ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ- ÉS BARÁTOKTÓL KAPOTT ÉTELEK KÉPPEL ÉS ÉRTHETŐ RECEPTLEÍRÁSSAL!

Kenyér mellé valók

  • Tartalom:
  • 1. Csülök nem csak Húsvétra
  • 2. Csirkemáj puhára sütve
  • 3. Abált szalonna
  • 4. Márványos csirkemell sonka
  • 5. Csirkekolbász
  • 6. Csülöktál
  • 7. Puha sült máj
  • 8. Sült csirkemell
  • 9. Sült császárszalonna
  • :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Csülök nem csak Húsvétra

csulok_2._v._cimke.jpg

 

 

Nem csak Húsvétkor
Zsuzsamama főzőoldala (facebook)

A csülköt (kb. 1,5 kg) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, hogy a fölösleges só kiázzon belőle.
Másnap az áztató vizet leöntjük és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Lassú tűzön főzzük körülbelül 3-4 óra hosszat, illetve, amíg megpuhul.
A főzőlében hagyjuk kihűlni. A megdermedt zsiradékot lekanalazzuk a léről, és a csülköt kiemeljük. Hűtőben tároljuk.
A megmaradt lében főzzük meg a tojásokat.

 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

  2. Csirkemáj puhára sütve

   6._..cs.maj.._cimke.jpg

  • Fél kg csirkemáj (szív nélkül, tisztítva)
  • 3-4 gerezd fokhagyma (vékony szeletekben)
  • 1-2 dl kacsa, vagy libazsír
  • Csak bors, (sót csak a fogyasztáskor használjunk)

  • Forró, de nem forrásban lévő zsiradékba tesszük a megmosott, lecsepegtetett májakat, úgy, hogy a zsír ellepje, és nagyon lassú tűzön (nehogy forrjon, csak gyöngyözzön) puhára pároljuk.
  • Ez körülbelül 7-8 perc alatt bekövetkezik.
  • Zsírjában hagyjuk kihűlni.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 3. Abált szalonna

.-.-.-.-abalt_szalonna.cimke.jpg

 

  • Abált szalonna
  • Az abalébe:
  • 80 dkg tokaszalonna
  • Fél fej fokhagyma, tisztítva, egészben
  • 1 csapott evőkanál só
  • 10 szem bors
  • 2 babérlevél
  •  
  • Bedörzsöléshez:
  • 1 kiskanál fokhagymakrém, vagy fokhagyma por
  • 3-4 gerezd fokhagyma, tisztítva, reszelve
  • A főtt fokhagymák a főzőléből.
  • 1 kávéskanál só
  • 1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
  • Kevés főzőlé
  •  
  • Lábasba tesszük a tisztított, darabokra vágott szalonnát, borsot, fokhagymát, sót, babérlevelet. Majd bő 1 liter forró vizet öntünk rá, és alacsony hőmérsékleten, lassan puhára főzzük. Akkor jó, ha a villa akadály nélkül beleszalad és a bőre is finoman megpuhult. Ekkor egy tányérra szedjük hűlni.
  •  
  • A fokhagymaport, vagy krémet, a lereszelt fokhagymát, megfőtt fokhagymagerezdeket, sót, pirospaprikát kis tálkába tesszük, majd a levéből (lehet a felső zsíros réteg) kanalazunk hozzá annyit, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
  • Ezután a kihűlt szalonnát bevagdossuk és megkenjük a paprikás masszával (a vágásokba is kerüljön).
  • Hűtve fogyasztjuk.
  • (A megmaradt levéből bableves készülhet.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

4. Márványos csirkemell-sonka

 

m.cs.m._sonka_3..jpg

 

  • Márványos csirkemell-sonka
  • ½ kg csirke mell
  • 1 evőkanál méz
  • 3 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt bors
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • Egyéb fűszereket és fűszerkeverékeket is lehet hozzáadni.
  • (Azért lett márványos, mert az őrölt borsot nem lehetett teljesen lemosni.)
  • Egy nylon zacskóba beletesszük a fűszereket. Jól összekeverjük. Azután következik a két fél csirke mell. A zacskót bekötjük, és addig masszírozzuk, amíg mindenhol befedi a fűszerkeverék. Egy napig a hűtőben hagyjuk érlelődni.
  • Másnap lemossuk róla a fűszereket. Már, amennyire lehet. (Még egy kicsit utána sóztam, így sem lett elég sós.  De ezt a legkönnyebb helyrehozni.) Folpack segítségével hengert formálunk belőle.  (Ezt most sütőpapírba csomagoltam. Hátránya, hogy nem lehet elég szorosra feltekerni.) A végeket cérnával bekötjük. Majd ismét nagyon szorosan alufóliába csomagoljuk.
  • Annyi forró vízbe tesszük, hogy ellepje a húshengert. Lassú tűzön főzzük, a henger vastagságától függően. (Ezt most 30 percig főztem, és még 15 percig hagytam a forró vízben érlelődni.)
  • Leöntjük róla a vizet és lehűtjük.
  • Máris szeletelhető és fogyasztható.
  • ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  •  

