ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA
Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsamamaketto.hupont.hu/
Bonbon, vegyes
- Tartalom:
- Gumicukor, eperlekvár
- Bon-bon
- Gumicukor
- Sznikersz (ami nem sikerült)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Gumicukor-eperlekvár
- Eperlekvár
- 1,5 kg eper tisztítva, darabolva
- 20 dkg nyírfacukor, vagy gyümölcscukor
- 2 csapott kávéskanál citromsav, vagy egy citrom leve
- Az epret feltesszük egy lábasban a tűzhelyre, 10-15 percig forraljuk, majd beletesszük a citromsavat, cukrot, és forraljuk pár percig.
- Ha soknak találjuk a levét, akkor kanalazzuk le róla. (Felhasználhatjuk szörpnek, vagy gumicukrot is készíthetünk belőle. Lásd lejjebb.)
- Amikor megpuhultak az eperszemek, krumpli-törővel összenyomkodjuk őket.
- Befőttes üvegbe rakjuk. Frissentartó fóliával lesimítjuk, erre szórjuk a szalicilt, majd rácsavarjuk a kupakot.
- Szárazdunsztba tesszük, takarók közé (1-2 napra)
-
- Gumicukor
- 2,5 dl gyümölcslé
- 20 g zselatin (egy zacskó)
- 1,5 ek nyírfacukor, vagy cukor
- A fentieket öntsük egy lábasba és melegítsük össze. Forrnia nem szabad.
- Amikor szép sima lesz az alapanyagunk, sütőpapírral bélelt formába öntjük és dermedés után a kész cukrot kockákra vagy csíkokra vágjuk, és porcukorba, vagy kristálycukorba beleforgathatjuk őket.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bon-bon (kétféle)
- Kókuszos bonbon
- Hozzávalók:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 10 dk törökmogyoró
-
- A bevonáshoz:
- 10 dkg ét-csoki
- 1-2 ek étolaj
-
- A tetejére:
- Fehér csoki
-
- Egy lábasban a tejszínt összemelegítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és kislángon, kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
- Amikor szobahőmérsékletűre lehűlt, akkor betesszük a hűtőbe pár órára.
- Kis golyókat formázunk belőle, úgy, hogy a közepébe egy szem mogyorót burkolunk, majd egy tálcára sorakoztatjuk őket, amire előzőleg sütőpapírt tettünk.
- Ezután fél órára a fagyasztóba rakjuk.
- A csokoládét megolvasztjuk, kevés vajat, vagy olajat adva hozzá.
- A golyókat beleforgatjuk, majd visszarakjuk a sütőpapírra. (A csokiba forgatáshoz villát használjunk.)
- A tetejét fehér csokival díszítjük.
---------------------------------
---------------------
- Mogyorós csokoládé
- 10 dkg csokoládé
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál tejszín
- 5 dkg török mogyoró, kissé összetörve
- Vagy dió durvára törve
- 5 dkg sós mogyoró
-
- A csokoládét a vajjal és a tejszínnel felolvasztjuk, beletesszük a többi hozzávalót, és elkeverjük.
- Két kiskanál segítségével, sütőpapírra, kis halmokba rakjuk.
- Tetejét díszíthetjük fehér csokival, tortadarával.
- Jól lehűtjük.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Gumicukor
- 2,5 dl gyümölcslé
- 20 g zselatin (egy zacskó)
- 1,5 ek nyírfacukor, vagy cukor
-
- A fentieket öntsük egy lábasba és melegítsük össze. Forrnia nem szabad.
- Amikor szép sima lesz az alapanyagunk, kanalazzuk jégkocka tartóba.
- A legjobb a szilikon forma, mert abból jön ki a legjobban.
- Teljes dermedés után egy teáskanál tompa végével piszkáljuk ki a szemeket.
- Egyben is készíthetjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és dermedés után a kész cukrot kockákra vagy csíkokra vágjuk, és porcukorba, vagy kristálycukorba beleforgathatjuk őket.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sznikersz (ami nem sikerült)
Egy bizonyos (nem az itt ismertetett) sznikersz-szelet recept szerint készítettem el a süteményt. Némi változtatást is alkalmaztam, ami elég volt ahhoz, hogy szeleteléskor a krém kifolyjon a sütiből. Jó megoldásnak látszott, hogy a süteményt kis darabokra vágtam, törtem és tejszínhabbal rétegeztem. Szerencsére nagyon ízlett a vendégeknek.
Sznikersz szelet.
13 dkg liszt
• 7 dkg cukor
• 4 dkg vaj
• 1 tojás
Krémhez:
• 10 dkg kristálycukor
• 10 dkg vaj
• 25 dkg sós, pörkölt földimogyoró
• 510 g sűrített tej
Tetejére:
• 10 dkg étcsokoládé
elkészítés
1. Az alsó réteghez a lisztet, a cukrot, a vajat és a tojást összegyúrjuk, és a tésztát kinyújtjuk.
2. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt megsütjük.
3. A krémhez egy lábasban a cukrot megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, aztán a sűrített tejet.
4. Forrás után a lángot kisebbre vesszük, és folyamatos keverés mellett 8-10 perc alatt sűrűre főzzük.
5. Belekeverjük a mogyorót. A masszát rásimítjuk a tésztára, és hűlni hagyjuk, amíg megszilárdul.
6. A tetejére a csokit vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk, és ezt is rásimítjuk a sütire.
7. Pár órára hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csoki.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::