Főzelékek
- Tartalom:
- Zöldbabfőzelék, birkapörkölttel
- Spenót, sült csirkecombbal
- Paradicsomszósz, s.csirkével, burg.-val
- Kelkáposzta főzelék, sült kolbásszal
- Zöldbab főzelék, fasírttal
- Zöldbab főzelék, sült csirkecombbal
- Zöldborsó főzelék
- Krumpli főzelék
- Kelkáposzta főzelék
- Céklafőzelék
- Zöldbabfőzelék pörkölttel
- Mexikói főzelék
- Cukkini főzelék
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zöldbabfőzelék, birkapörkölttel
- Zöldbab főzelék sárgarépával és birkapörkölttel
-
- 60 dkg zöldbab, darabolva
- 20 dkg sárgarépa, tisztítva, karikára vágva
- 1 fehér paprika, darabolva
- 3 gerezd fokhagyma, törve
- 1 csomag zöldség zöld, aprítva
- Fél kis pohár tejföl
- 1 és fél evőkanál liszt
- 1 kis kanál törött paprika
- Kevés olaj
- Só, bors, 2 evőkanál ecet
-
- A sárgarépát kevés olajon, pici vízzel félpuhára pároljuk, rátesszük a zöldbabot, a darabolt paprikát, fokhagymát és együtt, kevés vízben megfőzzük.
- Fűszerezzük, zsírjára sütjük, megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, majd a törött paprikát adjuk hozzá. Belekeverjük a tejfölt és annyi vizet öntünk rá, hogy főzelék sűrűségű legyen.
- Egy két kanál ecettel ízesíthetjük. Megszórjuk a zöldségzölddel.
-
- A képen birkapörköltet láthattok. Recept nincs hozzá, mert kaptuk. A vejem a bogrács-mester.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Spenót, sült csirkecombbal
- Spenót főzelék:
- 2 zacskó fagyasztott spenót
- 3 zsemle
- 8 dl tej
- Egy kis fej fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- Kevés olaj, só, bors
- A lisztet kissé megfuttatom az olajon, hozzáadom a préselt fokhagymát, beleteszem a felengedett spenótot, tejjel felengedem. Hozzáadom a tejben beáztatott, kicsavart és összemorzsolt zsemléket. Fűszerezem. Ha kívánja, lehet még tejjel hígítani.
- Sült csirkecomb:
- A combokat sózom, borsozom, meghintem fokhagymaporral. Ha van idő, egy-két órát hideg helyen így pácolom. Majd a tepsibe minden comb alá vágok egy kis szalonnadarabot. Fél, vagy egy deciliter fehér bort öntök alá. Fóliával letakarom és puhára párolom. Majd fólia nélkül pirosra sütöm.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Paradicsomszósz, s.csirkével, burgonyával
Paradicsomszósz, sült csirkecombbal
500 mg paradicsompüré Passata di Pomodoro [P…y-ből]
2 púpos evőkanál liszt
2 evőkanál zsír
3 evőkanál cukor vagy édesítő
A lisztet a zsíron egy kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsomot. Jól összekeverjük, és szükség szerint kevés vízzel hígítjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kelkáposzta főzelék, sült kolbásszal
- Kelkáposzta főzelék, sült kolbásszal
- Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta, megmosva, feldarabolva
- 40 dkg burgonya, kockára vágva
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma, összetörve
- 5 dkg liszt
- Fűszerek:
- Kömény (egész), majoránna
- Só, pirospaprika
- A káposztát feltesszük főni. Vizet öntünk alá. Nem túl sokat, mert össze fog esni. Beletesszük a burgonyát és puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Ha minden puha, berántjuk.
- Rántás:
- Először a lisztet olajban kissé megpirítjuk (azért ezzel kezdünk, mert ez pirul a legtovább), beletesszük a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, a vége felé tesszük bele a fokhagymát, ezt is átforgatjuk a tűzön, de csak rövid ideig, majd levesszük a tűzről és akkor adjuk hozzá a piros, törött paprikát, vigyázva, mert ez gyorsan megéghet.
- Majd belekeverjük a főzelékbe. Ha a főzelék levét soknak találjuk, előzőleg vegyünk le belőle, nehogy levesünk legyen. Ha szükséges a léből később is adhatunk hozzá.
- Feltétként debreceni kolbászt adunk hozzá: karikára vágjuk, és kevés zsiradékon megsütjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zöldbab főzelék, fasírttal
- 1 kg zöldbab
- 3-4 gerezd fokhagyma
- Paprika, paradicsom (ha van)
- 1-2 kis pohár tejföl
- 2-3 evőkanál liszt,
- Kevés pirospaprika
- Só, bors, olaj, ecet.