 5. Csirkekolbász

 

csirkekolbasz_v_cimke.jpg

  • Csirke-kolbász
    1/2 kiló darált csirkemell
    1 tojásfehérje
    1 gerezd fokhagyma, összetörve
    1 evőkanál liszt
    Só, bors, törött paprika
    A hozzávalókat jól összekeverjük (lehet robotgéppel), még ízesítjük, ha kell.
  • Sütőpapírra rakjuk a húsmasszát, henger alakúra, szorosan feltekerjük, több rétegben. A végeit cérnával, szorosan bekötjük.
  • Ezután alufóliába tekercseljük. Ennek is bekötjük a végeit.
  • Erős spárgával, vagy cérnával 3 - 4 helyen átkötjük.
  • Forrásban lévő vízben főzzük 35 - 40 percet. Kivesszük a vízből. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, ezután tesszük a hűtőbe. Amikor kicsomagoljuk, bekenjük pirospaprikával
  • :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

6. Csülöktál

 

csuloktal_2.cimke.jpg

 

  • A csülköt (kb. 1,5 kg) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, hogy a fölösleges só kiázzon belőle.
  •  
  • Másnap az áztató vizet leöntjük és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje.
  •  
  • Lassú tűzön főzzük körülbelül 3-4 óra hosszat, illetve, amíg megpuhul.
  •  
  • A főzőlében hagyjuk kihűlni. A megdermedt zsiradékot lekanalazzuk a léről, és a csülköt kiemeljük. Hűtőben tároljuk.
  •  
  • A megmaradt lében főzzük meg a tojásokat.

 

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

7. Puha, sült máj

 

puha_sult_maj.jpg

 

  • Pulykamáj puhára sütve
  •  
  •  (konfitálás)
  •  
  • Bármilyen szárnyas májából készülhet.
  •  
  • Annyi forró, de nem forrásban lévő zsiradékba tesszük a megmosott, lecsepegtetett májakat, hogy azt ellepje, és nagyon lassú tűzön (nehogy forrjon, csak gyöngyözzön) puhára pároljuk.
  •                         

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

8. Sült csirkemell

 

sult_csir._mell_1..jpg

 

  • Sült csirkemell
  • Hozzávalók:
  • 2 csirkemell
  • Olaj, zsír,
  • Fűszerek: só, bors, fokhagymapor
  • A melleket nagyobb darabokra vágjuk, fűszerezzük. Forró olajban, mindkét oldalát pirosra sütjük, majd letakarjuk és puhára pároljuk.
  •  
  • Vékonyra szeletelve finom lehet uzsonnára (vajaskenyér, szelet hús, saláta), vagy bármilyen alkalomra.
  •  

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

9. Sült császárszalonna

 

sult_csaszarszal..jpg

 

  • Sült bőrös császárszalonna
  •  
  • Hozzávalók 4 főre:
  • 1 kg nyers császárszalonna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • Zsír
  • Elkészítés:
  • A húst vágjuk kb. 2 cm-es szeletekre, bőven hintsük meg mindkét oldalát sóval. A fokhagymát tisztítsuk meg.
  • Tegyük a szalonnát lábasba, öntsünk rá annyi felforrósított zsiradékot, hogy ellepje. Ezután nagyon lassan (gyöngyözve) forraljuk kb. egy – másfél órát, lefedve, hogy megpuhuljon.
  • A tisztított fokhagymát a párolás vége felé dobjuk bele, egészben (lehéjazva).
  • Ha a hús megpuhult, egy serpenyőben forrósítsunk fel kisebb mennyiségű zsiradékot és süssük át mindkét oldalukat, szép pirosra. Vigyázzunk, mert nagyon pattog. Fedővel, vagy pattogást gátló hálóval takarjuk le.
  •                              
    ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 188
Tegnapi: 297
Heti: 188
Havi: 4 299
Össz.: 452 640

Látogatottság növelés
Oldal: Kenyér mellé valók
ZSUZSAMAMA FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2018 - zsuzsannamama.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kacsaháj - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »