Gulyások, pökröltek II.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sertéscom Stroganoff módra
Elkészítés:
A húst, szalonnát és az uborkát csíkokra, a vöröshagymát apróra, a gombát cikkekre vágjuk.
A szalonnát átpirítjuk, megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borozzuk, és mindig csak kevés vizet aláöntve pároljuk.
Ha a hús félig megpuhult, rátesszük a gombát és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Belerakjuk a mustárt és a ketchupot, pár percig pirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott csemege uborkát, 4-5 perce együtt pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel és kiforraljuk. Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
.....................................................................................
Körömpörkölt
A körmöket feldaraboljuk (legjobb a hentest megkérni erre a műveletre), majd megmossuk. A zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd beledobjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Ezután mehet bele a köröm. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, megsózzuk, megszórjuk a köménnyel és a borssal, és felöntjük vízzel.
Fedő alatt lassú tűzön főzzük. (kb. 2-3 óra hosszat)
Közben megmozgatjuk, megrázzuk, pótoljuk az elfőtt levet és ízesítjük.
Főtt krumplival, savanyúsággal kínáljuk.
.........................................................
Sertéspörkölt kuk. nokedlivel
Kevés zsiradékon megpároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rövid ideig pároljuk a tört fokhagymával, majd a tűzről lehúzva (ne égessük meg a paprikát, mert attól keserűvé válik), adjuk hozzá az őrölt piros paprikát.
Rátesszük a kockára vágott húst, kevés vizet öntünk alá. Most jöhet bele az apróra vágott paprika, paradicsom. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje (később még pótolhatjuk, ha szükséges). Puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Kóstolgatjuk.
Majd a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha a nokedlik feljöttek a víz tetejére, megkeverjük és egy-két percig még forraljuk. Azután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
(Ez a mennyisége három adagban készült el.)
Egy lábasba zsiradékot és sót összemelegítünk és abba tesszük a leszűrt tésztát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Karalábé-gulyás
Karalábé gulyás
Az apróra vágott szalonnát kisütjük, ezen megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát és paprikát. Erre jön a fokhagyma (összetörve). Kicsit pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, az egész, és/vagy őrölt köménymagot, sót.
Majd hozzátesszük a kockára vágott húst, a darabolt paradicsomot, felöntjük vízzel, és félpuhára pároljuk.
Következik a karalábé, zöldség, répa. Tovább főzzük, majd, ha már ez is majdnem puha, akkor jöhet a tészta, nokedli, vagy csipetke. A végén tesszük bele a zöldségzöldet (apróra vágva).
A száraztésztát külön vízben főzzük meg.
Menet közben is, és a végén is lehet még ízesíteni.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csirkemáj pörkölt
Csirkemáj pörkölt
Fél kg csirkemáj, mosva, darabolva
1-1 paprika, paradicsom, darabokban
1 fej vöröshagyma, fél karikára vágva
3 gerezd fokhagyma, törve
Kevés olaj
Bors, majoránna, tört paprika
Sózni csak a tányéron!
A hagymát, paprikát, paradicsomot, kevés olajon (pici vizet is adhatunk hozzá) megpároljuk, fűszerezzük, megszórjuk pirospaprikával. Rárakjuk a májdarabokat, összekeverjük. Kevés víz hozzáadásával megpároljuk. 6-8 perc alatt megpuhulnak a kisebb darabok. Ne süssük túl, mert megkeményedik. Azért véres se maradjon.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Darálthúsos pörkölt
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csirkepörkölt 2.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Székelykáposzta
A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, azt is megpirítjuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot, ezzel is átpároljuk, beletesszük a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a tört pirospaprikát. Jól átkeverjük, és mehet bele a lapocka. Kevés vízzel és kevés sóval (mert a káposzta is sós) félpuhára, vagy majdnem puhára főzzük. Ezután tesszük bele a káposztát, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Tejföllel tálaljuk. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Citromos csirke
• 1 kg csirkecomb
• 1 citrom leve
• 7-8 gerezd fokhagyma, összetörve
• 1 teáskanálnyi rozmaring, őrölt
• só, bors
• olívaolaj
A húst megszórjuk sóval, borssal.
Olívaolajon 3-4 percig sütjük mindkét oldalát, majd felöntjük fél dl vízzel (ha kell, még később kicsit adhatunk hozzá) és rátesszük a fokhagymát, fél citrom levét, és a rozmaringot. Majd lassú tűzön puhára főzzük. Mikor a csirke már puha hozzáadjuk a maradék citromlevet.
Kiemeljük a húsokat és kevés zsiradékon vagy a sütőben, vagy serpenyőben kissé megpirítjuk.
A maradék szaftban egy evőkanál lisztet átforgatunk, pirítunk. Felengedjük hideg vízzel és beforraljuk mártás sűrűségűre. Ezt kanalazzuk a húsra és a köretre.
Köretnek adhatunk mellé párolt zöldségeket, rizst, tésztát, burgonyát.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pörkölt, darálthúsból
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Csirkés ragu
Csirkés ragu
A kifőtt tésztát, kevés sóval és olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon össze, majd a raguhoz adjuk. Még fűszerezhetjük, ha szükséges.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Krumplipaprikás orsótésztával
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::