Aprósütemények I.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Epres muffin
Recept: Zsuzsamama
Hozzávalók:
Elkészítése:
A muffinsütőt béleljük ki papírral. Az epret kockázzuk fel.
A cukrot a tojásokkal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet, végül az epret.
Kezdjük megtölteni a papírkapszlikat: egy kanál tészta, egy kanál nutella, a tetejére ismét egy kanál tészta kerül. Fontos, hogy a formák háromnegyedéig érjen a tészta teteje. Előmelegített sütőben, 25 percig, tűpróbáig sütjük.
.........................................................
Turbó-zserbó
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Almafánk
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1. Lekváros kifli
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Londoni szelet
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
Tészta:
Tetejére:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy kisebb tepsit (20x30) kibélelünk vele. Sárgabarack lekvárral megkenjük. A tojások fehérjéből félkemény habot verünk, ezután apránként hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, hozzátesszük a darált diót, és a vaníliás cukrot, majd a habot rásimítjuk a lekvárral megkent tésztára. Mehet az egész a 180C-ra előmelegített sütőbe kb.25-30 percre.
[Aki még nem csinált ilyet, figyeljen, hogy a felvert habhoz apránként adja hozzá a porcukrot, mert, ha mindjárt az elején teszi hozzá, akkor órákon keresztül verheti, mindhiába!]
3. Sportszelet
Recept:
Hozzávalók:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Linzerkarika
Recept:
Linzerkarika
45 dkg liszt,
30 dkg vaj, vagy margarin (hidegen)
15 dkg porcukor,
3 tojás sárgája
1 vaniliás cukor,
1 citrom és egy narancs héja reszelve
1 sütőpor, pici só
1 evőkanál tejföl (csak, ha kell) + 20 dkg darabos dió – a tetejére
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Ezutát vékonyra kinyújtjuk és kerek formára szaggatjuk. A korongok felének a közepére kis lyukat vágunk.
A korongokra baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezzük a lyukas formákat. Tojásfehérjével megkenjük, darabos dióval megszórjuk.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Diós kekszkorongok
Recept:
6. Zserbó
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Meggyes piskóta
Recept:
22 dk vaj, vagy margarin,
22 dkg porcukor
6 tojás
27 dkg liszt,
1,5 csomag sütőpor
A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és közben mindegyikkel simára keverjük. Ezután a sütőporral elkevert lisztet adagoljuk hozzá, szakaszonként és közben kb. fél deciliter vízzel is hígítjuk. Végül a tojásfehérje habot keverjük bele, óvatosan. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére kimagozott meggyet teszünk.
Közepes tűznél sütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. Zabpelyhes muffin
Recept:
9. Forgácsfánk:
Recept:
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
3 dkg vaj,
7 dkg vaníliás-cukor,
½ dl tejföl,
2 db. Tojássárgája
½ dkg élesztő,
Kevés só.
2 cl rum
Zsír, vagy olaj
15 dkg baracklekvár
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a fél dekagramm élesztőt, kevés cukros tejben feloldva, kevés sót, kávéskanál cukrot, evőkanál tejfelt és egy kevés rumot.
Összegyúrjuk, cipóba formáljuk és félóráig hideg helyen pihentetjük.
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, ciframetélővel hosszú csíkokat vágunk belőle, amiből a képen látható kis masnikat formázunk. A megforrósított zsiradékba a tésztát belerakjuk (egyszerre nem sokat) és szép világos barnára sütjük.
Papírtörlőre kiszedjük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Külön csészében lekvárt adunk hozzá.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::