Gyors ételek
Tartalom:
1. Szendvics - sütővel
2. Spagetti paradicsomszósszal
3. Zsemlében sült sonkás tojás
4. Sült csirke, zöldborsóval, b.pürével
5. Rakott kenyér
6. Krumplis tarhonya
7. Tortilla
8. Szántó-vető reggelije
9 Lecsó-koszorú
10. Mindent bele omlett
11. Szendvics bundában
12. Fluta
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Szendvics - sütővel
Szendvics – sütővel
Szendvicskenyér, négyszögletes
Lapkasajt, négyszögletes,
Uzsonna sonka, négyszögletes,
Vaj
A sonkát és a sajtot két szelet kenyér közé tesszük. A kenyerek külső oldalát, vékonyan megkenjük vajjal. (Így nem ragad hozzá a sütőhöz.)
A szendvicseket megsütjük és friss zöldségekkel tálaljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Spagetti paradicsomszósszal
15 dkg füstölt szalonna (kockázva, kisütve)
Fél kg tészta (megfőzve)
1 fej vöröshagyma (kockára vágva)
2-3 gerezd fokhagyma (összetörve)
1-1 paprika, sárgarépa (apróra vágva)
Fél liter sűrített paradicsom
10 dkg sajt (reszelve)
Só, bors, majoránna
A szalonna zsírján (a szalonna-kockák is benne maradnak), megpirítjuk a vöröshagymát, majd rátesszük sárgarépát, paprikát, ezzel is pároljuk. Kevés vizet ráöntve, sózva, borsozva, néhány perc alatt puhára pároljuk, rátesszük a fokhagymát, és ráöntjük a paradicsomszószt. Pár percig forraljuk, ízesítsük.
A paradicsomszószt rákanalazzuk a még forró főtt tésztára.
A tetejére sajtot szórunk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Zsemlében sült sonkás tojás
Zsemlében sült sonkás tojás
Hozzávalók: zsemle, tojás, sonka, sajt, lila-hagyma
Elkészítés:
A zsemlék tetejét levágjuk, kiszedjük a belsejét, és belerakjuk egy kivajazott tepsibe. A zsemlékbe belefektetjük a sonkát, rászórjuk az apróra vágott lila hagymát, a kis darabba vágott sajtot és ráütjük a tojást. Egy kevés erős paprikával is ízesíthetjük.
A sütőben addig sütjük, amíg fehérje ki nem fehéredett. Sonka helyett lehet bacont is használni.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Sült csirke zöldborsóval, b.pürével
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Rakott-kenyér
Rakott-kenyér
6 szelet kenyér
6 szelet sajt
3 dl tejföl
1 tojás
3 dkg vaj
Fűszerek: só, bors, fokhagymapor, pirospaprika
A vajjal kikenjük a tepsit, A kenyérszeleteket kissé egymásra fektetjük, egy-egy szelet sajtot teszünk rájuk. A tojást elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés fokhagymaport és pirospaprikát teszünk hozzá és ráöntjük a kenyerekre.
A sütőben kissé megpirítjuk.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Krumplis tarhonya
Krumplis tarhonya
Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 7-8 szem burgonya
• 30-35 dkg tarhonya
• só, bors
• Kevés kolbász
• füstölt szalonna, olaj
Elkészítése:
A felszeletelt hagymát, a felforrósított zsiradékban (vagy a kisült szalonna zsírjában) megfonnyasztjuk. Rádobjuk a tarhonyát, azzal is átpirítjuk, tört fokhagymát, pirospaprikát szórunk rá. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a burgonyát, majd készre főzzük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Tortilla
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Szántó-vető reggelije
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Lecsókoszorú
Lecsó-koszorú
A sorrend hagyományos:
Szalonna, vöröshagyma, paprika, paradicsom, só, sütés.
A tükörtojást külön serpenyőben készítettem.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10. Mindent bele omlett
Mindent bele, omlett
5-6 dkg szalonna,
1 vöröshagyma,
1 paprika,
1 paradicsom
6 tojás
Kevés tej,
3 mokkáskanál liszt,
Só, bors, olaj
A kockázott szalonnát kisütöm, rádobom a hagymát, paprikát, paradicsomot, ezzel is átpárolom.
A tojásokat kevés liszttel, tejjel és a fűszerekkel felverem. Ráöntöm a sült alapra, fedővel letakarom, hogy a teteje ne legyen folyós, csak kissé kocsonyás.
Amikor elkészül kevés reszelt sajtot szórok rá, összehajtom, és tálalom.
A fenti mennyiséget három adagban érdemes sütni, mert ha nagyon vastag, akkor az alja hajlamos kissé odakapni.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
11. Szendvics bundában
Szendvics bundában
Hozzávalók:
Szendvics-kenyér
Lapkasajt
Tojás
Liszt
Tej
Só, olaj
Két kenyér-szelet közé tettem 1 (esetleg 2) szelet lapkasajtot, és beleforgattam a (liszt, tojás, tej) keverékbe. Forró olajban kisütöttem. Paradicsommal, kovászos uborkával tálaltam.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
12. Fluta
(Mi felénk így hívták.)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::