy rizzsel tálaljuk.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Csirkés ragu

 

69._..._..csirkes_ragu.jpg

 

 

 

Csirkés ragu

 

  • BMV (Mindent Bele-Vágok) Igaz, hogy a sorrend nem megfelelő, de, - mint tudjuk - semmi nem tökéletes. Egyszóval, minden, ami a hűtőben fellelhető volt:
  •  
  • 1 kg csirke felsőcomb
  • 1 kis karalábé, tetszőleges darabokban
  • 1 nagyobb sárgarépa, karikára vágva
  • 15-20 dkg cukkíni, hosszúkás csíkokban
  • 1-1  paprika paradicsom, cikkekre vágva
  • 1 vöröshagyma, félkarikára szeletelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra törve
  • zöldségzöld, aprítva
  • Fűszerek: só, bors, koriander
  • 1 zacskó száraztészta, megfőzve
  •  
  • A combokat egy kevés olajon átsütjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és letakarva puhára pároljuk, vizet nem kell hozzá adni, vagy csak nagyon keveset.

 

A kifőtt tésztát, kevés sóval és olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon össze, majd a raguhoz adjuk. Még fűszerezhetjük, ha szükséges.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 Krumplipaprikás orsótésztával

 

 

 

67...._krumpli-papr..jpg

 

 

 

  • 1 kg krumpli,
    10 dkg füstölt szalonna
    10 dkg füstölt kolbász
    1 fej vöröshagyma
    3-4 gerezd fokhagyma
    1-2 paradicsom, paprika
    20 dkg cukkini
    Tört pirospaprika
    Erős Pista (ha szeretjük)
    Só, bors, piros paprika
    30 dkg száraz tészta

    A hozzávalókat megfelelő méretű kockára vágjuk. A hagymát a kisült szalonnán megpároljuk. Pirospaprikát szórunk rá. Beletesszük a többi hozzávalókat (a kolbász kivételével).
    Kevés vízzel felengedjük, fűszerezzük, és puhára pároljuk. A vége felé adjuk hozzá a kolbászkarikákat.
    A tésztát sós forrásban lévő vízben megfőzzük és a paprikással tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 45
Tegnapi: 210
Heti: 353
Havi: 2 980
Össz.: 479 104

Látogatottság növelés
Oldal: Gulyások, pörk. II.
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj kisütése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »