ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA
Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/
Kenyér mellé valók
- Tartalom:
- 1. Csülök nem csak Húsvétra
- 2. Csirkemáj puhára sütve
- 3. Abált szalonna
- 4. Márványos csirkemell sonka
- 5. Csirkekolbász
- 6. Csülöktál
- 7. Puha sült máj
- 8. Sült csirkemell
- 9. Sült császárszalonna
- :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Csülök nem csak Húsvétra
Nem csak Húsvétkor
Zsuzsamama főzőoldala (facebook)
A csülköt (kb. 1,5 kg) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, hogy a fölösleges só kiázzon belőle.
Másnap az áztató vizet leöntjük és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Lassú tűzön főzzük körülbelül 3-4 óra hosszat, illetve, amíg megpuhul.
A főzőlében hagyjuk kihűlni. A megdermedt zsiradékot lekanalazzuk a léről, és a csülköt kiemeljük. Hűtőben tároljuk.
A megmaradt lében főzzük meg a tojásokat.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Csirkemáj puhára sütve
- Fél kg csirkemáj (szív nélkül, tisztítva)
- 3-4 gerezd fokhagyma (vékony szeletekben)
- 1-2 dl kacsa, vagy libazsír
- Csak bors, (sót csak a fogyasztáskor használjunk)
Forró, de nem forrásban lévő zsiradékba tesszük a megmosott, lecsepegtetett májakat, úgy, hogy a zsír ellepje, és nagyon lassú tűzön (nehogy forrjon, csak gyöngyözzön) puhára pároljuk.
- Ez körülbelül 7-8 perc alatt bekövetkezik.
- Zsírjában hagyjuk kihűlni.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Abált szalonna
- Abált szalonna
- Az abalébe:
- 80 dkg tokaszalonna
- Fél fej fokhagyma, tisztítva, egészben
- 1 csapott evőkanál só
- 10 szem bors
- 2 babérlevél
-
- Bedörzsöléshez:
- 1 kiskanál fokhagymakrém, vagy fokhagyma por
- 3-4 gerezd fokhagyma, tisztítva, reszelve
- A főtt fokhagymák a főzőléből.
- 1 kávéskanál só
- 1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
- Kevés főzőlé
-
- Lábasba tesszük a tisztított, darabokra vágott szalonnát, borsot, fokhagymát, sót, babérlevelet. Majd bő 1 liter forró vizet öntünk rá, és alacsony hőmérsékleten, lassan puhára főzzük. Akkor jó, ha a villa akadály nélkül beleszalad és a bőre is finoman megpuhult. Ekkor egy tányérra szedjük hűlni.
-
- A fokhagymaport, vagy krémet, a lereszelt fokhagymát, megfőtt fokhagymagerezdeket, sót, pirospaprikát kis tálkába tesszük, majd a levéből (lehet a felső zsíros réteg) kanalazunk hozzá annyit, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
- Ezután a kihűlt szalonnát bevagdossuk és megkenjük a paprikás masszával (a vágásokba is kerüljön).
- Hűtve fogyasztjuk.
- (A megmaradt levéből bableves készülhet.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Márványos csirkemell-sonka
- Márványos csirkemell-sonka
- ½ kg csirke mell
- 1 evőkanál méz
- 3 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt bors
- 2 teáskanál fokhagymapor
- Egyéb fűszereket és fűszerkeverékeket is lehet hozzáadni.
- (Azért lett márványos, mert az őrölt borsot nem lehetett teljesen lemosni.)
- Egy nylon zacskóba beletesszük a fűszereket. Jól összekeverjük. Azután következik a két fél csirke mell. A zacskót bekötjük, és addig masszírozzuk, amíg mindenhol befedi a fűszerkeverék. Egy napig a hűtőben hagyjuk érlelődni.