- A mirelit zöldbabot, kevés zsiradékon, kevés vízzel megpároljuk, sózzuk, beletesszük az apróra vágott paprikát, paradicsomot, fokhagymát, amikor megpuhult megszórjuk liszttel, pirospaprikával. Jól összekeverjük, felöntjük hidegvízzel, összefőzzük. A tejfölt kevés főzőlével összekeverjük, és úgy adjuk hozzá a főzelékhez, zöldségzöldet is dobhatunk rá, fűszerezzük. Javíthatunk még az ízén egy-két evőkanál ecet hozzáadásával.
- A fasírt:
- 500 g sertés darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 2 db zsemle, vagy ugyanannyi kenyér
- Fűszerek: só, bors, pirospaprika
- zsemlemorzsa
- olaj
- Olajon megpároljuk az apró vágott vöröshagymát.
- Ha kicsit kihűlt, akkor hozzáadjuk a darált húshoz, rátesszük a tört fokhagymát, ráütjük a tojásokat, rámorzsoljuk a vízbe, vagy tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlét, vagy kenyeret.
- Fűszerezzük és alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kevés zsemlemorzsával segíthetünk rajta.
- Vizes kézzel – nem túl nagy - golyókat készítünk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
- Végül – nem túl forró – olajban kisütjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zöldbab főzelék
- Hozzávalók:
- Fél kilogramm zöldbab,
- 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt, pici pirospaprika,
- Só, olaj, ecet
- Csirkecomb, hozzá fűszerek
- A hagymát összevágom, olajon megpárolom, ráteszem a zöldbabot, tört fokhagymát, piros paprikát. Felöntöm vízzel. Megsózom és puhára főzöm.
- Ha puha, csak akkor teszem hozzá az ecetet (1-2 kanállal). Majd a lisztet belekeverem a tejfölbe és behabarom a zöldbabot. Még egy kicsit összeforralom.
- A csirkét megsózom, a tepsibe olajat öntök, beleteszem a combokat. Puhára párolom. Fólia nélkül egy kicsit hosszabb ideig tart, de közben elpárolog a víz, és zamatosabb lesz.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zöldborsó főzelék
- 1 kg zöldborsó
- ½ liter tej
- 1 cs. zöldségzöld
- 2-3 evőkanál liszt
- pici cukor, vagy édesítő
- só, bors, olaj
- A zöldborsót kevés olaj, és kevés víz hozzáadásával elkezdjük párolni (fedővel letakarjuk.)
- Közben fűszerezzük, édesítjük, hozzáadjuk az aprított zöldségzöldet.
- Amikor megpuhult, már nem sok víz van alatta, meghintjük a liszttel, összekeverjük, és több lépésben felengedjük a tejjel. Nem biztos, hogy az összes tejre szükség lesz. Ezután még néhány percig forraljuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Krumpli főzelék, sertés pörkölttel
- Krumpli-főzelék
1 kg krumpli
2-3 evőkanál liszt
Olaj,
1 kispohár tejföl
Só, bors pirospaprika
2-3 babérlevél, ecet
A krumplit kockára vágjuk és nem túl bő vízbe tesszük, sóval, borssal, babérlevéllel, majd nem túl puhára főzzük.
A lisztet az olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és belekeverünk egy kávéskanálnyi pirospaprikát, kevés (kb. 1 dl) hideg vízzel csomómentesre keverjük. Beletesszük a tejfölt, jól elkeverjük, egy kicsit még visszatesszük a tűzre, majd a krumpliról merünk rá egy-két merőkanál forró levet, simára keverjük és hozzáadjuk a krumplihoz.
Az egészet összeforraljuk, utóízesítjük, 1-2 evőkanál ecetet adunk hozzá (ízlés szerint).
- Sertés-pörkölt
- 1 kg sertés lapocka
- ½ kg húsos csont
- 10 dkg szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- ½ fej fokhagyma
- 2-3 cm-es darab gyömbér
- 1-1 paprika, paradicsom
- Fűszerek: pirospaprika, só, őrölt kömény, őrölt bors
- A kockára vágott kisütött szalonnára – és a még hozzáadott pár evőkanál olajra - dobjuk, az apró kockára vágott vöröshagymát és puhára pároljuk, rövid ideig pároljuk a tört fokhagymával, majd a tűzről lehúzva (ne égessük meg a paprikát, mert attól keserűvé válik), adjuk hozzá az őrölt piros paprikát.
- Rátesszük a kockára vágott húst és húsos csontot, kevés vizet öntünk alá. Most jöhet bele az apróra vágott paprika, paradicsom, és a hámozott, lereszelt gyömbér. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje (később még pótolhatjuk, ha szükséges). Puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Kóstolgatjuk.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kelkáposzta főzelék
- Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta, megmosva, feldarabolva
- 40 dkg burgonya, kockára vágva
- 1 vöröshagyma, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma, összetörve
- 5 dkg liszt
- Fűszerek:
- Kömény (egész), majoránna
- Só, pirospaprika
- A káposztát feltesszük főni. Vizet öntünk alá. Nem túl sokat, mert össze fog esni. Beletesszük a burgonyát és puhára főzzük. Közben fűszerezzük. Ha minden puha, berántjuk.
- Rántás:
- Először a lisztet olajban kissé megpirítjuk (azért ezzel kezdünk, mert ez pirul a legtovább), beletesszük a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, a vége felé tesszük bele a fokhagymát, ezt is átforgatjuk a tűzön, de csak rövid ideig, majd levesszük a tűzről és akkor adjuk hozzá a piros, törött paprikát, vigyázva, mert ez gyorsan megéghet.
- Majd belekeverjük a főzelékbe. Ha a főzelék levét soknak találjuk, előzőleg vegyünk le belőle, nehogy levesünk legyen. Ha szükséges a léből később is adhatunk hozzá.
- Pörkölttel, vagy sült-hússal tálaljuk, de magában is igen finom.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Céklafőzelék:
- 1 kilogramm cékla,
- 1 kis pohár tejföl,
- 2 evőkanál liszt,
- Só, őrölt kömény és koriander
- Pici cukor, fél citrom leve
- A céklát meghámozzuk, apró kockára vágjuk, kevés vajon, vagy olajon kissé megpirítjuk. Kicsi vízzel puhára pároljuk, közben fűszerezzük. Amikor megpuhul, vagy elpárologtatjuk a főzőlevet, vagy leöntjük róla. 2-3 evőkanál liszttel megszórjuk és vízzel, vagy a főzőlével felengedjük, összeforraljuk, hozzátesszük a tejfölt, ha szükséges még ízesítjük.
- Tálalhatjuk: bundás kenyérrel, tükörtojással.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zöldbabfőzelék pörkölttel:
- Hozzávalók
- főzelékhez:
- Fél kilogramm zöldbab,
- 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt, pici pirospaprika,
- Só, olaj, ecet
- Hozzávalók a pörkölthöz:
- Fél kg főzőkolbász vagy debreceni
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 fej zöldpaprika,
- 1 db paradicsom
- Őrölt paprika
- A hagymát összevágom, olajon megpárolom, ráteszem a zöldbabot, tört fokhagymát, piros paprikát. Felöntöm vízzel. Megsózom és puhára főzöm.
- Ha puha, csak akkor teszem hozzá az ecetet (1-2 kanállal). Majd a lisztet belekeverem a tejfölbe és behabarom a zöldbabot. Még egy kicsit összeforralom.
- Pörköltalapot készítek:
- 1 vöröshagyma kevés zsiradékon megpirítva,
- 1 zöldpaprika és 1 paradicsom beleaprítva.
- A fentieket puhára párolom, kevés tört paprikával megszórom, beledobom a kolbászkarikákat, és az egészet jól összeforralom. Ha szükséges, kevés vizet adok hozzá.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mexikói főzelék:
- Hozzávalók:
- 1 kg mexikói zöldségkeverék
- 1 paprika, 1 paradicsom
- 2 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl
- Só, bors, kevés olaj
- A paprikát és a paradicsomot összekockázzuk, beletesszük a zsiradékba, egy kicsit elősütjük, majd beleborítjuk a még fagyos állapotban lévő zöldségkeveréket, puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, kevés vizet öntünk rá, nehogy híg legyen. Majd egy a kis pohár tejfölt jól összekeverjük és ráöntjük a főzelékre. Egy kicsit átforraljuk, és már tálalhatjuk is.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cukkini főzelék:
- 1 db cukkíni (70 dkg)
- 1 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csomó zöldségzöld
- 2 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl
- Olaj, só, bors, pirospaprika, ecet
- Az apró kockára vágott vöröshagymát, kevés zsiradékon megsütjük, rádobjuk az összetört fokhagymát, kevés pirospaprikát. Ezután mehet rá a kockára vágott cukkíni, amit nagyon kevés vízzel puhára párolunk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel és az apróra vágott zöldség zölddel, jól összekeverjük, felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű főzelékünk legyen. Hozzáadjuk a simára kevert tejfölt. Egy evőkanál ecettel még finomabbá tehetjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::