Kozári Judit sütötte II.
...................................................................................................
Kalocsai pogácsa
Recept: Kozári Judit
Este 15 dkg reszelt sajtot összegyúrjuk a liszttel, az élesztős tejföllel, a tojással, a sóval, a margarinnal, a zsírral. Betesszük a hűtőbe. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, bekenjük tojással, kicsit megszórhatjuk őrölt köménnyel, majd a megmaradt 15 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Apró darabokra szaggatjuk, sütjük:
200 fokon, alsó-felső sütéssel pirulásig.
......................................................................................
Csokis amerikai keksz
Recept: Judit Kozári
...............................................................................
Sárgarépa torta
Készítette: Kozári Judit
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a diót késsel apróbb darabokra daraboljuk, tálban összekeverjük őket.
A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, a cukorral, a fahéjjal és az áfonyával.
Egy nagy tálban a tojásokat kézi habverővel habosra keverjük, lassan hozzácsorgatjuk az olajat, majd felváltva hozzákeverjük a répás-diós mixet és a lisztes egyveleget.
Az egészet egy kivajazott, mélyebb tepsibe öntjük (én egy 32x25x4 cm-eset használtam), és elegyengetjük a tetejét.
160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
.......................................................................
Barackos, túrós pite
Készítette: Kozári Judit
Linzerkarika
Készítette: Kozári Judit
45 dkg liszt,
30 dkg vaj, hidegen
15 dkg porcukor,
3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor,
1 citrom és egy narancs héja reszelve
1 sütőpor, pici só
1 evőkanál tejföl (csak, ha kell) + 20 dkg darabos dió – a tetejére
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Ezután vékonyra kinyújtjuk, és cakkos formával kiszúrjuk.
A korongok felének a közepére kis lyukat vágunk.
A korongokra baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezzük a lyukas formákat. Tojásfehérjével megkenjük, darabos dióval megszórjuk.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
.........................................................................
Zabpelyhes keksz
Sürített tej
Recept: Judit Kozári
A hozzávalókat egy nagyobb, vastag aljú edénybe tesszük és lassú tűzön, állandóan kavargatjuk, amíg a cukor feloldódik.
Ezután a keveréket felforraljuk, majd a forrástól számítva 10 percig hagyjuk forrni, lassú tűzön. (Állandóan kavargatjuk!)
A tűzről levéve hideg vízfürdőbe állítjuk és kihűtjük. Ahogy hűl, annál inkább sűrűsödik. Hűtőben tároljuk.
.......................................................................
Mikrós süti
Készítette: Kozári Judit
Hozzávalók: 1 ek kakaópor, 2 ek nutella, 1 db tojás (M méretű)
Egy kisebb tálban, villával összekeverjük a tojást és a kakaóport, majd hozzákeverjük a nutellát. Miután alaposan elkevertük, öntsük bele egy nagyobb bögrébe.
Helyezzük a mikróba 1,5-2 percre. A sütemény kb. egy percnél kissé megemelkedik, de nem szabad hamarabb kivenni. Ha megsült, borítsuk rá egy tányérra. Díszítésnek rakhatunk rá nutellát, vagy megszórhatjuk porcukorral.
..................................................................
Pudingos torta
Gesztenyés torta (sütés nélkül)
Recept: Kozári Judit
A 2 csomag gesztenyepürét villával összetörünk, és a 20 dkg darált kekszet kevés rummal, vagy rumaromával együtt összekeverjük. 15 dkg Rama és 15 dkg porcukor keverékét a fentiekhez gyúrjuk, és a kívánt formába nyomkodjuk (csatos tortaforma).
3 csomag vanília pudingot 9 dl tejben felfőzünk, és ha kihűlt, óvatosan átkeverjük.
25 dkg Rama és 25 dkg porcukor keverékét belekeverjük a pudingba, így vanília krémet kapunk, melyet a gesztenye masszára egyenletesen elkenjük.
Babapiskótát kávéba forgatunk (ízlés szerint kicsi rumot is tehetünk a kávéba), de ne ázzon el, és ezzel beborítjuk a pudingkrém tetejét.
1/2 liter tejszínt habfixálóval felverünk, és a tetejére simítjuk.
Kakaó porral meghintjük és behűtjük. (Lehetőség szerint egy napig pihentetjük.)
............................................................
Lekváros piskóta
Csokis muffin
..........................................................................................