- Másnap lemossuk róla a fűszereket. Már, amennyire lehet. (Még egy kicsit utána sóztam, így sem lett elég sós. De ezt a legkönnyebb helyrehozni.) Folpack segítségével hengert formálunk belőle. (Ezt most sütőpapírba csomagoltam. Hátránya, hogy nem lehet elég szorosra feltekerni.) A végeket cérnával bekötjük. Majd ismét nagyon szorosan alufóliába csomagoljuk.
- Annyi forró vízbe tesszük, hogy ellepje a húshengert. Lassú tűzön főzzük, a henger vastagságától függően. (Ezt most 30 percig főztem, és még 15 percig hagytam a forró vízben érlelődni.)
- Leöntjük róla a vizet és lehűtjük.
- Máris szeletelhető és fogyasztható.
- ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
-
5. Csirkekolbász
-
Csirke-kolbász
1/2 kiló darált csirkemell
1 tojásfehérje
1 gerezd fokhagyma, összetörve
1 evőkanál liszt
Só, bors, törött paprika
A hozzávalókat jól összekeverjük (lehet robotgéppel), még ízesítjük, ha kell.
- Sütőpapírra rakjuk a húsmasszát, henger alakúra, szorosan feltekerjük, több rétegben. A végeit cérnával, szorosan bekötjük.
- Ezután alufóliába tekercseljük. Ennek is bekötjük a végeit.
- Erős spárgával, vagy cérnával 3 - 4 helyen átkötjük.
- Forrásban lévő vízben főzzük 35 - 40 percet. Kivesszük a vízből. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, ezután tesszük a hűtőbe. Amikor kicsomagoljuk, bekenjük pirospaprikával
- :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Csülöktál
- A csülköt (kb. 1,5 kg) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, hogy a fölösleges só kiázzon belőle.
-
- Másnap az áztató vizet leöntjük és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje.
-
- Lassú tűzön főzzük körülbelül 3-4 óra hosszat, illetve, amíg megpuhul.
-
- A főzőlében hagyjuk kihűlni. A megdermedt zsiradékot lekanalazzuk a léről, és a csülköt kiemeljük. Hűtőben tároljuk.
-
- A megmaradt lében főzzük meg a tojásokat.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Puha, sült máj
- Pulykamáj puhára sütve
-
- (konfitálás)
-
- Bármilyen szárnyas májából készülhet.
-
- Annyi forró, de nem forrásban lévő zsiradékba tesszük a megmosott, lecsepegtetett májakat, hogy azt ellepje, és nagyon lassú tűzön (nehogy forrjon, csak gyöngyözzön) puhára pároljuk.
-
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Sült csirkemell
- Sült csirkemell
- Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- Olaj, zsír,
- Fűszerek: só, bors, fokhagymapor
- A melleket nagyobb darabokra vágjuk, fűszerezzük. Forró olajban, mindkét oldalát pirosra sütjük, majd letakarjuk és puhára pároljuk.
-
- Vékonyra szeletelve finom lehet uzsonnára (vajaskenyér, szelet hús, saláta), vagy bármilyen alkalomra.
-
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Sült császárszalonna
- Sült bőrös császárszalonna
-
- Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg nyers császárszalonna
- 5 gerezd fokhagyma
- Só
- Zsír
- Elkészítés:
- A húst vágjuk kb. 2 cm-es szeletekre, bőven hintsük meg mindkét oldalát sóval. A fokhagymát tisztítsuk meg.
- Tegyük a szalonnát lábasba, öntsünk rá annyi felforrósított zsiradékot, hogy ellepje. Ezután nagyon lassan (gyöngyözve) forraljuk kb. egy – másfél órát, lefedve, hogy megpuhuljon.
- A tisztított fokhagymát a párolás vége felé dobjuk bele, egészben (lehéjazva).
- Ha a hús megpuhult, egy serpenyőben forrósítsunk fel kisebb mennyiségű zsiradékot és süssük át mindkét oldalukat, szép pirosra. Vigyázzunk, mert nagyon pattog. Fedővel, vagy pattogást gátló hálóval takarjuk le.
-
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Oldal: Kenyér mellé valók
ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2025 - zsuzsannamama.hupont.hu
Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat